Regeling vervallen per 01-08-2018

Beleidsregel Stimuleringssubsidie Combinatiefuncties Jeugd 2017-2018 gemeente Utrecht

Geldend van 02-06-2016 t/m 31-07-2018

Intitulé

Beleidsregel Stimuleringssubsidie Combinatiefuncties Jeugd 2017-2018 gemeente Utrecht

Beleidsregel Stimuleringssubsidie Combinatiefuncties Jeugd 2017-2018 gemeente Utrecht

Besluit van b. en w. 30 mei 2016

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht;

gelet op: artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 lid 2 Algemene subsidieverordening 2014 (ASV 2014) om het subsidiebeleid uit te voeren binnen de beleidskaders, die de gemeenteraad vaststelt;

gelet op: Bestuurlijke afspraken Impuls brede scholen, sport en cultuur (10-12-2007) voortgezet in Brede impuls combinatiefuncties (13-02-2012)

BESLUIT:

vast te stellen de volgende:

BELEIDSREGEL stimuleringssubsidie combinatiefuncties Jeugd

HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN

Deze beleidsregel is gericht op uitvoerende combinatiefuncties in de sectoren sport en cultuur.

Artikel 1 begripsomschrijvingen

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

Aandachtsgebieden

De subwijken of buurten in Utrecht zoals weergegeven in bijlage 1 en 2. Aandachtsgebieden zijn gebaseerd op: gebieden met scholen met veel gewichtenleerlingen (informatie Gemeente Utrecht, Onderwijs), “Acht buurtverkenningen”, cijfers over overgewicht (informatie Gemeente Utrecht, Volksgezondheid), de Leefbarometer (Ministerie BKZ).

Brede School Primair Onderwijs (BS PO)

Een samenwerkingsverband van één of meer basisscholen met andere organisaties dat is aangemerkt als Brede School Primair Onderwijs door de Utrechtse Onderwijs Agenda.

Brede School Voortgezet Onderwijs (BS VO)

Een voortgezet onderwijs school die in samenwerking met partners van zowel binnen als buiten het onderwijs samen talent ontwikkeling aanbieden/stimuleren. De Brede School VO heeft daarbij een relatie met de wijk. De Brede School VO voldoet aan de criteria Brede School VO zoals vastgesteld in de notitie Meerwaarde Brede School VO uit 2013 en is als zodanig aangemerkt door de stuurgroep van de Utrechtse Onderwijs Agenda 2014-2018.

Combinatiefunctie

Een combinatiefunctie is een functie waarbij een werknemer, de combinatiefunctionaris, in dienst is bij één werkgever maar werkzaamheden verricht ten behoeve van een combinatie van minimaal twee werkvelden/sectoren, waaronder het onderwijs. De combinatiefunctionaris vervult zijn functie in het kader van de bestuurlijke afspraken Impuls brede scholen, sport en cultuur van 10 december 2007 , voortgezet in de Brede impuls combinatiefuncties (13-02-2012) ten behoeve van de jeugd van 0 tot en met18 jaar, in het bijzonder de leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs in Utrecht.

Combinatie

Partijen die gezamenlijk een combinatiefunctionaris Jeugd willen inzetten en die met elkaar een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten over de inzet van combinatiefunctionarissen Jeugd.

De partijen zijn onder andere sportinstellingen, culturele instellingen, VSU/Harten voor Sport en scholen.

Culturele instelling

Een culturele organisatie die van de gemeente Utrecht een meerjarige subsidie ontvangt voor de periode 2017-2020.

Jeugd

Jeugd in de leeftijd van 0-18 jaar.

PO School

School of onderwijsinstelling zoals bepaald volgens de Wet op het Primair Onderwijs (WPO).

SBO School

Een school of onderwijsinstelling voor speciaal basisonderwijs zoals bepaald volgens de Wet op het Primair Onderwijs.

Sportinstelling

Een sportinstelling is een rechtspersoon, die sport en bewegen aanbiedt of stimuleert en die voldoet aan één of beide onderstaande criteria:

  • -

    Aangesloten bij een landelijke sportbond of overkoepelende organisatie die de betreffende tak van sport vertegenwoordigt;

  • -

    Levert een belangrijke bijdrage aan het gemeentelijke sport- en beweegbeleid.

Stedelijk sportteam

Team waarin combinatiefunctionarissen van stedelijk georiënteerde sportorganisaties in afstemming met een beweegmakelaar samenwerken met de voortgezet onderwijs scholen (VMBO en Praktijkonderwijs), primair onderwijs en andere partners om zo een bijdrage te leveren aan de sportstimulering voor jongeren in de stad.

Utrechtse Onderwijs Agenda (UOA)

De UOA is een vierjarenbeleidsplan dat is opgesteld door het samenwerkingsverband tussen Utrechtse schoolbesturen, welzijnsinstellingen, onderwijsondersteuners en gemeente Utrecht waarin afspraken worden gemaakt over gezamenlijke ambitie om meer kansen te scheppen voor de talentontwikkeling van alle Utrechtse kinderen.

VO school

Een school of onderwijsinstelling zoals bepaald volgens de Wet op het Voortgezet Onderwijs.

Werkgever

De organisatie of instelling waar de combinatiefunctionaris in dienst is. Bij combinatiefunctionarissen sport waarbij de sportinstelling het formele werkgeverschap bij een externe partij heeft ondergebracht blijft de sportinstelling aanvrager en daarmee inhoudelijk werkgever.

Wijksportteam

Team waarin combinatiefunctionarissen in afstemming met een beweegmakelaar samenwerken met de scholen en andere partners in het werkgebied en zo een bijdrage leveren aan de sportstimulering in de buurt.

Artikel 2 Beleidsdoelstellingen

De gemeente Utrecht wil samen met de partners een dagelijks sport- en beweegaanbod op en rond scholen realiseren, sportverenigingen versterken en bevorderen dat de jeugd vertrouwd raakt met één of meer kunst- en cultuurvormen.

Voor sport onderscheiden we de volgende doelstelling:

Toename duurzame sport- en beweegdeelname kwetsbare jeugd.

Met als subdoelstellingen:

• Toeleiding naar sportinstellingen of anders georganiseerde sport;

• Sterke jeugdafdelingen bij de sportverenigingen en

• Ketenaanpak, samenwerkingsafspraken tussen de bestaande partijen waardoor kennis wordt gedeeld en kinderen van begin tot eind (structureel sporten) worden gevolgd.

Onder kwetsbare jeugd wordt verstaan: kinderen die een grotere afstand hebben tot sportparticipatie door uiteenlopende factoren zoals armoede, weinig ondersteuning door ouders, overgewicht, een beperking of een chronische aandoening. We richten ons met name op gebieden met veel kwetsbare jeugd en op scholen waar deze kinderen te vinden zijn; het PO, VMBO, praktijkonderwijs en speciaal onderwijs.

Aanvullend is er aandacht voor peuters en kleuters en hun ouders in de aandachtgebieden om zo kinderen in een vroeg stadium kennis te laten maken met sport en bewegen.

Voor cultuur onderscheiden we de volgende doelstellingen:

• Culturele instellingen te versterken met het oog op hun maatschappelijke functie en de cultuurorganisaties in te zetten voor het onderwijs, de naschoolse opvang en in de wijk.

• Te bevorderen dat de jeugd tot en met 18 jaar vertrouwd raakt met één of meer kunst- en cultuurvormen, waarbij het accent ligt op actieve kunstbeoefening.

• Bij te dragen aan de talentontwikkeling van kinderen en jongeren, waarbij ieder kind op zijn eigen niveau zijn talenten kan ontwikkelen.

• Jeugd te stimuleren lid te worden van een cultuurinstelling of structureel te gaan deelnamen aan cultuuraanbod.

De doelstellingen komen voort uit de beleidskaders Onderwijs, Sport en Cultuur. In bijlage 3 staan de belangrijkste punten hieruit weergegeven.

De subsidie voor combinatiefunctionarissen Jeugd levert een bijdrage aan de bovengenoemde doelstellingen.

Artikel 3 Definitie aanvrager subsidie

Aanvragers dienen te voldoen aan de volgende verplichtingen:

  • 1.

    De aanvrager moet samenwerken met (Brede) scholen.

  • 2.

    Betreft de aanvraag een combinatiefunctionaris sport, dan moet de aanvrager voldoen aan één of meer van onderstaande eisen:

    • -

      de aanvrager moet een sportinstelling zijn die is aangesloten bij een landelijke bond of overkoepelende organisatie die de betrokken tak van sport vertegenwoordigt;

    • -

      de aanvrager moet een sportinstelling zijn die een belangrijke bijdrage levert aan het gemeentelijk sport- en beweegbeleid.

    • -

      de aanvraag kan ingediend worden door het bestuur van een onderwijsstichting van een in Utrecht gevestigde school/ Brede School. Deze aanvragen zijn gericht op speciaal onderwijs of op het programma LEFF (Lifestyle, Energy, Fun & Friends) of een ander programma voor kinderen met overgewicht (hiervoor is maximaal 0,5 fte beschikbaar).

  • 3.

    Betreft de aanvraag een cultuurcoach, dan moet de aanvrager een culturele instelling zijn, die voor de periode 2017-2020 van de gemeente Utrecht subsidie ontvangt en een beleid heeft op het gebied van cultuureducatie. Het uitvoeren van een creatief partnerschap met een school in het primair onderwijs en / of voortgezet onderwijs heeft de voorkeur.

Artikel 4 Vaststelling subsidieplafond

  • 1.

    Er is subsidie beschikbaar voor 17 fte uitvoerende combinatiefunctionarissen sport.

  • 2.

    Er is subsidie beschikbaar voor 3 fte cultuurcoaches.

De stimuleringssubsidie bedraagt maximaal EUR 45.000,00 op jaarbasis per gerealiseerde

fte combinatiefunctionaris sport of cultuur. Hierbij moet voor de combinatiefunctionaris sport rekening worden gehouden met de verplichte afdrachten zoals omschreven in Artikel 7.

Het bedrag dat is gereserveerd voor deze en andere subsidies wordt jaarlijks opgenomen in de subsidiestaat. Deze kunt u vinden op www.utrecht.nl/subsidie.

Artikel 5 Subsidiabele activiteiten

Er kan subsidie worden aangevraagd als bijdrage in de loonkosten van één van de volgende twee typen combinatiefunctionarissen Jeugd:

  • 1.

    Combinatiefunctionaris sport werkzaam in de uitvoering en coördinatie van sport- en beweegactiviteiten en voldoet aan het profiel van de combinatiefunctionaris sport (zie Artikel 7). Zowel op school als na schooltijd in de wijk of bij de sportinstelling. Voor de combinatiefunctionaris sport is de richtlijn dat 60% van zijn tijd wordt besteed aan het verzorgen van een open aanbod voor de jeugd uit de wijk/school en 40% van zijn tijd binnen de sportinstelling wordt ingezet als bijvoorbeeld trainer/coach/verenigingsondersteuner. Een combinatiefunctionaris sport kan inzetbaar zijn als specialist of als generalist.

    • a.

      Specialist: werkzaam voor één tak van sport voor één of meer sportinstellingen.

    • b.

      Generalist: werkzaam voor meerdere sporten, vanuit één sportinstelling of verschillende sportinstellingen.

Voor aanvragers die werken vanuit het onderwijs zijn Artikel 6.5, 6.6 en 7.A2 niet van toepassing.

2.Combinatiefunctionaris cultuur die als cultuurcoach werkzaamheden verricht en die voldoet aan het profiel van de cultuurcoach (zie Artikel 7). Aanvragen voor een cultuurcoach kunnen worden ingediend door culturele instellingen.

De combinatiefunctionaris geeft invulling aan de uitvoering en ontwikkeling van sport- en cultuuraanbod op en rond scholen, bij de sportverenigingen en/of cultuurinstellingen. Voor de periode 1 januari 2017 tot en met 31 juli 2018.

Artikel 6 eisen aan de subsidieaanvraag

  • 1.

    De aanvraag wordt namens alle in de combinatie betrokken partijen ingediend door de organisatie bij wie de combinatiefunctionaris formeel in dienst wordt genomen.

  • 2.

    Alleen aanvragen die namens een combinatie worden ingediend, worden in behandeling genomen.

  • 3.

    Aanvragers moeten bij de aanvraag aangeven:

    • a.

      voor welk type combinatiefunctionaris subsidie wordt aangevraagd (specialist of generalist);

    • b.

      voor hoeveel fte subsidie wordt aangevraagd;

    • c.

      bij welke organisatie de combinatiefunctionaris formeel wordt aangesteld.

  • 4.

    Aanvragen moeten zijn voorzien van een plan van aanpak waarin wordt beschreven welke activiteiten de combinatiefunctionaris gaat uitvoeren, op welke wijze, met welk doel, welke resultaten daarmee worden beoogd, hoe de wijkgerichte aanpak wordt ingevuld en hoe deze samenhangen met de activiteiten bij de sportinstelling en hoe de activiteiten bijdragen aan het behalen van de gemeentelijke doelstellingen beschreven in Artikel 2. Dit plan is leidend tijdens de uitvoering van het werk.

Voor een combinatiefunctionaris sport omschrijft de sportinstelling de keuze voor het type combinatiefunctionaris (specialist of generalist) en de keuze voor een wijksportteam of het stedelijk sportteam. Het plan van aanpak beschrijft hoe de samenwerking met de verschillende partners (andere sportinstelling, scholen, sociaal makelaars, jongerenwerkers ed.) vorm krijgt en laat zien dat dit ook is afgestemd met de partners.

  • 5.

    Voor combinatiefunctionarissen sport komt het activiteitenplan gericht op de 60% inzet voor de buurt tot stand na verplichte afstemming met Harten voor Sport op basis van de beschikbare buurtscans en wijkprofielen. Aanvrager en Harten voor Sport (vanuit de wijk en het onderwijs) geven samen invulling aan de beoogde buurtactiviteiten, zodat het op te stellen activiteitenplan aansluit bij de vraag vanuit de scholen en de behoeften in de wijk. Hiermee komt het activiteitenplan tot stand in overleg met de drie betrokken partijen, te weten de sportinstelling, Harten voor Sport en het onderwijs. Onderdeel van de afspraken met Harten voor Sport is dat in het jaarplan van de combinatiefunctionaris activiteiten/evenementen/toernooien op het terrein van sport en bewegen in de wijk en stedelijk (bijvoorbeeld voor het schoolvoetbal) opgenomen kunnen worden en dat de activiteiten aansluiten bij de vraag vanuit de wijk.

  • 6.

    Sportinstellingen aangesloten bij een landelijke sportbond of overkoepelende organisatie die de betreffende tak van sport vertegenwoordigt stemmen de invulling van de 40% verenigingsgedeelte af met de VSU. In het plan van aanpak voor de vereniging wordt beschreven hoe de vereniging versterkt wordt en hoe laagdrempelig aanbod bij de vereniging wordt gerealiseerd.

  • 7.

    Een combinatiefunctionaris sport werkt in één wijksportteam, waarbij het mogelijk is incidenteel ook in andere wijken te werken. Behalve het wijkgericht werken is er ruimte voor stedelijk inzetbare combinatiefunctionarissen. Hun inzet in de stad wordt door Harten voor Sport gecoördineerd.

  • 8.

    Er is aandacht voor ouderbetrokkenheid en het bevorderen van een gezonde leefstijl van kinderen. In de wijken waar wordt gewerkt met de JOGG aanpak (Jongeren Op Gezond Gewicht; in de wijken Overvecht, Noordwest, Zuidwest en Zuid) wordt in het activiteitenplan een verbinding opgenomen met deze methode.

  • 9.

    Een verklaring dat bij een positieve beschikking van de gemeente op de subsidieaanvraag, bij de invulling van een concrete combinatiefunctie tussen de betreffende partijen een 'uitleenovereenkomst om niet' zal worden afgesloten.

  • 10.

    Een eigen verklaring Governance Code zoals beschreven in de ASV 2014.

  • 11.

    Een sportvereniging verklaart geen wachtlijst bij de jeugd te hebben of als dit wel het geval is geeft aan zorg te dragen voor aanvullend aanbod om kinderen toch te kunnen laten sporten.

Artikel 7 Verplichtingen subsidiabele activiteiten

A Combinatiefunctie sport

De aanvraag bevat een verklaring dat de combinatiefunctionaris sport een actieve bijdrage aan het wijksportteam of stedelijk sportteam levert. Dit houdt o.a. in het verzorgen van clinics, bijwonen van teamoverleg en bereidheid mee te werken aan nieuwe activiteiten, stedelijke sporttoernooien en side events bij grote sportevenementen.

Wijkgericht werken in samenwerking met het onderwijs en andere organisaties vraagt specifieke competenties van een combinatiefunctionaris. Het vraagt ook professionele faciliteiten waarmee een combinatiefunctionaris in teamverband kan werken. Voor de combinatiefunctionaris sport wordt de CAO Sport als uitgangspunt genomen voor de berekening van het aantal werkbare uren.

De CAO Sport hanteert een werkweek van 38 uur voor een voltijdsaanstelling. Per volledig FTE verplicht u dit tot het leveren van 1450 productieve uren en 297 indirecte uren, afhankelijk van de leeftijd kan het aantal uren variëren.

De aanstelling van een combinatiefunctionaris kan pas definitief worden als een vertegenwoordiger van zowel VSU als Harten voor Sport hier een positief advies over geeft. Aanstelling is bij de sportinstelling en is minimaal 0,4 fte (aanvraag vanuit één sportinstelling of voor één sport) of minimaal 0,6 fte (aanvraag vanuit meerdere sportinstellingen en/of voor meerdere sporten) om zo duurzame relaties in de wijk op te kunnen bouwen.

In eerdere periodes gemaakte afspraken wat betreft de inzet van productieve uren komen met deze beleidsregel te vervallen.

A1 Profiel combinatiefunctionaris sport

  • 1.

    De combinatiefunctionaris organiseert, creëert en voert uit.

  • 2.

    De combinatiefunctionaris heeft communicatieve, didactische en organisatorische vaardigheden.

  • 3.

    De combinatiefunctionaris levert maatwerk, kan zelfstandig en in teamverband werken en nieuwe activiteiten opstarten.

  • 4.

    Werkt samen met andere combinatiefunctionarissen, de beweegmakelaar en andere professionals in een (wijk)sportteam. Werkt samen met andere professionals in de wijk zoals sociaal makelaars en jongerenwerkers en sluit waar mogelijk aan bij wijkinitiatieven.

  • 5.

    De combinatiefunctionaris is zowel onder als na schooltijd beschikbaar.

  • 6.

    De combinatiefunctionaris beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag.

  • 7.

    De combinatiefunctionaris heeft werkervaring binnen een sportinstelling. Deze vaardigheden zijn van belang om naast het uitvoeren van sportactiviteiten ook in staat te zijn een professionaliseringsslag bij de sportvereniging te realiseren.

  • 8.

    Is geschoold in de Vreedzaam methodiek of is hiertoe bereid.

  • 9.

    Heeft kennis van een gezonde leefstijl of ontwikkelt dit.

  • 10.

    Een combinatiefunctionaris beschikt over een sport of pedagogisch gerelateerde opleiding op MBO niveau of hoger of heeft soortgelijke kennis opgedaan door eerdere werkervaring.

A2 Professionele faciliteiten combinatiefunctionaris sport

  • 1.

    Om de combinatiefunctionaris sport in staat te stellen professioneel deel uit te maken van een wijksportteam en competenties en vaardigheden te ontwikkelen ten behoeve van het werkveld worden faciliteiten en opleiding aangeboden. De gelden die hiervoor nodig zijn worden op het subsidiebedrag voor de combinatiefunctionaris sport ingehouden. Het gaat om een bedrag van 850 euro professionaliseringsbudget per 1 FTE per jaar. De benodigde opleiding en faciliteiten worden door Harten voor Sport en de VSU verzorgd.

  • 2.

    Harten voor Sport levert, indien nodig, een training in de Vreedzaam methodiek, Harten voor Sport en de VSU organiseren een jaarlijkse nascholingsdag, een jaarlijkse teambuilding dag en faciliteren opleidingsaanbod. Aanwezigheid bij de jaarlijkse nascholing is verplicht.

  • 3.

    De werkgever van de combinatiefunctionaris draagt er zorg voor dat de combinatiefunctionaris kan beschikken over een laptop en een mobiele telefoon, dit valt niet onder het professionaliseringsbudget.

B Combinatiefunctie cultuur

Profiel cultuurcoach

De combinatiefunctionaris die wordt ingezet als cultuurcoach, voldoet aan het volgende profiel:

  • 1.

    Levert een bijdrage aan de verbinding van de culturele instelling met de aanwezige of te ontwikkelen doorlopende leerlijn van de school op het gebied van cultuureducatie.

  • 2.

    Het is een doener en regelneef.

  • 3.

    Heeft expertise op het gebied van cultuureducatie en affiniteit met zowel de culturele sector als het onderwijs.

  • 4.

    Heeft interesse voor/kennis van / toegang tot een breder aanbod dan één kunstdiscipline en is bereid een netwerk op te zetten of te onderhouden.

  • 5.

    Heeft communicatieve, didactische en organisatorische vaardigheden.

  • 6.

    Heeft kennis van de verschillende visies op het onderwijs, didactische methodes en pedagogische aanpakken.

  • 7.

    Is een teamworker.

Artikel 8 Indiening subsidieaanvraag en besluitvorming

Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend tussen 1 juli 2016 en 12 september 2016.

De subsidieaanvraag wordt ingediend bij burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht via het Digitaal Loket van de gemeente Utrecht. Deze is te vinden op www.utrecht.nl/combinatiefunctie. Op deze pagina zijn standaard formulieren beschikbaar voor het schrijven van een aanvraag met de juiste bijlagen.

U dient alle gevraagde gegevens te verstrekken. Als uw aanvraag onvolledig is, vertraagt dit de behandeling van uw subsidieaanvraag. U krijgt dan het verzoek om de gegevens aan te vullen. Doet u dit niet, dan neemt de gemeente uw aanvraag niet in behandeling.

Na het eind van de inschrijvingsperiode worden de aanvragen beoordeeld zoals omschreven in artikel 9. Subsidieaanvragen worden uiterlijk binnen 13 weken na het eind van de indieningstermijn beoordeeld. U ontvangt vervolgens een schriftelijk besluit.

Artikel 9 Beoordelingscriteria

De gemeente Utrecht beoordeelt de aanvragen en neemt alleen volledige aanvragen in behandeling (zie hiervoor de eisen in Artikel 6). De aanvragen worden voor zowel combinatiefuncties sport als cultuur financieel en inhoudelijk beoordeeld volgens de criteria zoals weergegeven in bijlage 4, de Algemene Subsidieverordening Gemeente Utrecht en artikelen 3, 5 en 7 van deze beleidsregel. Hierbij wordt ook gekeken naar de bijdrage aan de gemeentelijke doelstellingen (zie Artikel 2). Voor sport wordt ook een goede spreiding van de diverse sporten en spreiding over de wijken meegewogen. In het geval dat het beschikbare budget geheel is toegewezen of dat voor de combinatiefunctionarissen sport in een bepaald werkgebied meer aanvragen worden gedaan dan er in de richtlijn voor het aantal FTE beschikbaar is (zie bijlage 2) kan dit grond zijn om aanvragen af te wijzen.

Artikel 10 Voorwaarden aan subsidieverlening

Indien de geleverde inspanningen en activiteiten minder zijn dan verwacht op basis van gemaakte afspraken of niet aan de genoemde verplichtingen wordt voldaan, kan (een deel van) de subsidie lager worden vastgesteld. Hierbij wordt gekeken naar de uitvoering van de afspraken zoals gemaakt in de verleningsbeschikking.

• Aanvrager levert aan de gemeente een tussentijdse evaluatierapportage (uiterlijk 1 oktober 2017) en een eindrapportage (uiterlijk 1 oktober 2018). Op basis van de eerste evaluatierapportage kan een bijstelling in de activiteiten mogelijk zijn.

• De combinatiefunctionaris is gehouden om deel te nemen aan voorkomend combinatiefunctionarissen overleg en daarin kennis uit te wisselen;

• Alle betrokken partijen verlenen medewerking aan een evaluatie van de stimuleringssubsidie combinatiefuncties Jeugd.

Artikel 11 Evaluatie

Deze beleidsregel is opgesteld op basis gesprekken met combinatiefunctionarissen, Brede Schoolcoördinatoren, VSU/SSU en Harten voor Sport. Deze beleidsregel wordt herzien bij aanvang van een nieuwe subsidieperiode vanaf 1 augustus 2018.

Artikel 12 Inwerkingtreding en citeertitel

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 juli 2016. Subsidieaanvragen

worden vanaf deze datum beoordeeld en beschikt op basis van deze beleidsregel. Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel stimuleringssubsidie combinatiefuncties Jeugd 2017-2018 gemeente Utrecht.

Deze beleidsregel is een vervolg op de voorgaande Beleidsregel stimuleringssubsidie combinatiefuncties Jeugd, die gold voor de periode 2015-2016 en die per 1 juli 2016 wordt ingetrokken. Aanvragen die gedaan zijn op basis van de laatstgenoemde beleidsregel worden volgens die beleidsregel afgehandeld.

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht op 30 mei 2016.

De secretaris, De burgemeester,

Drs. J. G. Manshanden Mr. J.H.C. van Zanen

Bekendmaking is geschied op 2 juni 2016.

Deze beleidsregel treedt in werking op 1 juli 2016.

Bijlage 1: Aandachtsgebieden

Wijksportteam

Aandachtsgebieden (subwijken en buurten)

Overvecht

Taagdreef, Wolgadreef

Zamenhofdreef, Neckardreef

Vechtzoom, Klopvaart

Zambesidreef, Tigrisdreef

Noordwest/West

Pijlsweerd

Ondiep, 2e Daalsebuurt

Pr. Bernhardplein e.o., Demkagebied

Zuilen-noord en -oost

Lombok, Leidseweg

Halve Maan-Noord

Nieuw Engeland, Th. à Kempisplantsoen

Zuidwest

Kanaleneiland

Transwijk-noord

Rivierenwijk (zuidelijk deel)

Leidsche Rijn, Vleuten de Meern

Parkwijk-zuid

Terwijde-west

Vleuterweide-west

Veldhuizen

Zuid, Noordoost, Oost, Binnenstad

Nieuw Hoograven, Bokkenbuurt

Oud Hoograven-zuid

Abstede, Tolsteegsingel e.o.

Stedelijk Sportteam

Inzet PO in hierboven genoemde aandachtsgebieden

Inzet VO op specifieke scholen in overleg met Harten voor Sport

Bijlage 2: Wijksportteams en werkgebieden

Wijksportteam

Aantal fte (richtlijn)

Overvecht

3

Noordwest, West

3

Zuidwest

2,4

Leidsche Rijn, Vleuten de Meern

1,8

Zuid, Noordoost, Oost, Binnenstad

2,5

Overige fte worden toegekend aan op stedelijk niveau werkende combinatiefunctionarissen, zoals voor het VO, jongeren in de wijk en speciaal onderwijs (hiervoor is naar schatting 4,3 fte beschikbaar) .

Bijlage 3: Uitgangspunten beleid

Onderwijs

In de UOA (2014-2018) is talentontwikkeling de rode draad. Het beste uit kinderen halen. Niet alleen op school, maar ook thuis, in de buurt, op een sportclub. Met als doel kinderen en jongeren zoveel mogelijk bagage mee te geven en hun kansen op een betekenisvolle toekomst te vergroten.

Ook niet-cognitieve capaciteiten zijn belangrijk. De samenleving heeft immers ook behoefte aan creativiteit, probleemoplossend vermogen, aan samenwerking, culturele en morele sensitiviteit, zorgzaamheid en vakmanschap. Voor alle Utrechtse kinderen en jongeren is daarom een breed formeel en informeel educatief aanbod beschikbaar dat de ontwikkeling op het gebied van sociale vaardigheden, kunst en cultuur, sport en bewegen, wetenschap en techniek stimuleert en aansluit bij de behoefte aan zogenoemde advanced skills.

Vanuit een gezamenlijke bestuurlijke verantwoordelijkheid blijven we investeren in:

  • -

    een schoolloopbaan met perspectief voor iedere jongere;

  • -

    een hoge kwaliteit en een breed aanbod van het onderwijs;- een aantrekkelijke stad met alle mogelijkheden voor leren en ontwikkelen.

Sport

De gemeente wil dat alle Utrechters de mogelijkheid krijgen om te sporten en te bewegen zodat zij hun talent kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Sport vormt een belangrijk onderdeel van de vrijetijdsbesteding waarin kinderen en jongeren hun talent ontwikkelen. De gemeente investeert dan ook in een doorlopend sportaanbod tijdens de gehele schoolcarrière. De gemeente heeft extra aandacht voor de jeugd in de aandachtsgebieden omdat onder hen de sportdeelname veel lager is dan in andere wijken of buurten. Ook investeert Utrecht in de verdere professionalisering en vitalisering van sportverenigingen en in maatschappelijk actieve verenigingen.

Cultuur

De cultuurvisie "Open Ruimte" 2012-2022 en de nota “Open ruimte benut” sluiten aan op de ambities van het college, waar het gaat om het streven naar brede talentontwikkeling van jongeren, door onder andere het bevorderen van cultuureducatie en van creatieve partnerschappen tussen culturele organisaties en scholen.

Bijlage 4: Beoordelingscriteria

Bij het beoordelen van aanvragen voor een combinatiefunctionaris sport, worden beoordelingscriteria toegepast. Als onderdeel van uw aanvraag dient u een activiteitenplan in. Dit activiteitenplan wordt aan de hand van onderstaande criteria beoordeeld met ten hoogste 25 punten. Deze criteria zijn opgedeeld in drie onderdelen waarvoor per onderdeel punten worden toegekend.

A Combinatiefunctie sport

Punten

1)Welke organisatie of organisaties gaan de activiteiten uitvoeren?

·Samenwerkingsverbanden tussen meerdere organisaties kunnen een bonuspunt krijgen bij de beoordeling.

·Geef aan welk netwerk de aanvragende organisaties in de wijk hebben op het gebied van sport, bewegen en onderwijs.

5

2)Op welke sport(en) of beweegactiviteiten richt u zich?

·Onderbouw uw keuze voor een specialist of generalist.

·Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met spreiding van de toekenningen over een divers aanbod aan sporten en beweegactiviteiten.

3)Geef aan hoeveel FTE u nodig denkt te hebben voor uitvoering van uw plan

·Als de aanstelling door meer dan één persoon vervuld zal worden, geef dan aan waarom u deze keuze maakt

4)Op welke wijze wordt de combinatiefunctionaris ondergebracht in uw organisatie?

·Wie wordt de leidinggevende van de combinatiefunctionaris?

·Als de aanvraag wordt gedaan door meerdere partijen, geef aan hoe u de samenwerking tussen uw organisaties vorm gaat geven

5)In welk wijksportteam zal de combinatiefunctionaris gaan werken?

·Op welke buurten binnen het werkgebied van dit wijksportteam wilt u zich richten? Geef aan of dit een aandachtsgebied is zoals benoemd in bijlage 2.

·Welke kansen ziet u in dit gebied om jeugd aan te moedigen tot sporten en bewegen?

·Geef aan of uw organisatie gevestigd is in dit werkgebied of dat zij bereid is hier sport- of beweegaanbod op te zetten.

·Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de indeling van aandachtsgebieden van de gemeente en de wijksportteams (zie bijlage 2).

13

6)Beschrijf de activiteiten die de combinatiefunctionaris op scholen en in de wijk zal uitvoeren.

·Omschrijf welke jeugd u in dit werkgebied wil bereiken met uw activiteiten, specificeer naar peuters, kleuters, groepen 3-8 en jongeren.

·Met welke partners gaat u dit doen? Toon aan dat uw plan met deze partners is afgestemd.

·Beschrijf hoe u aandacht besteed aan een gezonde leefstijl.

7)Omschrijf op welke manier de combinatiefunctionaris een kwaliteitsslag realiseert voor uw organisatie.

·Geef aan hoe deze activiteiten samenhangen met de activiteiten genoemd onder punt 5 en 6.

·Op welke wijze dragen deze activiteiten bij aan het creëren van laagdrempelig aanbod door uw organisatie?

·Hoe versterken deze activiteiten uw organisatie?

8)Geef aan welke concrete resultaten u wilt bereiken met deze activiteiten, en hoe deze bijdragen aan de doelstellingen genoemd in artikel 2

·Geef aan hoe uw activiteiten kinderen en/of jongeren die nog niet bewegen, toeleiden naar structureel sporten of bewegen.

7

B Combinatiefunctie cultuur

Bij het beoordelen van aanvragen voor een combinatiefunctionaris cultuur, worden de volgende selectiecriteria toegepast:

  • 1.

    Prioriteit wordt gegeven aan samenwerking met een (Brede) School in het primair onderwijs.

  • 2.

    De combinatiefunctionaris cultuur levert een bijdrage aan de verbinding met de te ontwikkelen of aanwezige doorlopende leerlijn in de (Brede) School.

  • 3.

    De aanvraag is gericht op één of meerdere disciplines die deel uitmaken van cultuureducatie. Cultuureducatie bestaat uit kunsteducatie, erfgoededucatie en media-educatie.

  • 4.

    Het accent ligt voor minimaal 60 % op uitvoering van activiteiten.

  • 5.

    De in te zetten cultuurcoach voldoet aan functieprofiel cultuurcoach.

  • 6.

    De minimale inzet per (brede) School is 0,4 fte per aanvrager.

  • 7.

    In de aanvraag moeten het doel, doelstellingen en de kwaliteitsnorm helder worden gemaakt.

  • 8.

    Verankering in de (Brede) School, in de culturele instelling en in de wijk van resultaten (proces en product).