Besluit van de minister van Financiën van Sint Maarten houdende Regeling van de Minister van Financiën van 22 december 2017, tot aanpassing van de tabellen voor de inkomsten- en loonbelasting aan het prijsindexcijfer voor het kalenderjaar 2018 (Regeling aanpassing inkomsten- en loonbelastingtabellen 2018)

Geldend van 03-02-2018 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2018

Intitulé

Regeling van de Minister van Financiën van 22 december 2017, tot aanpassing van de tabellen voor de inkomsten- en loonbelasting aan het prijsindexcijfer voor het kalenderjaar 2018 (Regeling aanpassing inkomsten- en loonbelastingtabellen 2018)

DE MINISTER VAN FINANCIEN,

In overweging genomen hebbende:

 dat het wenselijk is de tabellen voor de inkomsten- en loonbelasting voor het kalenderjaar 2018 aan het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie aan te passen;

Gelet op artikel 25, eerste lid, van de Landsverordening op de inkomstenbelasting en artikel 8, derde lid, van de Landsverordening op de loonbelasting;

BESLUIT:

Artikel 1

De bedragen van de tabel, bedoeld in de artikelen 24, eerste lid, en 24 A, van de Landsverordening op de inkomstenbelasting, worden voor het kalenderjaar 2018 vervangen door de bedragen bedoeld in bijlage I bij deze regeling.

Artikel 2

De loonbelastingtabel en de tabel voor bijzondere beloningen, bedoeld in artikel 8, eerste en vierde lid, van de Landsverordening op de loonbelasting, worden voor het kalenderjaar 2018 vervangen door de tabellen bedoeld in bijlage II bij deze regeling.

Artikel 3

De Regeling aanpassing inkomsten- en loonbelastingtabellen 2017 wordt ingetrokken.

Artikel 4

  • 1. Deze regeling treedt, zodra deze in het Afkondigingsblad is geplaatst, in werking met ingang van de eerste dag van de zevende week na de datum van bekrachtiging en werkt zo nodig terug tot en met 1 januari 2018.

  • 2. In afwijking van het eerste lid, treedt deze regeling:

    • a.

      in werking met ingang van de eerste dag van de derde week na de beslissing van het Constitutioneel Hof indien de Ombudsman een zaak aanhangig heeft gemaakt als bedoeld in artikel 127, derde lid, van de Staatsregeling en werkt zo nodig terug tot en met het tijdstip, genoemd in het eerste lid; of,

    • b.

      niet in werking indien het Constitutioneel Hof oordeelt dat deze regeling niet verenigbaar is met de Staatsregeling.

Artikel 5

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling aanpassing inkomsten- en loonbelastingtabellen 2018.

Deze regeling wordt met de toelichting in het Afkondigingsblad geplaatst.

Ondertekening

De Minister van Financiën
De tweeëntwintigste december 2017
Uitgegeven de twaalfde januari 2018 De minister van Algemene Zaken
Namens deze,
Hoofd Afdeling Juridische Zaken & Wetgeving

Bijlage 1:

Bijlage 1

Bijlage 2:

Bijlage 2

Toelichting

Algemeen deel

Jaarlijks worden door de minister op basis van artikel 25, eerste lid, van de Landsverordening op de inkomstenbelasting en artikel 8, derde lid, van de Landsverordening op de loonbelasting de belastingbedragen van de tabellen voor de inkomsten- en loonbelasting aangepast aan het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie. Het prijsindexcijfer wordt berekend door de Department of Statistics, Sint Maarten (STAT).

In deze regeling worden de bedragen van de inkomstenbelastingtabel en de toeslagen alsmede de loonbelastingtabellen voor het kalenderjaar 2018 vervangen en gepubliceerd.

Financiële paragraaf

Voor zover bekend wordt niet verwacht dat deze regeling noemenswaardige financiële gevolgen zal hebben.

Artikelsgewijs deel

Artikel 1

De bedragen van de tabel bij artikel 24, eerste lid, en van de toeslagen bij artikel 24 A, van de Landsverordening op de inkomstenbelasting worden vervangen door de bedragen zoals opgenomen in de bij deze regeling opgenomen bijlage I.

Artikel 2

De tabel en de tabel voor bijzondere beloningen bij artikel 8, eerste en vierde lid, van de Landsverordening op de loonbelasting worden vastgesteld conform de bij deze regeling opgenomen bijlage II.

Artikel 4

Slechts de met de schijventarieven corresponderende grensbedragen zijn aangepast aan het prijsindexcijfer met als gevolg dat de belastingbedragen van de inkomsten- en loonbelastingtabellen, alsmede de tabel voor bijzondere beloningen opnieuw zijn vastgesteld. Daarnaast wordt bij een gelijkblijvend minimumloon ten opzichte van 2017 geen loon- of inkomstenbelasting geheven. Het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie van 2018 is in vergelijking met 2017 hoger, waardoor de grensbedragen van de tabellen met deze prijsindexverhouding zijn vermenigvuldigd en verhoogd. Als gevolg hiervan wordt over de geïndexeerde inkomsten minder of dezelfde belasting geheven om ervoor te zorgen dat burgers relatief noch op vooruit noch op achteruitgaan. Dit impliceert dat deze regeling geen bezwarende maatregelen bevat. Aangezien het wenselijk is dat de loon- en inkomstentabellen per 1 januari 2018 rechtsgeldig worden, werkt deze regeling zo nodig terug tot en met de genoemde datum.

De Minister van Financiën