Regeling vervallen per 01-01-2016

Algemeen mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit Organisatieonderdeel Gemeenten (OG)

Geldend van 16-11-2011 t/m 31-12-2015

Intitulé

Algemeen mandaat-, volmacht- en machtingingsbesluit Organisatieonderdeel Gemeenten (OG)

Het Algemeen Bestuur, het Dagelijks Bestuur en de Voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft:

Overwegende, dat het uit praktisch oogpunt en ter bevordering van een vlotte afhandeling van zaken aanbeveling verdient de afhandeling van daarvoor in aanmerking komende zaken te mandateren aan de daarvoor in aanmerking komende functionarissen;

B E S L U I T E N:

I De uitoefening van bevoegdheden, die zijn genoemd in het Mandaatoverzicht OG, zoals opgenomen in bijlage A bij dit besluit, op te dragen aan de daarbij genoemde functionarissen en de daarbij genoemde specifieke bepalingen alsmede de onder III van dit besluit algemeen gestelde bepalingen van toepassing te verklaren;

II Indien een nieuwe mandaat wordt verleend of een mandaat wordt gewijzigd of ingetrokken dit te verwerken in het Mandaatoverzicht OG;

III Ten aanzien van de uitoefening van de verleende mandaten de volgende bepalingen vast te stellen:

Algemeen mandaat-, volmacht en machtigingsbesluit Organisatieonderdeel Gemeenten (OG)

ARTIKEL 1 Begripsbepalingen

  • 1. Onder afdoeningmandaat wordt verstaan de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan besluiten te nemen en deze te ondertekenen.

  • 2. Onder ondertekeningmandaat wordt verstaan het ondertekenen van een door een bestuursorgaan zelf genomen besluit.

  • 3. Onder mandaatgever wordt verstaan degene die het mandaat verleend heeft.

  • 4. Onder gemandateerde wordt verstaan degene die het mandaat gekregen heeft.

  • 5. Onder volmacht wordt verstaan de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan (de volmachtverlener) te besluiten tot privaatrechtelijke rechtshandelingen en deze te verrichten

  • 6. Onder volmachtverlener wordt verstaan degene die de volmacht verleent

  • 7. Onder volmachtontvanger wordt verstaan degene die de volmacht ontvangt.

  • 8. Onder machtiging wordt in deze bepalingen verstaan de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan (de machtigingverlener) feitelijke handelingen te verrichten.

  • 9. Onder machtigingverlener wordt verstaan degene die de machtiging verleent.

  • 10. Onder machtigingverkrijger wordt verstaan degene die de machtiging verkrijgt.

ARTIKEL 2 Grenzen aan het mandaat

  • 1. Een afdoeningmandaat geldt niet:

    • a.

      indien er redenen zijn of het voornemen bestaat tot het nemen van een besluit in afwijking van het ten aanzien van het te nemen besluit tot dan toe gevoerde beleid;

    • b.

      indien een lid van het Dagelijks Bestuur of de Voorzitter zulks ten aanzien van een concreet geval kenbaar heeft gemaakt;

    • c.

      voor zover de uitoefening van de in het mandaatoverzicht opgenomen mandaten het beslissen over de besteding van budgetten met zich meebrengt en door de beslissing in strijd zou worden gehandeld met de geldende regels op het gebied van budgetbeheer dan wel de beslissing zou leiden tot overschrijding van het betreffende budget zoals opgenomen in de regionale begroting;

    • d.

      indien er persoonlijke betrokkenheid van de gemandateerde, volmachtontvanger of machtigingverkrijger of van diens plaatsvervanger bij het te nemen besluit bestaat.

  • 2. Indien het eerste lid van toepassing is legt de gemandateerde de zaak zo spoedig mogelijk ter besluitvorming aan de mandaatgever voor.

  • 3. Indien het eerste lid niet van toepassing is legt de gemandateerde de zaak desondanks zo spoedig mogelijk ter besluitvorming aan de mandaatgever voor indien hij daarvoor zelf een andere reden aanwezig acht.

  • 4. Bij de uitoefening van de bevoegdheden als bedoeld in het Mandaatoverzicht OG wordt het daaromtrent gestelde bij of krachtens wetten, besluiten, verordeningen, regelingen, aanwijzingen en richtlijnen, hoe ook genaamd, van Europese, rijks-, provinciale en gemeentelijke wetgevers of andere bestuursorganen in acht genomen.

  • 5. Het vierde lid is van overeenkomstige toepassing op relevante kaders, richtlijnen, verordeningen, besluiten, regelingen, hoe dan ook genaamd die binnen de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zijn vastgesteld.

  • 6. Uitoefening van mandaatbevoegdheden vindt slechts plaats voor zover dit past binnen de taken en verantwoordelijkheden die in de Organisatieverordening Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant of andere relevante regelingen aan de gemandateerde en/of zijn organisatieonderdeel zijn toegewezen.

ARTIKEL 3 Reikwijdte van het mandaat

Indien het Algemeen Bestuur, Dagelijks Bestuur of de Voorzitter mandaat, volmacht of machtiging verleent ten aanzien van de uitvoering van een bevoegdheid, geschiedt deze verlening in de ruimste zin des woords, onverminderd het bepaalde in artikel 2, vierde en vijfde lid. Naast het nemen van besluiten in positieve of negatieve zin wordt hieronder dan ook mede verstaan:

  • -

    het nemen van alle voorbereidingsbesluiten en het verrichten van alle voorbereidingshandelingen

  • -

    verdagen en/of uitstellen

  • -

    verzoeken om aanvullende informatie

  • -

    het voeren van correspondentie, die direct te maken heeft met de opgedragen taken

  • -

    het stellen van nadere voorwaarden

  • -

    het bekend maken en toezenden van besluiten overeenkomstig wettelijke regels

en alle andere besluiten die genomen moeten worden en alle andere handelingen die verricht moeten worden binnen het kader van de uitvoering van de verleende bevoegdheid.

ARTIKEL 4 Ondermandaat

  • 1. De gemandateerde is bevoegd tot het verlenen van ondermandaat, tenzij in het concrete mandaatbesluit uitdrukkelijk is opgenomen dat ondermandaat niet verleend mag worden.

  • 2. Ondermandaat wordt schriftelijk verleend en in afschrift toegezonden aan het secretariaat van de veiligheidsregio.

  • 3. Op ondermandaat zijn de overige artikelen van dit besluit van overeenkomstige toepassing.

  • 4. Indien de mandaatgever besluit tot intrekking van een verleend mandaat geldt dit tevens voor de op basis daarvan verleende ondermandaten.

ARTIKEL 5 Ondertekening

  • 1. In geval van uitoefening van afdoeningmandaat worden uitgaande stukken ondertekend met:

    Namens het Algemeen Bestuur / Dagelijks Bestuur / Voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant,

    Functie

    Handtekening

  • 2. In geval van uitoefening van ondertekeningmandaat worden uitgaande stukken ondertekend met:

    Overeenkomstig het besluit van het Algemeen Bestuur/ Dagelijks Bestuur / Voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, Functie

    Handtekening

ARTIKEL 6 Vervangingsregeling

In geval van afwezigheid van functionarissen, aan wie bij of krachtens dit besluit bevoegdheden zijn toegekend worden deze bevoegdheden uitgeoefend door de plaatsvervangers, die daartoe door de mandaatgevers zijn aangewezen.

ARTIKEL 7 Volmacht en machtiging

  • 1. Volmachten tot het verrichten van privaatrechtelijke handelingen, machtigingen tot het verrichten van handelingen die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke handeling zijn en machtigingen tot vertegenwoordiging van de gemeente bij gerechtelijke en andere instanties kunnen in het ‘Mandaatoverzicht OG’ worden opgenomen.

  • 2. Op deze volmachten en machtigingen zijn de overige artikelen van dit besluit van overeenkomstige toepassing.

ARTIKEL 8 Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald als het ‘Algemeen mandaatbesluit O

ARTIKEL 9 Inwerkingtreding

Zodra dit besluit is vastgesteld door de betrokken bestuursorganen treedt het in werking op de eerste dag na bekendmaking.

Oosterhout, 14-11-2011

Namens AB en DB,

Voorzitter VR

de voorzitter

de secretaris

de voorzitter

Dhr. mr. P.G.A. Noordanus

Mevr. C.J.C. den Ouden MCDM

Dhr. mr. P.G.A. Noordanus

Bijlage A bij Algemeen mandaat-, volmacht-, en machtigingsbesluit Organisatieonderdeel Gemeenten

Onderdeel

Omschrijving

Mandaat

Specifieke bepalingen, voorwaarden en instructies

1.

ALGEMEEN

1.1

Uitwisselen van gegevens

1.1.1

Voeren van correspondentie ter voorbereiding of uitvoering van besluiten van het Algemeen en Dagelijks bestuur en de Voorzitter van de veiligheidsregio.

CGS

Instructie

Bij correspondentie waaraan politieke, bestuurlijke of andere belangrijke consequenties zijn verbonden voorleggen aan het bestuursorgaan.

1.1.2

Verstrekken van zakelijke inlichtingen aan derden omtrent algemeen geldende voorschriften en regelingen en over feiten en gegevens die geen beleidsaspecten bevatten

CGS

1.1.3

Toezenden van bescheiden in gevallen waarin daarop op grond van geldende voorschriften en regelingen aanspraak kan worden gemaakt

CGS

1.1.4

Beantwoorden van verzoeken om informatie, deelneming aan enquêtes en degelijke

CGS

1.1.5

Beslissen op formele verzoeken om informatie als bedoeld in de Wet openbaarheid van bestuur

CGS

1.1.6

Nemen van besluiten op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens

CGS

1.1.7

Het ondertekenen van besluiten die door het Algemeen Bestuur, Dagelijks Bestuur of Voorzitter van de veiligheidsregio zelf zijn genomen.

CGS

Brieven die uitgaan met ondertekening op basis van ondertekeningmandaat moeten worden ondertekend overeenkomstig artikel 5, lid 2

1.2.

Archiefwet/archiefbeheer

1.2.1

Nemen van besluiten op grond van de Archiefwet

CGS

1.3.

Algemene wet bestuursrecht

1.3.1

Uitvoering geven aan de hoofdstukken 1 tot en met 4 Algemene wet bestuursrecht (Awb):

2:1, 2:2, 2:3, 3:2, 3:6, 3:7, 3:11, 3:12, 3:13, 3:14, 3:15, 3:17, 3:18 lid 2 en 4, 3:41, 3:42, 3:43, 3:44, 4:3a, 4:4, 4:5, 4:6, 4:7, 4:8, 4:11 en 4:14, 4:15, titel 4.4

CGS

Geldt voor zover het de voorbereiding van een besluit betreft.

1.3.2

Afgeven van legitimatiebewijzen als bedoeld in art 5:12 Algemene wet bestuursrecht aan aangewezen toezichthouders

CGS

1.3.3

Behandelen van klachten op grond van hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht.

CGS

Overeenkomstig de “Verordening klachtenregeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant”

1.3.4

Het nemen van een besluit inzake het toekennen van een dwangsom bij niet tijdig beslissen (Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen)

CGS

1.4.

Rechtsmiddelen en vertegenwoordiging

1.4.1

Voeren van verweer in administratiefrechtelijke, strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures

CGS

1.4.2

Instellen van gerechtelijke middelen waaronder begrepen verhaals- en incassoprocedures en het aanspannen van administratiefrechtelijke en civielrechtelijke procedures

(inclusief opdracht tot procureurstelling en opdracht tot juridische bijstand)

CGS

1.4.3

Verrichten van alle proceshandelingen die het belang van de veiligheidsregio dienen

CGS

1.4.4

Deelnemen aan een mediationtraject t.b.v. het oplossen van geschillen

CGS

1.4.5

Vertegenwoordiging van veiligheidsregio in en buiten rechte (artikel 171 Gemeentewet)

CGS

.

1.5.

Subsidies

1.5.1

Aanvragen van subsidies en nemen van besluiten in het kader van subsidieaanvragen, zoals het insturen van gegevens en het afleggen van verantwoording

CGS

1.6

Overeenkomsten een aanbestedingen

1.6.1

Aangaan, verlengen, wijzigen en beëindigen van obligatoire overeenkomsten, inclusief het vestigen of opheffen van zakelijk rechten met dien verstande dat:

-de verplichting die uit de overeenkomst voortvloeit niet hoger is dan het bedrag vastgelegd in de daarvoor geldende regeling

-de bevoegdheid geen betrekking heeft op het aangaan van erfpachtovereenkomsten, het vestigen van het recht op erfdienstbaarheid en het recht van opstal of het aan- en verkopen van onroerende zaken

-de bevoegdheid geen betrekking heeft op eventuele overeenkomsten die de algemeen directeur en/of de hoofden van de organisatieonderdelen persoonlijk/direct aangaan.

CGS

.

1.6.2

Voorbereiden en uitschrijven van aanbestedingen c.q. het doen van offerte-aanvragen , gunning en afwijzing van opdrachten met betrekking tot werken, diensten en leveringen.

CGS

Overeenkomstig het geldende Inkoop- en aanbestedingsbeleid

1.7

Aansprakelijkheid en verzekeringen

1.7.1

Het afsluiten, prolongeren, wijzigen of beëindigen van verzekeringen, het aansprakelijk stellen van derden en het afdoen van aansprakelijkstellingen, met uitzondering van:

-het nemen van besluiten die de algemeen directeur en/of de hoofden van de organisatieonderdelen persoonlijk/direct aangaan

-het afdoen van aansprakelijkstellingen boven het in de daarvoor geldende regeling vastgestelde bedrag.

CGS

1.8

Overigen

1.8.1

Doen van aangifte bij het OM, onder andere indien aan eigendommen van de veiligheidsregio schade is toegebracht en het desgewenst voegen in eventuele strafrechtelijke procedures

CGS

1.8.2

Vertegenwoordiging van de veiligheidsregio bij het verlijden van aktes en het ondertekenen van overeenkomsten, voor zover niet elders in deze lijst gemandateerd.

CGS

1.8.3

Indienen van aanvragen voor ontheffing, vrijstelling, vergunning of melding op grond van regelgeving voor zover dienstbaar aan de taakuitvoering van de veiligheidsregio.

CGS

2.

Personeel en Organisatie

2.1

Het uitvoeren en nemen van besluiten met betrekking tot het bij de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant behorende personeel op grond van de vastgestelde Arbeidsvoorwaardenregeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zoals deze door het Algemeen Bestuur is vastgesteld dan wel zal worden gewijzigd, tenzij uitvoering bij of krachtens deze regelingen aan anderen is opgedragen met uitzondering van:

-beslissen op bezwaar m.b.t. personeelsbesluiten

-benoemen, schorsen en ontslaan van de secretaris van de veiligheidsregio

-het nemen van besluiten die de algemeen directeur en/of de hoofden van de organisatieonderdelen persoonlijk/direct aangaan

-het toepassen van de in deze regelingen opgenomen hardheidsclausules

-het vaststellen van regelingen waarover overeenstemming moet worden bereikt in het Georganiseerd Overleg.

-het op grond van de arbeidsvoorwaardenregeling vaststellen van nadere regels.

CGS

Onder uitvoeren valt ook het voeren van correspondentie met pensioenfondsen, bedrijfsverenigingen, ziektekostenverzekeraars en belastingdienst inzake personeel.

Besluiten tot het verlenen van ontslag en het opleggen van schorsing als ordemaatregel en inhouden van bezoldiging tijdens schorsing als ordemaatregel (H-8) en het opleggen van disciplinaire straffen (H-16) mogen niet verder ondergemandateerd worden.

Het vaststellen van nadere regels:

Niet gemandateerd. Het betreft onder andere de volgende artikelen:1:4:1, 1:6, 3:1:1, lid 2 en 3, 4:2, 4a:3, lid 2, 5a:7, 6:2:1, lid 6, 6:4:4, lid 3, 6:5:7, 6a:3, lid 3, 7:2, 7:3, lid 13, 7:8, 7:18, 9:9:1, 15:1a, 15:2,lid 1. Uitzondering geldt voor artikel 15:1:16, lid 4 (kledingvoorschriften)

2.2

Het uitvoeren en nemen van besluiten inzake de uitvoeringsregelingen die zijn vastgesteld op grond van de arbeidsvoorwaardenregeling.

CGS

Het betreft onder andere:

Regeling beloningsbeleid Veiligheidsregio VR MWB

Regeling buitengewoon verlof VR MWB

Regeling functiebeschrijving en –waardering VR MWB

Regeling keuzemodel arbeidsvoorwaarden VR MWB

Regeling studiefaciliteiten VR MWB

Regeling Vergoedingen VR MWB

Regeling vergoedingen brandweerpersoneel VR MWB

Regeling ziektecontrole VR MWB

Gedragscode

Regeling nevenwerkzaamheden

Regeling melding financiële belangen

Regeling ambtseerd of belofte

Regeling nevenwerkzaamheden

Klachtenregeling ongewenst gedrag

Privacyregeling

Regeling vertrouwenspersoon

Regeling klokkenluiders

Regeling representativiteit

2.3

Het uitvoeren en nemen van besluiten in het kader van een vastgesteld Sociaal Plan / Sociaal Statuut

CGS

2.4

Toepassen van het geldend beleid op het gebied van personeel en organisatie met uitzondering van:

-het nemen van besluiten die de algemeen directeur en/of de hoofden van de organisatieonderdelen direct aangaan

-investeringsbeslissingen boven bedragen vastgesteld in de daarvoor geldende regeling

CGS

3.

Financiën, planning en control

3.1

Het aangaan van financiële verplichtingen en het doen van uitgaven binnen de vastgestelde kaders

CGS

3.2

Geven van opdrachten aan de (externe)deurwaarder tot het innen van civielrechtelijke vorderingen.

CGS

3.3

Toepassen van het geldende beleid op het gebied van financiën en control met uitzondering van:

-het nemen van besluiten die de algemeen directeur en/of de hoofden van de organisatieonderdelen persoonlijk/direct aangaan

-investeringsbeslissingen boven bedragen vastgesteld in de daarvoor geldende regeling

CGS

4.

Facilitaire zaken en huisvesting

4.1

Toepassen van het geldende beleid op het gebied van huisvesting en facilitaire zaken met uitzondering van:

-het nemen van besluiten die de algemeen directeur en/of de hoofden van de organisatieonderdelen persoonlijk/direct aangaan

-investeringsbeslissingen boven bedragen vastgesteld in de daarvoor geldende regeling.

CGS

5.

Informatievoorziening en automatisering

5.1

Toepassen van het geldende beleid op het gebied van informatisering en automatisering met uitzondering van:

-het nemen van besluiten die de algemeen directeur en/of de hoofden van de organisatieonderdelen direct aangaan

-investeringsbeslissingen boven bedragen vastgesteld de daarvoor geldende regeling

CGS

6.

Communicatie

6.1

Toepassen van het geldende beleid op het gebied van communicatie met uitzondering van:

-het nemen van besluiten die de algemeen directeur en/of de hoofden van de organisatieonderdelen persoonlijk/direct aangaan

-investeringsbeslissingen boven bedragen vastgesteld in de daarvoor geldende regeling.

CGS

7.

ORGANISATIEONDERDEEL GEMEENTEN (OG)

7.1

Coördinatie van de maatregelen en voorzieningen die de gemeenten treffen met het oog op een ramp of crisis (art 36 WVR)

Geen mandaat, maar atributie aan CGS

Het betreft hier een bevoegdheid die rechtstreeks in de wettelijke regeling aan de aangewezen coördinerend functionaris (in onze regio de CGS) is toegekend (attributie).

7.2

Advisering van de deelnemende gemeenten bij een verbetering van de kwaliteit van de gemeentelijke rampbestrijdingstaken (art 5, lid 2 onder a Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant)

CGS

7.3

Het in rekening brengen van kosten en het versturen van rekeningen naar aanleiding van overeenkomsten die betrekking hebben op opleiden, trainen, oefenen.

CGS

7.4

Het geven van dwingende instructies aan regionale piketfunctionarissen, nadat deze door het eigen college van b&w als regionaal piketfunctionaris zijn aangewezen.

CGS

Denk hierbij aan materiaal, Opleiden- Trainen- Oefenen, betrekken bij evaluaties e.d.

7.5

Vaststellen van deelplannen en draaiboeken die betrekking hebben op de gemeentelijke processen ( zoals vastgelegd in de Operationele Hoofdstructuur), nadat de voorzitters van de Kennis en Beheerteams (KBT) zijn gehoord.

CGS