Regeling vervallen per 01-01-2015

Beleidsregels langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand gemeente Vught 2009

Geldend van 23-04-2009 t/m 31-12-2014

Intitulé

Beleidsregels langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand gemeente Vught 2009

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vught,

gelet op artikel 36 lid 1 van de Wet werk en bijstand;

b e s l u i t :

vast te stellen de:

"Beleidsregels langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand gemeente Vught 2009"

Artikel 1. Toepassing criterium “uitzicht op inkomensverbetering”

Het college gaat er bij toepassing van het criterium “uitzicht op inkomensverbetering” van uit dat slechts studenten en scholieren uitzicht op inkomensverbetering hebben.

Artikel 2. Inkomensverbetering bij studenten en scholieren

Van studenten en scholieren wordt aangenomen dat zij uitzicht op inkomensverbetering hebben, ongeacht in welke fase van hun studie zij zich bevinden. Op dit beginsel wordt slechts een uitzondering gemaakt, als de scholier of student niet in staat moet worden geacht een inkomensverbetering te bewerkstelligen, zelfs als hij of zij op de datum van aanvraag volledig beschikbaar zou zijn voor de arbeidsmarkt.

Artikel 3. Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: “Beleidsregels langdurigheidstoeslag WWB”.

Artikel 4. Reikwijdte van de Beleidsregels langdurigheidstoeslag WWB

De reikwijdte van de Beleidsregels langdurigheidstoeslag WWB heeft betrekking op alle aanvragen voor een langdurigheidstoeslag over 2009 en de daarop volgende jaren.

Artikel 5. Overgangsrecht

De Regeling langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand gemeente Vught wordt ingetrokken met ingang van 01 januari 2009 doch zal zijn rechtswerking behouden voor aanvragen voor een langdurigheidstoeslag over de jaren 2004 tot en met 2008.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 14 april 2009.
de secretaris,
mr. C.M. de Graaf
de burgemeester,
R.J. van de Mortel

Toelichting

Artikel 1. Begripsomschrijving

Door deze beleidsregels wordt restrictieve invulling gegeven aan het wettelijk begrip “uitzicht op inkomensverbetering”.

Hierdoor heeft het college een duidelijke afwijzingsgrond voor een aanvraag voor het recht op een langdurigheidstoeslag, als bedoeld in artikel 36, eerste lid Wet werk en bijstand (naast het niet-voldoen aan de voorwaarden zoals vermeld in de Verordening langdurigheidstoeslag WWB en de overige wettelijke voorwaarden).

Hieruit volgt tevens dat het college er nadrukkelijk voor gekozen heeft om het wettelijk begrip “uitzicht op inkomensverbetering” alleen te toetsen in verband met aanvragen voor een langdurig- heidstoeslag van studenten of scholieren; in alle andere gevallen wordt hiervan afgezien.

Dit betekent in de uitvoeringspraktijk van andere aanvragers dan studenten of scholieren, er geen beoordeling plaats vindt van opleiding, werkervaring, vorderingen in re-integratietraject, arbeids- deskundig onderzoek, promotiekansen, lopende sollicitaties of wat dan ook. Dat zou in de praktijk namelijk een zeer lastige toets zijn die heel veel discussie kan opleveren alsmede verschillende werkwijzen tussen klantmanagers kan bewerkstelligen. Kortom, gevaar voor onduidelijkheid en willekeur. Om deze reden heeft het college gekozen tot genoemde restrictieve beleidsregel.

Artikel 5. De inwerkingtreding/Overgangsrecht

In artikel 5 is een overgangsrechtelijke maatregel getroffen. Nadrukkelijk is bepaald dat de oude Regeling langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand gemeente Vught met ingang van 01 januari 2009 wordt ingetrokken.

Omdat de wetgever de aanvraagmogelijkheid voor een langdurigheidstoeslag niet in tijd beperkt heeft en dus ook aanvragen toestaat over jaren vóór 01 januari 2009, is bepaald dat voor deze aanvragen, de vorengenoemde Regeling langdurigheidstoeslag zijn rechtswerking blijft behouden.