Regeling vervallen per 01-01-2014

Handhavingsverordening Wet Werk en Bijstand

Geldend van 01-01-2005 t/m 31-12-2013

Intitulé

HANDHAVINGSVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND

De raad van de gemeente Smallingerland;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 november 2004; gelet op artikel 8a van de Wet werk en bijstand;

B E S L U I T:

vast te stellen de volgende verordening: HANDHAVINGVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND

Artikel 1

Burgemeester en wethouders dragen in het kader van de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de Wet werk en bijstand, zorg voor het opstellen van een handhavingplan.

Artikel 2

In het in artikel 1 genoemde handhavingplan komt op zijn minst tot uitdrukking de wijze waarop handhaving wordt vorm gegeven, gespecificeerd naar:

  • -

    de aanpak van fraudepreventie;

  • -

    de aanpak van frauderepressie.

Artikel 3

Deze verordening kan worden aangehaald als: de Handhavingverordening Wet werk en bijstand.

Artikel 4

De Handhavingverordening Wet werk en bijstand treedt in werking met ingang van 1 januari 2005.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de raad voornoemd in zijn vergadering van 7 december 2004 griffier, voorzitter,

TOELICHTING

Algemeen

De verplichting om in het kader van het financiële beheer bij Verordening regels op te stellen voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede misbruik en oneigenlijk gebruik is in de Wet werk en bijstand opgenomen. Afgezien van de korte bepaling van artikel 8a van de Wet werk en bijstand, zijn er geen nadere aanduidingen over wat nu precies in de Verordening moet worden geregeld. Deze Verordening vormt het kader voor het Handhavingplan. Dit plan is een uitvoeringsplan waarin de handhaving nader wordt geregeld. Het is een meerjarenplan dat zo nodig jaarlijks wordt bijgesteld.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1

Hoewel de wettelijke bepaling meer gericht lijkt op sec de fraudebestrijding is in deze toch gekozen voor het ruimere begrip handhaving. Fraudebestrijding roept te veel het beeld van repressie en genoegdoening, terwijl handhaving meer uit gaat van het bevorderen van de spontane naleving van de wet- en regelgeving. Naast repressie is preventie onontbeerlijk. Het is immers altijd nog beter om fraude te voorkomen.

Artikel 2

Om het belang van een goede handhaving te onderstrepen, is in dit artikel aangegeven welke onderwerpen in een gemeentelijk handhavingplan op zijn minst aan bod moeten komen.

Artikel 3

Dit artikel betreft de titulatuur van de Verordening.

Artikel 4

In dit artikel is aangegeven wanneer de verordening in werking treedt zijnde 1 januari 2005.