Regeling vervallen per 01-07-2011

Algemene inkoopvoorwaarden Waterschap Ri

Geldend van 25-02-2005 t/m 30-06-2011

Intitulé

Algemene inkoopvoorwaarden Waterschap Ri

Artikelen

1. TOEPASSELIJKHEID

  • 1. Deze algemene inkoopvoorwaarden zijn van toepassing op en vormen een geheel met alle opdrachten en overeenkomsten voor levering van goederen en/of diensten aan Waterschap Rivierenland, hierna te noemen “het Waterschap”, door de leverancier, hierna te noemen “de wederpartij”.

  • 2. Afwijkingen van deze voorwaarden zijn slechts geldig voorzover uitdrukkelijk door het Waterschap aanvaard en gelden slechts voor de overeenkomst waarop ze betrekking hebben. Eventuele toepasselijkheid van algemene voorwaarden van de wederpartij wordt hierbij uitdrukkelijk afgewezen.

  • 3. Het Weens Koopverdrag en eventuele andere internationale regelingen inzake koop van roerende lichamelijke zaken waarvan de werking door partijen kan worden uitgesloten, zijn niet van toepassing.

2. GELDIGHEID AANBOD EN TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST

  • 1. Een aanbieding van een wederpartij is onherroepelijk gedurende een termijn van dertig dagen nadat deze het Waterschap heeft bereikt, tenzij de uitnodiging van het Waterschap tot het doen van een aanbieding een afwijkende termijn inhoudt. Ingeval van een inschrijving vangt de termijn aan op de dag waarop de inschrijving sluit.

  • 2. De overeenkomst komt tot stand indien door het Waterschap een schriftelijke opdracht bij de wederpartij wordt geplaatst.

  • 3. Bij afroepcontracten komt de overeenkomst tot stand telkens wanneer de opdracht voor een (deel)levering binnen het kader van de afroepovereenkomst door het Waterschap wordt verzonden.

3. PRIJZEN

Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, is de overeengekomen prijs vast voor de duur van de overeenkomst. De overeengekomen prijzen luiden in euro’s, inclusief BTW.

4. LEVERING EN LEVERTIJD

  • 1. Levering zal geschieden conform de toepasselijke bepalingen van ”Incoterms”, laatste versie, uitgegeven door de Internationale Kamer van Koophandel.

  • 2. Levering geschiedt DDP[1] op de daarbij overeengekomen plaats van levering, op het overeengekomen tijdstip en binnen de overeengekomen termijn.

  • 3. Bij niet voldoening van de wederpartij aan deze verplichting is de wederpartij zonder ingebrekestelling in verzuim. Het Waterschap is alsdan gerechtigd zonder ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst en onverminderd de overige rechten van het Waterschap (zoals vorderingen tot schadevergoeding) de opdracht of overeenkomst geheel of gedeeltelijk te annuleren, respectievelijk te ontbinden, zonder dat het Waterschap tot enige schadevergoeding gehouden is.

  • 4. Van niet voldoening door de wederpartij aan haar verplichtingen is, met inwerkingtreding van de hierboven omschreven gevolgen, tevens sprake:

    • a.

      indien nakoming zonder tekortkoming onmogelijk zal zijn;

    • b.

      indien het Waterschap uit een mededeling van de wederpartij moet afleiden dat de wederpartij in de nakoming zal tekort schieten, of

    • c.

      indien het Waterschap goede gronden heeft te vrezen dat de wederpartij in de nakoming zal te kort schieten en zij niet terstond voldoet aan het schriftelijk verzoek van het Waterschap om deugdelijke zekerheid voor de nakoming van haar verplichtingen te stellen voor een door het Waterschap, in verband met eventueel door hem te lijden schade, te bepalen bedrag. 

  • 5. Indien het Waterschap, voordat de levering heeft plaatsgevonden, verlangt dat de goederen en/of diensten op een andere dan in de opdracht vermelde plaats worden geleverd, is de wederpartij verplicht hieraan te voldoen.

  • 6. Indien de wederpartij op enigerlei wijze vervroegd wenst na te komen, is daarvoor de schriftelijke toestemming van het Waterschap vereist. Indien vervroegd wordt nagekomen, zal betaling echter plaatsvinden alsof de oorspronkelijke termijnen werden aangehouden.

  • 7. Indien het Waterschap verzoekt de levering uit te stellen, zal de wederpartij de zaken deugdelijk verpakt en herkenbaar bestemd voor het Waterschap opslaan, beveiligen en verzekeren.

  • 8. Onder levering wordt mede verstaan levering van alle bijbehorende hulpmiddelen als bedoeld in artikel 10 en alle bijbehorende documentatie, kwaliteits-, keurings- en garantiecertificaten, servicemanuals, instructieboeken en handleidingen.

  • 9. Onder levering wordt tevens verstaan een deellevering.

  • 10. Keuring, controle en/of beproeving van zaken overeenkomstig artikel 12 houdt levering noch afname in.

5.  TOEREKENBARE TEKORTKOMING (WANPRESTATIE)

  • 1. Indien de afgeleverde zaken of de geleverde diensten niet aan de overeenkomst beantwoorden, kan het Waterschap eisen dat de wederpartij het ontbrekende aflevert, de zaken herstelt of vervangt, dan wel alsnog de verlangde dienst alsnog deugdelijk verleent. De daarmee gemoeide kosten komen voor rekening van de wederpartij.

  • 2. Indien de wederpartij niet, nadat zij daartoe door het Waterschap schriftelijk is aangemaand, binnen een in de aanmaning te stellen bekwame termijn voldoet aan een eis als bedoeld in lid 1, kan het Waterschap zonder voorafgaande rechterlijke machtiging de aflevering, het herstel of de vervanging door een derde doen plaatsvinden en de kosten daarvan op de wederpartij verhalen.

  • 3. De vorige leden laten de andere rechten of vorderingen onverlet die het Waterschap aan een tekortkoming kan ontlenen.

6.  BOETE

  • 1. Indien niet binnen de overeengekomen termijn op de overeengekomen plaats zaken zijn afgeleverd of diensten zijn verricht, die aan de overeenkomst beantwoorden, is de wederpartij aan het Waterschap zonder aanmaning of andere voorafgaande verklaring een onmiddellijk opeisbare boete verschuldigd van een in de opdracht genoemd bedrag, voor elke dag dat de tekortkoming voortduurt tot een maximum van een in de opdracht genoemde bedrag. Indien de nakoming blijvend onmogelijk is geworden, is de boete onmiddellijk in haar geheel verschuldigd.

  • 2. De boete komt het Waterschap toe onverminderd alle andere rechten of vorderingen, daaronder mede begrepen:

    • -

      zijn vordering tot nakoming van de overeenkomst;

    • -

      zijn recht op schadevergoeding voor zover de schade het bedrag van de boete te boven gaat.

  • 3. De boete wordt verrekend met de door het Waterschap verschuldigde betalingen, ongeacht of de vordering tot betaling daarvan op een derde is overgegaan.

7.  NIET TOEREKENBARE TEKORTKOMING (OVERMACHT)

Voor zover een tekortkoming in de nakoming van een verplichting de wederpartij niet kan worden toegerekend, komt zij niet in verzuim, is zij niet tot schadevergoeding verplicht en is zij geen boete verschuldigd, mits zij het Waterschap onverwijld en in ieder geval binnen de voor de nakoming van de verplichting overeengekomen termijn de tekortkoming en de oorzaak daarvan schriftelijk heeft meegedeeld. In ieder geval zijn toerekenbaar aan wederpartij tekortkomingen in de nakoming van de overeenkomst als gevolg van: gebrek aan personeel of machines, stakingen, ziekte van personeel, verlate aanlevering of ongeschiktheid van materialen of machines, wanprestatie van door wederpartij ingeschakelde derden en / of liquiditeits- c.q. solvabiliteitsproblemen aan de zijde van wederpartij.

8.  WIJZIGING VAN DE OPDRACHT

  • 1. Het Waterschap is te allen tijde bevoegd in overleg met de wederpartij de omvang en/of hoedanigheid van de te leveren goederen en/of diensten te wijzigen. Wijzigingen worden schriftelijk overeengekomen.

  • 2. Indien een wijziging naar het oordeel van de wederpartij gevolgen heeft voor de overeengekomen vaste prijs en/of het tijdstip van levering, is zij verplicht alvorens aan de wijziging gevolg te geven, het Waterschap hieromtrent zo spoedig mogelijk maar in ieder geval binnen acht kalenderdagen na de kennisgeving van de verlangde wijziging, schriftelijk te informeren. Indien deze gevolgen voor de prijs en/of levertijd naar het oordeel van het Waterschap onredelijk zijn, zullen partijen hieromtrent in overleg treden. Indien dit overleg niet tot overeenstemming leidt, kan de wederpartij daaraan geen rechten ontlenen en neemt het Waterschap daardoor geen plichten op zich anders dan voortvloeien uit de bestaande overeenkomst.

  • 3. Indien de wederpartij van mening is dat er meer uren en/of kosten moeten worden gemaakt dan is overeengekomen, is deze gehouden dit het Waterschap zo spoedig mogelijk schriftelijk mede te delen. Eerst na een schriftelijke akkoordverklaring door het Waterschap  is er sprake van meerwerk dat voor betaling in aanmerking komt.

9.  VERPAKKING

  • 1. Tenzij de aard van de goederen zich daartegen verzet, moeten de goederen behoorlijk verpakt en op zodanige wijze beveiligd worden, dat zij bij normaal vervoer de plaats van bestemming in goede staat bereiken.

  • 2. Het Waterschap heeft te allen tijde de bevoegdheid verpakkingsmaterialen aan de wederpartij te retourneren.

  • 3. Retourzending van verpakkingsmaterialen geschiedt voor rekening en risico van de wederpartij naar het verzendadres van de wederpartij.

  • 4. De verpakking dient zoveel mogelijk milieuvriendelijk te geschieden en het verpakkingsmateriaal dient zoveel mogelijk milieuvriendelijk te zijn.

10. EIGENDOMS- EN RISICO-OVERDRACHT

  • 1. Eigendom en risico van zaken gaat over op het Waterschap zodra deze zijn geleverd conform het bepaalde onder artikel 4, nadat eventuele montage heeft plaatsgevonden en na acceptatie door het Waterschap.

  • 2. Het Waterschap accepteert geen leveringen onder eigendomsvoorbehoud van de wederpartij.

  • 3. In geval van afkeuring of indien hetgeen door de wederpartij is geleverd niet aan de overeenkomst beantwoordt, heeft het Waterschap het recht binnen bekwame tijd nadat het dit heeft ontdekt of redelijkerwijs had kunnen ontdekken, bij de wederpartij te reclameren.

  • 4. De omstandigheid dat personeel van het Waterschap bij het in ontvangst nemen van zaken een zogenaamde ontvangstverklaring, een werkstaat of een urenbriefje ondertekent, impliceert niet dat het Waterschap daarmee verklaart dat de geleverde zaken of diensten zijn geaccepteerd.

  • 5. Het Waterschap is bevoegd te verlangen dat de overdracht van de eigendom van zaken en/of de hiervoor bestemde materialen en onderdelen op een eerder tijdstip zal plaatsvinden. De wederpartij zal als dan de zaken en/of de hiervoor bestemde materialen en onderdelen merken als herkenbaar eigendom van het Waterschap en het Waterschap vrijwaren voor verlies, beschadiging en uitoefening van rechten door derden.

11. KWALITEIT EN GARANTIE

  • 1. De wederpartij garandeert dat alle geleverde zaken en prestaties voldoen aan de daarvoor geldende specificaties, voorts dat zij met goed vakmanschap zijn vervaardigd en verricht, van goede kwaliteit en vrij van constructie-, fabricage- en materiaalfouten zijn en dat hun werking voldoet aan de in Nederland geldende wetten of andere van overheidswege gegeven voorschriften alsmede aan de eisen van de binnen de branche gehanteerde veiligheids- en kwaliteitsnormen, alle zoals deze gelden op het moment van levering.

  • 2. De wederpartij verbindt zich voor haar rekening,  alle gebreken die zich aan de geleverde zaken of prestaties voordoen na de aflevering of voltooiing, gedurende de periode dat het Waterschap die gebreken niet behoefde te verwachten, binnen de door het Waterschap bij aanzegging gestelde redelijke termijn weg te nemen door herstel, vervanging of aanvulling, tenzij blijkt dat deze gebreken het gevolg zijn van een normale slijtage of onoordeelkundig gebruik.

  • 3. Bij gebreke van behoorlijke nakoming alsmede in spoedeisende gevallen, heeft het Waterschap het recht voor rekening en risico van de wederpartij het nodige te verrichten of door derden te doen verrichten, mits de wederpartij hiervan zo spoedig mogelijk in kennis wordt gesteld. 

12. KEURING

  • 1. Het Waterschap of de daartoe door het Waterschap aangewezen personen of instanties hebben te allen tijde het recht de bestelde of geleverde zaken en prestaties te inspecteren en/of te keuren. De kosten van de keuring komen ten laste van de wederpartij in het geval de bestelde of geleverde zaken door of namens het Waterschap worden afgekeurd.

  • 2. Indien als gevolg van de keuring blijkt dat de leverantie niet voldoet aan de in de specificatie en/of bestelling omschreven eisen, kan het Waterschap naar zijn keuze en onverminderd zijn overige rechten:

    • -

      binnen een door het Waterschap te stellen termijn van de wederpartij verbetering of herlevering verlangen zonder dat de wederpartij enige aanspraak op vergoeding kan doen gelden;

    • -

      de bestelling of opdracht geheel of gedeeltelijk annuleren of ontbinden zonder nadere ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst.

  • 3. Eigendom en risico van de afgekeurde leverantie berusten bij de wederpartij vanaf de datum van de retourzending. Keuring van zaken houdt levering noch afname in.

13. HULPMIDDELEN

  • 1. Door het Waterschap beschikbaar gestelde, dan wel voor rekening van het Waterschap door de wederpartij aangeschafte of vervaardigde materialen, tekeningen modellen, instructies, specificaties, hardware en software en overige hulpmiddelen blijven eigendom van het Waterschap casu quo worden eigendom van het Waterschap op het moment van aanschaf of vervaardiging.

  • 2. De wederpartij is verplicht de in dit artikel genoemde hulpmiddelen, voor zover mogelijk, te merken als herkenbaar eigendom van het Waterschap, deze in goede staat te houden en voor haar risico te nemen, zolang zij ten aanzien van die hulpmiddelen als houder optreedt.

  • 3. Veranderingen aan bedoelde hulpmiddelen, evenals het aanwenden van deze hulpmiddelen voor of in verband met enig ander doel dan de levering aan het Waterschap, is slechts toegestaan na voorafgaande schriftelijke goedkeuring van het Waterschap. Goedkeuring laat de garantieverplichtingen van de wederpartij onverlet.

  • 4. De hulpmiddelen zullen aan het Waterschap ter beschikking worden gesteld op eerste verzoek, dan wel tegelijkertijd met de laatste levering van de zaken waarop de hulpmiddelen betrekking hebben.

14. MILIEUVOORSCHRIFTEN

  • 1. De wederpartij garandeert het Waterschap dat de door haar aangeboden zaken geproduceerd zijn conform de door de Europese en Nederlandse overheid gestelde milieuvoorschriften.

  • 2. De wederpartij dient voor het tot stand komen van de overeenkomst schriftelijk te melden of de aangeboden en te leveren goederen milieugevaarlijke stoffen bevatten die vrij kunnen komen tijdens het normale gebruik, alsook bij storingen, reparaties, onderhoud of calamiteiten, het verwijderen, opslaan, storten, verplaatsen, afvoeren dan wel bij het vernietigen aan het einde van de levensduur van de desbetreffende zaken. Indien dit het geval is, dient de wederpartij bij de aflevering een duidelijke instructie te voegen met preventieve maatregelen die het vrijkomen van die milieugevaarlijke stoffen kunnen voorkomen. Bovendien dient de wederpartij te vermelden welke beschermings-maatregelen dienen te worden genomen in het geval  van het vrijkomen van deze stoffen.

  • 3. In geval van onderhoud, reparaties of sloop door de wederpartij dienen afvalstoffen gescheiden te worden afgevoerd en aantoonbaar gestort, opgeslagen of vernietigd te worden met in achtneming van de door de Europese en Nederlandse overheid gestelde wettelijke voorschriften.

  • 4. Bij het ter vervoer aanbieden en het vervoeren van gevaarlijke stoffen, dient de wederpartij stipt te voldoen aan de daarvoor geldende wettelijke voorschriften.

15. GEHEIMHOUDING

De wederpartij is tot volledige geheimhouding jegens derden verplicht ten aanzien van alle direct en/of indirect van het Waterschap volgens de order verkregen informatie en gegevens waarvan de wederpartij redelijkerwijs moet beseffen dat deze vertrouwelijk zijn. De wederpartij zal deze informatie en gegevens niet aan derden ter beschikking stellen behoudens indien zulks voor de uitvoering van de order noodzakelijk is en zal deze informatie en gegevens niet voor andere doeleinden gebruiken dan voor de uitvoering van de order. Het is de wederpartij niet toegestaan in publicaties, advertenties of op enige andere wijze de aandacht te vestigen op het feit dat zij aan het Waterschap levert of heeft geleverd, tenzij zij daarvoor voorafgaand schriftelijke toestemming heeft ontvangen van koper.

16. INTELLECTUELE EIGENDOM

  • 1. De wederpartij garandeert dat de gekochte goederen en toebehoren, alsmede de geleverde diensten en al hetgeen daarmee gepaard gaat of daaruit resulteert, vrij zijn van alle bijzondere lasten en beperkingen, zoals octrooirechten, merkenrechten, modellenrechten, auteursrechten of andere rechten van derden.

  • 2. De wederpartij vrijwaart het Waterschap tegen alle kosten en schaden wegens  aanspraken van derden die verband houden met enige schending van de wederpartij van voornoemde rechten.

  • 3. Ten aanzien van de door het Waterschap verstrekte tekeningen of ontwerpen behoudt het Waterschap zich het auteursrecht voor. Behoudens de in of krachtens de Auteurswet 1912 gestelde uitzonderingen, mogen deze geheel noch gedeeltelijk worden gekopieerd en of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook zonder de uitdrukkelijke toestemming van het Waterschap.

17. BETALING

  • 1. Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, geschiedt de betaling na deugdelijke uitvoering van de overeenkomst binnen dertig dagen na ontvangst van de factuur. Het Waterschap is gerechtigd betaling uit te stellen totdat de wederpartij aan haar verplichtingen voortvloeiende uit de overeenkomst heeft voldaan.

  • 2. De wederpartij vermeldt op haar gespecificeerde factuur het opdrachtnummer van het Waterschap en de naam van de opdrachtgever en richt de factuur aan Waterschap Rivierenland, postbus 599, 4000 AN Tiel. Bij niet-vermelding van de relevante gegevens behoudt het Waterschap zich het recht voor de betaling op te schorten, totdat die gegevens zijn verstrekt. Van het ontbreken van die gegevens stelt het Waterschap de wederpartij zo spoedig mogelijk in kennis.

  • 3. Betaling door het Waterschap ontslaat de wederpartij niet van enige garantie of aansprakelijkheid zoals deze voortvloeit uit de tussen partijen gesloten overeenkomst.

  • 4. Terzake van iedere betalingsverplichting van het Waterschap jegens de wederpartij is het Waterschap steeds gerechtigd tot verrekening met vorderingen die het Waterschap op de wederpartij heeft, uit hoofde van tegenover elkaar staande verbintenissen uit dezelfde wederkerige overeenkomst.

18. AANSPRAKELIJKHEID

De wederpartij vrijwaart het Waterschap terzake van alle aanspraken van derden ter vergoeding van schade, die verband houden met de door de wederpartij aan het Waterschap geleverde goederen en/of diensten, respectievelijk als gevolg van handelen of nalaten van de wederpartij of zijn hulppersonen.

19. FAILISSEMENT EN SURSEANCE VAN BETALING

  • 1. Ingeval van faillissement of surséance van betaling, stillegging of liquidatie van de onderneming van de wederpartij heeft het Waterschap het recht de overeenkomst zonder nadere ingebrekestelling en zonder rechterlijke tussenkomst bij aangetekend schrijven geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zonder dat het Waterschap tot enige schadevergoeding is gehouden en onverminderd de overige rechten van het Waterschap.

  • 2. Tevens heeft het Waterschap het recht na schriftelijke kennisgeving aan de wederpartij de opdracht of de overeenkomst zelf of door derden te (doen) voltooien, eventueel met gebruik van de door de wederpartij aangevoerde materialen tegen nader overeen te komen vergoeding.

  • 3. Alle vorderingen die het Waterschap in die gevallen op de wederpartij mocht hebben of verkrijgen, zijn terstond opeisbaar en zijn niet voor compensatie vatbaar.

20. WIJZIGING VAN DE VOORWAARDEN

Het Waterschap is bevoegd wijzigingen in deze voorwaarden aan te brengen. Deze wijzigingen treden in werking op het aangekondigde tijdstip van inwerkingtreding.

Het Waterschap zal de gewijzigde voorwaarden tijdig aan de wederpartij toezenden. Indien geen tijdstip van inwerkingtreding is medegedeeld, treden de wijzigingen jegens de wederpartij in werking zodra haar de wijzigingen zijn medegedeeld, tenzij binnen veertien dagen na inwerkingtreding, respectievelijk de mededeling zoals in dit artikel genoemd, de wederpartij schriftelijk aan het Waterschap heeft medegedeeld de wijziging(en) niet te aanvaarden. Indien zulk een mededeling door de wederpartij is gedaan, blijven de onderhavige algemene voorwaarden op reeds gesloten overeenkomsten van toepassing. Op overeenkomsten die nieuw worden aangegaan, worden de onderhavige algemene voorwaarden niet meer geacht van toepassing te zijn. Het staat het Waterschap vrij alsdan zijn gewijzigde algemene voorwaarden op nieuwe overeenkomsten van toepassing te verklaren.

21. FORUMKEUZE

Alle geschillen ontstaan door en voortvloeiend uit de overeenkomsten tussen het Waterschap en de wederpartij worden beslecht door de bevoegde rechter in het arrondissement Arnhem. Het Waterschap blijft bevoegd de wederpartij te dagvaarden voor de volgens de wet of het toepasselijke internationale verdrag bevoegde rechter.

22. TOEPASSELIJK RECHT

Op alle orders en daarmee verband houdende overeenkomsten tussen het Waterschap en de wederpartij is Nederlands recht van toepassing.

Aldus op 24 februari 2005 vastgesteld door het college van dijkgraaf en heemraden te Tiel.

[1] Delivered Duty Paid (= Franco Inclusief Rechten) is een term uit de Incoterms.