Regeling vervallen per 01-01-2015

Beleidsregels Wet investeren in jongeren

Geldend van 04-03-2011 t/m 31-12-2014

Intitulé

Beleidsregels Wet investeren in jongeren

Beleidsregels Wet investeren in jongeren

Het dagelijks bestuur van de ISD Midden-Langstraat gevestigd te Waalwijk

Gelet op het bepaalde in de artikelen 28 en 36 van de Wet investeren in jongeren,

b e s l u i t :

vast te stellen de ‘beleidsregels Wet investeren in jongeren’.

Artikel 1.

Bij toepassing van artikel 28, vierde lid WIJ, indien gehuwden een of meer te hunnen laste komende kinderen hebben en een van de gehuwden algemene bijstand op grond van de Wet werk en bijstand ontvangt, wordt de op die gehuwde van toepassing zijnde bijstandsnorm in mindering gebracht. De tijdelijke inkomensvrijlating die de partner vervolgens via de Wet werk en bijstand krijgt, wordt niet op inkomensvoorziening in mindering gebracht.

Artikel 2 Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald als: “Beleidsregels Wet investeren in jongeren”.

Artikel 3 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na publicatie in de daarvoor bestemde periodieken.

Aldus besloten in zijn vergadering van 21 januari 2011

Het dagelijks bestuur voornoemd,

de secretaris, de voorzitter,

A.E.W. van Limpt W.J.J. Ligtenberg

Toelichting artikel 1.

Met de aanpassing van artikel 28, vierde lid WIJ - niet de bijstandsuitkering, maar de bijstandsnorm wordt in mindering gebracht op de WIJ-gezinsnorm - heeft de wetgever tevens beoogd dat de tijdelijke inkomensvrijlating die de partner via de WWB krijgt, niet op de WIJ in mindering wordt gebracht. Dit staat in de toelichting op de aanpassing van artikel 28 WIJ: Voorts heeft deze wijziging tot gevolg dat een eventuele inkomstenvrijlating van de WWB-gerechtigde niet (onbedoeld) over de band van de WIJ wordt verrekend met de inkomensvoorziening.   Artikel 36 WIJ bepaalt echter dat het gezinsinkomen nooit boven het sociaal minimum uit mag komen. Dat gebeurt wel als er een vrijlating wordt toegepast op de uitkering van de WWB-gerechtigde. Die vrijlating moet dus via artikel 36 WIJ op de WIJ-uitkering in mindering worden gebracht. De wetgever heeft artikel 36, of het inkomensbegrip van een partner met WWB, niet aangepast, waardoor het beoogde resultaat niet wordt bereikt.

Wat nu te doen? Omdat het wel de bedoeling van de wetgever was dat een vrijlating niet (onbedoeld) over de band van de WIJ wordt verrekend met de inkomensvoorziening, wordt geadviseerd om dit als begunstigend buitenwettelijk beleid in de eigen beleidsregels op te nemen.

MvT Wijziging van de Wet investeren in jongeren

Het vierde lid van artikel 28 wordt gewijzigd naar aanleiding van signalen van gemeenten en het Coördinatiepunt ICT (CP ICT) over de technische uitvoerbaarheid van de WIJ in de situatie waarin sprake is van samenloop tussen een inkomensvoorziening in het kader van de WIJ en een uitkering op basis van de Wwb. Voorgesteld wordt niet de verstrekte algemene bijstand maar in plaats daarvan de voor de Wwb-gerechtigde geldende bijstandsnorm in mindering te brengen op de norm, bedoeld in het tweede lid, onderdeel b (jongste echtgenoot 18-21 jaar) of c (jongste echtgenoot 21-27 jaar. Dit leidt ertoe dat de WIJ-norm in beginsel niet elke maand fluctueert (doordat na de wijziging niet het daadwerkelijk uitbetaalde bedrag aan bijstand in mindering wordt gebracht, maar de geldende bijstandsnorm). Tevens leidt dit tot een betere overdraagbaarheid van de regeling aan de jongere en een groter aantal uitkeringen dat automatisch (via de systemen in plaats van handmatig) berekend kan worden, zodat er minder kans op fouten bestaat. Voorts heeft deze wijziging tot gevolg dat een eventuele inkomstenvrijlating van de Wwb-gerechtigde niet (onbedoeld) over de band van de WIJ wordt verrekend met de inkomensvoorziening. En ten slotte wordt op deze wijze geregeld dat een verlaging van de Wwb-uitkering op grond van een oplegde maatregel niet wordt gecompenseerd door een hogere inkomensvoorziening in het kader van de WIJ.

Artikel 2 en 3

Deze artikelen behoeven geen nadere toelichting.