Regeling vervallen per 01-03-2018

Brochure spelregels dienstvervoersmiddelen gemeente Uden

Geldend van 13-03-2018 t/m 28-02-2018

Intitulé

Brochure spelregels dienstvervoersmiddelen gemeente Uden

afbeelding binnen de regeling

Welke dienstvervoersmiddelen zijn beschikbaar voor zakelijke kilometers?

Voor de uitvoering van werkzaamheden stelt de gemeente Uden aan jou als medewerker diverse vervoersmiddelen ter beschikking, zoals (elektrische deel-) auto’s, (elektrische deel-) scooter of motor, (elektrische) fietsen. Met al deze dienstvervoersmiddelen ga je zorgvuldig mee om.

Mocht het vervoersmiddel gebreken vertonen, dan meld je dit graag zo spoedig mogelijk bij de betreffende beheerder van het vervoersmiddel of bij jouw leidinggevende.

De gemeente Uden zorgt altijd voor tijdig onderhoud van alle dienstvervoersmiddelen.

Wanneer en Waarvoor mag je het dienstvervoersmiddel gebruiken?

Je mag alleen bepaalde dienstvervoersmiddelen gebruiken als je beschikt over het daartoe benodigd geldig rijbewijs.

Alle dienstvervoersmiddelen mogen alleen gebruikt worden voor het uitvoeren van werkzaamheden en voor zakelijke reizen in opdracht van de gemeente Uden. Privégebruik is niet toegestaan.

Aan het einde van de werkzaamheden of zakelijke reis of aan het einde van de werkdag, parkeer of stal je het vervoersmiddel in de daarvoor aangewezen parkeerruimte of stalling.

Het is niet toegestaan om een dienstvervoersmiddel mee naar huis te nemen of uit te lenen aan medewerkers van Uden of niet-medewerkers van Uden.

Kilometerregistratie voor dienstauto’s

Voor de dienstauto’s vindt een kilometerregistratie plaats m.b.v. een zgn. black box die in de dienstauto is aangebracht.

De kilometerregistratie vindt plaats om:

  • 1.

    inzicht te krijgen in de mate van gebruik van de dienstauto

  • 2.

    inzicht te krijgen in de effectiviteit en efficiency van de inzet van de dienstauto

  • 3.

    controle ter voorkoming van onrechtmatig gebruik van de dienstauto

  • 4.

    in het kader van veiligheid om bij ongelukken of vermissing de dienstauto en de bestuurder snel te kunnen opsporen

Bij de registratie van de kilometers worden de daartoe geldende regels in het kader van Privacywetgeving in acht genomen. In het Privacy register persoonsgegevens is het doel van verwerking, het verzameldoel van gegevens etc. opgenomen.

Uiteraard mag je altijd een overzicht opvragen van de geregistreerde gegevens met betrekking tot jouw persoon.

De controle ter verkrijging van inzicht in de mate van gebruik van de dienstauto wordt beperkt tot de gegevens die de Belastingdienst noodzakelijk acht voor een sluitende kilometeradministratie. Dit betreft in elk geval: het merk van de auto, het type, het kenteken, de periode waarin de medewerker de auto tot zijn of haar beschikking heeft, de kilometergegevens.

Per rit moeten volgens de Belastingdienst de volgende gegevens worden vermeld:

de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van vertrek en het aankomstadres, de gereden route, of het een privérit is of een zakelijke rit, alsmede de privé-omrijd kilometers als tijdens dezelfde rit zakelijke kilometers en privékilometers worden gereden.

Wat mag niet bij gebruik van dienstvervoersmiddelen?

Je mag het dienstvervoersmiddel niet gebruiken als daarvoor een geldig rijbewijs nodig is en je beschikt daarover niet.

Je mag het dienstvervoersmiddel niet gebruiken voor privézaken.

Ook is ander onrechtmatig gebruik (het dienstvervoersmiddel voor andere doeleinden gebruiken dan vanuit de gemeente Uden is aangegeven of bedoeld) niet toegestaan.

Je mag niet met alcohol op of met drugs rijden of deelnemen aan het verkeer.

Pas ook op bij medicijngebruik. Lees de waarschuwingen van de bijsluiter bij medicijngebruik of overleg met jouw arts.

Gebruik veilig en volgens de voorschriften de mobiele telefoon. Dit betekent uitsluitend handsfree bellen en niet Whatsapp of sms gebruik tijdens het rijden.

Eventueel onrechtmatig gebruik of het vermoeden daarvan, wordt nader onderzocht.

De gemeente Uden kan bij onrechtmatig gebruik een rechtspositionele maatregel aan de betreffende medewerker opleggen. Is de medewerker niet in dienst van de gemeente Uden, dan treedt de gemeente Uden in overleg met de betreffende werkgever voor het treffen van een passende (straf)maatregel.

Schades

De medewerker in dienst van Uden als ook de dienstvervoersmiddelen zijn verzekerd tegen schade.

Uiteraard dient elke schade, hoe klein ook, te worden gemeld door degene die de schade heeft veroorzaakt of betrokken was bij het ontstaan van de schade.

De schade dient te worden gemeld bij jouw leidinggevende en bij de verzekeringsadviseur van de gemeente Uden.

De gemeente Uden heeft voor al haar medewerkers een Aansprakelijkheidsverzekering en een Goed Werkgeverschapsverzekering.

Dit betekent voor medewerkers in dienst van de gemeente Uden het volgende:

  • Je bent 7 dagen in de week, 24 uur per dag (24/7) verzekerd tegen ongevallen (ook voor niet-werkgerelateerde ongevallen)

  • Je bent verzekerd tegen ongevallen tijdens werktijd en buiten werktijd

  • Wanneer je te maken krijgt met een ongeval tijdens werktijd, dan ben je verzekerd tegen de financiële gevolgen van fysiek letsel of bij overlijden

  • Wanneer je te maken krijgt met een ongeval buiten werktijd, dan keert deze verzekering vaste bedragen uit bij fysiek letsel (afhankelijk van het soort letsel) of bij overlijden

  • Je betaalt € 0,00 aan premie; de gemeente Uden betaalt de totale premie

Verkeersboetes

Een verkeersboete die ontstaat als gevolg van een verkeersovertreding (overtreden van de vastgestelde verkeerregels in het kader an de Wegenverkeerswet, Reglement verkeersregels en verkeerstekens) wordt altijd verhaald op degene die de overtreding heeft begaan.

De gemeente Uden ontvangt elke verkeersboete die wordt opgelegd aan een dienstvervoersmiddel. Deze verkeersboete wordt geregistreerd in het postregistratiesysteem.

Degene die de overtreding heeft begaan wordt achterhaald en door zijn leidinggevende in kennis gesteld van de opgelegde verkeersboete.

De gemeente Uden zorgt voor tijdige betaling van de verkeersboete en stuurt aan de overtreder een factuur ter betaling op. Mocht de factuur door de overtreder niet tijdig worden betaald, wordt het verschuldigde bedrag ingehouden op het salaris van de overtreder.

Als de medewerker van mening is dat de verkeersboete onterecht is opgelegd, dan wordt hij of zij in de gelegenheid gesteld hiertegen beroep in te stellen. De daarvoor vereiste machtiging wordt door de gemeente verstrekt.

Tenslotte

Het in deze brochure opgenomen spelregels zijn besproken met de Ondernemingsraad. De Ondernemingsraad van Uden heeft op 31 januari 2018 hiermee ingestemd.

Ook zijn deze spelregels vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 14 februari 2018.

Dit betekent dat je als medewerker in dienst of werkzaam voor de gemeente Uden je dient te houden aan deze (spel)regels.