Verordening Interferentiegebied(en) Bodemenergiesystemen Gemeente Urk 2019

Geldend van 15-03-2021 t/m heden

Intitulé

Verordening Interferentiegebied(en) Bodemenergiesystemen Gemeente Urk 2019

De raad van de gemeente Urk;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders,

Gelet op artikel 147 van de Gemeentewet;

Gelet op het feit dat de artikel 2.2b van het Besluit omgevingsrecht in samenhang met artikel 18, lid 3 Wet Bodembescherming de bevoegdheid geeft om bij gemeentelijke verordening interferentiegebieden voor aan te wijzen, als gevolg waarvan een voor het installeren van gesloten bodemenergiesystemen met een bodemzijdig vermogen van minder dan 70 kW een vergunning is vereist als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid onder (i) Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

Overwegende dat in gebieden waar grote drukte van bodemenergiesystemen wordt verwacht het nodig is dat negatieve interferentie wordt voorkomen en doelmatig gebruik wordt gemaakt van bodemenergie en dat dit te waarborgen is middels aanvullende regulering in de vorm van een algehele vergunningsplicht;

Besluit vast te stellen de:

Verordening interferentiegebied(en) bodemenergiesystemen Gemeente Urk 2019.

Artikel 1 Aanwijzing interferentiegebieden

Ter voorkoming van interferentie tussen gesloten of open bodemenergiesystemen onderling of anderszins ter bevordering van een doelmatig gebruik van bodemenergie, wordt Zwolsehoek (zie bijlage 1), aangewezen tot interferentiegebied als bedoeld in artikel 2.2b, eerste lid van het Besluit Omgevingsrecht.

Artikel 2 Wijzigingsbevoegdheid burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd nieuwe interferentiegebieden aan te wijzen en vast te stellen en de grenzen van een interferentiegebied te wijzigen en opnieuw vast te stellen, indien zij van oordeel zijn dat dit ter voorkoming van interferentie tussen gesloten of open bodemenergiesystemen onderling of anderszins ter bevordering van een doelmatig gebruik van bodemenergie nodig is.

Artikel 3 Overgangsrecht

Op een gesloten bodemenergiesysteem met een bodemzijdig vermogen van minder dan 70 kW die vóór de datum van inwerkingtreding van deze verordening is geïnstalleerd en krachtens artikel 1.10a van het Besluit lozen buiten inrichtingen of artikel 1.10, jo. 1.21a van het Activiteitenbesluit milieubeheer is gemeld, is deze verordening niet van toepassing.

Artikel 4 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na die waarop zij is bekendgemaakt.

Artikel 5 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening interferentiegebied(en) bodemenergiesystemen Gemeente Urk 2019.

Ondertekening

04 juni 2019

De raad van de gemeente Urk

Toelichting

Wat is bodemenergie en wat is interferentie?

Bodemenergiesystemen kunnen warmte en koude in de ondergrond opslaan. Deze opgeslagen warmte en koude kan vervolgens worden gebruikt voor de verwarming en koeling van gebouwen en woningen. Bodemenergiesystemen kunnen zo een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de energievoorziening. Daarom is te verwachten dat de toepassing van bodemenergiesystem zal toenemen.

Echter, wanneer er veel bodemenergiesystemen dicht bij elkaar worden gerealiseerd, is het mogelijk dat deze elkaar (positief of negatief) beïnvloeden. Dit wordt interferentie genoemd.

Wanneer geldt een vergunningplicht voor de aanleg bodemenergiesystemen?

Voor grote gesloten (>70 kW) bodemenergiesystemen is een omgevingsvergunning nodig op basis van landelijke regels. Dit is geregeld in het Besluit omgevingsrecht. Open bodemenergiesystemen vereisen eveneens een vergunning op basis van landelijk vastgestelde regels. Dit regelt de Waterwet. Een uitzondering geldt voor open systemen met een onttrekking van niet meer dan 10 m3 per uur. Deze zijn op grond van artikel 6.2, lid 1 van de Verordening voor de fysieke leefomgeving Flevoland 2012 vrijgesteld van de vergunningsplicht.

Artikel 2.2b van het Besluit Omgevingsrecht biedt de gemeentelijke overheid de mogelijkheid om de toepassing van ook kleine gesloten (<70 kW bodemzijdig vermogen) bodemenergiesystemen te reguleren. Bij gemeentelijke verordening kunnen gebieden worden aangewezen waarna binnen deze gebieden voor realisatie van ook kleine (>70 kW) gesloten bodemenergiesystemen een vergunning nodig is. Een gebied waarin alle gesloten systemen vergunningplichtig zijn, wordt ook wel interferentiegebied genoemd. Een interferentiegebied kan worden aangewezen ter voorkoming van interferentie tussen gesloten of open bodemenergiesystemen onderling of anderszins ter bevordering van een doelmatig gebruik van bodemenergie.

Welke gebieden worden aangewezen als interferentiegebied en waarom?

Een interferentiegebied maakt het voor de gemeente mogelijk om de ontwikkeling van bodemenergie in een gebied beter te sturen, doordat in die gebieden ook kleine gesloten systemen (<70 kW) vergunningplichtig zijn. Hierdoor kunnen extra eisen gesteld worden aan het systeem. Zo kan de gemeente beleidsregels opstellen waarin criteria en beslisregels bij besluitvorming over vergunningverlening geformuleerd worden, bijvoorbeeld over het gewenste type systemen, de gewenste diepte en/of de locatie van de systemen. Een interferentiegebied heeft geen invloed op de toepassing van open bodemenergiesystemen.

Het aanwijzen van een interferentiegebied is te overwegen bij de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk met (veel) grondgebonden woningen of recente nieuwbouwwijken waarbij de woningen reeds zijn voorzien van goede isolatie en vloerverwarming. Met name in de situatie waarin geen gasaansluiting en/of warmtenet wordt gefaciliteerd, is de kans op veelvuldig gebruik van individuele gesloten bodemenergiesystemen groot. Het aanwijzen van een interferentiegebied is hierbij noodzakelijk om het risico op onderlinge negatieve interferentie tussen gesloten systemen te voorkomen. De gemeente kan beleidsregels vaststellen voor de vergunningplichtige systemen. Hierdoor is het voor ontwikkelaars en initiatiefnemers in het gebied duidelijk onder welke voorwaarden zij hun gesloten bodemenergiesysteem kunnen realiseren. Door het naleven van deze beleidsregels is men op lange termijn verzekerd van voldoende warmte- en koudelevering vanuit de ondergrond.

Het aanwijzen van een interferentiegebied is ook te overwegen in gebieden waar met name open bodemenergiesystemen verwacht worden. Een gesloten bodemenergiesysteem kan in deze gebieden de toepassing van open bodemenergiesystemen belemmeren. Door deze gebieden aan te wijzen als interferentiegebied (met ordeningsregels) kan de toepassing van gesloten bodemenergiesystemen beperkt of helemaal uitgesloten worden.

Op basis van deze uitgangspunten heeft de Gemeente geïnventariseerd in welke gebieden er potentieel een vraag naar bodemenergiesystemen is te verwachten en waar aanvullende regulering de initiatieven en potentie van bodemenergie zou faciliteren. Op het moment van schrijven is het wenselijk om interferentie te voorkomen en doelmatig gebruik van bodemenergie te bevorderen binnen het bedrijventerrein Zwolsehoek. Andere wijken binnen Urk worden nauwlettend gemonitord en kunnen eventueel in een later stadium aan de verordening worden toegevoegd.

Zwolsehoek

Gezien de omvang van de bedrijven en de vraag naar koeling voor de koel- en vriesinstallaties binnen dit gebied is de grootste energiebesparing en emissiereductie te behalen met de toepassing van open systemen. Voor het bedrijventerrein is dan ook de ambitie uitgesproken om een grootschalig collectief open bodemenergiesysteem aan te leggen. Hiertoe is het nodig de aanleg van kleinschalige gesloten systemen aan banden te leggen, zodat deze de aanleg van (grootschalige) open systemen niet blokkeren. Dit kan worden bewerkstelligd door het bedrijventerrein aan te wijzen als interferentiegebied en aanvullend beleid vast te stellen ten aanzien van de toepassing van gesloten systemen.

De provincie is, als bevoegd gezag voor open bodemenergiesystemen, voornemens beleid vast te stellen voor open bodemenergiesystemen in Zwolsehoek.

Indien zich op termijn mogelijkheden voordoen om bestaande wijken van het gas te halen (bv. bij een natuurlijk vervangingsmoment van het gasnet) zal opnieuw worden afgewogen of aanwijzing van meer gebieden interferentie nuttig en noodzakelijk is.

Wat is het gevolg?

Met het van kracht worden van de verordening is Zwolsehoek aangewezen als interferentiegebied. Bijlage 1 bevat een kaart met de exacte locatiebepaling van dit gebied. Binnen Zwolsehoek is voor de aanleg van een gesloten bodemenergiesysteem met een bodemzijdig vermogen kleiner dan 70 kW een omgevingsvergunning vereist. Open bodemsystemen met een onttrekking van niet meer dan 10 m3 per uur binnen het gebied worden eveneens vergunningplichtig. Dit is het gevolg van het bepaalde in artikel 6.2, lid 2 van de Verordening voor de fysieke leefomgeving Flevoland 2012.

De aanwijzing als interferentiegebied van Zwolsehoek heeft geen gevolgen voor grote gesloten (>70 kW) of open bodemenergiesystemen met een onttrekking groter dan 10 m3 per uur. De vergunningplicht voor deze systemen blijft dezelfde.

De verordening is niet van toepassing op aanwezige meldingsplichtige gesloten bodemenergiesystemen1 in het gebied dat als interferentiegebied wordt aangewezen. Hiermee wordt voorkomen dat voor deze geïnstalleerde gesloten bodemenergiesystemen alsnog een vergunningplicht gaat gelden.

Bijlage 1 – Locatie bedrijventerrein Zwolsehoek

afbeelding binnen de regeling


Noot
1

gesloten bodemenergiesystemen met een bodemzijdig vermogen van minder dan 70 kW die zijn gemeld overeenkomstig de daarvoor geldende regels