Regeling vervallen per 16-06-2021

Legger bergingsgebied Albano 2006

Geldend van 14-04-2015 t/m 15-06-2021

Intitulé

Legger bergingsgebied Albano 2006

1 Inleiding

Waterberging is een van de maatregelen om wateroverlast tegen te gaan. Door ruimte in het buitengebied beschikbaar te stellen voor tijdelijke opvang van water, wordt wateroverlast elders voorkomen. Om tot bergingslocaties te komen, gaat een heel proces van onderzoek, overleg en planvorming aan de aanwijzing vooraf. Uiteindelijk worden bergingsgebieden juridisch vastgelegd. Met doel voor ogen stelt waterschap Brabantse Delta een aantal juridische instrumenten vast, waaronder de(ze) legger.

De legger regelt de technische eisen waaraan een bergingsgebied moet voldoen om naar behoren te functioneren en legt onderhoudsverplichtingen en onderhoudsplichtigen vast.

De legger is van belang voor het dagelijks beheer van het bergingsgebied, het toepassen en handhaven van de keur en de ontheffingverlening. De keur voor waterberging bepaald immers niet alleen de vereiste gedoogplicht voor waterberging, maar ook de bescherming van aangewezen bergingsgebieden tegen ingrepen die de goede werking van een waterberging belemmeren. Om die reden verbiedt de “Keur waterberging waterschap Brabantse Delta” onder andere het verhogen van het maaiveld en het opwerpen van kaden, omdat die ingrepen het bergende vermogen aantasten.

Deze legger heeft alleen betrekking op de waterhuishoudkundige werking van het bergingsgebied. Eventuele sloten, leggerwaterlopen en de daarbij behorende waterbeheersingskunstwerken zoals bv. duikers en stuwen zijn niet opgenomen in deze legger, maar staan in de legger voor oppervlaktewateren.

2 Toepassingsbereik

Deze legger is alleen van toepassing op de bergingsgebied Albano bij Oudenbosch die op het onderstaande overzichtskaart globaal is aangegeven. De exacte ligging, begrenzingen, bijbehorende kunstwerken en dergelijke zijn weergegeven op de bij deze legger behorende leggerkaarten en de bijhorende leggertabellen.

afbeelding binnen de regeling

Deze legger heeft betrekking op een nieuw aangelegd bergingsgebied. Bij het vaststellen van deze legger is geen eerdere legger of zijn er geen delen van een legger komen te vervallen. De (voor dit gebied) bestaande legger oppervlaktewateren blijft ongewijzigd van kracht.

3 Toelichting bij de leggeronderdelen

De legger bestaat naast deze toelichting uit drie onderdelen:

  • Een kadastrale kaart: deze geeft de exacte ligging van het bergingsgebied weer inclusief de ligging van de kernzone en buitenbeschermingszone van de aanwezige kade.

  • Een waterstaatskundige tekening: de geef de waterhuishoudkundige situatie van het bergingsgebied weer, inclusief de bij het bergingsgebied horende kunstwerken. Op deze tekening is tevens opgenomen de maaiveldhoogtentekening. Deze tekening geeft de maatgevende maaiveldhoogten weer in de vorm van dwarsprofielen.

  • Een leggertabel: deze tabel bevat gegevens over maatvoeringen, functies en materialen van kunstwerken en aanduidingen van eventuele onderhoudsplichten. Zie tabel is opgenomen in Bijlage II.

In dit hoofdstuk slechts kort toegelicht welke informatie de legger bevat en hoe die informatie geraadpleegd kan worden.

3.1 Waterstaatskundige kunstwerken

De waterstaatskundige kunstwerken die in deze legger zijn opgenomen zijn van belang voor het waterstaatkundig functioneren van het gebied als waterberging. Deze kunstwerken zijn op de waterstaatskundige tekening opgenomen. Ieder kunstwerk heeft op de waterstaatskundige tekening een uniek nummer gekregen op basis waarvan de bijbehorende gegevens terug te vinden zijn in de leggertabel in Bijlage II.

3.2 Kaden

In een legger worden ook de kaden opgenomen die van belang zijn voor het waterstaatkundig functioneren van het gebied als waterberging en waarop de “Keur waterkeringen en oppervlaktewateren waterschap Brabantse Delta” van toepassing wordt. Op basis van de geldende Keur waterkeringen en oppervlaktewateren waterschap Brabantse Delta geldt dat de afmetingen van de kernzone en de buitenbeschermingszone van een kade in de legger moet worden vastgelegd. Bergingsgebied Albano bevat een aantal grondlichamen die op het oog als kade lijken te functioneren. Deze grondlichamen zijn echter niet omwille van de waterhuishouding aangelegd, maar met het oog op de landschappelijke inpassing van het bergingsgebied. De enige grondlichamen die wel van waterhuishoudkundig belang zijn, zijn de grondlichamen die rondom het bergingsgebied liggen. Het grondlichaam tussen het bergingsgebied en de reeds aanwezige leggerwaterloop heeft een belangrijke functie om samen met de inlaatwerken het bergingsgebied te doen functioneren. Het overige grondlichamen rondom het bergingsgebied heeft een functie om bij hevige wind de golfoploop in het bergingsgebied in te perken en zo wateroverlast naast het bergingsgebied te voorkomen. Deze grondlichamen worden daarom aangemerkt als kade. Hierbij wordt breedte van de buitenbeschermingszone als 0 (nul) meter gedefinieerd.

Met het oog hierop is op de kadastrale kaart (de “Kaart kadastrale situatie Bergingsgebied Albano”, met nummer KAL00008-00-001) niet alleen de ligging van het bergingsgebied zelf aangegeven, maar ook de ligging van de kades door het aangeven van de kernzone met afmetingen.

3.3 Maaiveldhoogten

Voor de goede werking van het bergingsgebied is het noodzakelijk de maaiveldhoogten op peil te houden. Vandaar dat in deze legger de maaiveldhoogten zijn opgenomen. Aangezien deze legger betrekking heeft op een relatief klein bergingsgebied, zijn de maaiveldhoogtetekening en de waterstaatskundige tekening in één tekening (de “Waterstaatskundige tekening Bergingsgebied Albano Oudenbosch”, met nummer KAL00008-00-002) geïntegreerd.

3.4 Reeds aanwezige bouwwerken en niet-waterstaatskundige kunstwerken

In bergingsgebied Albano komen geen waterstaatskundige kunstwerken die niet relevant zijn voor de werking als bergingsgebied voor. Daarnaast komen er slechts een aantal bouwwerken of voorzieningen voor. Het gaat dan om bankjes, informatieborden en hekken die bij de aanleg van het bergingsgebied zijn aangebracht ten behoeve van het recreatief medegebruik. Deze voorzieningen zijn op de waterstaatskundige tekening aangegeven en in de legenda van de waterstaatskundige tekening verklaard.

3.5 Onderhoudsplicht

De onderhoudsplicht van het bergingsgebied en de daarbij behorende kunstwerken berust bij het waterschap. Voor de goede orde wordt vermeldt dat de reeds bestaande leggerwaterloop slechts ter illustratie op de “Waterstaatskundige tekening Bergingsgebied Albano Oudenbosch” is weergegeven en dat deze legger verder geen bepalingen over onderhoudsplichten of technische vereisten bevat ten aanzien van die waterloop.

Bijlage I: Begrippenlijst

In deze legger worden de onderstaande begrippen gehanteerd.

bergingsgebied:

krachtens de Wet ruimtelijke ordening voor tijdelijke berging van water bestemd gebied, en als zodanig opgenomen op de Legger, niet behorend tot een oppervlaktewater.

bouwwerk

elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of andere materialen die, hetzij indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt op of in de grond.

buitenbeschermingszone

zone ter bescherming van een kade op grond van de Keur waterkeringen en oppervlaktewateren waterschap Brabantse Delta.

inlaatwerk

kunstwerk dat dient om gecontroleerd water in een gebied in te laten.

kade

de als zodanig in een legger aangegeven waterkeringen of waterkerende hoogtes.

kernzone

begrenzing van een kade op grond van de Keur waterkeringen en oppervlaktewateren waterschap Brabantse Delta.

keur

verordening met ge- en verbodsbepalingen van een waterschap

legger:

beschrijving, met tekeningen, van waterstaatswerken, waarin onderhoudsplichtigen of onderhoudsverplichtingen worden aangewezen.

legger bergingsgebieden:

beschrijving, met tekeningen, van bergingsgebieden, inclusief de daarbij kunstwerken voor zover die van belang zijn voor de waterstaatskundige werking van het bergingsgebied.

leggerwater(loop):

oppervlaktewater geregistreerd in een legger.

het waterschap:

het waterschap Brabantse Delta.

waterstaatswerken:

waterkeringen en oppervlaktewateren, in beheer bij het waterschap, met inbegrip van de daartoe behorende kunstwerken en hetgeen verder naar hun aard daartoe behoort.

werken:

alle, door menselijk toedoen ontstane of te maken constructies of inrichtingen met toebehoren, daaronder o.a. begrepen bouwwerken, kunstwerken, bestrating, hekwerken en grondwerken.

Bijlage II: Leggertabellen

[Red: De leggertabellen zijn in te zien op het hoofdkantoor van waterschap Brabantse Delta en zijn tevens raadpleegbaar op www.brabantsedelta.nl via leggerkaarten.]