Regeling vervallen per 01-01-2020

Werktijdenregeling

Geldend van 30-01-2015 t/m 31-12-2019 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2014

Intitulé

Werktijdenregeling

Werktijdenregeling

Artikel 1 Begripsomschrijving

De werktijd van de ambtenaar bedraagt voor voltijdwerkers gemiddeld per kalenderjaar 36 uren per week of, bij deeltijdwerkers, zoveel korter als is overeengekomen.

Artikel 2 Werktijden Buitendienst

Voor zover bij of krachtens wettelijk voorschrift niet anders is bepaald, gelden voor het ambtelijk personeel van de gemeente Wijdemeren dat werkzaam is in de buitendienst van maandag tot en met vrijdag de volgende werktijden:

Werktijd:

07:30 – 12:30 uur

Pauze:

12:30 – 13:00 uur

Werktijd:

13:00 – 16:00 uur

waarbij gedurende de werktijd tussen 07:30 uur en 12:30 uur 15 minuten koffiepauze wordt genoten in de tijd van de werkgever (gezamenlijk op locatie gemeentewerf) en gedurende de werktijd tussen 13:00 uur en 16:00 uur 15 minuten koffiepauze wordt genoten in de tijd van de werkgever (op de werkplek). De te veel gewerkte tijd wordt gezien als het opbouwen van compensatieverlof.

Artikel 3 Afwijkende werktijden Buitendienst

Voor zover bij of krachtens wettelijk voorschrift niet anders is bepaald, gelden voor het ambtelijk personeel van de gemeente Wijdemeren dat werkzaam is in de buitendienst de volgende afwijkende werktijden indien de buitentemperatuur volgens de weersverwachtingen van het KNMI -tijdens het NOS-journaal van 20:00 uur op de dag tevoren- voorspeld wordt op 28 graden Celcius of meer:

Werktijd:

06:00 – 09:30 uur

Pauze:

09:30 – 10:00 uur

Werktijd:

10:00 – 13:15 uur

waarbij gedurende de werktijd tussen 06:00 uur en 09:30 uur 15 minuten koffiepauze wordt genoten in de tijd van de werkgever (gezamenlijk op locatie gemeentewerf) en gedurende de werktijd tussen 10:00 uur en 13:15 uur 15 minuten koffiepauze wordt genoten in de tijd van de werkgever (op de werkplek). De te weinig gewerkte tijd wordt gezien als het opnemen van compensatieverlof.

Artikel 4 Werktijden Binnendienst

Voor zover bij of krachtens wettelijk voorschrift niet anders is bepaald gelden voor het ambtelijk personeel van de gemeente Wijdemeren dat werkzaam is in de binnendienst voor de overeengekomen werkdagen van maandag tot en met vrijdag de volgende variabele werktijden:

Begin werktijd:

07:00 – 09:00 uur

Servicetijd:

09:00 – 12:00 uur

Lunchtijd:

12:00 – 13:30 uur

Servicetijd:

13:30 – 16:00 uur

Einde werktijd:

16:00 – 22:00 uur

Artikel 5 Afwijkende werktijden Binnendienst

Voor zover bij of krachtens wettelijk voorschrift niet anders is bepaald geldt voor het ambtelijk personeel van de gemeente Wijdemeren dat werkzaam is in de binnendienst geen tropenrooster. Aanpassing van de reguliere werktijden in het kader van een tropenrooster kan gedurende een bepaalde periode door de gemeentesecretaris namens burgemeester en wethouders worden bepaald. Voor de ambtenaar in de binnendienst is deelname aan het tropenrooster dan facultatief.

Artikel 6 Aanwezigheid ambtenaar tijdens bloktijden Binnendienst

Voor het ambtelijk personeel dat werkzaam is in de binnendienst gelden servicetijden van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. In verband met de avondopenstelling op maandag is voor het cluster Burgerzaken een uitzondering gemaakt met als eindtijd 19.00 uur.

Artikel 7 Begin en/of eindtijden Binnendienst

Voor het ambtelijk personeel dat werkzaam is in de binnendienst geldt dat de werkzaamheden niet vroeger beginnen dan 07.00 uur en niet later eindigen dan 22.00 uur met de aanvullende regel dat alleen in van te voren bekend zijnde avondvergaderingen tot 22.00 uur kan worden gewerkt.

Artikel 8 Lunchpauze

De lunchpauze kan variabel worden opgenomen tussen 12.00 - 13.30 uur en bedraagt minimaal een half uur.

Artikel 9 Tijdregistratiesysteem

De ambtenaar is -conform nadere instructies- verplicht zijn werktijden persoonlijk te registreren met behulp van de daarvoor van gemeentewege beschikbaar gestelde registratiekaart of van gemeentewege geplaatste tijdregistratiesysteem.

Artikel 10 Verlof- en compensatieregeling

In een regeling ‘verlof- en compensatieverlofregeling’ worden nadere regels en instructies opgenomen voor het opbouwen en opnemen van compensatieverlof gedurende een kalenderjaar.

Artikel 11 Bezetting

De afdelingshoofden dragen er zorg voor dat de afdelingen van maandag tot en met vrijdag een verantwoorde bezetting hebben, gekoppeld aan de openingstijden en de tijden waarop de afdeling bereikbaar dient te zijn, te weten van 08:30 uur tot 12:30 uur en van 13:30 uur tot 16:30 uur. Dit betekent derhalve ook dat een medewerker verplicht kan worden om buiten de servicetijden aanwezig te zijn.

Artikel 12 Bepalen uren afwezigheid doktersbezoek

Het aantal uren afwezigheid -in geval van een bezoek aan arts/ tandarts/ specialist/ fysiotherapeut/ arbodienst/ e.d. en in geval van een afwezigheid wegens dienstreis- wordt bepaald door het aantal uren dat een medewerker geacht werd aanwezig te zijn, waarbij wordt uitgegaan van fictieve werktijden van maandag tot en met vrijdag van 08:30 - 12:30 en 13:00 - 17:00 uur.

Artikel 13 Registreren afwezigheid

De ambtenaar is -conform nadere instructies- verplicht van alle hem of haar betreffende afwezigheidssituaties en bijzondere voorvallen aangaande de tijdregistratie, aantekening te houden.

Artikel 14 Overwerkuren

Van overwerkuren is sprake indien van tevoren namens burgemeester en wethouders door de gemeentesecretaris, op advies van het afdelingshoofd, opdracht daartoe is verstrekt en de daaraan verbonden werktijd buiten de uiterste begin- of eindtijd valt, dan wel het maximale aantal uren per dag is overschreden, zulks met inachtneming van hetgeen hierover is bepaald in de van kracht zijnde Gemeentelijke Arbeidsvoorwaardenregeling.

Artikel 15 Thuiswerken

In overleg kan door het afdelingshoofd toestemming worden verleend aan medewerkers en door de gemeentesecretaris aan de afdelingshoofden voor het thuis verrichten van werkzaamheden in het belang van de organisatie. Het aantal thuis gewerkte uren wordt na akkoord van het afdelingshoofd respectievelijk de gemeentesecretaris achteraf gecorrigeerd in het tijdregistratiesysteem.

Artikel 16 Uitvoeren en controle regeling

De gemeentesecretaris is bevoegd namens burgemeester en wethouders nadere aanwijzingen te geven voor een goede uitvoering en een goede controle op de uitvoering van de regeling.

Artikel 17 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt (met terugwerkende kracht) in werking met ingang van 1 januari 2003.De 1e wijziging treedt in werking met ingang van 1 mei 2011. De 2e wijziging treedt in werking met ingang van 1 januari 2012. De 3e wijziging treedt in werking met ingang van 1 januari 2014.

Artikel 18 Grondslag in de CAR/UWO

De grondslag voor deze regeling ligt in artikel 4:2 CAR.

Modernisering en flexibilisering van uw werktijden!

Als een gevolg van het CAO-akkoord gemeenten gelden er voor bijna alle medewerkers per 1 januari 2014 andere regels op het gebied van de werktijden. De vele veranderingen in gemeenteland maken het noodzakelijk dat je flexibeler in te zetten bent. Daarnaast heb je steeds meer behoefte om je werktijden af te stemmen op de privésituatie. Dit betekent voor de meeste medewerkers dat er het een en ander verandert.

Voor de volgende functiegroepen blijven echter de huidige afspraken aangaande de werktijden en financiële gevolgen, zoals bijvoorbeeld de toelage onregelmatige dienst, van kracht:

Serviceverlening (ontvangen overuren vanaf einde werktijd als weekrooster is gedraaid) Sporthalbeheerders (ontvangen onregelmatigheidstoeslag en geen overuren) Medewerker Algemeen Beheer (ontvangen onregelmatigheidstoeslag en geen overuren) Buitengewoon Opsporingsambtenaar (ontvangt onregelmatigheidstoeslag en geen overuren)

Wat verandert er voor de meeste medewerkers?

Er komt per 1 januari 2014 een dagvenster van maandag tot en met vrijdag 7:00 tot 22:00. Dit betekent dat er (in overleg met de leidinggevende) binnen dit dagvenster gewerkt kan worden.

Je maakt voorafgaand aan ieder nieuw jaar afspraken met je leidinggevende over je werktijden, verlof en de planning van je werkzaamheden.

De werktijden (roosters) worden aangegeven in Timewize. Een buitendagvergoeding kan alleen als er na 22.00 uur wordt gewerkt in opdracht van de leidinggevende en de normale wekelijkse arbeidsduur wordt overschreden.

Werken buiten het dagvenster?

Moet er incidenteel buiten het dagvenster gewerkt worden dan ontvang je daarvoor een buitendagvenstervergoeding en mag je de uren op een ander moment compenseren maar mogen niet omgezet worden in vakantieverlof. Deze nieuwe vergoeding komt in plaats van de overwerkvergoeding en wijkt enigszins af.

De buitendagvenstervergoeding bedraagt op maandag tot en met vrijdag voor de uren buiten het dagvenster 50% van het uurloon, op zaterdag 75% van het uurloon en op zondag 100% van het uurloon.

Er is geen vergoeding voor de ambtenaar die een functie bekleedt waaraan een functieschaal 11 of hoger is verbonden.

Voorbeeld:

Een medewerker onder schaal 11 wordt door het afdelingshoofd gevraagd bij een avondvergadering te zijn tot 23.00 uur en heeft aan het eind van de week 36 uur gewerkt en uren na 22.00 uur.Voor het buitendagvenster is dan 1 uur een compenserend uur (22.00 uur tot 23.00 uur) en voor 1 uur mag hij 50% van het uurloon als toeslag declareren.

Voor dezelfde medewerker met een functieschaal 11 of hoger geldt dat hij wel compenserende uren krijgt maar geen vergoeding in toeslag.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het team personeelszaken.