Regeling vervallen per 01-01-2015

Verordening deelname collectieve ziektekostenverzekering

Geldend van 01-01-2004 t/m 31-12-2014

Intitulé

Verordening deelname collectieve ziektekostenverzekering

Nummer 1/Samenleving

De raad van de gemeente Veendam;

gezien het advies van de raadscommissie Samenleving;,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 januari 2004;

gelet op het bepaalde in artikel 149 van de gemeentewet;

b e s l u i t

vast te stellen

Verordening Deelname Collectieve Ziektekostenverzekering

luidende als volgt:

Artikel 1: Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    WWB: Wet Werk en Bijstand.

  • b.

    College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veendam.

  • c.

    Inwoner: 1. Natuurlijke personen die de Nederlands nationaliteit bezitten en ingeschreven staan in het bevolkingsregister van de gemeente Veendam op het moment van aanvraag.

  • 2.

    Natuurlijke personen die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten, maar die tot permanente vestiging in Nederland zijn toegelaten door het bevoegd gezag, dan wel wier verblijf door het bevoegde gezag is gedoogd en die blijkens een registratie bij de afdeling Publiekszaken in de gemeente Veendam gevestigd zijn op het moment van aanvraag.

    • c.

      Alleenstaande: De ongehuwde die geen tot zijn/haar last komende kinderen heeft en geen gezamenlijke huishouding voert met een ander, tenzij het betreft een bloedverwant in de eerste graad.

    • d.

      Alleenstaande ouder: De ongehuwde die de volledige zorg heeft voor één of meer tot zijn/haar last komende kinderen en geen gezamenlijke huishouding voert met een ander, tenzij het betreft een bloedverwant in de eerste graad.

    • e.

      Gezin: 1. De gehuwden tezamen.

  • 2.

    De gehuwden met de tot hun last komende kinderen.

  • 3.

    De alleenstaande ouder met de tot zijn last komende kinderen.

  • 4.

    Een gezamenlijke huishouding als bedoeld in artikel 3 van de WWB.

    • f.

      Kind: Het in Nederland woonachtige eigen kind of stiefkind.

    • g.

      Ten laste komend kind: Het kind jonger dan 18 jaar voor wie de alleenstaande ouder of de gehuwde aanspraak op kinderbijslag kan maken.

Artikel 2: Aanspraak

  • 1. Deelname aan de collectieve ziektekostenverzekering is mogelijk voor alleenstaanden, alleenstaande ouders en gezinnen, die woonachtig zijn in de gemeente Veendam.

  • 2. Deelname aan de collectieve ziektekostenverzekering is mogelijk voor alleenstaanden, alleenstaande ouders en gezinnen met een netto inkomen van minder dan 115% van het toepassing zijnde normbedrag als bedoeld in paragraaf 2 van hoofdstuk 3 van de WWB, eventueel vermeerderd of verminderd op grond van paragraaf 3 van hoofdstuk 3 van de WWB, bezien in samenhang met de verordening toeslagen en verlagingen Wet Werk en Bijstand van de gemeente Veendam

  • 3. Uitgesloten van deelname zijn personen, die een tegemoetkoming ontvangen op grond van de Wet Studiefinanciering.

Artikel 3: De aanvraag

  • 1. Een aanvraag voor deelname aan de collectieve ziektekostenverzekering kan worden ingediend door of namens de alleenstaande, de alleenstaande ouder of een meerderjarig lid van het gezin.

  • 2. De aanvraag dient te worden gedaan op een door het college vastgesteld aanvraagformulier.

  • 3. Op verzoek van de gemeente dient de aanvraag te worden voorzien van (afschriften van) inkomensbewijzen van de maand van deelname.

Artikel 4: Hardheidsclausule

In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

Artikel 5: Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2004, onder gelijktijdige intrekking van de op 18-12-2000 vastgestelde Verordening Deelname Collectieve Ziektekostenverzekering gemee n te Veendam.

Artikel 6: Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als “de Verordening Deelname Collectieve Ziektekostenverzekering van de gemeente Veendam”.

Besloten in de openbare vergadering van 23 februari 2004

De raad voornoemd,

voorzitter,

griffier,

Algemene toelichting

Vanaf 1 januari 2001 hebben inwoners van de gemeente Veendam met een inkomen dat lager is dan 115% van de voor hen geldende bijstandsnorm recht op deelname aan de collectieve ziektekostenverzekering, die de gemeente Veendam is overeengekomen met de Zorgverzekeraar Geové. De verordening deelname collectieve ziektekostenverzekering gemeente Veendam omschrijft wie mogen deelnemen aan de collectieve ziektekostenverzekering en op welke wijze (en door wie) een aanvraag voor deelname kan worden ingediend.

Artikelgewijze toelichting

Artikel 1

In dit artikel worden de begrippen, die in de verordening worden gebruikt, omschreven.

Artikel 2

Om te mogen deelnemen aan de collectieve ziektekostenverzekering moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn:

Een deelnemer moet woonachtig zijn in de gemeente Veendam;

Het inkomen van een deelnemer mag niet hoger zijn dan 115% van het voor hem/haar geldend toetsingsbedrag. Het toetsingsbedrag is 115% van de geldende WWB-norm vermeerderd met de gemeentelijke toeslag en verminderd met de vakantietoeslag [1]. Uitgesloten van deelname zijn studenten, dat wil zeggen personen die op grond van de Wet Studiefinanciering een tegemoetkoming ontvangen.

Artikel 3

In dit artikel is omschreven wie gerechtig is om een aanvraag in te dienen. Tevens is bepaald, dat een aanvraag moet geschieden op een door het college vastgesteld aanvraagformulier. Tenslotte is bepaald, dat de gemeente het recht heeft om inkomensgegevens te vragen ter onderbouwing van de aanvraag.

Artikel 4

Dit artikel betreft de zogenaamde hardheidsclausule voor gevallen waarin de verordening niet voorziet. De hardheidsclausule stelt, dat in die gevallen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veendam een beslissing neemt.

Artikel 5

De verordening treedt op 1 januari 2004 in werking en vervangt de “oude” verordening, die vanaf 1 januari 2001 van kracht was.

Artikel 6

Dit artikel bepaalt hoe de verordening moet worden aangehaald, als er naar verwezen wordt.

[1] toetsingsbedrag = ((WWB-norm + gemeentelijke toeslag) – vakantietoeslag) x 115%