SUBSIDIEREGELING CORONACRISIS WAALWIJK

Geldend van 06-10-2020 t/m heden

Intitulé

SUBSIDIEREGELING CORONACRISIS WAALWIJK

Het College van Waalwijk,

gelet op het artikel 1, tweede lid van de Algemene subsidieverordening Waalwijk 2015 en het bepaalde in titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht

BESLUIT VAST TE STELLEN:

‘Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waalwijk houdende nadere regels betreffende de ondersteuning aan het maatschappelijk middenveld als gevolg van de coronacrisis gemeente Waalwijk 2020’.

Artikel 1: Reikwijdte regeling

  • 1.

    De regeling is van toepassing op activiteiten die plaatsvinden in de gemeente Waalwijk;

  • 2.

    Alle organisaties binnen het maatschappelijk middenveld in de Gemeente Waalwijk waarbij de continuïteit en/of gesubsidieerde activiteiten in gevaar komen als gevolg van de coronacrisis 2020. Het betreft hier organisaties die kunnen aantonen dat zij waarde toevoegen aan het maatschappelijk middenveld waarbij organisaties met een winstoogmerk zijn uitgesloten. Definitie maatschappelijk middenveld: Alle organisaties binnen de gemeente Waalwijk die werkzaam zijn in de sectoren cultuur, sport en welzijn;

  • 3.

    Doelgroep: Organisaties binnen gemeente Waalwijk waarbij de continuïteit en/of gesubsidieerde activiteiten in gevaar komen, als gevolg van de Coronacrisis in 2020, ondersteunen en zorgen dat zij kunnen voortbestaan.

Artikel 2: Toepasselijkheid Algemene subsidieverordening Waalwijk 2015

Op de Subsidieregeling coronacrisis Waalwijk is de Algemene subsidieverordening 2015 van toepassing, tenzij uitdrukkelijk in deze regeling wordt afgeweken.

Artikel 3: Subsidieplafond

Er wordt eenmalig een subsidieplafond van € 500.000,= beschikbaar gesteld voor organisaties in het Maatschappelijk middenveld van de gemeente Waalwijk waarbij de continuïteit en/of gesubsidieerde activiteiten in gevaar komen als gevolg van de coronacrisis in 2020. Deze aanvragen worden op volgorde van ontvangst verstrekt.

Artikel 4: Aanvraag

  • 1.

    Organisaties binnen het maatschappelijk middenveld in de gemeente Waalwijk waarbij de continuïteit en/of gesubsidieerde activiteiten in gevaar komen als gevolg van de coronacrisis 2020, kunnen een verzoek indienen bij de gemeente Waalwijk voor financiële ondersteuning ten hoogste van de geleden financiële schade als gevolg van de coronacrisis. Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie moet het volgende worden aangetoond:

    • a.

      jaarrekening van het jaar 2018 en 2019; hieruit moet blijken dat de organisatie niet reeds verlieslijdend was in eerdere jaren;

    • b.

      begroting van 2020 en de verwachte jaarcijfers van 2020 (waaruit moet blijken dat continuïteit organisatie en/of gesubsidieerde activiteiten in gevaar komen en met welke ondersteuning de continuïteit geborgd kan worden);

    • c.

      er maximaal gebruik gemaakt is van de, in verband met de coronacrisis, uitgevaardigde rijksregelingen;

    • d.

      wat organisaties hebben gedaan om de gederfde inkomsten te minimaliseren, dan wel extra inkomsten te verwerven;

    • e.

      welke maatregelen organisaties hebben getroffen om de uitgaven te beperken.

  • 2.

    Wanneer de aanvrager de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen en dit binnen de gestelde termijn van 14 dagen doet, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aanvraag is ingediend.

  • 3.

    De aanvragen kunnen worden ingediend van 20 september 2020 tot 1 maart 2021.

  • 4.

    Aanvragen worden in behandeling genomen als eenmalige exploitatie- of waarderingssubsidie.

Artikel 5: Weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in artikel 14 van de Algemene subsidieverordening wordt de subsidie in ieder geval geweigerd indien de organisatie was vóór 2020 reeds meerdere jaren een verliesgevende organisatie:

  • a.

    de subsidieaanvraag is hoger dan het vermoedelijke exploitatietekort op de cijfers van 2020;

  • b.

    er is niet maximaal gebruik gemaakt van de, speciaal i.v.m. de coronacrisis, uitgevaardigde Rijksregelingen;

  • c.

    er is onvoldoende gedaan aan het minimaliseren van gederfde inkomsten, dan wel het verwerven van extra inkomsten, dan wel het beperken van uitgaven.

  • d.

    Niet voor subsidie in aanmerking komen:

    • -

      oprichtingskosten van stichtingen en verenigingen;

    • -

      activiteiten welke op grond van deze regeling zijn uitgesloten;

    • -

      bezoldigingen van topfunctionarissen van gesubsidieerde organisaties die het bezoldigings- maximum van Wet Normering Topinkomens (Wnt) overstijgen. Voor de exacte hoogte van Wnt bezoldigingsmaximum verwijzen wij naar artikel 2.3, tweede, derde en vierde lid van Wnt;

  • e.

    Het is organisaties niet toegestaan om vermogensoverdrachten om niet aan derden te doen (bijvoorbeeld aan dochterorganisaties) zonder voorafgaande schriftelijke goedkeuring van burgemeester en wethouders. Zonder schriftelijke goedkeuring wordt dit als onredelijke, niet subsidiabele kosten aangemerkt.

Artikel 6: Hardheidsclausule

Het college kan, in bijzondere gevallen, een of meerdere artikelen van deze nadere regels buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing, indien het belang van de aanvrager of subsidieontvanger leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 7: Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking.

Artikel 8: Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als 'Subsidieregeling coronacrisis Waalwijk’

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het College d.d. 29 september 2020.

Het college van Waalwijk,

de secretaris, de burgemeester,

J.H. Lagendijk, drs. A.M.P. Kleijngeld