Regeling vervallen per 01-01-2017

Deelsubsidieverordening Wmo vernieuwende activiteiten 2016

Geldend van 04-02-2016 t/m 31-12-2016

Intitulé

Deelsubsidieverordening Wmo vernieuwende activiteiten 2016

De gemeenteraad van Weert;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 november 2015, 

Gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en TITEL 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht

b e s l u i t :

 

de navolgende Deelsubsidieverordening Wmo vernieuwende activiteiten 2016 met bijbehorende toelichting vast te stellen.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Nieuwe doelgroepen vallend onder de Wmo 2015: ouderen met somatische of psychogeriatrische problematiek, volwassenen met psychiatrische problematiek, volwassenen met een verstandelijke beperking, volwassenen met een auditieve en/of visuele beperking, volwassenen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte;

  • b.

    Vrijwilligersorganisatie: een organisatie die meewerkt aan het welzijn van personen en groepen in de samenleving zonder hiermee een wezenlijke bijdrage te verwerven in zijn of haar levensonderhoud, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel met volledige rechtsbevoegdheid;

  • c.

    Wmo-zorgaanbieder: aanbieder die een contract heeft met de Midden-Limburgse gemeenten in het kader van het leveren van maatschappelijke ondersteuning op basis van de Wmo 2015.

Artikel 2 Reikwijdte

  • 1. De Algemene Subsidieverordening Welzijn en evenementen 2013 is van toepassing voor zover daarvan in deze verordening niet wordt afgeweken.

  • 2. Deze regeling is van toepassing op de verstrekking van subsidies op de beleidsterreinen welzijn, sport en cultuur.

Artikel 3 Doelgroep

Subsidies op grond van deze regeling worden uitsluitend verstrekt aan vrijwilligersorganisaties.

Artikel 4 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

De eenmalige subsidie is bedoeld als bijdrage in de opstartkosten voor – naar het oordeel van het college – nieuwe, structurele activiteiten voor de nieuwe doelgroepen vallend onder de Wmo 2015, zodat er in de gemeente Weert een groter aanbod aan sociaal-maatschappelijke activiteiten op het gebied van welzijn, sport en cultuur komt voor mensen met een beperking.

Artikel 5 Eisen om in aanmerking te komen voor subsidie

In aanvulling op de eisen uit de Algemene Subsidieverordening Welzijn en evenementen 2013 gelden de volgende eisen om in aanmerking te komen voor subsidie:

  • a.

    de activiteit is in hoofdzaak gericht op inwoners van de gemeente Weert;

  • b.

    de activiteit gaat binnen een half jaar na verlening van de subsidie daadwerkelijk van start;

  • c.

    de activiteit is gericht op het structureel vergroten van het aanbod van sociaal-maatschappelijke activiteiten op het gebied van welzijn, sport en cultuur voor de nieuwe doelgroepen vallend onder de Wmo 2015;

  • d.

    de activiteit draagt bij aan de integratie van de nieuwe doelgroepen vallend onder de Wmo 2015 in de samenleving;

  • e.

    de opleiding wordt verzorgd door een deskundige.

Artikel 6 Grondslagen voor subsidie

Vrijwilligersorganisaties die voldoen aan de eisen zoals gesteld in artikel 5 kunnen aanspraak maken op de volgende eenmalige subsidies:

  • a.

    voor opleidingen voor vrijwilligers om te leren omgaan met mensen met een beperking bedraagt de subsidie maximaal € 300,- per deelnemer en wordt voor maximaal 4 deelnemers per vrijwilligersorganisatie subsidie verstrekt;

  • b.

    voor begeleiding door een professional gedurende de opstartperiode van een nieuwe structurele activiteit voor de nieuwe doelgroepen vallend onder de Wmo 2015 bedraagt de subsidie maximaal € 2.000,-;

  • c.

    Voor overige kosten die verband houden met het starten van activiteiten die bijdragen aan het vergroten van het aanbod voor de nieuwe doelgroepen vallend onder de Wmo 2015 beoordeelt het college welke bijdrage redelijk is.

Artikel 7 Subsidieprocedure

  • 1. In afwijking van de Algemene Subsidieverordening Welzijn en evenementen 2013 wordt de aanvraag tot subsidieverlening uiterlijk 8 weken voorafgaand aan de start van de opleiding of de start van de activiteiten ingediend door middel van een door het college vastgestelde aanvraagformulier voor de verlening.

  • 2. In afwijking van de Algemene Subsidieverordening Welzijn en evenementen 2013 beslist het college op de aanvraag tot subsidieverlening:

    • a.

      binnen 6 weken na de indieningsdatum van de volledige aanvraag;

    • b.

      indien de opleiding of activiteiten starten in het kalender ná het kalenderjaar waarin de aanvraag wordt ingediend, beslist het college op de aanvraag om subsidie nadat de raad de begroting voor het betreffende kalenderjaar heeft vastgesteld en het subsidieplafond voor deze regeling voor het kalenderjaar heeft vastgesteld en kenbaar gemaakt.

Artikel 8 Subsidieplafond

  • 1. Voor deze regeling geldt een subsidieplafond van € 10.000,- per kalenderjaar.

  • 2. Het beschikbare bedrag voor subsidieverstrekking wordt verdeeld op basis van binnenkomst van de aanvragen tot subsidieverlening, waarbij alleen volledige aanvragen in behandeling worden genomen.

Artikel 9 Hardheidsclausule

  • 1. Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of meer artikelen uit deze verordening buiten toepassing laten of daarvan afwijken, met uitzondering van de artikelen 1, 2 en 4 voor zover toepassing gelet op het belang van de aanvrager of subsidieontvanger leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.

  • 2. Het van toepassing verklaren van dit artikel wordt gemotiveerd in het besluit en hiervan wordt periodiek verslag gedaan aan de raad.

Artikel 10 Slotbepalingen

  • 1. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2016.

  • 2. Deze verordening vervalt op 1 januari 2019.

Artikel 11 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als Deelsubsidieverordening Wmo vernieuwende activiteiten 2016.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Weert in zijn openbare vergadering van ……………………………………………..2015.
De griffier, de burgemeester,
M.H.R.M. Wolfs-Corten A.A.M.M. Heijmans

Toelichting behorende bij de Deelsubsidieverordening Wmo vernieuwende activiteiten 2016

Vastgesteld door de raad van de gemeente Weert in zijn openbare vergadering van <datum>.

 

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In dit artikel zijn enkele begrippen omschreven ter verduidelijking van deze verordening en om interpretatieverschillen te voorkomen.

Artikel 2 Reikwijdte

De Algemene Subsidieverordening Welzijn en evenementen 2013 is van toepassing indien hier in de ‘Deelsubsidieverordening Wmo vernieuwende activiteiten 2015’ niet van wordt afgeweken. De hoofdregel is dus specifieke regelgeving gaat voor de algemene regels. Daarnaast moeten de bepalingen uit de Algemene wet bestuursrecht in acht worden genomen. Deze zijn te allen tijde van toepassing op de subsidieverstrekking op basis van een wettelijk voorschrift. De regeling is van toepassing voor subsidies op de beleidsterreinen welzijn, sport en cultuur en dient bij te dragen aan de doelstellingen van de door de raad vastgestelde kaders op deze beleidsterreinen.

Artikel 3 Doelgroep

Geen toelichting.

Artikel 4 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

De eenmalige subsidie is bedoeld als bijdrage in de opstartkosten voor nieuwe, structurele activiteiten voor de nieuwe doelgroepen vallend onder de Wmo 2015, zodat er in de gemeente Weert een groter aanbod aan sociaal maatschappelijke activiteiten op het gebied van welzijn, sport en cultuur komt voor mensen met een beperking. Achterliggende gedachte is dat indien er een goed aanbod aan sociaal maatschappelijke activiteiten is dat ook toegankelijk is voor de nieuwe doelgroepen vallend onder de Wmo 2015, professionele dagbesteding of zorg pas later of met een lagere intensiteit hoeft te worden ingezet.

De gemeente Weert heeft ervoor gekozen om geen concrete activiteiten in deze deelverordening op te nemen, maar alleen het resultaat ‘een groter aanbod aan sociaal maatschappelijke activiteiten voor mensen met een beperking’. De gemeente Weert laat het aan de creativiteit van de subsidieaanvrager over met welke activiteit het beleidsdoel bereikt kan worden. Het eindoordeel hierover ligt bij het college.

Met ‘structureel’ wordt bedoeld dat de activiteit niet eenmalig is, maar deel uit maakt van een reeks. Aan de frequentie van de reeks worden geen nadere eisen gesteld. Een jaarlijks terugkerend evenement valt dus ook onder de noemer ‘structureel’.

Artikel 5 eisen om in aanmerking te komen voor subsidie

Om de beleidsdoelen te realiseren worden activiteiten georganiseerd. Subsidie is een instrument waarmee de gemeente Weert kan bevorderen dat activiteiten worden georganiseerd waarvan het resultaat bijdraagt aan de te bereiken maatschappelijke effecten. Om te kunnen sturen in het gebruik van de subsidiegelden is het voor de gemeente Weert mogelijk (aanvullende) eisen op te leggen waaraan de subsidieontvanger of de door de subsidieontvanger te organiseren activiteiten moeten voldoen. In dit artikel zijn enkele eisen opgenomen, aanvullend aan de eisen in de Algemene Subsidieverordening Welzijn en evenementen 2013.

Artikel 6 Grondslagen voor subsidie

In dit artikel is de subsidie (bedrag) opgenomen waarop vrijwilligersorganisaties aanspraak kunnen maken als zij voldoen aan de gestelde eisen en verplichtingen.

Om vrijwilligersorganisaties in staat te stellen een aanbod voor de nieuwe doelgroepen vallend onder de Wmo 2015 te ontwikkelen, kan eenmalig subsidie worden verstrekt voor een opleiding voor vrijwilligers om te leren omgaan met mensen met een beperking. De bijdrage in de kosten van opleiding is een maximaal bedrag per deelnemer en een gemaximeerd aantal deelnemers per vrijwilligersorganisatie. Ook kan subsidie worden verstrekt voor de professionele ondersteuning bij de voorbereiding van activiteiten en/of tijdens de startfase van de activiteiten. De bijdrage voor professionele ondersteuning is een bedrag van maximaal €2.000,-, gebaseerd op 20 weken x 2 uur ondersteuning tegen een tarief van €50,-.

Daarnaast kan het zijn dat de nieuwe, structurele activiteit andere kosten met zich meebrengt, die redelijkerwijs niet op een andere manier gefinancierd kunnen worden. Het college stelt in dat geval vast welke bijdrage redelijk is.

Artikel 7 Subsidieprocedure

In afwijking van de Algemene Subsidieverordening Welzijn en evenementen 2013 wordt hier een kortere indieningstermijn gehanteerd en kunnen het hele jaar door aanvragen worden ingediend. Ook de beslistermijn voor het college is korter.

Artikel 8 Subsidieplafond

Door het instellen van een subsidieplafond legt de gemeente de maximale omvang van de subsidieverstrekking voor een bepaald tijdvak vast. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat er onbeperkt aanspraak op de subsidiegelden kan worden gemaakt. De gemeente beperkt hiermee dus haar financiële risico. Indien het subsidieplafond is bereikt, kunnen latere aanvragen dus niet meer worgen gehonoreerd.

Artikel 9 Hardheidsclausule

Ingeval er wordt afgeweken van de verordening dient de afwijkende besluitvorming altijd binnen de doelstelling van de verordening te passen. De hardheidsclausule dient enkel toegepast te worden in uitzonderlijke gevallen.

 

Artikel 10 Slotbepalingen

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2016 en geldt tot en met 31 december 2018. De regeling is tijdelijk van aard, omdat de regeling een aanjaagfunctie heeft. Het gaat erom vrijwilligersorganisaties te stimuleren tot uitbreiding van het aanbod van sociaal maatschappelijke activiteiten voor nieuwe doelgroepen vallend onder de Wmo 2015. Verwacht mag worden dat binnen enkele jaren het aanbod voldoende is uitgebreid, danwel dat het organiseren van dergelijke activiteiten voor de doelgroepen vallend onder de nieuwe Wmo 2015 onderdeel is geworden van de reguliere activiteiten van vrijwilligersorganisaties.

 

Artikel 11 Citeertitel

Geen nadere toelichting.