Regeling vervallen per 01-10-2019

Regeling van de Minister van Toerisme, Economische Zaken, Verkeer en Telecommunicatie van de 13e september 2018, ter uitvoering van de artikelen 1 en 2 van het Landsbesluit sociaal-economische statistieken (Regeling Nationale Rekeningen enquête 2018)

Geldend van 13-11-2018 t/m 30-09-2019 met terugwerkende kracht vanaf 01-10-2018

Intitulé

Regeling van de Minister van Toerisme, Economische Zaken, Verkeer en Telecommunicatie van de 13e september 2018, ter uitvoering van de artikelen 1 en 2 van het Landsbesluit sociaal-economische statistieken (Regeling Nationale Rekeningen enquête 2018) 

DE MINISTER VAN TOERISME, ECONOMISCHE ZAKEN, VERKEER EN TELECOMMUNICATIE,

In overweging genomen hebbende:

dat het wenselijk is opgaven en lichtingen in te winnen om inzicht te krijgen in de samenstelling van enkele sociaal-economische statistieken;

dat het wenselijk is ter verkrijging van die opgaven en inlichtingen een enquête te houden alsook de modellen voor de vragenlijsten voor die enquête vast te stellen;

gelet op de artikelen 1 en 2 van het Landsbesluit sociaal-economische statistieken;

BESLUIT:

Artikel 1

In deze ministeriële regeling wordt verstaan onder:

BBP: Bruto Binnenlands Product.

Artikel 2

  • 1. De Dienst Statistiek, bedoeld in artikel 9, onderdeel f, onder vi, van de Landsverordening inrichting en organisatie landsoverheid houdt steekproefsgewijs een enquête, genaamd de Nationale Rekeningen enquête 2018, onder bedrijven, organisaties en stichtingen.

  • 2. De enquête, bedoeld in het eerste lid, heeft betrekking op de volgende sociaal-economische statistieken:

    • a.

      BBP per bedrijfstak;

    • b.

      BBP volgens de bestedingsmethode;

    • c.

      Rekeningen voor de Totale Economie; en,

    • d.

      Rekeningen voor de sector buitenland.

  • 3. De enquête bestaat uit de volgende zeven vragenlijsten en de annex, welke zijn opgenomen in de bijlagen bij deze regeling:

    • a.

      de vragenlijst Nationale Rekeningen enquête 2016 en 2017;

    • b.

      de vragenlijst Nationale Rekeningen enquête 2016 en 2017 voor hotels en restaurants;

    • c.

      de vragenlijst Nationale Rekeningen enquête 2016 en 2017 voor transport en opslag;

    • d.

      de vragenlijst Nationale Rekeningen enquête 2016 en 2017 voor groot- en detailhandel;

    • e.

      de vragenlijst Nationale Rekeningen enquête 2016 en 2017 voor instellingen zonder winstoogmerk werkzaam ten behoeve van huishoudens;

    • f.

      de vragenlijst Nationale Rekeningen enquête 2016 en 2017 voor kredietverlenende instellingen; en,

    • g.

      de vragenlijst Nationale Rekeningen enquête 2016 en 2017 voor verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

Artikel 3

  • 1. Deze regeling treedt, zodra deze in het Afkondigingsblad is geplaatst, in werking met ingang van de eerste dag van de zevende week na de datum van bekrachtiging en werkt, zo nodig, terug tot en met 1 oktober 2018.

  • 2. In afwijking van het eerste lid, treedt deze regeling:

    • a.

      in werking met ingang van de eerste dag van de derde week na de beslissing van het Constitutioneel Hof indien de Ombudsman een zaak aanhangig heeft gemaakt als bedoeld in artikel 127, derde lid, van de Staatsregeling; of,

    • b.

      niet in werking indien het Constitutioneel Hof oordeelt dat deze regeling niet verenigbaar is met de Staatsregeling.

Artikel 4

Deze ministeriële regeling wordt aangehaald als: Regeling Nationale Rekeningen enquête 2018.

Ondertekening

Deze regeling wordt met de toelichting in het Afkondigingsblad geplaatst.
De dertiende september 2018
De Minister van Toerisme, Economische Zaken,
Verkeer en Telecommunicatie
Uitgegeven de eerste oktober 2018
De Minister van Algemene Zaken Namens deze,
Hoofd Afdeling Juridische Zaken & Wetgeving

Toelichting

Algemeen

De boekhouding van het Land wordt aangeduid als de Nationale Rekeningen. Het doel van de Nationale Rekeningen enquête is het verkrijgen van financiële en boekhoudkundige gegevens van bedrijven en instellingen in Sint Maarten.

De Nationale Rekeningen enquête is een jaarlijks terugkerende steekproef-enquête, die voornamelijk onder de volgende sectoren in Sint Maarten wordt gehouden: niet-financiële ondernemingen, de financiële sector en stichtingen.

Naast het verzamelen van de verkregen financiële informatie, wordt deze data mede gebruikt als aanvullende informatie bij de overige sectoren van de overheid, huishoudens en buitenlandse handel om het Bruto Binnenlands Product te berekenen en om andere economische indicatoren te bepalen. In deze rekeningen zitten gegevens over de overheid, gezinnen, de buitenlandse handel en bedrijven.

De Nationale Rekeningen enquête begint doorgaans elk jaar in oktober gedurende het laatste kwartaal en legt de financiële gegevens vast over het voorgaande kalenderjaar.

Wegens de ontstane overmachtsituatie en de gevolgen van de schade na orkaan Irma op Sint Maarten, was het besluit genomen om geen enquête onderzoek te houden in 2017.

Vanwege dit uitstel zijn de questionnaires aangepast en bevatten tevens data van de winst-verliesrekening en de balansrekening van ondernemingen over het belastingjaar 2016 en 2017. Ook een bijlage is toegevoegd van de te verwachten bedrijfsresultaten van 2018.

De Regeling Nationale Rekeningen enquête 2018 vormt de juridische basis voor de Dienst Statistiek om dit enquête onderzoek uit te voeren. Hierdoor worden ook de questionnaires die gebruikt zullen worden bij de interviews legitiem. Er zijn zeven verschillende soorten questionnaires die kenmerkend zijn voor de bedrijven die op het eiland operationeel zijn en één bijlage.

De verzamelde data en methodologie geschieden conform het door de Verenigde Naties en andere internationale organisaties goedgekeurde internationale statistische standaard voor het meten van een markteconomie, het zogenaamde “System of National Accounts 2008 Framework”.

Deze regeling beoogt onder meer de modellen vast te stellen voor de vragenlijsten, bedoeld in artikel 2 van het Landsbesluit sociaal-economische statistieken. Deze vragenlijsten zullen voor de enquête worden gebruikt.

In artikel 3 van het Landsbesluit sociaal-economische statistieken is bepaald dat de bedrijven, organisaties en stichtingen, die om inlichtingen worden gevraagd verplicht zijn de daartoe verstrekte vragenlijsten in te vullen. De ingevulde vragenlijsten worden uiterlijk twee maanden na verstrekking ingeleverd bij het hoofd van de Dienst Statistiek, tenzij naar het oordeel van dat hoofd geldige redenen bestaan om die ingevulde lijsten op een nader door dat hoofd te bepalen tijdstip in te leveren.

Financiële paragraaf

Zoals gebruikelijk vindt de data verzameling plaats door freelance enquêteurs, voor 600 geselecteerde entiteiten uit een steekproef populatie van 800. De resterende 200 zullen per email geënquêteerd worden, die rechtstreeks onder de begeleiding van de velddienst van de Dienst Statistiek zullen vallen. De dienst Statistiek zal op 1 oktober 2018 aanvangen met het enquête onderzoek en zal ongeveer 5 maanden duren tot en met de maand februari 2019. Het budget van dit project bedraagt NAf 49.725,-.

De kosten die gemoeid zijn met de uitvoering van dit enquête onderzoek zijn als volgt geraamd:

Data verzameling:

6 freelance enquêteurs * NAƒ 72,00 * 100 bedrijven=

43.200,00

7 freelancers * NAƒ 25,00 * 3 training dagen=

525,00

Veldwerk ondersteuning:

1 freelancer * NAƒ 800,00 * 5 maanden=

4.000,00

Subtotaal =

47.725,00

Onvoorzien=

2.000,00

Totaal =

49.725,00

Artikelsgewijs deel

Artikel 1

In deze ministeriële regeling wordt verstaan onder:

BBP: Bruto Binnenlands Product.

Artikel 2

In artikel 2 wordt de wettelijke grondslag ter uitvoering van het steekproefsgewijs enquête onderzoek door de Dienst Statistiek aangegeven. Voorts wordt er een opsomming gegeven van de zeven categorieën bedrijven die geïnterviewd zullen worden over de belastingperiode 2016 en 2017. Daarbij staan centraal het verzamelen van data met betrekking tot het Bruto Binnenlands Product per bedrijfstak, rekeningen voor de totale economie, en rekeningen voor de sector buitenland. De verkregen financiële data van de lokale ondernemingen, stichtingen en organisaties die economische activiteiten ontplooien, dienen als maatstaf bij de calculatie van het Bruto Binnenlands Product en andere economische indicatoren.

Artikel 3

Dit artikel regelt de inwerkingtreding. Aan deze regeling wordt zo nodig terugwerkende kracht verleend tot en met 1 oktober 2018. Op die datum begint de Dienst Statistiek met het uitvoeren van de Nationale Rekeningen enquête 2018.

Artikel 4

Dit artikel regelt de citeertitel.

De Minister van Toerisme, Economische Zaken,

Verkeer en Telecommunicatie