Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug houdende regels omtrent de objecten voor tijdelijke handels- en niet-commerciële reclame

Geldend van 12-11-2020 t/m heden

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug houdende regels omtrent de objecten voor tijdelijke handels- en niet-commerciële reclame

Het college van burgemeester en wethouders stelt op grond van artikel 2:10, lid 2 van de Algemene Plaatselijke Verordening Utrechtse Heuvelrug (APV) de volgende nadere regels vast:

Reclameobjecten

  • 1.

    Objecten voor reclame voor tijdelijke handels- en niet commerciële reclame zijn uitsluitend toegestaan door degene aan wie een door het college recht tot exploitatie van tijdelijke reclame is verleend.

Spandoeken

  • 2.

    Spandoeken zijn uitsluitend toegestaan voor niet-commerciële, sportieve, educatieve, ideële, sociale en culturele activiteiten en evenementen die in de gemeente Utrechtse Heuvelrug plaatsvinden. Spandoeken voor handelsreclame zijn niet toegestaan.

  • 3.

    De maximale tijd dat de spandoeken op de openbare plaats geplaatst mogen worden is 4

  • weken.

  • 4.

    Spandoeken zijn uitsluitend toegestaan na overleg met de gemeente over de locatie en

  • wijze van ophanging.

  • 5.

    Spandoeken mogen niet gerafeld en/of verschoten zijn. Het materiaal van de spandoeken dient weersbestendig te zijn.

  • 6.

    De spandoeken moeten op stevige en deugdelijke wijze bevestigd worden. De bevestiging kan door het plaatsen van metalen palen in de grond. Spandoeken mogen niet aan een verkeersteken, verkeerslicht of boom bevestigd worden.

  • 7.

    Verkeersborden en verkeerstekens moeten bij ophanging van een spandoek zichtbaar blijven. De spandoeken mogen niet boven de voor het rijverkeer bestemde gedeelte van de openbare plaats worden opgehangen. Het verkeer en het vrije uitzicht van de verkeersdeelnemers wordt op geen enkele wijze belemmerd.

  • 8.

    Voor het aanbrengen van spandoeken op particulier terrein is toestemming van de eigenaar vereist. De spandoeken mogen geen schade aanrichten aan eigendommen van derden.

  • 9.

    Indien het in verband met ter plaatse uit te voeren openbare werken, evenementen of om enigerlei andere reden naar het oordeel van het college noodzakelijk is de spandoeken niet te plaatsen, te verwijderen of te verplaatsen geschiedt deze verwijdering of verplaatsing door het college, voor rekening van degene die het spandoek heeft geplaatst.

  • 10.

    Bij niet-naleving van een van de voorschriften, worden de spandoeken verwijderd door de gemeente en worden de kosten hiervan verhaald op degene die het spandoek heeft geplaatst.

  • 11.

    De gemeente is niet aansprakelijk voor schade die direct of indirect voortvloeit uit het ophangen van de spandoeken.

Slotbepalingen

  • 12.

    Deze regels treden in werking op de eerste dag na de datum van bekendmaking.

  • 13.

    Gelijktijdig met de inwerkingtreding van dit besluit, worden de nadere regels ‘spandoeken’ van 19 februari 2013, ingetrokken.

Ondertekening

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechts

Heuvelrug op 3 november 2020,

Het college van burgemeester en wethouders,

de secretaris,

drs. M.J.T.H. Havekes

de burgemeester,

G.F. Naafs

Toelichting

Nadere regels bij reclame-uitingen

Algemeen

De hoofdregel is dat afwijkend gebruik van de openbare plaats door het plaatsen van objecten verboden is indien dit:

  • -

    schade toebrengt of kan toebrengen;

  • -

    de bruikbaarheid belemmert of kan belemmeren;

  • -

    gevaar oplevert voor de bruikbaarheid of het doelmatig en veilig gebruik ervan;

  • -

    een belemmering vormt of kan vormen voor het doelmatig beheer of onderhoud.

Daarnaast is afwijkend gebruik van de openbare plaats verboden indien dit in strijd is met de redelijk eisen van welstand.

Deze hoofdregel vindt u in artikel 2:10 APV. Het college van burgemeester en wethouders kan op grond van lid 2 van dat artikel nadere regels stellen voor objecten op een openbare plaats. Om inzicht te geven in de situaties waarin het plaatsen van reclame-uitingen in het algemeen als toelaatbaar afwijkend gebruik op de openbare plaats wordt gezien, zijn deze nadere regels vastgesteld.

Reclameobjecten

Om wildgroei van tijdelijke reclameobjecten en daarmee een rommelig verkeersonveilig straatbeeld te voorkomen, wordt het plaatsen van borden gereguleerd door een exploitant hiervoor aan te wijzen. Ondernemers moeten zich tot de exploitant wenden om tegen betaling de tijdelijke reclame geplaatst te krijgen. Met de exploitant zijn afspraken gemaakt over de tarieven voor ideële reclame, de locaties en het uiterlijk aanzien. Hiermee kan de wildgroei van borden worden voorkomen en wordt een verkeersonveilig straatbeeld weggenomen.

Spandoeken

Het plaatsen van spandoeken is onder voorwaarden toegestaan voor niet- commerciële reclame. Het gaat dan om sportieve, educatieve, ideële, sociale en culturele activiteiten en evenementen die in de Utrechtse Heuvelrug plaatsvinden. Hieronder vallen ook gezamenlijke activiteiten van ondernemers, zoals bijvoorbeeld een sinterklaasfeest of het ‘landenfestival’.

Het plaatsen van de spandoeken mag alleen na overleg met de gemeente over de locatie en de wijze van ophanging. Voor spandoeken zijn niet vooraf plaatsen aangewezen. In overleg met de gemeente wordt een locatie afgesproken met bijbehorende hoogte en wijze van uitvoering. Hierbij wordt getoetst aan de gestelde voorwaarden in de nadere regels in een individueel geval. Zo kan maatwerk worden geleverd.

Handhaving

Houdt men zich niet aan de nadere regels dan is sprake van een overtreding van het verbod

van artikel 2:10 APV. Handhaving vindt plaats door de door het college van burgemeester en wethouders aangewezen personen.