Regeling vervallen per 18-07-2013

Beleidsregels Terrassen Vlaardingen

Geldend van 18-07-2013 t/m 17-07-2013

Intitulé

Beleidsregels Terrassen Vlaardingen

De burgemeester van Vlaardingen.

Overwegende dat het wenselijk is om regels te stellen ten aanzien van terrassen:

Gelet op artikel 4:81 en volgende van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit vast te stellen de volgende beleidsregels Terrassen Vlaardingen

Artikel Inleiding

Terrassen zijn een belangrijk onderdeel van de gezelligheid binnen de stad. Zeker door de invoering van het rookverbod is dit nog belangrijker geworden. Daarnaast zijn de terrassen ook het visitekaartje van Vlaardingen.

 

Artikel Definities:

Een terras als bedoeld in dit beleid is in de Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen 2009 als volgt gedefinieerd:

"Een terras is een buiten de besloten ruimte van de inrichting liggend deel van het horecabedrijf waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waartegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt."

Artikel In artikel 2.33. eerste lid van de APV Vlaardingen 2009 wordt een horecabedrijf als volgt omschreven:

a: een hotel, motel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, bar, automatiek, croissanterie, crêperie, broodjeswinkel, afhaalzaak, shoarmazaak, koffiehuis, ijssalon, discotheek, buurthuis, clubhuis of daaraan verwante inrichting waar tegen vergoeding logies worden verstrekt, dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden bereid en/of verstrekt;

b: een bedrijf dat in hoofdzaak bestemd is voor de uitoefening van detailhandel en waarin als ondergeschikte nevenactiviteit consumpties (o.a. alcoholvrije drank) worden verstrekt. Dit geldt vooral bij winkels.

 

Het gaat om horeca-inrichtingen waarbij of bedrijfsmatig alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse wordt verstrekt of bedrijfsmatig alcoholvrije drank en/of etenswaren voor gebruik ter plaatse worden verstrekt.

 

Volgens de Drank- & Horecawet (artikel 7, lid 3) moet een terras in de onmiddellijke nabijheid van de horeca-inrichting gelegen zijn. Slijterijen mogen geen terras hebben: slijterijen verkopen namelijk alleen alcoholische dranken voor gebruik elders dan ter plaatse.

 

Alle horecabedrijven als bedoeld in artikel 2.33, lid 1 hebben een exploitatievergunning nodig. Bij de horecabedrijven genoemd in artikel 2.33 lid 1, onder a, maakt het terras onderdeel uit van de exploitatievergunning voor de hele inrichting. Bij de horecabedrijven genoemd in artikel 2.33, lid 1, onder b, die voldoen aan de voorwaarden uit artikel 2.35, lid 1, onder d, geldt de exploitatievergunning alleen voor het terras.

 

Een terras kan op zowel eigen terrein als op de openbare weg gelegen zijn. In beide gevallen is een exploitatievergunning voor het terras nodig.

Artikel Terrastijden:

Terrassen behorende bij winkels gelden de tijden zoals genoemd in de "Winkeltijdenwet".

Voor terrassen behorende bij horecabedrijven als bedoeld in artikel 2.33, lid 1, onder a is een onderverdeling gemaakt in drie gebieden. * Het horecaconcentratiegebied mag terrastijden hebben doordeweeks tot 01.00 uur en in het weekend tot 02.00 uur;

In het winkel/uitgaansgebied alle dagen tot maximaal 24.00 uur;

* In woonwijken alle dagen tot maximaal 22.00 uur. Na deze tijden mag het terras niet meer worden gebruikt, ook niet om er te gaan staan of zitten roken.

Artikel Zomerterras - Winterterras:

Horecabedrijven kunnen ervoor kiezen om het terras te hebben van 1 april tot 1 november of het hele jaar. Zij moeten dit aangeven bij hun aanvraag om exploitatievergunning. Een winterterras moet als terras worden gebruikt. Het terras mag geen opslag zijn voor terrasmeubilair.

Artikel Terrasmeubilair:

Omdat terrassen naast het visitekaartje van de ondernemer ook het visitekaartje voor de stad zijn, hecht de gemeente Vlaardingen aan mooi en liefst uniform terrasmeubilair. De gemeente heeft daarom gekozen voor rotan of rotangelijkend terrasmeubilair. De horecaondernemers rondom de Westhavenplaats hebben ervoor gekozen om het meubilair gezamenlijk en in overleg aan te schaffen.

Artikel Opslag terrasmeubilair:

Aan het eind van de dag moet het terrasmeubilair worden opgeslagen tegen het pand aan, waarbij rekening moet worden gehouden met de verkeersveiligheid. Indien men geen winterterras heeft of in de winter minder tafels en stoelen buiten zet, moet het meubilair elders worden opgeslagen. Ook parasols dienen te worden verwijderd.

Artikel Terrasschotten en vlonders:

Terrasschotten zijn alleen toegestaan indien het terras ook gebruikt wordt. Bij enkele terrassen zijn hier aparte afspraken over gemaakt, zoals opgenomen in de vergunning. Ook voor terrasschotten geldt dat zij onderdeel zijn van het visitekaartje van een ondernemer. Ondernemers hebben daarom de plicht te zorgen voor nette terrasschotten. Reclame op terrasschotten is niet toegestaan. Terrasschotten mogen maximaal 1.60m. hoog zijn, waarbij het bovenste gedeelte is voorzien van glas of doorzichtig plastic Vlonders mogen niet worden geplaatst tenzij hiervoor door burgemeester toestemming is verleend.

Artikel Overkappingen:

Indien een ondernemer een overkapping wil op zijn terras, moet hij contact opnemen met de gemeente.

Het kan zijn dat de overkapping bouwvergunningplichtig is.

Artikel Terrassen op de openbare weg:

* Vrije doorgang:

Er moet een vrije doorgang voor hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance moet worden gegarandeerd. Deze vrije doorgang dient minimaal 3,5 meter te bedragen op rechte stukken, bij bochten moet de vrije doorgang breder zijn.

* Brandkranen

Brandkranen en andere waterwinplaatsen moeten vrij toegankelijk zijn. In een straal van minimaal 0,75 meter met een doorsnee van 1, 5 meter. Binnen deze cirkel mag niets worden geplaatst.

* Evenementen:

Horecaondernemers mogen hun terras niet exploiteren tijdens festiviteiten, indien het exploiteren van het terras de festiviteit hindert, belemmert dan wel onmogelijk maakt.

* Markten:

Een ondernemer kan gelet op de opstelling van de markt op marktdagen een andere grootte of indeling krijgen dan op niet-marktdagen.

* Voorwerpen vastmaken aan de weg:

Er mogen geen pennen of parasol houders in de openbare weg worden geplaatst zonder toestemming van de wegbeheerder.

* Vlaggen mogen alleen met toestemming van de burgemeester worden geplaatst.

* Bij werkzaamheden dienen terrassen verwijderd te worden.

* Er mogen geen nieuwe terrassen meer op parkeerplaatsen worden ingericht

Artikel Muziek, barbecues, partytenten

Op terrassen mag geen muziek ten gehore worden gebracht. Bakken en braden op het terras is alleen toegestaan na toestemming van de burgemeester. Partytenten op terrassen zijn niet toegestaan.

Artikel Tappunten op het terras:

Op het terras mogen geen tappunten worden opgesteld, zonder tapontheffing. Een tapontheffing kan alleen worden aangevraagd in combinatie met een evenement waarvoor de burgemeester een evenementenvergunning heeft verleend.

Artikel Alcoholhoudende dranken:

Een horecaondernemer mag alleen aan bezoekers van zijn terras alcoholhoudende dranken schenken voor gebruik ter plaatse.

Artikel Overlast:

Een terras mag geen overlast veroorzaken voor omwonenden. De horecaondernemer is hiervoor verantwoordelijk. De burgemeester kan hiervoor nadere regels in de vergunning opnemen.

Ondertekening

Deze beleidsregels treden in werking op de dag na publicatie.
 
Vlaardingen, 4 maart 2010,
De burgemeester van Vlaardingen,
 
Mr. T.P.J. Bruinsma