Besluit invordering, incasso en kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Geldend van 01-01-2014 t/m heden

OVERGENOMEN AMENDEMENT*

Registratienummer: 2013-000896/r

De raad van de gemeente Weststellingwerf;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders;

gelet op artikel 255 van de Gemeentewet, artikel 26 van de Invorderingswet 1990, de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 en de Nadere regels kwijtschelding gemeentelijke en waterschapsbelastingen;

overwegende dat het gewenst is om nadere regels te stellen voor het verlenen van kwijtschelding van gemeentelijke belastingen;

b e s l u i t:

vast te stellen het “Besluit invordering, incasso en kwijtschelding gemeentelijke belastingen”.

Artikel 1 Kwijtschelding

Kwijtschelding wordt op verzoek verleend voor de afvalstoffenheffing als bedoeld in hoofdstuk 1 van de bij de verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing behorende tarieventabel en de onroerende-zaakbelasting.

Artikel 2 Uitgesloten van kwijtschelding

Bij de invordering van de overige belastingen wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 3 Verruimde kwijtschelding

  • 1. Bij de kwijtschelding wordt het percentage voor de berekening van de kosten van bestaan gesteld op 100 % van de toepasselijke bijstandsnorm.

  • 2. In afwijking van het eerste lid worden de kosten van bestaan van personen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt gesteld op 100 % van de toepasselijke netto AOW-norm inclusief de brutokoopkracht-tegemoetkoming oudere belastingplichtigen.

  • 3. Als uitgaven worden mede in aanmerking genomen de nettokosten van kinderopvang.

Artikel 4 Formulier kwijtschelding

Een verzoek om kwijtschelding wordt ingediend op een daartoe bestemd formulier.

Artikel 5 Geautomatiseerde kwijtschelding

  • 1. Aan personen die in het voorafgaande belastingjaar in aanmerking zijn gekomen voor gehele of gedeeltelijke kwijtschelding wordt de mogelijkheid geboden in aanmerking te komen voor geautomatiseerde toetsing.

  • 2. Geautomatiseerde toetsing vindt plaats door middel van een bestandvergelijking tussen de gemeente, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Belastingdienst en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

  • 3. De geautomatiseerde toetsing wordt uitgevoerd door de Stichting Inlichtingenbureau om vast te stellen of de aanvrager in het lopende jaar opnieuw in aanmerking komt voor kwijtschelding. Voor het doen van een bestandsvergelijking dient de aanvrager vooraf schriftelijk toestemming te verlenen.

  • 4. Over de uitkomst van de bestandsvergelijking (lees: toewijzing of afwijzing van kwijtschelding) ontvangt de aanvrager schriftelijk bericht.

  • 5. In geval van een afwijzing via automatische kwijtschelding kan de aanvrager alsnog een schriftelijk kwijtscheldingsverzoek indienen.

Artikel 6 Leidraad invordering en Incassoreglement

Bij verzoeken om (gedeeltelijke) kwijtschelding, uitstel van betaling en (dwang)invordering neemt de invorderingambtenaar de nadere regels in acht, zoals deze door het college zijn vastgelegd in de Leidraad invordering en het Incassoreglement.

Artikel 7 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Het “Besluit invordering, incasso en kwijtschelding gemeentelijke belastingen” van 6 december 2010, wordt ingetrokken met ingang van de in het tweede lid genoemde datum, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2014.

  • 3.

    Dit besluit wordt aangehaald als “Besluit invordering, incasso en kwijtschelding gemeentelijke belastingen”.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 2 december 2013,

de griffier, de voorzitter,

* Artikel 1 is gewijzigd, z ie voor verdere toelichting besluitenlijst 2 december 2013