Regeling vervallen per 01-07-2021

Verordening elektronische publicatie

Geldend van 01-01-2014 t/m 30-06-2021

Intitulé

Verordening elektronische publicatie

GEMEENTE WIJCHEN

De raad van de gemeente Wijchen;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 1 oktober 2013, nr. 13/6057,

inzake vaststelling van de Verordening elektronische publicatie;

gelet op artikel 139 en 147 en 149 Gemeentewet;

gelet op afdeling 3.6, artikel 3:12 eerste lid en artikel 2:14 van de Algemene wet bestuursrecht;

besluit

Artikel 1 Begrippen

In deze verordening wordt verstaan onder publicatie: mededeling, kennisgeving en bekendmaking.

Artikel 2 Toepassingsbereik

Deze verordening is van toepassing op berichten van de raad, het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester als bedoeld in artikel 2:14 tweede lid van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 3 Elektronische publicatie

Publicatie van de volgende berichten vindt elektronisch plaats, tenzij wettelijk een andere wijze van publicatie is voorgeschreven:

  • 1.

    algemeen verbindende voorschriften;

  • 2.

    overige besluiten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht zoals beleidsregels, andere besluiten van algemene strekking, en beschikkingen die niet aan belanghebbende(n) in persoon kunnen worden verzonden of uitgereikt;

  • 3.

    wettelijk voorgeschreven kennisgevingen en mededelingen, niet zijnde de voor de inwerkingtreding van een besluit voorwaardelijke bekendmakingen;

  • 4.

    overige gemeentelijke berichten die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht.

Artikel 4 Elektronisch gemeenteblad

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders geeft een elektronisch gemeenteblad uit. Het gemeenteblad wordt uitgegeven op: https://www.officielebekendmakingen.nl/

  • 2.

    Een gemeenteblad bevat in ieder geval: de titel Gemeenteblad en de naam van de gemeente Wijchen, de datum van publicatie, het volgnummer en namens welk bestuursorgaan de publicatie plaatsvindt.

  • 3.

    Verordeningen, nadere regels van het college en beleidsregels worden inclusief eventuele toelichting en bijlagen, opgenomen in het elektronisch gemeenteblad, waarbij per besluit een afzonderlijk gemeenteblad wordt uitgegeven.

  • 4.

    Indien volledige opname van een besluit in het elektronisch gemeenteblad niet of alleen gedeeltelijk uitvoerbaar is, kan worden volstaan met het opnemen van de zakelijke inhoud van het besluit. In dat geval zal het gehele besluit ter inzage worden gelegd op het gemeentekantoor.

  • 5.

    Voor zover elektronische uitgifte van het gemeenteblad geheel of gedeeltelijk onmogelijk is, voorziet het college in een vervangende uitgave.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2014.

Artikel 6 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening elektronische publicatie.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door in de openbare raadsvergadering van 19 december 2013.
De voorzitter, De griffier,

Toelichting

Algemene

Naar schatting van het CBS heeft 96% van de Nederlanders toegang tot internet. De afgelopen jaren zijn door ontwikkelingen zoals tablets, open wifivoorzieningen en smartphones de mogelijkheden om internet te gebruiken naast de vaste huisaansluitingen nog verder toegenomen. De gemeente Wijchen wil gebruik maken van deze maatschappelijke ontwikkelingen en deze nieuwe mogelijkheden benutten.

Ook de wet- en regelgeving wordt in toenemende mate via digitale informatie¬voorzieningen gefaciliteerd. Voorbeelden zijn het digitale loket om omgevingsvergunningen aan te vragen en de nieuwe Wet ruimtelijke ordening die sinds 1 januari 2010 de gemeente verplicht om ruimtelijke plannen digitaal vast te leggen en elektronisch als open data beschikbaar te stellen.

Wet elektronische bekendmaking

Met ingang van 1 januari 2014 is het verplicht om algemeen verbindende voorschriften, zoals verordeningen, elektronisch bekend te maken. Dit betekent dat bijvoorbeeld een legesverordening die na 1 januari 2014 wordt vastgesteld, niet in werking kan treden zonder dat deze op elektronische wijze bekend wordt gemaakt. Artikel 139 van de Gemeentewet wordt hiertoe per 1 januari 2014 gewijzigd.

KOOP heeft (op verzoek van o.a. de VNG) een landelijk publicatiesysteem, GVOP, gebouwd waarmee decentrale overheden op een eenvoudige wijze kunnen publiceren. E.e.a. maakt onderdeel uit van www.overheid.nl.

In het Besluit bekendmaking en beschikbaarstellingregelgeving decentrale overheden zijn nadere regels vastgesteld. Het college dient er zorg voor te dragen dat de nodige maatregelen worden getroffen ter waarborging van de betrouwbaarheid en de beveiliging ven de elektronische uitgifte en de beschikbaarstelling van het gemeenteblad. De Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden bevat hiertoe nadere (technische) eisen. Met gebruik van de Gemeenschappelijke Voorziening voor Officiële Publicaties (GVOP) voldoen we aan deze voorwaarden.

Verordening elektronische publicatie

De mogelijkheid bestaat om ook overige bekendmakingen elektronisch te publiceren. De Algemene wet bestuursrecht bevat hiervoor een kader in afdeling 2.3. Elektronisch verkeer tussen burger en bestuursorgaan is alleen mogelijk indien dit op voldoende betrouwbare en vertrouwelijke wijze plaatsvindt, gelet op de aard en de inhoud van het bericht en het doel waarvoor het wordt gebruikt. Wijchen gaat gebruik maken van de GVOP ten behoeve van de bekendmaking van avv’s. De GVOP biedt de mogelijkheid om ook andere mededelingen elektronisch te publiceren.

Uit jurisprudentie volgt dat een kennisgeving via het internet een geschikte wijze van kennisgeving als bedoeld in artikel 3:12, eerste lid van de Awb kan zijn. Dit volgt uit de Memorie van Toelichting bij de Wet elektronisch bestuurlijk verkeer (Kamerstukken II 2001-2002, 28483, nr. 3, blz.24 en 38). Bij wettelijk voorschrift, onderhavige verordening, dient te worden bepaald dat elektronische bekendmaking de officiële wijze van bekendmaken is in Wijchen. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State geeft ook aan dat het college een zekere vrijheid toekomt bij de invulling van een ‘andere geschikte wijze’ van kennisgeving. De ‘andere geschikte wijze’ moet voldoen aan de voorwaarde dat de kennisgeving daadwerkelijk al diegene kan bereiken die naar verwachting bedenkingen kunnen hebben tegen het ontwerpbesluit. Daarbij geldt het ambtsgebied van de gemeente niet als criterium. In voorkomende geval is het daarom nodig zijn om alsnog in een huis-aan-huis blad te publiceren.

Met het digitaal publiceren van wettelijk verplichte mededelingen verbetert de dienstverlening aan burgers en ondernemers aanzienlijk. In de papieren bekendmakingen moet handmatig de lijst van bekendmakingen worden doorgenomen om vast te stellen of er mogelijk iets relevants tussen staat. In de digitale vorm hoeft dit niet meer. Burgers kunnen met trefwoorden, zoals postcode en soort besluiten, directer zoeken en krijgen meteen de relevante informatie op een gebruiksvriendelijke wijze gepresenteerd op het beeldscherm. Ook is er een attendering service, waardoor geïnteresseerden gericht per e-mail geïnformeerd worden, op het moment dat er besluiten worden gepubliceerd die voldoen aan hun vooraf opgegeven criteria. De bibliotheken in Wijchen en Bergharen bieden de mogelijkheid om –zo nodig met begeleiding– gebruik te maken van publieke computers met internetverbindingen.

De Wijchense situatie van hoge internetdichtheid, technische mogelijkheden en aanvullende internetvoorzieningen die worden aangeboden via de gemeentelijke bibliotheken zijn van dien aard dat daarmee voldaan kan worden aan de voorwaarde van bereik die hieraan door de Raad van State gesteld wordt. Door middel van het vastleggen hiervan in een verordening wordt conform de lijn in de jurisprudentie een formele basis gegeven aan het digitaal kennisgeven.

Voor bepaalde groepen in de samenleving kan de omschakeling naar digitale berichtgeving lastig zijn. De publicaties in de Wegwijs of een ander een huis-aan-huisblad zullen daarom worden behouden.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1

Deze termen worden regelmatig door elkaar gebruikt. Bekendmaking van een besluit is een voorwaarde voor de in werking kunnen treden van een besluit. Een besluit treedt niet in werking voordat het bekend is gemaakt. Bekendmaking van besluiten gericht aan een of meer belanghebbenden vindt plaats door toezending. Bekendmaking van besluiten die aan een ieder zijn gericht, zoals bijvoorbeeld een beleidsregel, vindt plaatst door kennisgeving in een openbaar medium. Een kennisgeving is te beschouwen als een stukje in de krant of op internet. Een mededeling is ten slotte het op de hoogte stellen van betrokkenen. Een kennisgeving kan daarvan onderdeel uitmaken (zie bijvoorbeeld artikel 3:44 van de Algemene wet bestuursrecht). Maar ook het ter inzage leggen van een besluit is een vorm van mededelen. De mededeling onderscheidt zich van bekendmaking doordat de werking van een besluit daarvan niet afhankelijk is.

Artikel 2

Publicaties afkomstig van gemeenteraad, college en burgemeester vallen onder het bereik van deze verordening.

Artikel 3

Op diverse plaatsen in bijzondere wetgeving maar ook in de Algemene wet bestuursrecht is aangegeven dat het bestuursorgaan in een of meer dag-, nieuws- of huis-aan-huisbladen of op andere geschikte wijze kennis geeft van een (ontwerp)besluit. Onder “op andere geschikte wijze” moet begrepen worden publicatie in een elektronisch gemeenteblad. Om hiermee te kunnen volstaan wordt een en ander bij (onderhavige) verordening vastgelegd.

De elektronische bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften volgt reeds uit artikel 139 van de Gemeentewet zoals deze vanaf 1 januari 2014 luidt.

De bekendmaking besluiten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht is geregeld in artikel 3:42, tweede lid van de Awb. In deze bepaling is aangegeven dat besluiten in een elektronisch gemeentelblad kunnen worden bekendgemaakt. Het betreft besluiten van algemene strekking, niet zijnde een algemeen verbindend voorschrift, zoals:

  • -

    Beleidsregels;

  • -

    plannen met een besluitkarakter;

  • -

    concretiserende besluiten van algemene strekking;

  • -

    overige besluiten van algemene strekking.

Besluiten die tot één of meer belanghebbenden zijn gericht worden bekendgemaakt door toezending of uitreiking aan de direct belanghebbenden, onder wie de aanvrager (artikel 3:41 Awb). Uit een oogpunt van transparantie van overheidshandelen en met het oog op de mogelijkheid tijdig bezwaar en beroep te kunnen instellen is het echter vast beleid van de gemeente Wijchen om verleende vergunningen, ontheffingen, meldingen en ontvangen aanvragen algemeen bekend te maken, voor zover dit al niet volgt uit bijzondere wetgeving. Een voorbeeld is de publicatie van een verleende omgevingsvergunning op grond van artikel 3:44 juncto artikel 3:12 van de Awb. De inwerkingtreding hangt echter samen met de bekendmaking door toezending of uitreiking aan de aanvrager. Ook deze publicaties vinden plaats in het elektronisch gemeenteblad.

Ten slotte is er een categorie mededelingen zonder wettelijke grondslag. Deze berichten zijn niet tot een of meer geadresseerden gericht. Het kan dan gaan om openingstijdens gemeentekantoor, tijden waarop huisvuil wordt opgehaald of nieuws uit de gemeenteraad. Ook deze berichten kunnen worden gepubliceerd in het elektronische gemeenteblad.

Artikel 4

Het elektronisch gemeenteblad wordt uitgegeven met inachtneming van de bepalingen in het besluit bekendmaking en beschikbaarstellingregelgeving decentrale overheden. Gelet op artikel 1 van dit besluit heeft het college bepaald dat het elektronisch gemeenteblad van de gemeente Wijchen wordt geplaatst op https://www.officielebekendmakingen.nl/.

Doorgaans zal het niet mogelijk zijn het gehele besluit in de mededeling op te nemen. In dat geval kan worden volstaan met het weergeven van de zakelijke inhoud, dat wil zeggen een omschrijving of samenvatting van het besluit. In dat geval dient het besluit ook ter inzage te worden gelegd (artikel 3:42, derde lid Awb).

Artikel 5 en 6

Deze artikel behoeven geen verdere toelichting.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 19 december 2013,

De voorzitter, De griffier,