Regeling vervallen per 12-08-2013

Beleidsregels subsidiëring buitensteedse in- en doorstroombanen

Geldend van 01-01-2006 t/m 11-08-2013

Intitulé

Beleidsregels subsidiëring buitensteedse in- en doorstroombanen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vught;

overwegende dat door de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) de subsidiëring van buitensteedse In- en doorstroombanen, die voor 1 januari 2004 zijn ingevuld, door het territorialiteitsbeginsel nog slechts tijdelijk bij wijze van overgangsregeling kunnen vallen onder de verantwoordelijkheid van een andere gemeente dan de woongemeente van werknemers;

overwegende dat burgemeester en wethouders de subsidiëring van deze buitensteedse In- en doorstroombanen ter hand willen nemen voor die gevallen waarin inwoners van Vught bij een eventueel verlies van hun ID-baan in bijstandsomstandigheden zouden geraken;

overwegende dat op grond van de Invoeringswet Wet werk en bijstand de In- en doorstroombanen onder de werking van de Wet werk en bijstand zijn gebracht en dit nader is geregeld in artikel 18 van de Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Vught;

overwegende dat burgemeester en wethouders over deze buitensteedse ID-banen nadere regels kunnen stellen;

b e s l u i t :

vast te stellen de hierna volgende

“Beleidsregels subsidiëring buitensteedse in- en doorstroombanen”

Artikel 1. Begrippen

Voor de begripsomschrijvingen wordt verwezen naar de Wet werk en bijstand, de Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Vught en het Besluit In- en doorstroombanen van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voorts worden voor deze beleidsregels de volgende begrippen gehanteerd.

  • -

    buitensteedse ID-baan: De vóór 1 januari 2004 aangegane dienstbetrekking als bedoeld in artikel 6 van het Besluit In- en Doorstroombanen die bezet wordt door een inwoner van Vught en waarvoor door een andere gemeente subsidie wordt verstrekt.

  • -

    ID-werknemer: De persoon die geplaatst is op de Buitensteedse ID-baan.

  • -

    subsidie: De vergoeding van loonkosten en bijkomende voorzieningen zoals opgenomen in hoofdstuk 3 van het Besluit In- en doorstroombanen.

  • -

    in bijstandsomstandigheden geraken: De omstandigheden waarin de ID -werknemer als persoon of met gezin komt te verkeren of dreigt te geraken, als een direct en rechtstreeks gevolg van een ontslag uit zijn buitensteedse ID-baan per ultimo 1 januari 2006, waardoor hij niet over de middelen beschikt om in de noodzakelijke kosten van het bestaan te voorzien.

  • -

    de gemeente: de gemeente Vught.

Artikel 2. Toepassing regels Besluit In- en doorstroombanen

  • 1. De bepalingen uit het Besluit In- en doorstroombanen van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 20 december 2000 vormen thans tot 1 januari 2006 het wettelijke regiem voor het verstrekken van subsidie aan werkgevers van de buitensteedse In- en doorstroombanen zoals bedoeld in deze beleidsregels.

  • 2. De bepalingen zoals genoemd in het eerste lid van dit artikel blijven ook vanaf 1 januari 2006 het regiem tussen werkgever en de subsidieverlener voor het verstrekken van subsidie door de gemeente Vught aan werkgevers van de buitensteedse In- en doorstroombanen zoals bepaald in deze beleidsregels. De bepalingen worden geacht onverkort deel uit te maken van deze beleidsregels.

Artikel 3. Subsidieverstrekking

  • 1. Aan werkgevers die op grond van artikel 6 van het Besluit In – en doorstroombanen van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een dienstbetrekking zijn aangegaan voor 1 januari 2004 met een inwoner van Vught en daarvoor subsidie ontvingen van een andere gemeente wordt per 1 januari 2006 door de gemeente Vught subsidie verleend indien aan de voorwaarden wordt voldaan. De subsidie wordt vertrekt op aanvraag via een daarvoor beschikbaar gesteld aanvraagformulier.

  • 2. De subsidie voor het onderdeel loonkosten wordt verstrekt als een percentage van het Wettelijk minimumloon op basis van een 32 urige werkweek. Dit percentage wordt door burgemeester en wethouders jaarlijks vastgesteld. Afhankelijk van de omvang van de dienstbetrekking wordt naar rato subsidie verstrekt.

  • 3. De toekenning van subsidie wordt geacht een voorziening te zijn als bedoeld in artikel 18 van de Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Vught .

Artikel 4. Voorwaarden

  • 1. Subsidie wordt verstrekt aan werkgevers voor werknemers die een dienstbetrekking vervullen in een buitensteedse ID-baan die als direct gevolg van een eventueel ontslag en daaraan gekoppeld verlies van inkomsten uit deze dienstbetrekking in bijstandsomstandigheden zouden geraken of na verloop van een uitkering op grond van de Werkloosheidswet zou dreigen te geraken.

  • 2. De bewijslast voor het aantonen van de bijstandsomstandigheden als bedoeld in het 1e lid ligt bij de werkgever. Werkgever is verplicht die informatie te verstrekken die de gemeente voor dat doel nodig acht.

  • 3. Werkgever is verplicht mee te werken aan de door de gemeente noodzakelijk geachte reïntegratie-afspraken en trajecten voor de betrokken ID-werknemer met het oogmerk om deze te laten doorstromen naar reguliere duurzame arbeid hetzij bij werkgever hetzij naar een andere dienstbetrekking.

Artikel 5. De aanvraag

  • 1. De aanvraag voor subsidie wordt door de werkgever schriftelijk bij de gemeente Vught ingediend door middel van een beschikbaar gesteld aanvraagformulier.

  • 2. De aanvraag wordt ondertekend en bevat ten minste:

    • a.

      de naam en het adres van aanvrager;

    • b.

      de dagtekening;

    • c.

      een aanduiding van de gevraagde beslissing;

    • d.

      naam, adres, geboortedatum en sofi-nummer van de werknemer;

    • e.

      als bijlage een afschrift van de arbeidsovereenkomst waaruit de aard, duur en omvang van het dienstverband blijkt;

    • f.

      overige gegevens die de gemeente nodig acht om te kunnen besluiten over de subsidieaanvraag.

  • 3. Indien de aanvraag niet volledig is ingevuld, stelt de gemeente de aanvrager in de gelegenheid om het verzuim binnen redelijke, door de gemeente aan te geven termijn te herstellen. Indien hieraan niet binnen de gestelde termijn wordt voldaan, kan de gemeente besluiten om de aanvraag niet te behandelen.

  • 4. Een besluit om een aanvraag niet te behandelen wordt aan de aanvrager bekend gemaakt binnen 4 weken nadat de aanvraag is aangevuld of nadat de daarvoor gestelde termijn is verstreken.

Artikel 6. Het beslissen op aanvraag

  • 1. Binnen 6 weken na het indienen van de aanvraag wordt de beslissing op de aanvraag door de enkele subsidievaststelling schriftelijk aan de werkgever medegedeeld.

  • 2. De gemeente heeft de mogelijkheid om de beslissing met ten hoogste 6 weken te verdagen. Hiervan doet de gemeente schriftelijk mededeling aan de werkgever.

  • 3. In de beslissing wordt de bestemming, de duur, hoogte en periodiciteit van betaling van de subsidie vermeld.

  • 4. De beslissing waarbij de subsidie wordt geweigerd, wordt schriftelijk bekend gemaakt onder vermelding van redenen.

  • 5. Indien de dienstbetrekking wordt beëindigd, wordt de subsidie ingetrokken. De werkgever ontvangt hiervan een schriftelijke mededeling onder opgaaf van redenen.

Artikel 7. Informatieplicht

De werkgever is verplicht gewijzigde omstandigheden in de dienstbetrekking van werknemer direct te melden.

Artikel 8. Slotbepalingen

  • 1. In alle gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien, beslissen burgemeester en wethouders.

  • 2. De beleidsregels worden aangehaald als “Beleidsregels subsidiëring buitensteedse ID-banen”.

Artikel 9. Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op 1 januari 2006 na publicatie in Het Klaverblad.

Ondertekening

De secretaris,
mr. drs. A.P.M. ter Voert
De burgemeester,
J. de Groot