Richtlijnen vaststellen straatnamen gemeente Wijk bij Duurstede 2018

Geldend van 11-04-2018 t/m heden

Intitulé

Richtlijnen vaststellen straatnamen gemeente Wijk bij Duurstede 2018

Richtlijnen vaststellen straatnamen gemeente Wijk bij Duurstede 2018

Richtlijnen naamgeving van de openbare ruimte en het proces om te komen tot een vaststelling van een straatnaam, collegebesluit 30658 d.d. 27 maart 2018

Het vaststellen van straatnamen is een taak van de gemeente en gebeurt door een besluit van B&W. Wettelijk is er niet één vaste lijst met regels waar alle straatnamen in Nederland aan moeten voldoen. Daarom is gekeken naar veelgebruikte richtlijnen en is op basis daarvan een Wijkse variant opgesteld. Deze Wijkse variant bestaat uit richtlijnen naamgeving van de openbare ruimte, de eventuele rol van een straatnamencommissie en het proces om te komen tot een nieuwe straatnaam.

De richtlijnen geven duidelijkheid waaraan een nieuwe straatnaam moet voldoen. Dat maakt het op korte en lange termijn meer eenvoudig om bijvoorbeeld verzoeken voor een straatnaam te behandelen.

Het proces geeft inzicht wie waar verantwoordelijk voor is en op welk moment het wenselijk kan zijn een straatnamencommissie te raadplegen. Wanneer dat het geval is, wordt gekeken hoe vorm te geven aan deze commissie.

Richtlijnen voor nieuwe straatnamen in de gemeente Wijk bij Duurstede

Datum: 19 februari 2018

Aanleiding opstellen nadere richtlijnen voor nieuwe straatnamen

Het vaststellen van straatnamen is een taak van de gemeente en gebeurt door een besluit van B&W. Dit is geregeld in de Verordening naamgeving en nummering (adressen) van 8 januari 2013 (20130129 12RV). In hoofdstuk 4 van de Verordening, artikel 7, staat de mogelijkheid omschreven om nadere uitvoeringsvoorschriften op te stellen betreffende het proces en wijze van o.a. naamgeving van de openbare ruimte.

In 2017 is een aantal verzoeken bij de gemeente ingediend met suggesties voor nieuwe straatnamen. Dat heeft bij het College de behoefte gewekt om invulling te geven aan nadere richtlijnen (uitvoeringsvoorschriften) zoals hierboven genoemd.

Wettelijk is er niet één vaste lijst met regels waar alle straatnamen in Nederland aan moeten voldoen. Daarom is gekeken naar veelgebruikte richtlijnen binnen gemeenten en op basis daarvan is gekomen tot een Wijkse variant als hieronder omschreven.

Richtlijnen naamgeving van de openbare ruimte

Straatnamen moeten duidelijk en herkenbaar zijn

  • ·

    Streven naar samenhang in de naamgeving van straten die bij elkaar in de buurt liggen. Voor wijken wordt een overkoepelend thema gehanteerd.

  • ·

    Voorkomen dat straatnamen te veel op elkaar lijken.

  • ·

    Wanneer wordt gekozen voor een achtervoegsel (straat, pad, boulevard) dan past deze bij het soort straat.

Straatnamen worden gebruikt om elkaar de weg te wijzen en ervoor te zorgen dat alles en iedereen precies uitkomt waar hij moet zijn

  • ·

    Een straatnaam is makkelijk te schrijven en is duidelijk verstaanbaar zodat er geen misverstand over bestaan.

  • ·

    Nieuwe straatnamen worden geschreven volgens de actuele spellingsregels.

  • ·

    Een straatnaam is niet langer dan 24 tekens. Korte straatnamen passen makkelijker op een straatnaambord, hoeven niet ingekort te worden t.b.v. BRP, en zijn sneller te lezen in het voorbijrijden.

  • ·

    Verhaspelingen of dubbelzinnigheden worden zo veel mogelijk voorkomen.

Persoonlijkheid

  • ·

    Alleen aansprekende en vooraanstaande personen komen in aanmerking, die onomstreden zijn, een goede reputatie hebben en bij voorkeur een verdienstelijke bijdrage hebben geleverd aan de gemeenschap.

  • ·

    Er worden geen straten genoemd naar personen die nog in leven zijn. Een straat kan naar een persoon worden genoemd als deze in ieder geval 10 jaar overleden zijn. (Oud-) leden van de koninklijke familie kunnen een uitzondering zijn. Oud-bestuurders en oud-ambtenaren worden niet vernoemd.

  • ·

    Het soort weg past bij de persoon.

St raatnamencommissie

Een straatnamencommissie brengt desgewenst advies uit aan het College. In de commissie zitten deskundigen met verschillende achtergronden. Mogelijkheden zijn: een stadshistoricus, een stedenbouwkundige, projectleider ontwikkelingsplan, (toekomstige) bewoners, teamleider Dienstverlening.

Op het moment dat het College bijvoorbeeld de voorkeur heeft voor een straatnaam gerelateerd aan de geschiedenis van de stad of omgeving is het zinvol een advies van de straatnamencommissie te vragen en kan een precieze samenstelling worden bepaald.

Wanneer dit niet aan de orde is, kan gekozen worden voor de praktische weg waarbij genoemde richtlijnen in acht worden genomen.

Proces

Bij het maken van nieuwbouwplannen of het opnieuw inrichten van bestaand gebied, wordt door de gemeente (teamleider Dienstverlening) een procedure gestart voor een nieuwe naam. Dit kan naar aanleiding van een verzoek zijn van bijvoorbeeld een inwoner of een interne projectleider.

  • 1.

    In het poho wordt besproken of een advies van de straatnamencommissie wenselijk en zinvol is. Wanneer dat het geval is wordt de gewenste samenstelling van de commissie vastgesteld. Leden die in het verleden in de straatnamencommissie zitting hadden, worden als eerste optie benaderd.

  • 2.

    Ook de mogelijkheid om inwoners uit te nodigen om een suggestie te doen wordt in het poho besproken.

  • 3.

    Vervolgens zet de teamleider Dienstverlening de gewenste procedure uit.

  • 4.

    Nadat een naam is gekozen levert de betreffende projectleider zoveel mogelijk informatie voor het te nemen besluit aan bij de teamleider Dienstverlening.

  • 5.

    Met het nemen van een collegebesluit stelt het college de naam vast.

  • 6.

    Uitvoering van het besluit: in de gemeenteadvertentie wordt het voorstel bekend gemaakt en de nieuwe naam wordt in de BAG en BRP verwerkt.