Verordening winkeltijden gemeente Venray 2019

Geldend van 27-03-2019 t/m heden

Intitulé

Verordening winkeltijden gemeente Venray 2019

De raad van de gemeente Venray;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 maart 2019;

gelet op artikel 3, eerste, tweede en derde lid, van de Winkeltijdenwet;

gezien het advies van het college van burgemeester en wethouders;

besluit

vast te stellen de Verordening winkeltijden Gemeente Venray 2019

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    college: het college van burgemeester en wethouders;

  • b.

    standplaats: het vanaf een vaste plaats op een openbare en in de openlucht gelegen plaats te koop aanbieden, verkopen of afleveren van goederen dan wel diensten aan te bieden, gebruikmakend van fysieke middelen, zoals een kraam, een wagen of een tafel;

  • c.

    supermarkt: winkel waar hoofdzakelijk eet- en drinkwaren plegen te worden verkocht met uitzondering van sterke drank als bedoel in artikel 1, eerste lid, van de Drank- en Horecawet;

  • d.

    werkdagen: maandag tot en met zaterdag;

  • e.

    wet: de Winkeltijdenwet;

Artikel 2 Algemene vrijstelling voor zon- en feestdagen

  • 1.

    Voor de in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b en het tweede lid van de wet genoemde verboden geldt een algemene vrijstelling, met uitzondering van Nieuwjaarsdag, eerste Paasdag, 4 mei na 19 uur, eerste Pinksterdag, 24 december na 19 uur en eerste Kerstdag.

  • 2.

    De algemene vrijstelling zoals bedoeld in het eerste lid geldt tussen 08.00 – 20.00 uur.

  • 3.

    Het college kan op aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b van de wet vervatte verbod.

  • 4.

    De ontheffing uit het eerste lid kan betrekking hebben op:

    • a.

      een evenement in de zin van de Algemene plaatselijke verordening, waarvoor separaat een vergunning is verleend;

    • b.

      een structurele ontheffing voor een avond-/nachtwinkel.

  • 5.

    De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

Artikel 2a uitzondering algemene vrijstelling voor zon- en feestdagen met betrekking tot straatverkoop

Voor de in artikel 2, tweede lid van de wet genoemde verbod geldt geen vrijstelling voor de verkoop vanuit een standplaats tenzij de standplaats onderdeel uitmaakt van een evenementenvergunning.

Artikel 3 Openstelling winkels voor 6 uur en na 22 uur

  • 1.

    Het college kan op aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder c van de wet vervatte verbod.

  • 2.

    De ontheffing uit het eerste lid kan betrekking hebben op:

    • a.

      een incidentele ontheffing voor een bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard (maximaal 1 dag).

    • b.

      een evenement in de zin van de Algemene Plaatselijke Verordening waarvoor separaat een vergunning verleend is.

    • c.

      een structurele ontheffing voor een avond-/nachtwinkel.

  • 3.

    De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

  • 4.

    In geval van een avond-/nachtwinkel gelden in aanvulling op lid 3 de volgende eisen:

    • a.

      Het winkelpand moet gelegen zijn in een gebied met gemengde functies vanuit het oogpunt dat zo min mogelijk overlast mag zijn voor bestaande woonfuncties.

    • b.

      In het openbaar gebied direct voor de winkel, of op eigen terrein, dient volgens de geldende CROW-normen voldoende parkeergelegenheid beschikbaar te zijn.

    • c.

      De winkel verkoopt uitsluitend, dan wel in hoofdzaak, levensmiddelen.

    • d.

      De winkel moet specifiek gericht zijn op het bedienen van klanten na 22.00 uur, zijnde een avond-/nachtwinkel.

    • e.

      Een winkel voert uitdrukkelijk de term ‘avondwinkel’ of ‘nachtwinkel’.

Artikel 4 Beslistermijn

Het college beslist op een aanvraag om een ontheffing binnen acht weken.

  • 1.

    Het college kan de beslissing voor ten hoogste acht weken verdagen.

  • 2.

    De aanvrager wordt schriftelijk van de verdaging op de hoogte gesteld voor afloop van de in het eerste lid bedoelde termijn.

  • 3.

    Paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht (positieve beschikking bij niet tijdig beslissen) is niet van toepassing.

Artikel 5 Intrekken of wijzigen van de ontheffing

Het college kan een ontheffing intrekken of wijzigen indien:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    veranderende omstandigheden of gewijzigde inzichten dit noodzakelijk maken in verband met het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.

    het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen 6 maanden na afgifte van de ontheffing;

  • f.

    van de ontheffing langer dan 6 maanden geen gebruik wordt gemaakt;

  • g.

    de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Artikel 6 Toezicht

Met het toezicht en de handhaving op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door het college aangewezen personen.

Artikel 7 Intrekking voorgaande regeling en overgangsrecht

  • 1.

    De Winkeltijdenverordening gemeente Venray 2012 wordt ingetrokken vanaf datum inwerkingtreding van deze verordening;

  • 2.

    Een volgens de Winkeltijdenverordening gemeente Venray 2012 verleende ontheffing of vrijstelling geldt als ontheffing of vrijstelling volgens deze verordening. Burgemeester en wethouders kunnen deze ambtshalve vervangen door een ontheffing of vrijstelling volgens deze verordening. Ambtshalve vervanging kan gepaard gaan met een wijziging van beperkingen en voorschriften.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na die waarop zij is bekendgemaakt.

Artikel 9 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als "Winkeltijdenverordening Venray 2019".

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 12 maart 2019,

voorzitter, raadsgriffier,

Toelichting winkeltijdenverordening Venray 2019

Algemene toelichting Winkeltijdenwet

Op grond van de op 1 juli 2013 gewijzigde Winkeltijdenwet zijn de wettelijke verboden om winkels op zon-, feestdagen en op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur open te stellen, op zichzelf blijven bestaan. De gemeenten kunnen nu echter zelf bepalen of – en in hoeverre – zij vrijstelling of ontheffing verlenen van deze verboden. De uitzonderingsbepalingen die golden, zoals de toerismebepaling en de avondwinkelbepaling, zijn komen te vervallen.

De uitgangspunten van de Winkeltijdenwet komen concreet op het volgende neer:

op maandag tot en met zaterdag, is de openstelling van winkel toegestaan tussen 06.00 – 22.00 uur. Gemeenten mogen tijdens deze uren geen beperkingen opleggen aan de openstelling van winkels;

aan het aantal openingsuren per winkel per week is geen maximum verbonden;

tijdens de nachturen van 22.00 – 06.00 uur is de winkelopenstelling op werkdagen niet toegestaan. Gemeenten kunnen echter vrijstellingen of ontheffingen van deze verplichte winkelsluiting verlenen.

Op zon- en feestdagen is winkelopenstelling niet toegestaan. De gemeente kan ontheffing van deze verplichte sluiting verlenen. De gemeente is vrij in het bepalen van het maximum aantal te verlenen vrijstellingen of ontheffingen. Ook kan de gemeente onderscheid maken tussen branches en gebieden waarvoor vrijstellingen of ontheffingen gelden.

De Winkeltijdenwet merkt in dit verband als feestdagen aan: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag na 19 uur, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, 24 december na 19 uur, eerste en tweede Kerstdag en op 4 mei na 19 uur. In het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet zijn enkele algemene vrijstellingen opgenomen. Op Koningsdag en op 31 december na 19.00 uur mogen de winkels geopend zijn op grond van de Winkeltijdenwet.

De beperkingen voor het gemeentelijk beleid – en de gemeentelijke regels – voor de zondags- en avondopenstelling kunnen alleen nog gevonden worden in het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet (de daarin opgenomen vrijstellingen gelden zondermeer) en ander hoger recht. Met betrekking tot dat laatste zijn, zoals hieronder uiteengezet zal worden, met name de algemene beginselen van behoorlijk bestuur van belang, vooral waar deze een zorgvuldige belangenafweging voorschrijven. 

In de Winkeltijdenverordening Gemeente Venray 2019 worden meer mogelijkheden gegeven om geopend te zijn op zon- en feestdagen. Voor opening tijdens de nachturen en in bijzondere situaties is een ontheffingsmogelijkheid opgenomen.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 2 Algemene vrijstelling voor zon- en feestdagen

Voor zon- en feestdagen geldt in principe een verplichte sluiting. De raad kan vrijstelling verlenen van dit verbod. In deze verordening geeft de raad een algemene vrijstelling op de reguliere zondagen en feestdagen met uitzondering van Nieuwjaarsdag, eerste Paasdag, 4 mei na 19 uur, eerste Pinksterdag, 24 december na 19 uur en eerste Kerstdag.

Artikel 2aBijzondere algemene vrijstellingen met betrekking tot straatverkoop

Voor de in artikel 2, tweede lid, van de wet genoemde verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zon- en feestdagen, geldt een algemene vrijstelling ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken vanuit een standplaats, als zij onderdeel uitmaken van een evenement en hiervoor ook een vergunning voor is afgegeven.

Artikel 3 Openstelling winkels voor 6 uur en na 22 uur (avond-/nachtwinkels) algemeen

Artikel 3, lid 2 van de wet geeft de mogelijkheid om op aanvraag ontheffing te verlenen van het verbod om voor 6 uur en na 22 uur de winkel open te hebben. Per geval is een afweging te maken op de gewenste openstelling zich verhoudt met de belangen van de woon- en leefomgeving en de openbare orde. De ontheffingen kunnen onder beperkingen en voorschriften worden verleend. In het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet is voor een aantal overige vormen van detailhandel afwijkende openstellingsuren geregeld.

Bij de beoordeling van een individuele ontheffing houdt het college rekening met de uitgangspunten van de Verordening. Het gaat hierbij onder meer om het:

  • i.

    voorkomen van overlast op zon- en feestdagen en op overige dagen tussen 22:00 en 6:00 uur;

  • ii.

    voorkomen van overlast op bijzondere feestdagen vanwege het bijzondere karakter van deze dagen;

  • iii.

    bevorderen van de duidelijkheid ten aanzien van de openingstijden. Uitzonderingen via individuele ontheffingen kunnen zorgen voor meer onduidelijkheid onder bewoners (woon- en leefomgeving).

Uitgangspunten artikel 3,lid 2, sub a ontheffing bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard

In dit artikel wordt de ontheffing op de in artikel 2 van de wet vervatte geboden geregeld.

Een niet limitatieve opsomming van voorbeelden van dit soort gevallen:

  • winkeliers/bedrijven die al dan niet via een winkeliersvereniging, een (gezamenlijke) aanvraag indienen voor een ontheffing voor een (gezamenlijke) activiteit al dan niet gecombineerd met een evenement (festival), of een overkoepelend thema bijvoorbeeld op een zaterdag, of op een andere werkdag;

  • feestelijkheden; dit kan bijvoorbeeld blijken uit een integraal belevingenconcept, dat wil zeggen detailhandel, droge horeca en reguliere culturele activiteiten;

  • Opening van een nieuwe winkelvestiging;

  • Aantoonbare vestigingsjubilea van 1 jaar, 5 jaar of een veelvoud daarvan alsook 12½ jaar. Dit moet worden aangetoond door middel van het overleggen van een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel;

  • Heropening na een omgevingsvergunningplichtige verbouwing waarbij de winkel tijdelijk voor het publiek gesloten is geweest;

  • Aantoonbare presentatie nieuwe collectie in de autobranche;

  • Landelijke campagne en reclameactie;

  • Gamerelease/boekrelease in een winkel op een werkdag in een bepaalde periode van het jaar;

  • Thema Midnightshopping of midzomernachtshoppen op een werkdag of eventueel op een zondag na 19.00 uur;

  • Zondagsmarkten;

  • Kerstmarkt of een andere themamarkt;

  • Kunstateliers en galerieën.

In bovengenoemde individuele situaties dient te worden aangetoond dat in alle redelijkheid gesteld kan worden dat er sprake is van een gebeurtenis dan wel met het beleven of uiten van opvattingen of gevoelens, waaraan blijkens een breed gedragen mening van de bevolking of een bevolkingsgroep op landelijk dan wel op lokaal niveau, een feestelijke, gedenkwaardige betekenis moet worden gehecht. Het dient te gaan om een gebeurtenis die geworteld is in het maatschappelijk leven in Venray, of om een feestelijkheid met als ondersteuning van de feestelijke gebeurtenis een winkelopenstelling/verkoopactie, dat deze als een bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard kan worden aangemerkt.

Artikel 3 lid 3, lid 4 uitgangspunten ontheffing avond- / nachtwinkel

Een nachtwinkel zal mensen in avond- en nachturen aantrekken die specifiek voor die (avond- en) nachtwinkel komen. Dit betekent dat de nachtwinkel in een detailhandelscluster gelegen dient te zijn en dat in de autobereikbaarheid voorzien moet zijn.

Er van uitgaande dat een nachtwinkel (al dan niet gecombineerd met een avondwinkel) een impact heeft op de openbare ruimte in het algemeen en de woon- en leefsituatie in het bijzonder, wordt het wenselijk geacht dat aan de ontheffingsverlening strikte voorschriften worden verbonden.

Artikel 7 Intrekking voorgaande regeling en overgangsrecht

In de verordening is een overgangsbepaling opgenomen die verleend zijn op grond van de Verordening Winkeltijden gemeente Venray 2012. Daarnaast voorziet de overgangsbepaling in de mogelijkheid om bestaande ontheffingen ambtshalve te wijzigen op grond van de Winkeltijdenverordening Gemeente Venray 2019.

Ondertekening