Regeling vervallen per 01-01-2013

Regeling werktijden gemeente Stichtse Vecht

Geldend van 14-01-2011 t/m 31-12-2012 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2011

Intitulé

Regeling werktijden gemeente Stichtse Vecht

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht;

Gelet op artikel 4:2 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling/Uitwerkingsovereenkomst (CAR/UWO);

Gelet op het gestelde in artikel 160 van de Gemeentewet waarbij de bevoegdheid tot het vaststellen, wijzigen en intrekken van rechtspositieregelingen voor het gemeentelijk personeel en gewezen personeel is opgedragen aan het college van Stichtse Vecht;

Na overeenstemming met de medezeggenschapsorga(a)n(en);

Besluit vast te stellen de volgende

REGELING WERKTIJDEN GEMEENTE STICHTSE VECHT

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

 

Medewerker                                          De ambtenaar in de zin van artikel 1:1 lid 1 sub a van de CAR, alsmede uitzendkrachten, detacheringskrachten, stagiaires en personen die anderszins werkzaam zijn bij de gemeente Stichtse Vecht.

 

Direct leidinggevende                             De teamleider die is belast met de directe, dagelijkse aansturing van de medewerkers in een team, ofde afdelingsmanager van de afdeling waartoe de functie van de teamleider behoort, ofhet directielid dat is belast met de aansturing van de afdelingsmanager.

 

Formele arbeidsduur                              De volgens de aanstelling vastgestelde omvang van het aantal uren gedurende welke de medewerker in een bepaalde periode arbeid moet verrichten.

 

Feitelijke arbeidsduur                            Het aantal uren gedurende welke de medewerker in een bepaalde periode arbeid heeft verricht.

 

Bedrijfstijd                                            De tijd per week gedurende welke de gemeente Stichtse Vecht diensten kan aanbieden aan burgers en bedrijven, alsmede de tijd gedurende welke interne diensten kunnen worden verleend.

 

Servicetijd                                            De periode tussen vastgestelde tijdstippen waarin een bepaald team of (bedrijfs-)onderdeel bezet moet zijn voor serviceverlening aan burgers en bedrijven, dan wel voor interne dienstverlening.

 

Werktijd                                               De periode tussen vastgestelde tijdstippen waarbinnen door de medewerker arbeid moet worden verricht.

 

Pauze                                                  Een periode van een onafgebroken aantal minuten waarop geen arbeid wordt verricht.

 

Compensatieverlof                                 Het verschil tussen de formele en feitelijke arbeidsduur per dag.

 

Positief urensaldo (plusuren)                  De tijd die langer is gewerkt dan de formele arbeidsduur.

 

Negatief urensaldo (minuren)                  De tijd die korter is gewerkt dan de formele arbeidsduur.

Artikel 2 Arbeidsduur

  • 1. De formele arbeidsduur bedraagt bij een voltijd dienstverband gemiddeld 36 uur per week. De formele arbeidsduur wordt zodanig over de week verdeeld, dat structureel maximaal 9 uur per dag wordt gewerkt. Bij een deeltijd dienstverband is de formele arbeidsduur zoveel uren als in de aanstelling is vastgesteld tot een maximum van 36 uur.

  • 2. De medewerker maakt met zijn direct leidinggevende afspraken over de door hem te werken uren en de tijdstippen waarop gewerkt wordt.

  • 3. De feitelijke arbeidsduur kan afwijken van de formele arbeidsduur, met inachtneming van de artikelen 2:7, 2:7a en 4:1 van de CAR.

Artikel 3 Bedrijfs- en servicetijd

  • 1. Wanneer er geen afwijkende regeling betreffende de bedrijfstijd is opgesteld, geldt voor alle dienstonderdelen de volgende bedrijfstijd: maandag tot en met vrijdag van 07:00 uur tot 20:00 uur.

  • 2. De servicetijden zijn: van maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur. Ten aanzien van de servicetijden van nog nader te noemen bedrijfsonderdelen, zoals de afdeling Publiekszaken, worden door het bevoegd gezag nadere besluiten genomen.

Artikel 4 Persoonlijke werktijden

  • 1. De werktijd bedraagt per dag incidenteel maximaal 11 en structureel minimaal4 uren. De arbeidsduur bedraagt ten hoogste 50 uren per week (artikel 4:1 lid 2 CAR)

  • 2. De direct leidinggevende is, als de bedrijfsvoering of arbeidsomstandigheden dit vereisen, bevoegd om in afwijking van artikel 3, lid 1 voor individuele medewerkers of groepen medewerkers vaste aanvangs- en vertrektijden vast te stellen, indien de Ondernemingsraad daarmee instemt.

  • 3. Naast andere organisatieonderdelen, geldt de bepaling in het vorige lid in ieder geval voor de buitendienst, sportaccommodaties en zwembaden.

  • 4. De medewerker bepaalt, in overleg met zijn direct leidinggevende, zelf zijn aanvangs- en vertrektijden, een en ander met inachtneming van het bepaalde in dit reglement. Deze tijden worden schriftelijk vastgelegd in het werktijdenformulier. Wanneer er veranderingen in de tijden nodig zijn, dienen de wijzigingen in onderling overleg tussen de medewerker en de direct leidinggevende bepaald te worden. Ook eventuele wijzigingen worden schriftelijk vastgelegd.

  • 5. De direct leidinggevende is, als het dienstbelang dit vereist, bevoegd om in afwijking van het voorgaande lid voor individuele medewerkers of groepen medewerkers één of meer vaste momenten per periode (week, maand) te bepalen waarop zij aanwezig dienen te zijn.

  • 6. De direct leidinggevende is er verantwoordelijk voor, dat de dienstverlening door het team gedurende de servicetijden kwalitatief en kwantitatief op een aanvaardbaar niveau ligt.

Artikel 5 Compensatieverlof

  • 1. De direct leidinggevende kan de medewerker toestemming verlenen om af te wijken van de formele arbeidsduur.

  • 2. Het verschil tussen de feitelijke en formele arbeidsduur wordt gecompenseerd in de vorm van een even zo groot aantal uren compensatieverlof.

  • 3. De direct leidinggevende ziet er op toe, dat de door een ruimere feitelijke arbeidsduur opgebouwde compensatie-uren daadwerkelijk worden gecompenseerd. De direct leidinggevende voorkomt dat een stuwmeer van compensatie-uren ontstaat, waardoor de bedrijfsvoering in gevaar zou kunnen komen.

  • 4. Aan het eind van het kalenderjaar mag het saldo van compensatie-uren niet hoger zijn dan 36; deeltijders naar rato. Maximaal 36 compensatie-uren kunnen worden meegenomen naar het volgende jaar; deeltijders naar rato. Het meerdere komt op het einde van het kalenderjaar te vervallen. De medewerker kan de gemeentesecretaris schriftelijk verzoeken om van deze bepaling af te mogen wijken.

  • 5. Het compensatie-urensaldo mag niet verder teruglopen dan een negatief saldo van maximaal 36 uren; deeltijders naar rato. Het meerdere wordt aan het eind van het kalenderjaar in mindering gebracht op het vakantieverlof. Indien de medewerker geen vakantieverlof meer heeft, wordt het teveel aan ‘minuren‘ op basis van het uurloon in mindering gebracht op het salaris.

  • 6. In geval van ziekte vindt nimmer opbouw van compensatie-uren plaats, maar wordt de feitelijke arbeidsduur per dag gelijkgesteld aan de formele arbeidsduur per dag.

  • 7. De te werken arbeidsduur zoals overeengekomen met de medewerker bepaalt de hoeveelheid verlofuren waarop iemand op een feestdag of andere bijzondere verlofdagen recht heeft.

Artikel 6 Pauzeregeling

  • 1. De medewerker die minimaal 5,5 uur per dag werkt, dient tenminste een half uur pauze te nemen.

  • 2. De medewerker die meer dan 10 uur per dag werkt, dient tenminste 45 minuten pauze te nemen.

Artikel 7 Tijdschrijven

  • 1. De arbeidstijd, het verlof en (zo mogelijk) ziekte worden door de medewerker zelf geregistreerd in een tijdschrijfsysteem.

  • 2. De direct leidinggevende houdt toezicht op de correcte registratie van arbeids-, verlof- en ziekte-uren.

  • 3. Het team Personeel & Organisatie heeft ter uitvoering van de regeling een signalerende en administratieve functie.

  • 4. Het verlof van medewerkers die werkzaam zijn op basis van vastgestelde roosters, zoals de buitendienst, de sportaccommodaties en zwembaden, wordt geregistreerd via een afzonderlijke verlofregistratie.

  • 5. Voor zover men invloed heeft op het vaststellen van de tijdstippen van een doktersbezoek, een tandartsbezoek, een ziekenhuisbezoek, e.d. dient men deze tijdstippen voorafgaand aan of aansluitend op de werktijden te laten plaatsvinden, zoals vastgelegd in de vakantieregeling gemeente Stichtse Vecht, artikel 6.

  • 6. Bij afwezigheid wegens verlof en ziekte wordt de formele arbeidstijd per dag geregistreerd.

  • 7. Bij afwezigheid van een of meerdere werkdagen in verband met dienstreis, bijzonder verlof of opleiding (volgen van lessen en/of trainingstrajecten, deelname aan cursussen, congressen, symposia en voorbereiden of afleggen van examens) wordt de formele arbeidstijd geregistreerd.

Artikel 8 Thuiswerk

De direct leidinggevende kan op verzoek van de medewerker toestemming verlenen om incidenteel thuis te werken.

Artikel 9 Sancties

Frauderen met het tijdschrijfsysteem wordt aangemerkt als plichtsverzuim als bedoeld in artikel 16:1:1 van de UWO.

Artikel 10 Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan het bevoegd gezag een bijzonderde voorziening treffen.

Artikel 11 Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze regeling kan aangehaald worden als “Regeling werktijden gemeente Stichtse Vecht”.

  • 2.

    Deze regeling treedt met ingang van 1 januari 2011 in werking.

Aldus vastgesteld op 4 januari 2011

Burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht,

gemeentesecretaris burgemeester