Regeling vervallen per 01-04-2015

Winkeltijdenverordening Westervoort 2009

Geldend van 01-04-2015 t/m 31-03-2015

Intitulé

Winkeltijdenverordening Westervoort 2009

De raad van de gemeente Westervoort;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders ;

gelet op artikel 149 Gemeentewet en de Winkeltijdenwet;

gezien het advies van de commissie Bestuur, Samenleving en Financiën van 25 mei 2009;

overwegende dat het op grond van maatschappelijke ontwikkelingen gewenst is de Verordening Winkeltijdenwet Westervoort van 10 maart 1997 te vervangen door de Winkeltijdenverordening Westervoort 2009 om ruimere regels te kunnen doorvoeren met betrekking tot de openingstijden van winkels;

besluit vast te stellen:

Winkeltijdenverordening Westervoort 2009

Artikel 1 Definities

Deze verordening verstaat onder:

  • a.

    de wet: de Winkeltijdenwet;

  • b.

    feestdagen: nieuwjaarsdag, tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, eerstekerstdag en tweede kerstdag.

Artikel 2 Overdracht van de ontheffing

Ontheffingen op grond van deze verordening zijn niet overdraagbaar.

Artikel 3 Intrekken of wijzigen van de ontheffing

Het college van burgemeester en wethouders kan een ontheffing intrekken of wijzigen indien:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten, opgetreden na hetverlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordtgevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing isvereist;

  • c.

    het gebruik van de winkel gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of hetwoon- en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of wordennagekomen;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bijgebreke van een dergelijke termijn, binneneen redelijke termijn;

  • f.

    de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Artikel 4 Zon- en feestdagenregeling

  • 1 De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet, gelden niet op tenhoogste twaalf, door het college van burgemeester en wethouders aan te wijzen, zon- enfeestdagen per kalenderjaar.

  • 2 De in het eerste lid bedoelde bevoegdheid geldt voor elk deel van de gemeenteafzonderlijk.

Artikel 5 Openstelling avondwinkels op zon- en feestdagen

  • 1 Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van dein artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet, vervatte verboden ten behoeve vanwinkels die gesloten zijn op de in die verboden bedoelde zon- en feestdagen tussen 0 en16 uur.

  • 2 Het college van burgemeester en wethouders kan voor ten hoogste 1 winkel per 15.000inwoners van de gemeente ontheffing verlenen;

  • 3 Aan de ontheffing wordt ondermeer het voorschrift verbonden dat er uitsluitendof hoofdzakelijk eet- en drinkwaren dienen te worden verkocht met uitzondering vansterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Drank- & Horecawet.

  • 4 De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare ordein de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door deopenstelling van de winkel.

Artikel 6 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor bijzondere gelegenheden

  • 1 Het college van burgemeester en wethouders kan ontheffing verlenen van de in artikel 2van de wet vervatte verboden, voorzover deze betrekking hebben op de zondag,nieuwjaarsdag tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en eerste of tweedekerstdag, ten behoeve van:

    • a.

      bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

    • b.

      het uitstallen van goederen.

  • 2 De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval vanfeestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen en beurzen, kunstateliers en galeries.

Artikel 7 Verbod straatverkoop bepaalde goederen op zon- en feestdagen

Het college van burgemeester en wethouders kan bepalen dat de vrijstelling, genoemd inartikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet niet geldt voor de gehele gemeente ofvoor één of meer delen van de gemeente.

Artikel 8 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur gelegenheden

  • 1 Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van deverboden van artikel 2 van de wet, voorzover deze betrekking hebben op werkdagen.

  • 2 De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare ordein de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door deopenstelling van de winkel.

Artikel 9. Bepaalde winkels

De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van:

  • a.

    musea;

  • b.

    winkels, waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren, alcoholvrije dranken en, door middel van een automaat, tabak en tabaksprodukten, middelen ter voorkoming van zwangerschap en damesverband plegen te worden verkocht;

  • c.

    winkels waar de bedrijfsactiviteit hoofdzakelijk bestaat uit het verhuren van voorbespeelde videobanden en andere voorbespeelde beelddragers, mits in die winkel geen andere goederen worden te koop aangeboden of verkocht dan videobanden en andere beelddragers, alsmede tijdschriften en catalogi, die betrekking hebben op het te huur aangeboden assortiment.

Artikel 10. Openstelling anders dan voor verkoop

  • 1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van:

    • a.

      winkels, waarin zich een restaurant of lunchroom bevindt, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het bezoeken van het restaurant of de lunchroom;

    • b.

      winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk fietsen en bromfietsen plegen te worden verkocht, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het huren van fietsen en bromfietsen.

  • 2. De in het eerste lid vervatte vrijstellingen gelden niet ten aanzien van het verkopen van goederen.

Artikel 11. Straatverkoop van bepaalde goederen

De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.

Artikel 12. Culturele evenementen

  • 1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van gebouwen, waar voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard plaatsvinden, en waar uitsluitend of hoofdzakelijk goederen die rechtstreeks verband houden met aldaar te houden voorstellingen, uitvoeringen en evenementen plegen te worden verkocht, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.

  • 2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het ter gelegenheid van voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met die voorstellingen, uitvoeringen of evenementen, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.

Artikel 13. Kermis

De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet voor het te koop aanbieden en verkopen van feestartikelen en speelgoed op een terrein, waar een kermis wordt gehouden.

Artikel 14 Inwerkingtreding

  • 1 Deze verordening treedt de dag na bekendmaking in werking;

  • 2 Op dat tijdstip wordt de Verordening Winkeltijdenwet Westervoort, vastgesteld op10 maart 1997, ingetrokken.

Artikel 15 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als “Winkeltijdenverordening Westervoort 2009”.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van

de raad voornoemd d.d. 8 juni 2009,

de griffier, waarnemend voorzitter,

ing. J.A.M.G. van Bodegom, A.B.S. Boschman

Toelichting op de Winkeltijdenverordening Westervoort 2009

Artikel 1

Voor de omschrijving van het begrip “feestdagen” is aansluiting gezocht bij artikel 2 van dewet. Koninginnedag is in de wet niet meer aangemerkt als een feestdag hetgeen inhoudt datals die dag op een “werkdag” (maandag tot en met zaterdag) valt, de winkels gewoon mogenzijn geopend.

Artikel 2

De bepaling verbiedt de overdracht van ontheffingen die worden verstrekt met toepassing vandeze verordening. Het motief van dit verbod is gelegen in het feit dat het college vanburgemeester en wethouders op deze wijze inzicht verkrijgt en behoudt in de verlening vandeze ontheffingen

Artikel 4

Artikel 3, eerste lid, van de wet geeft de raad de bevoegdheid om vrijstelling te verlenen vanhet in de wet vervatte openstellingsverbod voor maximaal 12 zon- en feestdagen. De raadkan deze bevoegdheid in een verordening overdragen aan het college van burgemeester enwethouders. Deze overdracht is geregeld in dit artikelOp grond hiervan kan het college het genoemde aantal dagen aanwijzen als dagen waarop desluitingstijden als genoemd in de Winkeltijden niet gelden.

Artikel 5

In dit artikel wordt de mogelijkheid gecodificeerd om ontheffing te verlenen voor de“zondagavondwinkel .Dit artikel is een uitvloeisel van een uitspraak van het College vanBeroep voor het bedrijfsleven van 14 februari 2008 (CBB 14-02-2008, LJN BC4612) waarinwerd vastgesteld dat de verlening van een ontheffing ten behoeve van eenzondagavondwinkel niet kan worden geweigerd met verwijzing naar de Winkeltijdenwet; dezewet sluit de combinatie van een avondwinkel die op zon- en feestdagen open is en een winkeldie op werkdagen open is, niet uit. Met het doel om de consequenties van deze uitspraakook in de praktijk mogelijk te maken is dit artikel in de verordening opgenomen.Hierdoor wordt het voor een winkel mogelijk om met inachtneming van artikel 3, vierde lid,van de Winkeltijdenwet, op werkdagen tussen 06:00 en 22:00 geopend te zijn en tevens opzondag vanaf16:00 tot 24;00 uur.De verordening volgt het wettelijke regime dat voor ten hoogste één winkel per 15.000inwoners van een gemeente een dergelijke ontheffing kan worden verleend voor winkels waaruitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht met uitzondering van sterkedrank als bedoeld in de Drank- & Horecawet.

Artikel 6

Het artikel is gebaseerd op artikel 4 van de wet. Het stellen van voorschriften en beperkingenis mogelijk.

Artikel 7

De vrijstelling betreft het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptiegeschikte eetwaren en alcoholvrije dranken

Artikel 8

Artikel 7 van de wet geeft de mogelijkheid de openingstijden op werkdagen tussen 22;00 en06;00 uur te regelen. Dat kan door gebieden aan te wijzen waar het verbod niet geldt of doorvormen van detailhandel aan te wijzen waarvoor het verbod niet geldt. Ook kan inafzonderlijke gevallen ontheffing worden verleend.De verordening gaat voor het verlenen van toestemming voor de nachtelijke openstelling uitvan het systeem van de ontheffing. Op deze wijze is per geval (en tijdstip) dan een afwegingte maken of de gewenste openstelling zich verhoudt met de belangen van de woon- enleefomgeving en de openbare orde.Ook de ontheffing voor avondwinkels voor de werkdagen dient te geschieden op basis van ditartikel.- 4 -Met het verlenen van ontheffingen voor deze avondwinkels zal echter terughoudend wordenomgegaan omdat Westervoort geen bijzondere omstandigheden kent (bijvoorbeeld toerisme,grensoverschrijdend verkeer om af te wijken van het landelijke beleid dat winkels om22:00uur op werkdagen gesloten dienen te zijn.

Artikel 9

De wet kent geen overgangsregeling. Daarom is ook in deze verordening geenovergangsbepaling opgenomen.