Regeling vervallen per 01-12-2014

Subsidieregeling algemeen maatschappelijk werk

Geldend van 01-07-2012 t/m 30-11-2014

Intitulé

Subsidieregeling algemeen maatschappelijk werk

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woudrichem;

overwegende dat het gewenst is algemeen maatschappelijk werk in de gemeente Woudrichem in stand te houden;

overwegende dat het derhalve gewenst is nadere regels vast te stellen waarin is aangegeven welke activiteiten behorende tot het terrein van het algemeen maatschappelijk werk worden gesubsidieerd en de nadere voorwaarden vast te stellen waaronder subsidies worden verstrekt;

gelet op artikel 2, tweede lid, artikel 4, derde lid en artikel 6, derde lid van de 'Algemene subsidieverordening gemeente Woudrichem 2012';

besluit:

in te trekken de beleidsregel subsidiëring algemeen maatschappelijk werk, vastgesteld op 2 mei 2006, en

vast te stellen de volgende regeling:

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. Algemene subsidieverordening: Algemene subsidieverordening gemeente Woudrichem 2012.

b. Instelling: Een organisatie zonder winstoogmerk met volledige rechtsbevoegdheid die algemeen maatschappelijk werk uitvoert ten behoeve van de inwoners van de gemeente Woudrichem.

c. Algemeen maatschappelijk werk: Een voorziening voor hulpverlening bij materiële (huisvesting, arbeid, inkomen, schulden) en immateriële problemen (eenzaamheid of gebrek aan assertiviteit), gericht op het verbeteren van psychosociale zelfredzaamheid van hulpvragers. Hieronder wordt tevens verstaan het schoolgericht maatschappelijk werk

 

Artikel 2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

  • 1 Mensen ondersteunen bij het oplossen van en omgaan met problemen in hun dagelijkse functioneren, in wisselwerking met hun sociale omgeving.

  • 2 Het bevorderen van de zelfredzaamheid middels het geven van psychosociale hulpverlening, concrete hulpverlening, crisishulpverlening, informatie en advies, belangenbehartiging, het doen van onderzoek en rapportage, signaleren en preventie.

  • 3 Het verzorgen van de 7 x 24 uurs bereikbaarheidsdienst zodat ook buiten de normale kantooruren psychosociale hulpverlening in crisissituaties wordt gegarandeerd.

Artikel 3 Weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in de artikelen 8 en 9 van subsidieverordening wordt de subsidie in ieder geval geweigerd indien:

- De te subsidiëren activiteiten niet toegankelijk zijn voor alle inwoners van de gemeente Woudrichem.

 

Artikel 4 Doelgroep

Subsidie op grond van deze regeling wordt uitsluitend verstrekt aan instellingen die algemeen maatschappelijk werk uitvoeren ten behoeve van de inwoners van de gemeente Woudrichem.

Artikel 5 Berekening van de subsidie

De subsidie wordt per kalenderjaar verleend op basis van een bedrag per instelling. Aan de subsidieverlening zijn prestatie-eisen verbonden. Deze prestatie-eisen maken onderdeel uit van de beschikking voor de subsidieverlening en- vaststelling of worden in een aparte subsidieovereenkomst vastgelegd. Indien niet voldaan wordt aan de prestatie-eisen kan de subsidie lager worden vastgesteld.

 

Artikel 6 Verdeling van het subsidieplafond

Deze subsidieregeling valt onder het voor programma 3 Sociale voorzieningen en zorg vastgestelde subsidieplafond, als bedoeld in artikel 4 van de algemene subsidieverordening. Dit budget is tevens bestemd voor subsidies in het kader van:

- Subsidieregeling informele zorg

- Subsidieregeling vrijwilligersbeleid

- Subsidieregeling maatschappelijke ontwikkeling

- Subsidieregeling vluchtelingenwerk

Indien het totaal van de toe te kennen subsidiebedragen het subsidieplafond overschrijdt, wordt het beschikbare budget als volgt verdeeld. Aanvragers die in het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor zij een subsidie hebben aangevraagd een subsidie ontvingen en daar hun bestedingen langdurig op hebben afgestemd hebben voorrang boven nieuwe aanvragers.

Voor zover er nog een bedrag resteert na verlening van de subsidie aan de subsidievragers/ontvangers die in het voorgaande ook reeds subsidie ontvingen en dit bedrag onvoldoende is om aan alle overgebleven aanvragen tegemoet te komen, wordt het resterende bedrag naar evenredigheid verdeeld onder de nieuwe aanvragers.

 

Artikel 7 Verplichtingen

De instelling dient een Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling vastgesteld en geïmplementeerd te hebben. In de meldcode wordt stapsgewijs aangegeven hoe met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling wordt omgegaan.

Artikel 8 Bevoorschotting

Jaarlijks wordt in kwartaaltermijnen een voorschot van 100% van het verleende subsidiebedrag voor het betreffende jaar beschikbaar gesteld. In de eerste maand van ieder kwartaal wordt 25% van het voorschot uitbetaald.

Artikel 9 Overgangsbepaling

Deze subsidieregeling is niet van toepassing op subsidieaanvragen die voor inwerkingtreding van deze subsidieregeling zijn ingediend c.q. verleend. Daarop is de oude beleidsregel subsidiëring algemeen maatschappelijk werk, vastgesteld op 2 mei 2006 van toepassing.

Artikel 10 Slotbepalingen

  • 1 Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling algemeen maatschappelijk werk.

  • 2 Zij treedt in werking met ingang op 1 juli 2012.

  • 3 De beleidsregel,subsidiëring algemeen maatschappelijk werk, vastgesteld op 2 mei 2006 wordt met ingang van 1 juli 2012 ingetrokken.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 26 juni 2012.
het college van burgemeester en wethouders van Woudrichem,
de secretaris,                                   de burgemeester,
 
A.G. Dolislager                                dr. F.A. Petter