Regeling vervallen per 27-05-2015

Beleidsregels subsidiering Amateursport

Geldend van 01-01-2010 t/m 26-05-2015

Intitulé

Beleidsregels subsidiering Amateursport

BELEIDSREGELS SUBSIDIËRING AMATEURSPORT

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen;

gelet op de vastgestelde kaders en doelen zoals vastgelegd in de Programmabegroting;

overwegende dat het noodzakelijk is in het kader van de uitvoering van de Visienota Sport en Bewegen d.d. 6 september 2007 en de Nota Sportvernieuwing voor de periode 2008-2011 d.d. 18 september 2008 aanvullende beleidsregels vast te stellen met betrekking tot subsidieverstrekking op het gebied van de amateursport;

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening gemeente Sittard-Geleen 2009 en hoofdstuk 3, paragraaf 3.1 van het Uitvoeringsvoorschrift subsidies gemeente Sittard-Geleen;

mede gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

besluit vast te stellen de volgende beleidsregels:

Beleidsregels subsidiëring Amateursport.

HOOFDSTUK 1 BEGRIPSBEPALINGEN

1.

sportvereniging:

een organisatie die rechtspersoon is en die statutair gevestigd is in de gemeente Sittard-Geleen en waarvan de sportactiviteiten in of vanuit de gemeente Sittard-Geleen plaatsvinden.

2.

jeugdleden:

actieve (sportende) leden van een sportvereniging, welke op de peildatum de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt en die woonachtig zijn in de gemeente Sittard-Geleen.

3.

leden:

jeugdleden en overige actieve (sportende) leden van een sportvereniging.

4.

gehandicapte leden:

leden van een sportvereniging, welke door een chronische functiebeperking niet zelfstandig kunnen deelnemen aan de activiteiten van de sportvereniging en/of waarvoor extra voorzieningen noodzakelijk zijn.

5.

peildatum:

1 januari voorafgaande aan het jaar waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft.

6.

sportaccommodatie:

de voor de feitelijke sportbeoefening benodigde accommodatie.

HOOFDSTUK 2 ALGEMEEN

  • 1.

    Op deze beleidsregels zijn de Algemene Subsidieverordening gemeente Sittard-Geleen 2009 en het Uitvoeringsvoorschrift subsidies gemeente Sittard-Geleen van toepassing.

  • 2.

    Een sportvereniging komt slechts in aanmerking voor subsidie, indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

    • a.

      de sportvereniging moet aangesloten zijn bij een overkoepelende organisatie, die is aangesloten bij het NOC*NSF en heeft als doelstelling het beoefenen van de sport door leden in clubverband en die geen bedrijfsorganisatie is of een specifieke jeugdorganisatie;

    • b.

      minimaal 50% van de leden van de vereniging is woonachtig in de gemeente Sittard-Geleen;

    • c.

      de sportvereniging biedt sportactiviteiten aan de leden aan, in ieder geval ook in competitieverband onder auspiciën van de overkoepelende organisatie en

    • d.

      de activiteiten en trainingen staan onder deskundige leiding

    • e.

      de bedragen die genoemd worden in deze beleidsregels zijn de vastgestelde subsidiebedragen 2005. Deze worden jaarlijks geïndexeerd.

  • 3.

    De sportvereniging dient op 1 januari voorafgaande aan het jaar waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft tenminste 15 contributie betalende jeugdleden te hebben woonachtig in de gemeente Sittard-Geleen.

    Het subsidiabele ledenaantal wordt bepaald aan de hand van de lijst van de overkoepelende organisatie.

  • 4.

    Een sportvereniging met een minder aantal jeugdleden, maar wel met één of meer gehandicapte leden, kan in aanmerking komen voor een subsidiebedrag per contributiebetalend gehandicapt lid, woonachtig in Sittard-Geleen.

HOOFDSTUK 3 CRITERIA VOOR SUBSIDIEVERLENING

  • 1.

    Het basisbedrag per sportvereniging bedraagt:

    € 1.000

    indien het aantal jeugdleden van 15 tot en met 100 bedraagt;

    € 1.500

    indien het aantal jeugdleden van 101 tot en met 200 bedraagt;

    € 2.000

    indien het aantal jeugdleden van 201 tot en met 500 bedraagt;

    € 3.000

    indien het aantal jeugdleden 501 of meer bedraagt.

  • 2.

    Het basisbedrag genoemd onder 3.1 wordt verhoogd met een bedrag van € 20 per contributiebetalend jeugdlid woonachtig in de gemeente Sittard-Geleen;

  • 3.

    Het basisbedrag genoemd onder 3.1. wordt verhoogd met een bedrag van € 10 per contributiebetalend gehandicapt lid woonachtig in de gemeente Sittard-Geleen;

  • 4.

    Een bijdrage aan de binnensportvereniging van 36% in de door de gemeente goedgekeurde huurkosten van in de gemeente Sittard-Geleen gelegen gemeentelijke sportaccommodaties. De volgende soorten binnensportverenigingen komen daarvoor in aanmerking: badminton, basketbal, boksen, gymnastiek, judo/budo, karate, taekwondo, tafeltennis, korfbal, watersporten, ijshockey, handbal, volleybal en zaalvoetbal.

  • 5.

    In afwijking van het gestelde onder 3.4. kan tevens subsidie worden verstrekt in de huurkosten van niet gemeentelijke sportaccommodaties, mits naar het oordeel van het college de in 3.4. bedoelde accommodatie niet voorhanden is of daarin naar het oordeel van het college geen geschikte uren worden aangeboden. In laatstbedoeld geval moet tevens het huurbedrag vooraf door het college worden goedgekeurd. Het college kan daarbij het voor subsidie in aanmerking komend huurbedrag lager vaststellen dan het werkelijk verschuldigde bedrag.

HOOFDSTUK 4 BIJZONDERE GEVALLEN

Van deze beleidsregels mag worden afgeweken indien de toepassing zou leiden tot onbillijkheden van overwegende aard.

HOOFDSTUK 5 WERKINGSSFEER

  • 1.

    Sportverenigingen die voor het eerst een beroep doen op een subsidie komen hiervoor slechts in aanmerking als het activiteitenaanbod aanvullend is op het reeds bestaande voorzieningenniveau.

  • 2.

    De subsidiering kan worden geweigerd indien aannemelijk is dat de sportvereniging onvoldoende actief is.

HOOFDSTUK 6 SUBSIDIEPLAFOND

Op deze beleidsregels is een subsidieplafond van toepassing. Indien het in de productbegroting voor het betreffende begrotingsjaar opgenomen budget ontoereikend is voor honorering van alle aanvragen kan de subsidie van elke aanvrager, die aan de subsidiecriteria voldoet, gekort worden met een percentage dat gelijk is aan het percentage waarmee het totaal beschikbare subsidiebedrag wordt overschreden.

HOOFDSTUK 7 CITEERTITEL

De beleidsregels worden aangehaald als:

“Beleidsregels subsidiering Amateursport”.

HOOFDSTUK 8 INWERKINGTREDING EN OVERGANGSRECHT

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van het subsidiejaar 2010. Met ingang van 2010 vervallen de bestaande beleidsregels subsidiering op het gebied van Amateursport d.d. 21 december 2004 en de beleidsregels subsidiering op het gebied van Binnensport voor Amateurs d.d. 10 mei 2005.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 28 april 2009

Het college voornoemd,

De Burgemeester
Drs. G.J.M.Cox
De Secretaris
Mr. M.E.J.Goldsmits-Brouns