Regeling vervallen per 11-03-2016

Nadere regels bouw gerelateerde objecten gemeente Utrechtse Heuvelrug 2013

Geldend van 22-02-2013 t/m 10-03-2016

Intitulé

Nadere regels bouw gerelateerde objecten gemeente Utrechtse Heuvelrug 2013

BOUWCONTAINERS, STEIGERS, OVERIGE BOUWGERELATEERDE OBJECTEN

Nadere regels betreffende artikel 2:10, lid 2 APV.

Onderwerp: Bouwgerelateerde objecten

Het college van burgemeester en wethouders stelt op grond van artikel 2:10, lid 2, Algemene Plaatselijke Verordening Utrechtse Heuvelrug (APV) de volgende nadere regels vast:

Begripsomschrijving

  • 1.

    Bouwcontainer: grote (open) metalen kist waarin bouw- en sloopafval wordt gedeponeerd om vervolgens verder te worden afgevoerd.

  • 2.

    Steiger: een bouwsteiger is een tijdelijke constructie opgebouwd uit steigerpijpen en/of ander materiaal om het mogelijk te maken om te bouwen of onderhoud te plegen op hoge plaatsen waar men niet makkelijk bij kan.

  • 3.

    Overige bouw gerelateerde objecten: alle overige objecten die op de weg worden geplaatst met bouw en/of sloopactiviteiten zoals hekken etc.

Algemene regels

  • 1.

    Op bouwcontainers, steigers e.d. dient duidelijk leesbaar de naam en het telefoonnummer van de verhuurder zijn aangebracht, zodat deze altijd kan worden getraceerd.

  • 2.

    Plaatsing van bouwcontainers, steigers e.d. in de openbare ruimte mag alleen plaatsvinden als er op eigen terrein geen mogelijkheid is en er ook geen andere alternatieven voor handen zijn.

  • 3.

    Eventuele door de werkzaamheden veroorzaakte schade wordt bij de gebruiker in rekening gebracht.

  • 4.

    De vrije doorgang voor het rijverkeer mag in zijn geheel niet worden belemmerd. Bij afwijking hiervan dient de afdeling Openbare Ruimte hiervan in kennis gesteld te worden. Wanneer toestemming gegeven wordt door de gemeente dient er een minimale vrije doorgangsstrook voor de hulpvoertuigen van 3,5 meter aanwezig te zijn.

  • 5.

    Indien plaatsing op eigen grond of andere alternatieven niet mogelijk is, mogen bouwcontainers, steigers e.d. op het trottoir worden geplaatst. Voor gebruikers hiervan dient een doorloopruimte van minimaal 1,5 meter aanwezig te zijn.

  • 6.

    Indien gebruik wordt gemaakt van de openbare weg en het bevoegd gezag daarvoor toestemming heeft gegeven, dient de afzetting te voldoen aan het gestelde in publicatie 96B van het CROW.

  • 7.

    De obstakels mogen niet geplaatst worden binnen een afstand van 0,75 meter van brandkranen en/of kolken en putten.

  • 8.

    Open containers dienen buiten werktijd aan de bovenzijde te worden afgedekt met minimaal een dekzeil.

  • 9.

    Bouwcontainers, steigers e.d. mogen in de openbare ruimte staan met een maximum duur van twee maanden.

  • 10.

    De steiger dient zodanig te worden beveiligd dat geen materialen, gereedschappen, puin e.d. op de weg kunnen vallen.

  • 11.

    Beneden een hoogte van 3 meter boven de begane grond mogen geen uitstekende delen of scherpe punten naar de weg aanwezig zijn.

  • 12.

    Bij eventuele stortwerkzaamheden van puin en dergelijke vanaf een hoger gelegen verdieping, dient gebruik te worden gemaakt van een stortkoker. Het obstakel dient hierbij door dekzeilen en/of schotten te zijn afgeschermd zodanig dat er niet meer overlast ontstaat dan onvermijdelijk is.

  • 13.

    De onmiddellijke omgeving van het obstakel dient opgeruimd te zijn en vrij van afvalstoffen.

  • 14.

    Bouw gerelateerde objecten mogen geen schade aanrichten aan de eigendommen van derden.

  • 15.

    Eventuele aanwijzingen, gegeven door de politie en/of gemeente dienen direct te worden opgevolgd.

In werking

Deze regels treden in werking op de eerste dag na die van bekendmaking.

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug op 19 februari 2013.

De gemeentesecretaris, De burgemeester,

Drs. T.P. van der Steen G.F. Naafs

Toelichting

Wettelijk kader: Geen vergunningsplicht, wel verbodsbepaling met nadere regels ter voorkoming van gevaarlijke en ongewenste situaties.

Voor de inwerkingtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening Utrechtse Heuvelrug (APV) bestond een vergunningsplicht voor het plaatsen van bouwgerelateerde objecten. Per aanvraag werd beoordeeld of de situatie toegestaan kon worden. Hierbij werd gekeken naar aspecten van openbare orde en veiligheid en zo nodig werden vergunningsvoorschriften gegeven waaraan men zich moest houden. Nu is de hoofdregel dat afwijkend gebruik van de weg door het plaatsen van deze objecten verboden is indien dit gevaarlijk is. Deze hoofdregel vindt u in artikel 2:10 APV.

Hiervoor hoeft geen vergunning meer te worden aangevraagd bij de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders mag nadere regels stellen voor objecten op of aan de weg. Om inzicht te geven in de situaties waarin het plaatsen van bouwgerelateerde objecten in het algemeen als niet gevaarlijk wordt aangemerkt zijn deze nadere regels vastgesteld. Voor bouw gerelateerde objecten geldt dat deze voor zover mogelijk is op eigen terrein dienen te worden geplaatst.

Houdt men zich niet aan de nadere regels dan is sprake van een overtreding van het verbod van artikel 2:10 APV. De nadere regels worden aangepast indien blijkt dat aanvullingen of wijzigingen nodig zijn in het belang van de openbare orde en veiligheid.

Handhaving

Handhaving vindt plaats door de door het college van burgemeester en wethouders aangewezen personen.

Schade

Schade aan gemeentelijke eigendommen die voortvloeit uit het plaatsen van bouw gerelateerde objecten wordt zonder voorafgaande aanzegging voor rekening van de gebruiker hersteld. De gemeente is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van de plaatsing van de objecten.

Precario

Voor het gebruik van openbare grond van de gemeente kunnen kosten in rekening worden gebracht door het heffen van precariobelasting. Dit geldt ook voor het plaatsen van bouwgerelateerde objecten op of aan de weg zonder vergunningsplicht. De gemeente heeft hiervoor een precarioverordening vastgesteld. De tarieven staan de op website van de gemeente.