Regeling vervallen per 01-01-2020

54 Werktijdenregeling

Geldend van 06-03-2013 t/m 31-12-2019

Intitulé

54 Werktijdenregeling

54 Werktijdenregeling

Artikel 54:1:1:1  Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a

    arbeid: elke lichamelijke of geestelijke inspanning die de werkgever van de werknemer verlangt. Woon-werkverkeer valt niet onder het begrip arbeid, maar het zogenaamde werk-werkverkeer wel.

  • b

    arbeidsduur: de vooraf vastgestelde omvang van het aantal uren in een bepaalde periode gedurende welke door de werknemer arbeid moet worden verricht.

  • c

    arbeidsduur per dag: de arbeidsduur zoals die voor de werknemer voor een bepaalde dag is vastgesteld.

  • d

    formele arbeidsduur per week: de arbeidsduur volgens de aanstelling.

  • e

    feitelijke arbeidsduur per week: de arbeidsduur zoals die voor de werknemer voor een bepaalde week is vastgesteld.

  • f

    arbeidsduur per jaar:de naar jaarbasis herleide formele arbeidsduur per week, gecorrigeerd voor feestdagen.

  • g

    werkdag: een dag waarop de werknemer arbeid moet verrichten.

  • h

    werktijd: de periode tussen vastgestelde tijdstippen gedurende welke door de werknemer arbeid kan worden verricht. Het begrip werktijd komt in de praktijk overeen met het begrip dienst uit de ATW. De ATW bepaalt daarbij dat de dienst wordt gegrensd door twee periodes van onafgebroken rusttijd.

  • i

    rusttijd: een onafgebroken aantal uren waarin geen arbeid wordt verricht. De rusttijd is gelegen tussen twee diensten. Voor de rusttijd geldt een minimaal aantal uren.

  • j

    pauze: een tijdruimte van tenminste 15 achtereenvolgende minuten, waarmee de arbeid tijdens de dienst wordt onderbroken en de werknemer geen enkele verplichting heeft ten aanzien van de bedongen arbeid.

  • k

    dienst: een aaneengesloten periode waarin arbeid wordt verricht. De duur van de dienst wordt begrensd door twee periodes van onafgebroken rusttijden.

  • l

    overwerk: de periode dat de werknemer in dienstopdracht arbeid verricht buiten zijn feitelijke arbeidsduur per week. De ATW verstaat onder overwerk een incidentele en een niet periodieke afwijking van de arbeidstijd, zoals die in wettelijke normen vastligt.

  • m

    verschuivingstoelage: bij een verschuiving van de vastgestelde werktijden, anders dan op verzoek van de werknemer, heeft de werknemer aanspraak op een verschuivingstoelage.

  • n

    bedrijfstijd: de tijd waarbinnen producten en diensten worden voortgebracht respectievelijk door de klanten kunnen worden benaderd.

Artikel 54:1:1:2  Jaarlijks te werken uren

De gemeente heeft een 36-urige werkweek en heeft variabele werktijden. Fulltimers dienen 1824 uren per jaar ingeroosterd te zijn en parttimers naar rato.

Artikel 54:1:1:3  Werktijden

De werktijden dienen te liggen van 07.00 tot 18.00 uur, van maandag tot en met vrijdag.

Artikel 54:1:1:4  Arbeidsduur per dag

De arbeidsduur per dag bedraagt maximaal 11 uur en per week ten hoogste 50 uur.

Artikel 54:1:1:5  Pauze

Om overbelasting te voorkomen moet er op basis van de ATW regelmatig een pauze plaatsvinden.

Artikel 54:1:1:6  Bandbreedte

Een positief of negatief saldo van maximaal 20 uren is toegestaan en wordt aan het einde van elk kwartaal bekeken:

  • a

    Het meerdere van 20 uren positief vervalt;

  • b

    Het meerdere van 20 uren negatief geldt als onrechtmatig verzuim.

Artikel 54:1:1:7  Werken buiten bedrijfstijd

De uren welke men werkt voor 07.00 uur en na 18.00 uur worden niet meegeteld voor de berekening van het aantal uren.

Artikel 54:1:1:8  Uren- / toegangsregistratie

Iedere werknemer ontvangt bij indiensttreding een electronisch registratiemiddel waarmee hij / zij toegang heeft tot het gemeentehuis. Tevens vindt hierop de tijdregistratie plaats, waarvoor bij aankomst en vertrek gebruik gemaakt dient te worden van de klok die bij de entree is geplaatst. Ook het verlof wordt hierop weergegeven.

Artikel 54:1:1:9  Urenplanning

Het rooster met de urenplanning voor het volgende jaar moet ingeleverd worden bij de leidinggevende vóór 1 december van het lopende jaar.

Artikel 54:1:1:10  Overwerk

Van overwerk is sprake als er een opdracht hiertoe is verstrekt door de leidinggevende.

Artikel 54:1:1:11  Thuiswerk

(Vervallen).

Artikel 54:1:1:12  Tropenrooster

De leiddinggevenden kunnen, indien de buitentemperatuur en/of de binnentemperatuur daar aanleiding toe geven, toestemming verlenen om gebruik te maken van een tropenrooster. Men kan dan om 06.30 uur beginnen en om 14.00 uur naar huis. Het eventuele tekort aan produktieve uren wordt door de medewerker op een ander tijdstip gecompenseerd. De afdelingen waarborgen tussen 8.30 uur en 17.00 uur een minimale bezetting voor een goede bedrijfsvoering.

Artikel 54:1:1:13  Mutatieformulier

Indien geen gelegenheid bestaat tijden persoonlijk te registreren (i.v.m. dienstreizen, vergaderingen) kan een men een mutatieformulier tijdregistratie, conform de bijlage bij dit artikel, bij de leidinggevende indienen.

Artikel 54:1:1:14  Avondvergaderingen

Avondvergaderingen die structureel voorkomen worden ingepland in het jaarrooster. Incidentele avondvergaderingen kunnen worden aangemerkt als overwerk.

Artikel 54:1:1:15  Specialistische hulp

Tandarts-, specialisten- en doktersbezoek wordt zoveel mogelijk in eigen tijd gepland. Indien het niet mogelijk blijkt om het tandarts- of doktersbezoek in eigen tijd te plannen dan wordt maximaal 2 uur geacht in werktijd te hebben plaatsgevonden. Voor specialistenbezoek geldt dat maximaal 4 uur wordt geacht in werktijd te hebben plaatsgevonden. Indien men in voorkomende gevallen later komt of eerder weggaat, wordt geacht dat men om 8.30 uur is begonnen of bij eerder vertrek wordt men geacht om 17.00 uur te zijn vertrokken. Voor personeelsleden die 9 uur op een dag hebben ingeroosterd geldt in plaats van 8.30, 8.00 uur en in plaats van 17.00, 17.30 uur. Het later komen of eerder vertrekken ontheft niet van de verplichting te klokken.

Artikel 54:1:1:16  Brugdagen

Jaarlijks wordt bekeken welke dagen in aanmerking komen om het gemeentehuis te sluiten. Op dagen waarop het efficiënter is om het gemeentehuis voor de burger en de medewerkers gesloten te houden, is het niet mogelijk om in te roosteren. De sluitingsdag van het gemeentehuis dient ingeklemd te zitten tussen andere vrije dagen. Op jaarbasis kunnen maximaal 2 dagen worden aangewezen als brugdag. Elk jaar zal hierover vooraf overeenstemming plaatsvinden met de Ondernemingsraad.

Artikel 54:1:1:17  Waarborging bezetting

Het is noodzakelijk dat de bezetting op alle afdelingen gewaarborgd is. In verband met de openstelling van het gemeentehuis zullen op alle werkdagen van 8.30 uur tot 12.30 uur voldoende medewerkers aanwezig zijn om de klant te woord te staan.

Op de afdelingen waar sprake is van openstelling tijdens andere uren zal tijdens deze openstelling ook een minimale bezetting gewaarborgd worden.

Daarnaast waarborgen alle afdelingen tussen 8.30 uur en 17.00 uur een minimale bezetting voor een goede bedrijfsvoering.

Aanvraagformulier cafetaria regeling

Aanvraagformulier cafetaria regeling

Mutatieformulier tijdregistratie

Mutatieformulier tijdregistratie