Besluit (onder)mandaat bij uitstel, verzuim en (dwang)invordering van bestuursrechtelijke geldschulden

Geldend van 01-01-2010 t/m heden

Intitulé

Besluit (onder)mandaat bij uitstel, verzuim en (dwang)invordering van bestuursrechtelijke geldschulden

Nummer: 2009-2823\1 Intern/DIRBurgemeester en wethouders van de gemeente Weststellingwerf, onderscheidenlijk de Burgemeester van de gemeente Weststellingwerf, ieder voor zover het zijn bevoegdheid betreft;overwegende dat de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Oost- en Weststellingwerf:1. werkafspraken hebben gemaakt met betrekking tot het samenwerken bij de uitvoering van specifieke (toekomstige) wettelijke taken en een daaruit voortvloeiende doelmatige taakverdeling;2. in gezamenlijkheid willen overgaan tot het aanwijzen van ambtelijke beheerders, belast met de naleving van de strikte regels bij uitstel, verzuim en (dwang)invordering van bestuursrechtelijke geldschulden;3. het wenselijk vinden om afspraken vast te leggen over de uitvoering van maatregelen met betrekking tot uitstel, verzuim en (dwang)invordering van bestuursrechtelijke geldschulden, voorvloeiend uit de vierde Tranche van de Algemene wet bestuursrecht per 1 juli 2009; in aanmerking nemend dat hiertoe is vereist:a. mandaat te verlenen aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ooststellingwerf, welk college niet in een ambtelijke rechtsbetrekking staat tot de gemeente Weststellingwerf, maar wel met betrekking tot de uitvoering van deze taak werkzaam is onder haar verantwoordelijkheid; enb. volmacht of machtiging te verlenen aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ooststellingwerf met betrekking tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en/of het verrichten van handelingen die noch als een besluit, noch als een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn aan te merken; gelet op de verkregen instemming van burgemeester en wethouders van de gemeente Ooststellingwerf en het bepaalde in artikel 160 Gemeentewet, in samenhang met Afdeling 10.1.1 Algemene wet bestuursrecht en het “Mandaatbesluit gemeente Weststellingwerf 2007”;b e s l u i t e n:vast te stellen het navolgende “Besluit (onder)mandaat bij uitstel, verzuim en (dwang)invordering van bestuursrechtelijke geldschulden”

Artikel 1 Reikwijdte mandaat

  • 1. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ooststellingwerf mandaat te verlenen tot het verrichten van de wettelijk vereiste bij uitstel, verzuim en (dwang)invordering van bestuursrechtelijke geldschulden, voorvloeiend uit de vierde Tranche van de Algemene wet bestuursrecht per 1 juli 2009, strekkende tot:

    • a.

      het beslissen op verzoeken om uitstel van betaling;

    • b.

      het vaststellen van betalingsverzuim en in gebreke stellen;

    • c.

      het herinneren en aanmanen;

    • d.

      het in rekening brengen van wettelijke rente en incasseringskosten;

    • e.

      het uitvaardigen en laten betekenen van dwangbevelen;

    • f.

      de vertegenwoordiging in verzetsprocedures.

  • 2. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ooststellingwerf toe te staan ondermandaat te verlenen met betrekking tot het verrichten van alle wettelijk vereiste handelingen ter naleving van de voorschriften die gelden bij uitstel, verzuim en (dwang)invordering van bestuursrechtelijke geldschulden.

Artikel 2 Volmacht uitvoering

Ter uitvoering van dit besluit aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ooststellingwerf volmacht te verlenen tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, of machtiging te verlenen tot het verrichten van handelingen die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.

Artikel 3 Aanwijzing ambtelijke uitvoerder

  • 1. Aan te wijzen als verantwoordelijke uitvoerder van dit besluit: het hoofd van de afdeling Administratie & Ondersteuning (A&O), werkzaam onder de verantwoordelijkheid van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ooststellingwerf.

  • 2. De verantwoordelijke uitvoerder toe te staan deze werkzaamheden onder leiding van de invorderingsambtenaar - in ondermandaat - te laten verrichten door medewerkers werkzaam onder de verantwoordelijkheid van burgemeester en wethouders van de gemeenten Oost- en Weststellingwerf.

Artikel 4 Verantwoording

  • 1. Het college van Burgemeester en Wethouders van Ooststellingwerf en/of de invorderingsambtenaar stellen de mandaat- en volmachtgever in kennis van:

    • a.

      in (onder)mandaat genomen besluiten; en/of

    • b.

      bij volmacht of machtiging verrichte handelingen, waarvan redelijkerwijs aannemelijk is dat kennisneming door de mandaatgever van belang is.

  • 2. De mandaat- en volmachtgever kan zich door het college van Burgemeester en Wethouders van Ooststellingwerf en/of de invorderingsambtenaar laten informeren over alle in (onder)mandaat genomen besluiten en/of alle bij volmacht of machtiging verrichte handelingen.

Artikel 5 Herroeping

De (onder)mandaten, volmachten of machtigingen, die met inachtneming van dit besluit worden uitgeoefend, eindigen door herroeping van de mandaat- en volmachtgever.

Artikel 6 Bekendmaking

Dit besluit op de gebruikelijke wijze bekend te maken en toe te voegen aan het mandaatregister van de gemeente Weststellingwerf.

Artikel 7 Slotbepaling

  • 1. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2010.

  • 2. Citeertitel: “Besluit (onder)mandaat bij uitstel, verzuim en (dwang)invordering van bestuursrechtelijke geldschulden”.

Ondertekening

Wolvega, 15 december 2009Burgemeester en wethouders van Weststellingwerf,de secretaris, de burgemeester,de Burgemeester van Weststellingwerf,G. van Klaveren