Regeling vervallen per 01-07-2016

Beleidsregel voor aanwijzen trouwlocaties in de gemeente Stichtse Vecht 2013

Geldend van 20-06-2013 t/m 30-06-2016

Intitulé

Beleidsregel voor aanwijzen trouwlocaties in de gemeente Stichtse Vecht 2013

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht ;

gelet op artikel 108 juncto 147 Gemeentewet, artikel 1 Besluit burgerlijke stand 1994 en artikel 5 lid 1 Wet rechten burgerlijke stand;

gelet op het bepaalde in de Gemeentewet en het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

overwegende dat met dit beleid tegemoet wordt gekomen aan de noodzaak om duidelijkheid, eenvoud en rechtszekerheid;

overwegende dat het van belang is voor de behandeling van verzoeken om aanwijzen van een trouwlocatie een afwegingskader in nadere beleidsregels neer te leggen;

overwegende voorts dat voor het aanwijzen van permanente trouwlocaties de criteria waaraan locaties voor huwelijksvoltrekkingen moeten voldoen grotendeels zijn gebaseerd op wettelijke voorschriften en criteria die de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft opgesteld. Ook zijn er gemeentelijke criteria waaraan getoetst wordt of een locatie kan worden aangewezen als een huis der gemeente.

b e s l u i t

vast te stellen de volgende:

beleidsregel aanwijzen trouwlocaties in de gemeente Stichtse Vecht 2013

Artikel 1 Criteria voor aanwijzen trouwlocaties

  • 1.

    De trouwlocatie bevindt zich binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Stichtse Vecht.

  • 2.

    Er moeten regelmatig huwelijken op de locatie voltrokken kunnen worden.

  • 3.

    Behoudens het bepaalde in artikel 17, moet de locatie een gebouw zijn op een bestaand adres met een geldige gebruikersvergunning en mag geen woonhuis zijn. Trouwen in de openlucht is niet mogelijk.

  • 4.

    De locatie is tijdens de huwelijksvoltrekking voor iedereen toegankelijk en de huwelijken worden uitsluitend in de openbaarheid voltrokken.

  • 5.

    De locatie mag niet in strijd zijn met de goede zeden en wat maatschappelijk aanvaardbaar is. De locatie is tijdens de duur van de huwelijksvoltrekking een huis der gemeente.

  • 6.

    Als het huwelijk plaatstvindt in een kerk, die als kerk in gebruik is, dan vindt het burgerlijk huwelijk plaats voordat het kerkelijk huwelijk plaatsvindt.

  • 7.

    De verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid van de benodigde vergunningen en de verzekeringen ligt bij de eigenaar/beheerder.

  • 8.

    De locatie moet zorg dragen voor bepaalde voorzieningen als sanitair, voldoende parkeerruimte, buitenverlichting, bewegwijzering.

  • 9.

    De beheerder/eigenaar of één van de medewerkers van de huwelijkslocatie moet gedurende de huwelijksvoltrekking “stand-by”zijn als gastvrouw/gastheer en als aanspreekpunt voor de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand.

  • 10.

    De eigenaar/beheerder is verantwoordelijk voor de inrichting en aankleding van de locatie. In ieder geval moet er een tafel, stoelen, een geluidsinstallatie, voldoende verlichting en een kleedruimte voor de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig zijn. Verder moeten de normale voorzieningen aanwezig zijn die voor het gebruik van een gebouw noodzakelijk zijn.

  • 11.

    De vergoeding die de eigenaar/beheerder vraagt, kosten voor de inrichting en aankleding en de benodigde vergunningen en verzekeringen komen geheel voor rekening van het bruidspaar/eigenaar.

  • 12.

    De gemeente is niet aansprakelijk voor eventuele schadeclaims als de locatie op de huwelijksdag niet, niet tijdig of niet volledig beschikbaar is voor de huwelijksplechtigheid.

  • 13.

    Voor vastlegging van het huwelijk in de huwelijksagenda van de gemeente wordt de overeenkomst, die het bruidspaar en eigenaar/beheerder van de locatie opmaken, overlegd aan de ambtenaar burgerlijke stand van de afdeling Publiekszaken.

  • 14.

    Het Reglement Burgerlijke Stand is onverkort van toepassing.

  • 15.

    Daar waar in deze beleidsregel staat vermeld huwelijk dient ook partnerschapregistratie te worden gelezen.

  • 16.

    De teamleider burgerzaken behoudt het recht om niet tot aanwijzing als huwelijkslocatie over te gaan c.q. de aanwijzing in te trekken als de huwelijkslocatie niet (meer) aan bovenstaande criteria voldoet.

  • 17.

    Voor de kosten voor de locatie voor aanwijzing en de kosten voor de bruidsparen die op de desbetreffende locatie willen trouwen is de legesverordening van toepassing.

Huwelijken op een boot:

Naast de hierboven genoemde voorwaarden voor het aanwijzen van trouwlocaties, gelden voor huwelijksvoltrekkingen op boten tevens de hierna volgende additionele voorwaarden.

  • 18.

    De boot en de bestuurder van de boot moeten voorzien zijn van de vereiste vergunningen en toestemmingen (waaronder het hebben van een ligplaats en een aanlegplaats binnen de grenzen van de gemeente Stichtse Vecht).

  • 19.

    De huwelijksvoltrekking vindt plaats op het water binnen de grenzen van de gemeente Stichtse Vecht.

  • 20.

    De boot dient voor de huwelijksvoltrekking voor een ieder bereikbaar en vrij toegankelijk te zijn en ligt daarom dertig minuten voor aanvang van en tijdens de plechtigheid aangemeerd aan de opstapplaats/ ligplaats.

Artikel 2 Citeertitel; inwerkingtreding

1.Deze regeling kan worden aangehaald als: beleidsregel voor aanwijzen trouwlocaties SV 2013

2. Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de bekendmaking.

Aldus vastgesteld op 28 mei 2013.

Het college voornoemd,

de secretaris, de burgemeester,