Richtlijn formele- en informele bijeenkomsten

Geldend van 02-04-2013 t/m heden

Intitulé

Richtlijn formele- en informele bijeenkomsten

Richtlijn formele- en informele bijeenkomsten

Richtlijn formele- en informele bijeenkomsten voor ‘speciale groepen binnen het personeelsbestand’

Richtlijn formele- en informele bijeenkomsten voor ‘speciale groepen binnen het personeelsbestand’

Door het MT is gevraagd om ten aanzien van ‘speciale groepen binnen het personeelsbestand’ te komen met een richtlijn betreffende het bijwonen van zowel formele- als informele organisatiebrede bijeenkomsten van de gemeente Westerveld.

bijeenkomsten die gericht zijn op organisatorische veranderingen

voor medewerkers van de gemeente Westerveld, exclusief de Handhavingsdienst (HHD) en Brandweer

bijeenkomsten die gericht zijn op rechtspositionele veranderingen

voor medewerkers van de gemeente Westerveld, inclusief HHD en Brandweer

wekelijkse terugkoppeling

Iedereen inclusief HHD, Brandweer, gedetacheerden, stagiaires en inhuur (kijkend met gezond verstand naar de duur van de inhuur en de mate waarin zij onderdeel uitmaken van het team).

afscheid van vertrekkende medewerkers danwel bestuurders

voor iedereen inclusief HHD, Brandweer, gedetacheerden en stagiaires en inclusief inhuur. Laatstgenoemden wel in eigen tijd

recepties van jubilarissen

voor iedereen inclusief HHD, Brandweer, gedetacheerden en stagiaires en inclusief inhuur. Laatstgenoemden wel in eigen tijd

werkoverleg

voor iedereen inclusief HHD, Brandweer, gedetacheerden en stagiaires en inclusief inhuur.

teamuitstapjes

voor medewerkers van de gemeente Westerveld, exclusief de Handhavingsdienst (HHD) en Brandweer. Wel gedetacheerden, stagiaires en inhuur. Laatstgenoemden wel in eigen tijd, maar met financiële bijdrage van de gemeente (ook hier weer kijkend met gezond verstand naar de duur van de inhuur en de mate waarin zij onderdeel uitmaken van het team).

personeelsuitstapjes

voor iedereen inclusief HHD, Brandweer, gedetacheerden en stagiaires en inclusief inhuur. Laatstgenoemden wel in eigen tijd, maar met financiële bijdrage van de gemeente (ook hier weer kijkend met gezond verstand naar de duur van de inhuur en de mate waarin zij onderdeel uitmaken van het team).

Momenteel bestaat er voor bovengenoemde bijeenkomsten namelijk geen vaste richtlijn over de aanwezigheid hierbij van ‘speciale groepen binnen het personeelsbestand’. Onder ‘speciale groepen binnen het personeelsbestand’ wordt bedoeld: de leden van de beroepsbrandweer, medewerkers van de handhavingdienst, tijdelijke inhuur, stagiaires en gedetacheerden van bijvoorbeeld omliggende gemeenten of andere organisaties. Deze richtlijn moet leidinggevenden van de gemeente Westerveld handvaten geven voor de aanwezigheid van ‘speciale groepen binnen het personeelsbestand’ bij dergelijke bijeenkomsten.

Voorgesteld wordt om in zijn algemeenheid de regel c.q. richtlijn te hanteren dat ‘speciale groepen binnen het personeelsbestand’ bij eerdergenoemde bijeenkomsten in principe niet aanwezig zal zijn, tenzij het voor de aard van de werkzaamheden danwel de bijeenkomst noodzakelijk wordt geacht. In bepaalde gevallen kan het namelijk zinvol zijn dat iemand toch aanwezig is bij een dergelijke bijeenkomst in de tijd van de gemeente Westerveld. Dit is afhankelijk van de soort werkzaamheden danwel de opdracht die desbetreffende medewerker verricht. Bij bepaalde werkzaamheden en opdrachten kunnen er raakvlakken zijn danwel is het van evident belang dat deze desbetreffende medewerker hierbij aanwezig is. De direct leidinggevende kan in overleg met deze desbetreffende medewerker een afweging maken of het zinvol is om hierbij aanwezig te zijn.

De genoemde bijeenkomsten, betreft slechts een limitatieve opsomming van soorten bijeenkomsten die in dit kader van toepassing kunnen zijn. Het is mogelijk dat uit de praktijk blijkt dat zich meerdere van dit soort bijeenkomsten doen voorkomen. Mochten er desondanks nog bijeenkomsten zijn waarin deze richtlijn niet in voorziet, dan wordt voorgesteld dat de direct leidinggevende hier op voorhand en voorafgaand een bewuste afweging maakt. Het zogenaamde ‘gezonde verstand’ is hierbij leading.

Deze richtlijn voorziet er tevens in dat het mogelijk is dat er situatief een afweging kan worden gemaakt door de direct leidinggevende danwel de opdrachtgever of de aanwezigheid van desbetreffende ‘speciale groepen binnen het personeelsbestand’ noodzakelijk wordt geacht.

Daarnaast wordt voorgesteld om ook zoveel als mogelijk door ons gedetacheerde medewerkers te betrekken bij dergelijke bijeenkomsten. Dit om vooral te voorkomen dat de afstand naar de ‘eigen’ werkgever te groot wordt en het ‘zie je wel dat we er niet meer bijhoren’ gaat opspelen.

18 december 2011