Verordening informatievoorziening en geheimhoudingsplicht fractiemedewerkers Westland 2010

Geldend van 12-11-2010 t/m heden

Intitulé

Verordeninginformatievoorziening en geheimhoudingsplicht fractiemedewerkers Westland 2010

Verordening informatievoorziening en geheimhoudingsplicht fractiemedewerkers en fractieadviseurs

De raad van de gemeente Westland;

gelezen het voorstel van het presidium van 18 maart 2010;

gelet op de artikelen 25 en 86 Gemeentewet en artikel 2:5 van de Algemene wet bestuursrecht;

besluit:

vast te stellen de volgende verordening:

Verordeninginformatievoorziening en geheimhoudingsplicht fractiemedewerkers Westland 2010

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    fractie: een politieke groepering vertegenwoordigd in de gemeenteraad dan wel een combinatie van zodanige groeperingen;

  • b.

    fractieadviseur: een natuurlijk persoon welke voorkomt op de kandidatenlijst van de laatstelijk gehouden gemeenteraadsverkiezingen en door de fractie is aangewezen om als adviseur van de fractie op te treden, met een maximum van 3 adviseurs;

  • c.

    fractiemedewerker: degene die, al dan niet in een dienstverband tot een fractie staande, deze ondersteunt in de uitoefening van haar taak en tevens als zodanig door de voorzitter van de betreffende fractie is aangemeld bij de griffier;

  • d.

    fractievoorzitter: degene die als zodanig door een politieke groepering is aangewezen.

Artikel 2 Toegang tot geheime stukken

De fractiemedewerker en –adviseur hebben, nadat voldaan is aan het bepaalde in artikel 4, toegang tot alle vertrouwelijke/geheime gegevens die aan de raad, zijn leden of aan door de raad ingestelde organen of raadsfracties worden gezonden.

Artikel 3 Plicht tot geheimhouding

De fractiemedewerker en -adviseur zijn met betrekking tot vertrouwelijke/geheime gegevens als bedoeld in artikel 2, dan wel vertrouwelijke/geheime informatie op gelijke wijze tot geheimhouding verplicht als de leden van de raad en commissies dat zijn.

Artikel 4 Akkoordverklaring toezending geheime gegevens

Voor de fractiemedewerker en de -adviseur geldt het bepaalde in artikel 2 niet, dan nadat de raad van de fractievoorzitter de in de bijlage opgenomen verklaring heeft ontvangen. Met de ondertekening van de verklaring, verklaart de fractievoorzitter zich akkoord met de toezending van geheime gegevens aan de medewerker(s) en adviseur(s) van zijn/haar fractie. De fractievoorzitter draagt er zorg voor dat fractiemedewerker(s) en de -adviseur(s) de verplichting tot geheimhouding als bedoeld in artikel 3 in acht nemen.

Artikel 5 Sanctie

Indien een fractiemedewerker of –adviseur handelt in strijd met het bepaalde in artikel 3 kan de raad hem/ haar uitsluiten van de faciliteiten als bedoeld in artikel 2.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag volgende op die van zijn bekendmaking.

Artikel 7 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening informatievoorziening en geheimhoudingsplicht fractiemedewerkers en fractieadviseurs Westland 2010.

Ondertekening

Aldus besloten door de raad in zijn
openbare vergadering van 26 oktober 2010,
de griffier, de voorzitter,
N.Broekema J. van der Tak

Toelichting

Stukken en informatie die vanuit de raad of de griffie worden verspreid waarop geheimhouding is gelegd door raad, college, burgemeester, commissie of een voorzitter van een commissie, worden ook aan fracties gezonden, dan wel op fractiekamers neergelegd. Medewerkers en adviseurs die de fractie ondersteunen, zullen dientengevolge ook deze stukken onder ogen krijgen. Het is van belang dat ook deze fractiemedewerkers en – adviseurs de opgelegde geheimhouding in acht nemen. Daarin voorziet deze verordening.

De verordening ligt in het verlengde van hetgeen in artikel 2:5 van de Algemene wet bestuursrecht is vastgelegd. In dat artikel staat dat een ieder die betrokken is bij de uitvoering van de taak van een bestuursorgaan en daarbij de beschikking krijgt over gegevens waarvan hij het vertrouwelijke karakter kent of redelijkerwijs moet vermoeden, en voor wie niet reeds uit hoofde van ambt, beroep of wettelijk voorschrift ter zake van die gegevens een geheimhoudingsplicht geldt, tot geheimhouding verplicht is van die gegevens (behoudens voor zover enig wettelijk voorschrift hem tot mededeling verplicht of uit zijn taak de noodzaak tot mededeling voortvloeit).

Bijlage 1: Verklaring