Regeling vervallen per 26-03-2015

Regeling alcohol, drugs, medicijngebruik en verkeer VrZW

Geldend van 26-03-2015 t/m 25-03-2015

Intitulé

Regeling alcohol, drugs, medicijngebruik en verkeer VrZW

Artikel 1 Definities

  • 1. Medewerker VrZW: medewerker (m/v) aangesteld bij VrZW in een repressieve functie dan wel functie in de crisisbeheersing, die ingezet wordt bij repressieve inzet dan wel in de crisisorganisatie (zowel beroepsmedewerkers als vrijwilligers);

  • 2. Drugs: Alle middelen die vallen onder de Opiumwet;

  • 3. Medicijnen: Alle medicijnen waarbij redelijkerwijs aangenomen kan worden dat deze de rijvaardigheid beïnvloeden. Dit is aangegeven op het etiket, in de bijsluiter en/of door middel van een sticker waarop staat dat de rijdvaardigheid wordt beïnvloedt;

  • 4. VIP: Vrije Instroom Profiel. Dit profiel houdt in dat medewerkers VrZW door middel van de alarmcentrale worden gealarmeerd om vanuit hun verblijfplaats (woning of werk) op te komen naar de opkomstlocatie;

  • 5. COP: Consignatieprofiel. Het consignatieprofiel houdt in dat de voor de uitruk c.q. crisisorganisatie benodigde medewerkers vanaf hun verblijfplaats direct beschikbaar en inzetbaar zijn;

  • 6. KAP: Kazerneringsprofiel. In dit profiel zijn de medewerkers VrZW gekazerneerd. Bij alarmering kan direct vanuit de brandweerkazerne worden uitgerukt. Waar KAP staat kan ook het Beroepsprofiel (BP) gelezen worden. Het BP houdt hetzelfde in als KAP maar waar het bij KAP vrijwilligers betreft, heeft het BP betrekking op beroepsmedewerkers.

Artikel 2 Alcoholgebruik

Lid 1

Het is een medewerker VrZW die instroomt volgens VIP verboden deel te nemen aan oefeningen, een repressief c.q. crisis gerelateerd optreden of andere brandweer- of crisis gerelateerde activiteit te verrichten, terwijl hij/zij onder zodanige invloed van alcohol verkeert, dat hij/zij volgens de wettelijke richtlijnen niet mag deelnemen aan het verkeer.

Lid 2

Het is een medewerker VrZW die dienst heeft volgens COP of KAP verboden om onder invloed van alcohol te zijn.

Artikel 3 Drugsgebruik

Het is een medewerker VrZW verboden deel te nemen aan oefeningen, een repressief c.q. crisis gerelateerd optreden of andere brandweer- of crisis gerelateerde activiteit te verrichten, terwijl hij/zij onder invloed van drugs verkeert.

Artikel 4 Medicijngebruik

Lid 1

Het is de medewerker VrZW verboden deel te nemen aan oefeningen, een repressief c.q. crisis gerelateerd optreden of andere brandweer- of crisis gerelateerde activiteit te verrichten, terwijl hij/zij verkeert onder zodanige invloed van een medicijn, waarvan hij/zij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan het reactie-/ concentratievermogen kan verminderen en dat hij/zij niet tot behoorlijk kan deelnemen aan het verkeer.

Lid 2

De medewerker VrZW dient medicijngebruik zoals bedoeld in artikel 1 sub 3 van deze regeling te melden aan de postcoördinator c.q. leidinggevende.

Artikel 5 Verkeersdeelname bij alarmering

Lid 1

Het is de medewerkers VrZW niet toegestaan de verkeersregels te overtreden op weg naar de opkomstlocatie na alarmering.

Lid 2

Voor functionarissen met een piketvoertuig is de brancherichtlijn Optische- en geluidssignalen van toepassing.

Lid 3

Een ontheffing geldt op bepaalde regels voor bestuurders van brandweerscooters. De ontheffing zoals genoemd in de notitie ‘Aanvraag ontheffing rijden op fietspad brandweerscooters’ (2013) is van toepassing.

Lid 4

Wanneer andere posten een soortgelijke regeling treffen met de wegbeheerder, geldt de ontheffing ook voor bestuurders van de betreffende posten.

Artikel 6 Disciplinaire maatregelen

Overtreding van bovengenoemde kan leiden tot disciplinaire maatregelen geldend onder plichtsverzuim zoals bedoeld in de rechtspositieregeling artikel 16:1:1 e.v. en artikel 19:38 e.v. CAR-UWO.

Artikel 7 Algemeen

Lid 1

Deze regeling kan worden aangehaald als de regeling alcohol, drugs, medicijngebruik en verkeer VrZW.

Lid 2

Deze regeling word geëvalueerd na 2 jaar.

Inhoudsopgave

· Artikel 1 Definities

· Artikel 2 Alcoholgebruik

· Artikel 3 Drugsgebruik

· Artikel 4 Medicijngebruik

· Artikel 5 Verkeersdeelname bij alarmering

· Artikel 6 Disciplinaire maatregelen

· Artikel 7 Algemeen