Regeling vervallen per 01-01-2015

Notitie plicht tot tegenprestatie

Geldend van 01-06-2013 t/m 31-12-2014

Intitulé

Notitie plicht tot tegenprestatie

Notitieplicht tot tegenprestatie

Inleiding

In de Wet werk en bijstand (WWB) is vastgelegd dat uitkeringsgerechtigden verplicht zijn om een tegenprestatie te leveren voor de uitkering. Dat is bepaald in artikel 9, eerste lid, onder c WWB.

Onlangs is de Re-integratie en Participatieverordening 2013 door de raad vastgesteld (d.d. 13 november 2012). De uitwerking van een aantal artikelen uit deze verordening wordt vastgelegd in beleidsregels.

In artikel 4, vijfde en zesde lid van deze verordening is bepaald dat :

  • -

    het college gebruik maakt van de bevoegdheid om belanghebbende te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten;

  • -

    het college beleidsregels opstelt over hoe invulling wordt gegeven aan de plicht tot tegenprestatie.

Deze notitie betreft de uitwerking van bovengenoemd artikel in beleidsregels.

Plicht tot tegenprestatie

In de Re-integratie en Participatieverordening is de plicht tot tegenprestatie als volgt gedefinieerd: naar vermogen onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden, die worden verricht naast of in aanvulling op reguliere arbeid en niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. De tegenprestatie heeft een kortdurend karakter, zowel qua tijd als duur (art. 1 lid 2 sub e).

Wat houdt de wettelijke plicht tot tegenprestatie naar vermogen in

Het college heeft de bevoegdheid om mensen met een uitkering op grond van de WWB en IOAW te verplichten om naar vermogen onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden te verrichten. Het doel van de verplichting is om een tegenprestatie te verlangen voor het beroep op de solidariteit van de samenlevingbronnen.

Het college bepaalt de aard, de duur en de omvang van de tegenprestatie. Hierbij kijkt het college naar de individuele omstandigheden en de onbeloonde maatschappelijke nuttige werkzaamheden die voorhanden zijn. Er moet dus sprake zijn van maatwerk.

Hierbij is het ook mogelijk dat de uitkeringsgerechtigde zelf – vrijwillig – een tegenprestatie aandraagt. Mensen die zich al langdurig inzetten als vrijwilliger voldoen automatisch aan de plicht tot tegenprestatie.

Samenloop met arbeidsplicht en re-integratie

De plicht tot het leveren van een tegenprestatie staat los van de arbeidsplicht en het re-integratietraject. Het is niet bedoeld als re-integratie-instrument.

Project DynYnset

In samenwerking met Kearn gaan we starten met het project Dyn Ynset. We gaan de talenten van burgers in beeld brengen en deze talenten inzetten voor de samenleving door middel van incidentele inzet. We willen stimuleren dat iedereen mee doet in de samenleving met een incidentele vrijwillige inzet. Dit altijd naar vermogen van de klant. Organisaties zijn op deze manier geholpen met het klaren van een klus.

Criteria waar aan een tegenprestatie moet voldoen

  • -

    Het zijn werkzaamheden voor een paar uur per dag of per week.

  • -

    Het zijn werkzaamheden voor enkele weken of maanden, dus niet voor lange duur.

  • -

    Het zijn maatschappelijk nuttige activiteiten.

  • -

    Het mag geen werk zijn waar eigenlijk voor betaald voor had moeten worden. Het mag dus geen ‘gewone baan’ zijn.

  • -

    Het hoeven geen werkzaamheden te zijn waarmee de kansen op betaald werk worden vergroot.

  • -

    Maar de werkzaamheden mogen de kansen op betaald werk ook niet in de weg zitten.

  • -

    En het moet werk zijn dat iemand in staat is te doen. Dus geen werk dat iemand vanwege de gezondheid of om een andere reden niet kan of mag doen.

  • -

    Iedereen is verplicht zich in te schrijven in de Kwaliteitenbank Dyn Ynset, ook als iemand een eigen tegenprestatie weet in te vullen.

  • -

    Het weigeren van een tegenprestatie kan een maatregel tot gevolg hebben.

  • -

    Richtlijn: Iemand die minimaal 2 uur per week maatschappelijk actief is voor de samenleving over een periode van minimaal 3 maanden, voldoet aan zijn tegenprestatie.

  • -

    Elk jaar moet de klant een tegenprestatie leveren.

Doelgroep

  • -

    Burgers met een uitkering woonachting in de gemeente Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen.

  • -

    Burgers zonder een uitkering die zich graag willen inzetten voor een klus.

  • -

    Organisaties die een kortdurende klus hebben die past binnen de gestelde criteria.

Nulmeting

Alle klanten die op 15 april een bijstandsuitkering hebben, ontvangen krijgen een enquête. Met deze enquête willen wij in beeld brengen wat onze klant op dit moment doet aan vrijwilligerswerk of aan andere maatschappelijke activiteiten. Met deze nulmeting kunnen wij inventariseren wie voor dit jaar al voldoet aan zijn tegenprestatie en wie nog in aanmerking komt voor een match.

Duur project

Het project loopt van 1 april 2013 tot 1 januari 2015.

2013 gebruiken we als opstartjaar. In dit jaar moeten alle bestaande en nieuwe klanten zich inschrijven bij Dyn Ynset. Daarnaast moeten de organisaties die klussen aanmelden hun weg naar de site gaan vinden. Sinds 1 april kunnen kortdurende klussen hier aangemeld worden en kunnen klanten zich inschrijven.

Monitoring

Alle klanten zijn verplicht zich aan te melden bij Dyn Yset. Op deze manier kunnen wij monitoren hoeveel mensen de vraag hebben gekregen om zich in te zetten voor een klus, hoeveel mensen de klus daadwerkelijk hebben uitgevoerd en hoeveel mensen een klus hebben geweigerd.

Evaluatie

  • -

    Het opstartjaar loopt van 1 april 2013 tot 1 januari . In dit eerste opstart jaar hebben we als doel dat we minimaal 50 geslaagde matches maken. Het gaat hier om nieuwe matches. Klanten die nu al hun tegenprestatie leveren staan hier los van.

  • -

    Aan het eind van dit eerste jaar komt er een evaluatie. In deze evaluatie komt te staan hoeveel mensen een tegenprestatie leveren, hoeveel matches er zijn ontstaan door Dyn Ynset, hoeveel mensen hun tegenprestatie hebben geweigerd, en hoeveel mensen een maatregel hebben ontvangen.

  • -

    Voor het jaar 2014 worden nieuwe doelen gesteld.

  • -

    Eind 2014 moet na de evaluatie worden bepaald of dit project wordt voortgezet in een reguliere vorm.