Regeling vervallen per 01-06-2022

Verordening Burgeragenderingsinitiatief 2020

Geldend van 05-12-2020 t/m 31-05-2022

Intitulé

Verordening Burgeragenderingsinitiatief 2020

De raad van de gemeente Waalre;

gelezen het voorstel van de fractie AWB van 3 februari 2020, nr. 2020-17;

gelet op het terzake bepaalde in artikel 5 van de Grondwet en op het terzake bepaalde in de Gemeentewet;

Besluit vast te stellen de volgende verordening:

Verordening Burgeragenderingsinitiatief 2020

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder een burgeragenderingsinitiatiefvoorstel: een voorstel van een initiatiefgerechtigde om een onderwerp op de agenda van de vergadering van de raad te plaatsen.

Artikel 2

De raad plaatst een burgeragenderingsinitiatiefvoorstel op de agenda van zijn vergadering indien daartoe door een initiatiefgerechtigde een geldig verzoek is ingediend.

Ongeldig is het verzoek dat:

  • a.

    Niet door een substantieel aantal initiatiefgerechtigden wordt ondersteund;

  • b.

    Een onderwerp als bedoeld in artikel 4 bevat, of niet voldoet aan de voorwaarden, gesteld in artikel 5.

Artikel 3

Initiatiefgerechtigd zijn degenen die kiesgerechtigd zijn voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Waalre, alsmede ingezetenen van gemeente Waalre van zestien jaar en ouder die met uitzondering van hun leeftijd voldoen aan de vereisten voor het kiesrecht voor de leden van de gemeenteraad van Waalre.

Voor de beoordeling of aan de vereisten voor initiatiefgerechtigdheid is voldaan, is de toestand op de dag van indiening van het verzoek bepalend.

Artikel 4

Een burgeragenderingsinitiatiefvoorstel kan niet worden ingediend over de volgende aangelegenheden:

  • a.

    een onderwerp waarover de raad korter dan twee jaar voor de indiening van het burgerinitiatief een besluit genomen heeft;

  • b.

    de uitvoering van besluiten van hogere bestuursorganen waaromtrent de raad geen beleidsvrijheid heeft;

  • c.

    gemeentelijke procedures;

  • d.

    de gemeentelijke organisatie;

  • e.

    vaststelling en wijziging van de gemeentelijke begroting;

  • f.

    gemeentelijke belastingen en tarieven;

  • g.

    benoemingen van personen en functioneren van personen;

  • h.

    een klacht in de zin van hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht over een gedraging van het gemeentebestuur;

  • i.

    een bezwaar in de zin van hoofdstuk 7 van de Algemene wet bestuursrecht tegen een besluit van het gemeentebestuur.

Artikel 5

  • 1.

    Het verzoek ter plaatsing van een burgeragenderingsinitiatiefvoorstel op de agenda van de vergadering van de raad wordt schriftelijk ingediend bij de burgemeester.

  • 2.

    Het verzoek bevat ten minste:

    a. een nauwkeurige omschrijving van het burgeragenderingsinitiatiefvoorstel;

    b. een toelichting op het burgeragenderingsinitiatiefvoorstel;

    c. de achternaam, de voornamen, het adres, de geboortedatum, en de handtekening van de verzoeker en zijn plaatsvervanger;

    d. een lijst met de voornamen, achternamen, adressen, geboortedata en handtekeningenvan de initiatiefgerechtigden die het verzoek ondersteunen.

    Voor de indiening van het verzoek wordt gebruik gemaakt van het in bijlage 1 van deze verordening opgenomen tabel.

Artikel 6

  • 1.

    De raad beslist in de eerstvolgende vergadering na de datum van indiening van het verzoek of het burgeragenderingsinitiatiefvoorstel op de agenda van de vergadering van de raad wordt geplaatst, met dien verstande dat ten minste twee weken is gelegen tussen de dag van indiening van het verzoek en de dag waarin op het verzoek wordt beslist.

  • 2.

    Indien de raad het verzoek afwijst wegens strijd met artikel 4, onder a, kan de raad het voorstel doorzenden aan het bevoegde bestuursorgaan.

  • 3.

    Indien de raad het verzoek toewijst, dan agendeert hij het burgeragenderingsinitiatiefvoorstel voor de eerstvolgende vergadering van de raad.

  • 4.

    De voorzitter van de raad nodigt de verzoeker schriftelijk uit voor de vergadering waarvoor het burgeragenderingsinitiatiefvoorstel is geagendeerd. De verzoeker of zijn plaatsvervanger heeft tijdens deze vergadering de gelegenheid om zijn burgeragenderingsinitiatiefvoorstel mondeling nader toe te lichten.

  • 5.

    Zo spoedig mogelijk nadat de raad over het burgeragenderingsinitiatiefvoorstel een besluit heeft genomen wordt dit besluit bekendgemaakt door kennisgeving van het besluit of van de zakelijke inhoud ervan in “De Schakel” dan wel op een andere geschikte wijze.

  • 6.

    Tegelijkertijd met de bekendmaking wordt van het besluit mededeling gedaan aan verzoeker.

Artikel 7

Het college van burgemeester en wethouders brengt uiterlijk per 1 april 2022 een verslag uit over de werking van het recht van burgerinitiatief in de praktijk tot op dat moment.

Artikel 8

De verordening kan worden aangehaald als “Verordening Burgeragenderingsinitiatief 2020” en treedt in werking op de dag na haar bekendmaking. Zij zal vervallen per 1 juni 2022 tenzij zij voor die tijd per afzonderlijk te nemen raadsbesluit verlengd wordt.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van 1 december 2020.

De raad van de gemeente Waalre,

de griffier, de voorzitter,

W.A. Ernes dr. A.J.W. Boelhouwer

TOELICHTING OP DE VERORDENING BURGERAGENDERINGSINITIATIEF 2020.

"Het burgerinitiatief geeft burgers het recht om zelf direct onderwerpen letterlijk op de politieke agenda te plaatsen en daarmee hun vertegenwoordigers voor een keuze te plaatsen. Ik beveel het burgerinitiatief van harte aan bij alle gemeentebestuurders die zich zorgen maken over hun band met de kiezers."

Dit zei minister Klaas de Vries op 7 juni 2000 tijdens het VNG-congres. De minister moedigde gemeenten aan het burgerinitiatief in te voeren zodat burgers een extra kanaal hebben om de representatieve democratie te beïnvloeden. Het vormt naar zijn idee een verbindingsschakel tussen de representatieve en participatieve democratie. De directe invloed van burgers versterkt de besluitvorming in de raad. Het burgerinitiatief is één van de mogelijkheden om participatie van burgers bij de beleidsvorming en besluitvorming door de gemeenteraad te stimuleren.

Het burgerinitiatief is een uitgewerkte vorm van het petitierecht. Het verschilt ervan doordat de raad zich verplicht door burgers - procedureel correct - ingediende onderwerpen of voorstellen op zijn agenda te zetten en te behandelen. Het burgerinitiatief kan op die manier de participatie en betrokkenheid van burgers vergroten en geeft hen de mogelijkheid direct invloed uit te oefenen op de politieke agenda. Onderwerpen die de gemeenteraad naar hun idee zou moeten agenderen, maar die door de raad (nog) niet zijn opgepakt, kunnen met inachtneming van bepaalde voorwaarden op de raadsagenda worden geplaatst. In de huidige situatie hebben burgers natuurlijk al verschillende mogelijkheden om te participeren in politieke besluitvormingsprocessen, zoals bijvoorbeeld via inspraak. Met het burgerinitiatief wordt echter een instrument geïntroduceerd waarmee burgers een nieuw onderwerp of voorstel kunnen agenderen in de raad. De raad moet vervolgens over dit punt beraadslagen, mits aan de gestelde voorwaarden is voldaan.

Het burgeragenderingsinitiatief past naadloos in het versterken van de vertegenwoordigende functie van de raad; één van de beoogde effecten van de dualisering. Deze meer externe oriëntatie wordt gestimuleerd door verschillende wettelijke maatregelen. Zo kunnen raadsleden het recht van initiatief van raadsleden gebruiken om signalen uit de samenleving te vertalen in concrete voorstellen. Het invoeren van een recht van burgerinitiatief biedt burgers de gelegenheid om publieke agendapunten onderdeel van de politieke agenda te maken. Zo wordt er nog een kanaal aangelegd waarlangs de dingen die in de samenleving leven hun weg naar de gemeentelijke politiek kunnen vinden.