Regeling vervallen per 01-01-2021

Verordening paracommercie gemeente Vianen

Geldend van 01-09-2014 t/m 31-12-2020

Intitulé

Verordening paracommercie gemeente Vianen

Verordening paracommercie gemeente Vianen

Toelichting Verordening paracommercie gemeente Vianen

d.d. 4 juni 2014

De raad van de gemeente Vianen

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en de artikelen 4, eerste tot en met derde lid, 25a en 25d Drank- en Horecawet;

besluit vast te stellen de volgende verordening,

Verordening paracommercie gemeente Vianen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze Verordening wordt verstaan onder:

  • -

    alcoholhoudende drank;

  • -

    horecabedrijf;

  • -

    horecalokaliteit;

  • -

    inrichting;

  • -

    paracommerciële rechtspersoon;

  • -

    sterke drank;

dat wat daaronder wordt verstaan in de Drank- en Horecawet.

Hoofdstuk 2 Bepalingen voor paracommerciële rechtspersonen

Artikel 2 Schenktijden

  • 1. Paracommerciële rechtspersonen verstrekken uitsluitend alcoholhoudende drank op:

    • a.

      maandag tot en met vrijdag vanaf 18.00 uur tot 23.00 uur;

    • b.

      zaterdag en zondag vanaf 15.00 uur tot 24.00 uur.

  • 2. De burgemeester kan met het oog op bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen ontheffing verlenen van het bepaalde in het eerste lid.

  • 3. Paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing op de aanvraag om ontheffing als bedoeld in dit artikel.

Artikel 3 Afwijking schenktijden

In afwijking van het bepaalde in artikel 2 van deze Verordening, kan middels een convenant andere schenktijden worden overeengekomen

Artikel 4 Bijeenkomsten

  • 1. Paracommerciële rechtspersonen verstrekken alcoholhoudende drank tijdens ten hoogste drie bijeenkomsten van persoonlijke aard of bijeenkomsten die zijn gericht op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoon zijn betrokken per jaar.

  • 2. De paracommerciële rechtspersoon maakt uiterlijk vier weken vóór een bijeenkomst als bedoeld in het eerste lid hiervan melding aan de burgemeester door middel van een meldingsformulier.

  • 3. Deze melding geldt als aanvraag persoonlijke- of niet aan de vereniging gebonden bijeenkomsten.

  • 4. De burgemeester kan met het oog op bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen ontheffing verlenen van het bepaalde in het eerste lid.

  • 5. Paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing op de aanvraag om ontheffing als bedoeld in dit artikel.

Artikel 5 Verbod verstrekken van sterke drank

  • 1. Het is verboden sterke drank te verstrekken voor de paracommerciële rechtspersoon die gebruikt maakt van een inrichting:

    • a.

      die uitsluitend of in hoofdzaak wordt gebruikt voor het geven van onderwijs aan leerlingen die merendeels de leeftijd van achttien jaar nog niet hebben bereikt;

    • b.

      die of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij jeugdorganisaties of –instellingen;

    • c.

      die of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij sportorganisaties of –instellingen;

    • d.

      deel uitmaakt van een gebouw dat of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij instellingen van levensbeschouwelijke of godsdienstige aard.

  • 2. De burgemeester kan ontheffing verlenen van het bepaalde in het eerste lid.

  • 3. Paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing op de aanvraag om ontheffing als bedoeld in dit artikel.

Artikel 6 Verbod happy hours

Ter bescherming van de volksgezondheid en in het belang van de openbare orde is het de paracommerciële rechtspersoon verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende dranken te verstrekken voor gebruik ter plaatse tegen een prijs die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60% van de prijs die in de desbetreffende paracommerciële horecalokaliteit of op het desbetreffende terras gewoonlijk wordt gevraagd.

Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 7 Overgangsbepaling

  • 1. Op het tijdstip van inwerkingtreding van deze Verordening vervallen voor paracommerciële rechtspersonen:

    • a.

      de voorschriften en beperkingen met betrekking tot oneerlijke mededinging, die tot dat tijdstip door het college van burgemeester en wethouders op grond van de Drank- en Horecawet zijn gesteld;

    • b.

      de ontheffingen met betrekking tot oneerlijke mededinging, die tot dat tijdstip door het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester zijn verleend;

  • 2. Indien vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze Verordening een aanvraag om een ontheffing of vergunning op grond van de Drank- en Horecawet is ingediend waarop nog niet is beslist, wordt daarop deze verordening toegepast.

  • 3. Op bezwaarschriften gericht tegen een besluit dat voor inwerkingtreding van deze Verordening is genomen, wordt beslist met toepassing van deze Verordening.

Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze Verordening treedt in werking op de achtste dag na die waarop zij is bekendgemaakt.

  • 2. Deze Verordening wordt aangehaald als 'Verordening paracommercie gemeente Vianen'.

  • Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 8 juli 2014,

    de griffier, de voorzitter,

    C.J. (Kees) Steehouwer W.G. (Wim) Groeneweg

Toelichting Verordening paracommercie Vianen

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor wat betreft de definities genoemd in artikel 1 Paracommerciële verordening Vianen (hierna: de verordening) wordt aansluiting gezocht bij de begripsbepalingen als in de Drank- en Horecawet.

Artikel 2 Schenktijden

Teneinde oneerlijke mededinging te voorkomen is in artikel 4 Drank- en Horecawet voor gemeenten de verplichting opgenomen bij verordening regels op te stellen, waaraan paracommerciële rechtspersonen zich moeten houden tijdens het verstrekken van alcohol. Deze regels hebben in ieder geval betrekking op de schenktijden waarbinnen de paracommerciële rechtspersoon gerechtigd is om alcoholhoudende drank te verstrekken. Omwille van de duidelijkheid heeft de gemeente Vianen voor wat betreft deze schenktijden in beginsel gekozen voor een vast kader. De overtuiging is dat het opnemen van een flexibel kader (bijvoorbeeld 1 uur voor en/of na aanvang van de laatste activiteit) ertoe kan leiden dat de ruimte voor interpretatie daarvan, al dan niet onbewust, de schenktijden zal doen verruimen. Hiermee is niet gezegd dat de gemeente Vianen per definitie niet open staat voor een flexibel karakter van de schenktijden. Voor flexibele schenktijden is plaats in een door partijen af te sluiten convenant, hetgeen de toelichting op artikel 3 van de verordening een nadere uitleg over zal geven. Voorts bevat deze bepaling de mogelijk voor de burgemeester om ontheffing te verlenen ten aanzien van de schenktijden voor bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard.

Artikel 3 Afwijking schenktijden

In afwijking van het vaste kader schenktijden als genoemd in artikel 2 van de verordening opent de gemeente Vianen door middel van deze bepaling de mogelijkheid schenktijden op te nemen in een convenant. Het beoogde effect is om maatwerk te kunnen leveren met schenktijden die bij uitstek aansluiten bij de aard van de paracommerciële rechtspersoon. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om hiermee een onnodig ruim kader schenktijden aan te nemen, waarbinnen het de paracommerciële rechtspersoon goed uitkomt om daarin alcohol te verstrekken. Hiermee zou afbreuk worden gedaan aan de primaire doelstelling van de verordening; nl. het voorkomen van oneerlijke mededinging. Door middel van het convenant beoogd de gemeente Vianen via de maatschappelijke weg een verantwoorde verstrekking van alcohol mogelijk te maken.

Artikel 4 Bijeenkomsten

Een ander verplicht element ten aanzien van de inhoud van de verordening zijn de regels die betrekking hebben op de te houden bijeenkomsten van persoonlijke aard en de bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de betreffende paracommerciële rechtspersoon betrokken zijn, kortweg bijeenkomsten van derden. Globaal gaat het bij bijeenkomsten van persoonlijke aard om bijeenkomsten die geen verband hebben met de doelstelling van de paracommerciële rechtspersoon, zoals recepties, verjaardagen of barbecueavonden. Bijeenkomsten van derden laten zich het beste omschrijven als activiteiten waarbij het horecagedeelte van de paracommerciële rechtspersoon wordt verhuurd aan (rechts)personen waarmee zij geen enkele relatie hebben. Nadrukkelijk dient hierbij opgemerkt te worden dat de nadere omschrijving van bovengenoemde bijeenkomsten niet limitatief van aard is. Er is sprake van een 'open norm' waarbij de omstandigheden van het geval beslissend zullen zijn omtrent de vraag of de activiteiten in zijn geheel als bijeenkomst in de zin van artikel 4 van de verordening zijn aan te merken. Evenals in artikel 2 van de verordening het geval is bestaat ook ten aanzien van de bijeenkomsten de ontheffingsmogelijk voor bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard.

Artikel 5 Verbod verstrekken sterke drank

Met deze bepaling wil de gemeente Vianen invulling geven aan het alcoholmatigingsbeleid dat zich met name richt op jongeren. De juridische basis voor het opnemen van deze bepaling is opgenomen in artikel 25a van de Drank- en Horecawet. Het verbod op het verstrekken van sterkalcoholhoudende drank richt zich op die paracommerciële rechtspersoon, waarbij de activiteiten onmiskenbaar geheel of ten dele gericht zijn op personen die de leeftijd van achttien jaar nog niet hebben bereikt. Omdat de verordening als bestuurlijk instrument langs de meetlat van proportionaliteit wordt gelegd, is er voor gekozen geen totaalverbod ten aanzien van het verstrekken van sterkalcoholhoudende drank op te nemen. Het beoogde effect om minderjarigen te beschermen tegen (overmatig) alcoholgebruik is naar het oordeel van de gemeente Vianen voldoende gewaarborgd door het toepassingsgebied van het verbod uitsluitend uit te strekken over paracommerciële rechtspersonen die zich geheel of ten dele richten op minderjarigen. Naar het oordeel van de gemeente Vianen is er geen noodzaak om paracommerciële rechtspersonen die sterkalcoholhoudende drank verstrekken te binden aan regels, anders dan de belangen van alcoholmatiging waar deze bepaling zich op richt. Ook voor het verbod op het verstrekken van sterkalcoholhoudende drank bestaat een ontheffingsmogelijkheid. Deze mogelijkheid heeft die situaties op het oog waarbij de paracommerciële rechtspersoon zich slechts gedurende bepaalde tijdsvakken richt op jeugdigen, waarbij een verbod op alcohol buiten deze tijdsvakken buiten proportioneel zou kunnen zijn.

Artikel 6 Verbod happyhours

Ook deze bepaling is opgenomen in het kader van alcoholmatigingsbeleid van de gemeente Vianen, dat zich met name richt op jongeren. Aanvullend hierop beoogd deze bepaling ook bescherming te bieden tegen inbreuken op de openbare orde. De bevoegdheid komt de gemeente Vianen toe op grond van artikel 25d van de Drank- en Horecawet. De achterliggende gedachte van deze bepaling is eenvoudiger dan de inhoud ervan. Alcohol behoort in de paracommerciële omgeving een ondergeschikt karakter te hebben. Prijsacties ten aanzien van alcohol druisen in tegen deze gedachte en bevorderen overmatig alcoholgebruik, hetgeen een negatief effect kan hebben op de volksgezondheid alsmede de openbare orde. De Drank- en Horecawet biedt de mogelijkheid tot een totaalverbod op happyhours binnen de gemeentegrenzen. Omdat voor commerciële horeca het ondergeschiktheidscriterium niet aan de orde is en er tot op heden geen aanleiding is om te veronderstellen dat happyhours leiden tot excessen, heeft de gemeente Vianen het opnemen van een totaalverbod niet proportioneel geacht. Dit laat onverlet dat in de toekomst een totaalverbod wel aan de orde kan zijn.

Artikel 7 Overgangsbepaling

Alle oude voorschriften, beperkingen en ontheffingen met betrekking tot oneerlijke mededinging op grond van de DHW komen te vervallen op het moment van inwerkingtreding van de nieuwe Verordening paracommercie gemeente Vianen. Deze bepaling voor paracommerciële rechtspersonen is in lijn met het overgangsrecht zoals dat is opgenomen in artikel III van de wet die de DHW wijzigt. Daarin is bepaald dat op het moment van inwerkingtreding van de verordening rond paracommercie de oude voorschriften en beperkingen met betrekking tot oneerlijke mededinging komen te vervallen. De bepalingen uit deze nieuwe verordening gelden voor paracommerciële rechtspersonen. Aanvragen die ten tijde van de inwerkingtreding van de nieuwe verordening nog niet zijn afgehandeld worden afgehandeld op basis van de nieuwe verordening. In de bezwaarprocedure wordt ex nunc getoetst en daarom wordt ook op bezwaarschriften beslist met toepassing van de nieuwe verordening. Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitelOp de inwerkingtreding van verordeningen is de regeling van artikel 142 van de Gemeentewet van toepassing. Dit houdt in dat alle verordeningen in werking treden op de achtste dag na bekendmaking, tenzij een ander tijdstip daarvoor is aangewezen. In deze verordening is gekozen voor een datum van in werking treden die afhangt van de datum van bekendmaking.