Beleid vreugdevuren

Geldend van 01-06-2005 t/m heden

Intitulé

Beleid voor vreugdevuren

Beleid voor vreugdevuren, vastgesteld door het college in april 2005 in door de Commissie BMW in mei 2005.

Uitgangspunten:

  • -

    gemeente beperkt zich waar mogelijk tot overheidstaken; initiatief voor vuur ligt bij burgers

  • -

    de drempel om ontheffing te vragen zo laag mogelijk houden m.n. qua kosten

  • -

    zowel belangen van milieu als veiligheid, openbare orde en overlast behartigen

  • -

    kosten/schades op overtreders verhalen

Ontheffing

Per komende jaarwisseling dient men voor een vreugdevuur op particuliere of openbare grond een ontheffing ex WM en APV aan te vragen.

Aanvrager moet als natuurlijk persoon minimaal 16 jaar zijn of bestuur zijn van bijv. een buurt- of dorpsvereniging, jeugdsoos.

De gemeente toetst aan de wettelijke kaders in de WM en de APV en verleent dan wel weigert de ontheffing. Bezwaar en beroep en voorlopige voorziening zijn mogelijk zowel door direct als derde-belanghebbenden. (resp. aanvrager en omwonenden).

De ontheffing geldt uiteraard behoudens rechten van derden, zoals huurders, eigenaren, pachters. De aanvrager zal die rechten dienen te respecteren. In geen geval is het een toetsingsgrond voor de gemeente (vergelijk bouwvergunning). Wel zal de aanvrager worden gevraagd een schriftelijke verklaring van geen bezwaar van de grondeigenaar te overleggen bij de aanvraag om ontheffingen.

De gemeente kan naast dit alles ook nog als eigenaar/beheerder van wegen en plantsoenen een eigen belang hebben. Dit moet wel apart van elkaar worden gezien, dus geen ontheffing weigeren omdat wij puur als eigenaar bedenkingen hebben.

Per aanvraag toetst de commandant brandweer de locatie aan eisen van veiligheid voor de omgeving. Daarbij geldt: niet veilig, ook niet met aanvullende voorschriften, dan geen ontheffing.

Toelichting: Globale normen die wij hanteren bij de toetsing zijn moeilijk te geven; een afstand van tig meter leidt al snel tot een mogelijke teleurstelling als bijv. in de omgeving rieten daken voorkomen.

De standaard aan een ontheffing te verbinden voorschriften zullen grotendeels op voorhand kunnen worden opgesteld. (concept is in voorbereiding)

Kosten ontheffing:

Er worden geen leges in rekening gebracht.

Aansprakelijkheid:

De verkrijger van een ontheffing wordt met toezicht op de brandstapel belast en is daarop aanspreekbaar. Het overtreden van voorschriften aan de ontheffing verbonden is een strafbaar feit (WM: economisch delict; APV: overtreding). De houder van de ontheffing zal zich soms op overmacht kunnen beroepen, maar van hem zal ook worden verwacht dat hij de politie of gemeente informatie verschaft over bekende daders. De gemeente kan dan ev. schade verhalen en de politie kan p.v. opmaken. Werkt men niet mee, dan loopt men de kans zelf aangesproken te worden door de voorschriften niet na te komen.

Toelichting: Het is hierbij niet de bedoeling een heksenjacht te ontketenen. Wel moet men het gevoel krijgen dat met nieuwjaar niet alles wat verboden is ineens wel mag dan wel dat men in de anonimiteit ongestraft foute dingen kan doen.

Aantal vuren:

In de kernen Adorp, Sauwerd, Garnwerd, Feerwerd, Ezinge, Den Andel en Baflo mag per kern maximaal één vuur worden gestookt.

In Winsum mogen drie vuren worden gestookt waarvan één in Obergum.

Handelwijze bij meerdere aanvragen:

Aanvragen uiterlijk 15 oktober indienen; eerdere aanvragen worden aangehouden. Vervolgens toetsen naar volgende volgorde van belangrijkheid:

1. meest veilige en geschikte (bijv. minste overlast) locatie

2. locatie betreft plek waar al (veel) vaker vuur is gehouden zonder problemen

3. vroegst ingediende aanvraag gaat boven latere aanvraag.