Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden houdende regels omtrent de premie WGA-verzekering

Geldend van 04-05-2019 t/m heden

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden houdende regels omtrent de premie WGA-verzekering

Doorbelasten premie WGA-verzekering

WGA-verzekering

WGA is de afkorting voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. De WGA is samen met de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) onderdeel van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). De gemeenten betalen een premie voor deze verzekering voor de vaste medewerkers (WGA-vast) en voor flexibele medewerkers (tijdelijk contract, uitzendkrachten en stagiaires).

De hoogte van de werkgeverspremie is afhankelijk van de WIA-instroom en verschilt daarmee per gemeente (er wordt gekeken naar arbeidsongeschiktheidsrisico en gegevens daaromtrent van de laatste 2 jaar). De premie wordt geïnd door de belastingdienst. De belastingdienst stuurt daartoe jaarlijks een beschikking naar de gemeente.

De werkgever mag maximaal 50% van de premie voor deze verzekering (component WGA-vast en flex; Zw-flex niet) verhalen op de medewerker (bron: VNG en belastingdienst).

Dit bedrag wordt dan ingehouden op het nettoloon. Dit is zichtbaar op de loonstrook die medewerkers ontvangen. Het bedrag dat verhaald mag worden door de werkgever op een medewerker is gemaximeerd; het maximum bedrag wordt per jaar vastgesteld. In de omslag van de premie naar de medewerkers wordt rekening gehouden met de hoogte van inschaling en de deeltijdfactor (fte).

De jaarlijkse werkgeverspremie voor 2018 is nu nog niet bekend. Ook het maximumbedrag dat op de medewerkers verhaald mag worden is voor 2018 nog niet bekend.

Afspraak voor Vijfheerenlanden

De WGA premie komt voor 70% voor rekening van de werkgever en voor 30% voor rekening van de medewerker met in achtneming van het aangegeven maximumbedrag voor het betreffende jaar en de omslag naar rato van deeltijdfactor (fte) en de hoogte van de inschaling.

Ondertekening