Regeling vervallen per 01-01-2019

Verordening van gemeente Tytsjerksteradiel houdende de heffing en de invordering van leges 2018

Geldend van 01-01-2018 t/m 31-12-2018

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Deze verordening verstaat onder:

  • a.

    "dag": de periode van 00.00 uur tot 24.00 uur, waarbij een gedeelte van een dag als een hele dag wordt aangemerkt;

  • b.

    "week": een aaneengesloten periode van zeven dagen;

  • c.

    ’maand’: het tijdvak dat loopt van ne dag in een kalendermaand tot en met de (n-1)e dag in de volgende kalendermaand, met dien verstande dat als de ne dag in een kalendermaand 30 of 31 januari is, de (n-1)e dag in de volgende kalendermaand altijd de laatste dag van de maand februari is;

  • d.

    "jaar": het tijdvak dat loopt van de ne dag in een kalenderjaar tot en met de (n–1)e dag in het volgende kalenderjaar;

  • e.

    "kalenderjaar": de periode van 1 januari tot en met 31 december.

Artikel 2 Belastbaar feit

Onder de naam "leges" worden rechten geheven ter zake van het genot van door of vanwege het gemeentebestuur verstrekte diensten, genoemd in deze verordening en de daarbij behorende tarieventabel.

Artikel 3 Belastingplicht

Belastingplichtig is de aanvrager van de dienst dan wel degene ten behoeve van wie de dienst is verleend.

Artikel 4 Vrijstellingen

  • 1. Van de verplichting tot het betalen van het recht zijn vrijgesteld openbare besturen, ambtenaren of instellingen voor de diensten door hen in het openbaar belang verzocht of aangevraagd, zulks met uitzondering van leges voor bouwvergunningen en gebruikstoestemming ingevolge de brandbeveiligingsverordening.

  • 2. Het recht wordt niet geheven voor:

    • a.

      het afgeven van bewijzen van onvermogen;

    • b.

      het afgeven van stukken, nodig voor de ontvangst van pensioenen, lijfrenten, wachtgelden, loon of bezoldiging;

    • c.

      het afgeven van beschikkingen op verzoekschriften en bezwaarschriften ter zake van plaatselijke belastingen;

    • d.

      de aan belanghebbende uit te reiken beschikkingen of afschriften daarvan houdende aanstelling, benoeming, bevordering, ontslag, toekenning van bezoldiging, vergoeding of toelage, dan wel verhoging hiervan, betrekkelijk enige gemeentelijke functie of dienstverrichting jegens de gemeente;

    • e.

      de aan belanghebbende uit te reiken beschikkingen of afschriften daarvan, inhoudend beslissing op een verzoek om subsidie uit de gemeentekas;

    • f.

      stukken vereist voor vrijwillige militaire dienstneming;

    • g.

      het verstrekken van inlichtingen en opgaven aan de ouderraad van het openbaar onderwijs en besturen van bijzondere scholen in de gemeente voor zover deze inlichtingen en opgaven verband houden met het opsporen van leerplichtige kinderen;

    • h.

      diensten die ingevolge wettelijk voorschrift zijn vrijgesteld van rechtenheffing of kosteloos moeten worden verleend.

Artikel 5 Maatstaven van heffing en tarieven

  • 1. De leges worden geheven naar de tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel.

  • 2. Voor de berekening van de leges wordt een gedeelte van een in de tarieventabel genoemde eenheid als een volle eenheid aangemerkt.

  • 3. Voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het nemen van een projectuitvoeringsbesluit als bedoeld in artikel 2.10 van de Crisis- en herstelwet bedraagt het tarief de som van de bedragen die op grond van deze verordening verschuldigd zouden zijn voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning, ontheffing, vrijstelling of enig ander besluit in het kader van de ontwikkeling en verwezenlijking van het project, voor zover het projectuitvoeringsbesluit strekt ter vervanging van deze besluiten, zoals bedoeld in artikel 2.10, derde lid, van de Crisis- en herstelwet .

Artikel 6 Wijze van heffing

De leges worden geheven:

  • 1.

    bij wege van een mondelinge dan wel een gedagtekende schriftelijke kennisgeving, waaronder mede wordt begrepen een stempelafdruk, zegel, nota of andere schriftuur;

  • 2.

    bij wege van aanslag of bij wege van voldoening op aangifte.

Artikel 7 Termijnen van betaling

De leges moeten worden betaald ingeval de kennisgeving als bedoeld in artikel 6:

  • a.

    mondeling wordt gedaan, op het moment van het doen van de kennisgeving;

  • b.

    schriftelijk wordt gedaan, op het moment van uitreiken van de kennisgeving, dan wel in geval van toezending daarvan, binnen 8 dagen na de dagtekening van de kennisgeving;

  • c.

    ingeval een kennisgeving wordt toegezonden betreffende een dienstverlening waarbij het bedrag hoger is dan € 30,00, binnen een maand na de dagtekening van de kennisgeving.

Artikel 8 Kwijtschelding

Bij de invordering van de leges wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 9 Ontheffing en verschuldigdheid bij Intrekking

  • 1.

    Indien de heffing van leges geschiedt bij wijze van abonnement, wordt bij tussentijdse beëindiging van een abonnement, indien deze plaatsvindt voordat de helft van de geldigheidsduur daarvan is verstreken, of voordat het abonnement voor de helft van het aantal inlichtingen casu quo exemplaren van bescheiden waarop het recht heeft, is verbruikt, ontheffing van betaling van deze leges verleend. De ontheffing wordt verleend tot een bedrag gelijkstaande met de helft van het verschuldigde.

  • 2.

    Indien een verleende gebruikstoestemming ingevolge de brandbeveiligingsverordening wordt ingetrokken, zijn de leges niet verschuldigd en worden deze terugbetaald aan hem op wiens naam de vergunning is gesteld, een en ander tot een bedrag van de helft van het bedrag der leges dat is vastgesteld aan de hand van de begrote kosten van uitvoering van het werk.

Indien een aanvraag om een vergunning of gebruikstoestemming ingevolge de brandbeveiligingsverordening worden ingetrokken zijn de helft van de leges verschuldigd die berekend zouden zijn wanneer de vergunning was verleend, alsmede de helft van de leges van eventueel getroffen planologische maatregelen.

  • 3.

    Indien op grond van artikel 4 van de Planschadeverordening een verzoek is ingediend tot planschadevergoeding en op grond hiervan een vergoeding wordt uitgekeerd, wordt ontheffing verleend van het recht tenzij een wettelijk voorschrift zich hiertegen verzet.

  • 4.

    Indien een aanvraag tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning betrekking heeft op het bouwen in afwijking van een eerder ingediend bouwplan, waarvoor reeds een vergunning is verleend, maar waarvan nog geen gebruik is gemaakt, worden 50% van de voor de oorspronkelijke vergunning geheven leges verrekend met het bedrag dat verschuldigd is door toepassing van het tarief als vermeld bij de onderdelen van het punt “Bouwactiviteiten” Titel 2, met dien verstande dat zij niet minder dan € 250,00 zullen bedragen.

Het vorenstaande vindt geen toepassing indien de afwijking zodanig is dat naar omstandigheden beoordeeld van een nieuw bouwplan sprake is.

Indien de aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt ingetrokken alvorens een bouwvergunning is verleend binnen 1 maand na het in behandeling nemen van de aanvraag wordt 70% van de verschuldigde leges gerestitueerd. Na 1 maand, restitutie van 40% van de verschuldigde leges. Indien de aanvraag wordt afgewezen wordt 40 % van de verschuldigde leges gerestitueerd. Afzien van gebruik van de vergunning binnen 12 maanden na verlenen wordt 30% van de leges gerestitueerd uitsluitend bij een schriftelijke intrekking.

Artikel 10 Nadere regels door het college van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders kan nadere regels geven met betrekking tot de heffing en invordering van de leges.

Artikel 11 Overgangsbepaling

De "Legesverordening 2017" vastgesteld in de raadsvergadering d.d. 15 december 2016, inclusief bijbehorende tarieventabel, wordt ingetrokken met ingang van de in het artikel 12 eerste lid genoemde datum van ingang van de heffing, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

Artikel 12 Inwerkingtreding

  • 1. De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2018.

  • 2. Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

Artikel 13 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als "Legesverordening 2018".

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Tytsjerksteradiel van 21 december 2017.

De Raad voornoemd,

de griffier de voorzitter

mr. S. K. Dijkstra drs. L.J. Gebben