Besluit van de minister van Infrastructuur en Milieu van Sint Maarten houdende Besluit van de 19 januari 2017 tot afkondiging van de bekendmaking en besluit tot inwerkingtreding, van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 16 december 2016, nr. IENM/BSK-2016/302913, van internationale besluiten met betrekking tot de veiligheid van zeeschepen

Geldend van 01-01-2016 t/m heden

Intitulé

Besluit van de 19 januari 2017 tot afkondiging van de bekendmaking en besluit tot inwerkingtreding, van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 16 december 2016, nr. IENM/BSK-2016/302913, van internationale besluiten met betrekking tot de veiligheid van zeeschepen

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

MAAKT BEKEND:

Op 13 mei 2016 heeft de Maritieme Veiligheidscommissie (MSC) van de Internationale Maritieme Organisatie de volgende resoluties aangenomen:

  • -

    MSC.406(96), houdende wijzigingen van de Internationale Code voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over zee (International Maritime Dangerous Good Code; IMDG-Code);

  • -

    MSC.408(96), houdende wijzigingen van de Code voor schepen voor bijzondere doeleinden, 2008 (Special Purpose Ships Code, 2008; 2008 SPS-Code).

Op 19 mei 2016 heeft de Maritieme Veiligheidscommissie (MSC) van de Internationale Maritieme Organisatie de volgende resolutie aangenomen:

  • -

    MSC.407(96), houdende wijzigingen van de Code voor de bouw en uitrusting van verplaatsbare offshore booreenheden, 2009 (Code for the Construction and Equipment of Mobile Offshore Drilling Units, 2009; 2009 MODU-Code).

De bij resolutie MSC.406(96) vastgestelde wijzigingen van de IMDG-Code treden internationaal in werking met ingang van 1 januari 2018. Echter, de MSC geeft de Verdragsluitende Partijen bij het op

1 november 1974 te Londen tot stand gekomen Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (Trb. 1976, 157) en de bij dat verdrag behorende bindende protocollen, aanhangsels en bijlagen (het SOLAS-verdrag) de mogelijkheid de gewijzigde IMDG-Code gedeeltelijk of in zijn geheel vanaf

1 januari 2017 in werking te laten treden.

De bij resolutie MSC.406(96) vastgestelde wijzigingen van de IMDG-Code, de bij resolutie MSC.408(96) vastgestelde wijzigingen van de 2008 SPS-Code en de bij resolutie MSC.407(96) vastgestelde wijzigingen van de 2009 MODU-Code liggen ter inzage bij de bibliotheek van de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6, 2596 JG te Den Haag.

BESLUIT:

ARTIKEL I

Met ingang van 1 januari 2017 gaan de bij resolutie MSC.406(96) vastgestelde wijzigingen van de IMDG-Code gelden voor de toepassing van de Regeling veiligheid zeeschepen, de Regeling vervoer gevaarlijke stoffen met zeeschepen en de Regeling voorkoming verontreiniging door schepen, met dien verstande dat tot en met 31 december 2017 tevens de voorschriften van de IMDG-Code zoals die luidden op 31 december 2016 mogen worden toegepast.

ARTIKEL II

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst gaan de bij resolutie MSC.408(96) vastgestelde wijzigingen van de 2008 SPS-Code gelden voor de toepassing van de Regeling veiligheid zeeschepen en de Regeling veiligheid Arubaanse, Curaçaose en Sint Maartense zeeschepen

ARTIKEL III

Met ingang van 1 januari 2020 gaan de bij resolutie MSC.407(96) vastgestelde wijzigingen van de 2009 MODU-Code gelden voor de toepassing van de Regeling veiligheid zeeschepen en de Regeling veiligheid Arubaanse, Curaçaose en Sint Maartense zeeschepen.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant, de Landscourant van Aruba, de Curaçaose Courant en de Landscourant van Sint Maarten worden geplaatst.

Ondertekening

De minister van Infrastructuur en Milieu
Heeft opneming daarvan in het Afkondigingsblad bevolen.
Uitgegeven de negentiende januari 2017
De Minister van Algemene Zaken
Namens deze,
Hoofd Afdeling Juridische Zaken & Wetgeving

Toelichting

Met dit besluit wordt een aantal internationale besluiten met betrekking tot de veiligheid van zeeschepen bekendgemaakt. Het betreft hier wijzigingen van internationale codes die op grond van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen nog niet bekend zijn gemaakt in het Tractatenblad of hier niet in bekend gemaakt hoeven te worden. Met de onderhavige bekendmaking wordt voldaan aan de artikelen 70 en 71, eerste en vierde lid van het Schepenbesluit 2004, de artikelen 60 en 61 van de Regeling veiligheid zeeschepen, de artikelen 37 en 38 van de Regeling veiligheid Arubaanse, Curaçaose en Sint Maartense zeeschepen, en artikel 42, vierde lid, van het Besluit voorkoming verontreiniging door schepen in samenhang met artikel 17a van de Regeling voorkoming verontreini- ging door schepen.

Artikel I

De IMDG-Code heeft betrekking op het vervoer van gevaarlijke, verpakte lading met zeeschepen en wordt elke twee jaar herzien. De met resolutie MSC.406(96) vastgestelde wijzigingen van de IMDG- Code treden internationaal in werking met ingang van 1 januari 2018. De Code biedt echter de mogelijkheid om de gewijzigde regels al vanaf 1 januari 2017 op nationaal niveau in werking te laten treden. Nederland maakt uit praktische overwegingen van deze mogelijkheid gebruik. Eerdere inwerkingtreding heeft namelijk als voordeel dat de sector al eerder kan aansluiten bij soortgelijke veiligheidseisen die voor andere vervoersmodaliteiten reeds gelden of met ingang van 1 januari 2017 zullen gaan gelden. De eerdere toepassing van de gewijzigde IMDG-Code geschiedt door de sector op vrijwillige basis. Tot en met 31 december 2017 mogen tevens de voorschriften van de IMDG-Code zoals die luidden op 31 december 2016 nog worden toegepast. Van de met resolutie MSC.406(96) vastgestelde wijzigingen van de IMDG-Code zal, voordat deze wijzigingen op 1 januari 2018 internatio- naal in werking treden, in het Tractatenblad mededeling worden gedaan. Omdat de wijzigingen op nationaal niveau al eerder in werking treden, worden deze vóór de inwerkingtreding per januari 2017 tevens in de Staatscourant, de Landscourant van Aruba, de Curaçaose Courant en de Landscourant van Sint Maarten bekendgemaakt.

Artikel II

De door de Maritieme Veiligheidscommissie (MSC) van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) aangenomen resolutie MSC.408(96) heeft betrekking op de wijziging van de Code voor de veiligheid van schepen met bijzondere doeleinden, de SPS-Code 2008. In deze Code worden ontwerpcriteria, standaarden voor de constructie en andere veiligheidsmaatregelen aanbevolen ten aanzien van zeeschepen met bijzondere doeleinden. De SPS-Code 2008 heeft geen verbindend karakter. Dit houdt in dat aan de partijen bij het SOLAS-verdrag wordt overgelaten of zij de SPS-Code 2008 opnemen in hun nationale rechtsorde en of de Code nationaal verplicht wordt gesteld. In Nederland is besloten om de SPS-Code 2008 een vrijwillig karakter te geven. De bij deze resolutie vastgestelde wijziging van de SPS-Code 2008 gaat voor de toepassing van de Regeling veiligheid zeeschepen en de Regeling veiligheid Arubaanse, Curaçaose en Sint Maartense zeeschepen gelden per januari 2017.

Artikel III

De door de MSC aangenomen resolutie MSC.407(96) inzake de wijziging van de MODU-Code heeft betrekking op de bouw en uitrusting van verplaatsbare offshore booreenheden. Ook deze Code is op grond van het SOLAS-verdrag niet bindend, maar heeft het karakter van een aanbeveling. Aan de partijen bij het SOLAS-verdrag is overgelaten of zij deze Code al dan niet in hun nationale rechtsorde willen opnemen. Nederland heeft hiervoor gekozen door deze Code op te nemen in de Regeling veiligheid zeeschepen. De bij deze resolutie vastgestelde wijziging van de MODU-Code 2009 gaat voor de toepassing van de Regeling veiligheid zeeschepen en de Regeling veiligheid Arubaanse, Curaçaose en Sint Maartense zeeschepen gelden met ingang van 1 januari 2020.

De minister van Infrastructuur en Milieu