Regeling vervallen per 15-01-2019

Verordening cliëntenparticipatie Sociale Zekerheid gemeente Woudrichem 2015

Geldend van 01-01-2015 t/m 14-01-2019

Intitulé

Verordening cliëntenparticipatie Sociale Zekerheid gemeente Woudrichem 2015

De raad van de gemeente Woudrichem,

gezien het voorstel van het college van 14 oktober 2014;

gezien het advies van de cliëntenraad Sociale Zekerheid van 29 oktober 2014;

gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 42 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, artikel 42 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, artikel 2, lid 3 van de Wet sociale werkvoorziening en artikel 150 van de Gemeentewet;

overwegende dat het noodzakelijk is om cliëntenparticipatie in het kader van de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen en de Wet sociale werkvoorziening bij verordening te regelen;

gehoord het advies van de opiniërende vergadering d.d. 25 november 2014

besluit:

vast te stellen de

Verordening cliëntenparticipatie Sociale Zekerheid gemeente Woudrichem 2015

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de in de aanhef van deze verordening genoemde wetten en de Algemene wet bestuursrecht.

  • 2. In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      de wet: De Participatiewet, IOAW, IOAZ en Wsw

    • b.

      Cliënt: degene die een periodieke uitkering ontvangt van de gemeente Woudrichem in het kader van de wetten of regelingen waarvan de uitvoering aan de Unit Samenleving van de gemeente Woudrichem is opgedragen, alsmede de in de gemeente Woudrichem woonachtige burgers die geïndiceerd zijn voor arbeid in het kader van de Wet sociale werkvoorziening.

    • c.

      Externe instellingen:organisaties van uitkeringsgerechtigden, alsmede overige organisaties, die dienstverlening aan c.q. belangenbehartiging van inwoners met een laag inkomen mede als doelstelling hebben.

    • d.

      Cliëntenraad: de leden van de door het college in te stellen cliëntenraad.

    • e.

      College: het college van burgemeester en wethouder van Woudrichem.

Artikel 2 Instellen en instandhouden van een cliëntenraad

  • 1. Het college draagt zorg voor de instelling en instandhouding van een cliëntenraad.

  • 2. Het college kan in samenwerking met andere gemeenten een gezamenlijke cliëntenraad instellen.

Artikel 3 Uitvoeringsreglement

Het college stelt een uitvoeringsreglement voor de cliëntenraad vast, waarin onder andere wordt geregeld:

  • a.

    De samenstelling van de cliëntenraad, waarbij er sprake dient te zijn van een evenwichtige verhouding van cliënten en vertegenwoordigers van externe instellingen;

  • b.

    De benoemingprocedure en zittingsduur van de leden en de voorzitter;

  • c.

    De vergaderfrequentie, waarbij er sprake dient te zijn van minimaal 4 vergaderingen per jaar;

  • d.

    De vergaderorde, waarbij in ieder geval dient te worden bepaald dat ieder lid het recht heeft schriftelijk voorstellen aan de cliëntenraad te doen en onderwerpen ter bespreking voor te dragen en op welke wijze dit dient te geschieden.

Artikel 4 Doelstelling en taken

  • 1. De doelstelling van cliëntenparticipatie is te komen tot verbeteringen in de ontwikkeling van het beleid en verbeteringen in de ontwikkelingen en de uitvoering van de dienstverlening, waarbij het college rekening houdt met de wensen van cliënten en vertegenwoordigers van externe instellingen.

  • 2. De taak van de cliëntenraad bestaat uit het behartigen van de collectieve belangen van inwoners van de gemeente Woudrichem die aanspraak kunnen maken op een periodieke uitkering dan wel op de regelingen in het kader van het gemeentelijk minimabeleid.

  • 3. De cliëntenraad heeft tot taak het college gevraagd en ongevraagd te adviseren over alle onderwerpen die de vorming, de uitvoering en de evaluatie van het gemeentelijk beleid betreffen ten aanzien van de in het vierde lid genoemde wetten en regelingen.

  • 4. De taak als genoemd in het derde lid richt zich in ieder geval op het beleid ten aanzien van:

    • a.

      de Participatiewet

    • b.

      de Wet sociale werkvoorziening;

    • c.

      de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers;

    • d.

      de Wet inkomensvoorziening ouder- en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

  • 5. Het college vraagt vooraf advies aan de cliëntenraad over alle onderwerpen, die de beleidsvorming en de evaluatie van het gemeentelijk beleid betreffen ten aanzien van alle in het vierde lid genoemde wetten, regelingen en andere taken.

Artikel 5 Faciliteiten

  • 1. Het college voorziet de leden van de cliëntenraad van de informatie die noodzakelijk is om adequaat te kunnen vergaderen.

  • 2. Het college stelt de vergoeding voor de leden en voorzitter van de cliëntenraad vast.

  • 3. Het college regelt de wijze waarop wordt voorzien in het secretariaat van de cliëntenraad.

  • 4. Het college betrekt de cliëntenraad in een vroegtijdig stadium bij de beleidsvoorbereiding van alle onderwerpen waarover de cliëntenraad in een later stadium gevraagd wordt advies uit te brengen.

Artikel 6 Jaarverslag

Het college legt jaarlijks het jaarverslag van de cliëntenraad ter kennisname voor aan de gemeenteraad.

Artikel 7. Intrekking

De verordening Cliëntenraad sociale zekerheid gemeenten Woudrichem 2010, vastgesteld op 15 december 2009, wordt ingetrokken met ingang van 1 januari 2015.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2015.

Artikel 9 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: ‘Verordening cliëntenparticipatie Sociale Zekerheid gemeente Woudrichem 2015’.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Woudrichem van 16 december 2014.
de griffier, O.F. Matheijsen
de voorzitter, A. Noordergraaf

Toelichting

Algemene Toelichting

Binnen verschillende sociale zekerheidsregelingen, waarvan de uitvoering is opgedragen aan de gemeente, wordt er belang gehecht aan de vormgeving van cliëntenparticipatie. Dit belang wordt ook groter naarmate de gemeente meer beleidsvrijheid krijgt. Om deze redenen heeft de wetgever in een aantal sociale zekerheidsregelingen de verplichting opgelegd dat de gemeente bij verordening regels stelt over de wijze waarop cliëntenparticipatie plaatsvindt. Een dergelijke bepaling is opgenomen in de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).

In de Participatiewet is in artikel 47 de volgende bepaling over cliëntenparticipatie opgenomen.

De gemeenteraad stelt bij verordening regels over de wijze waarop de personen, bedoeld in artikel 7, eerste lid, of hun vertegenwoordigers worden betrokken bij de uitvoering van deze wet, waarbij in ieder geval wordt geregeld de wijze waarop deze personen of hun vertegenwoordigers::

Vroegtijdig in staat worden gesteld gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen bi de besluitvorming over verordeningen en beleidsvoorstellen;

Worden voorzien van ondersteuning om hun rol effectief te kunnen vervullen;

Deel kunnen nemen aan periodiek overleg;

Onderwerpen voor de agenda van dit overleg kunnen aanmelden;

Worden voorzien van de voor een adequate deelname aan het overleg benodigde informatie.

In zowel de IOAW als de IOAZ is in artikel 42 de volgende bepaling opgenomen.

Het college draagt zorg voor de realisatie en vormgeving van cliëntenparticipatie bij de uitvoering van de wet, met inachtneming van artikel 150 van de Gemeentewet.

In artikel 2, lid 3 van de Wsw is het volgende vastgelegd.

De gemeenteraad stelt bij verordening regels over de wijze waarop de ingezetenen die geïndiceerd zijn of hun vertegenwoordigers worden betrokken bij de uitvoering van deze wet, waarbij in ieder geval wordt geregeld de wijze waarop:

  • a.

    periodiek overleg wordt gevoerd met deze ingezeten of hun vertegenwoordigers;

  • b.

    deze ingezetenen of vertegenwoordigers onderwerpen voor de agenda van dit overleg kunnen aanmelden;

  • c.

    zij worden voorzien van de voor een adequate deelname aan het overleg benodigde informatie.

In deze verordening wordt vormgegeven aan cliëntenparticipatie ten aanzien van de hierboven genoemde wetten

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Begripsbepalingen

Er is voor gekozen om begrippen die al zijn omschreven in de wetten waarop deze verordening betrekking heeft (Participatiewet, Wsw, IOAW en IOAZ) of Awb niet afzonderlijk te definiëren in deze verordening. Dit voorkomt dat in geval van wijziging van betreffende definities in deze wetten, ook de verordening moet worden gewijzigd.

De begrippen die niet zijn omschreven in de genoemde wetten of Awb, of die verduidelijkt moeten worden, zijn in het tweede lid omschreven.

Artikel 2 Instellen en instandhouden van de cliëntenraad

Het college kan een gezamenlijke cliëntenraad instellen voor de eigen gemeente of voor meerdere gemeenten. In ons geval wordt gekozen voor een gezamenlijke cliëntenraad van Woudrichem en Woudrichem.

Artikel 3 Uitvoeringsreglement

In het uitvoeringsreglement regelt het college onder meer de onderwerpen die worden genoemd in artikel 3.

Artikel 4 Doelstelling en taken

Dit artikel bepaalt de reikwijdte van de taken en bevoegdheden die aan de cliëntenraad zijn toebedeeld. Naast een adviserende taak wat betreft de algemene werkzaamheden en dienstverlening met betrekking tot de uitvoering van sociale zekerheid, heeft de cliëntenraad ook recht van initiatief op dit terrein.

In het tweede lid is bepaald dat de taak van de cliëntenraad zich in ieder geval richt op de Participatiewet, de IOAW, de IOAZ en de Wsw. Dit zijn namelijk de onderdelen waarvoor er een wettelijke verplichting is om cliëntenparticipatie vorm te geven. De woorden “in ieder geval” duiden er op dat er geen sprake is van een limitatieve opsomming. De cliëntenraad kan zich ook bezighouden met andere sociale zekerheidsregelingen waarvan de uitvoering is neergelegd bij de gemeente. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) behoort in principe niet tot het taakveld van de cliëntenraad sociale zekerheid, omdat de Wmo zijn eigen vorm van cliëntenparticipatie kent.

In het derde lid is geregeld dat de cliëntenraad in ieder geval om advies wordt gevraagd bij het opstellen van verordeningen.

Uitdrukkelijk worden individuele zaken buiten het overleg met de cliëntenraad gehouden (lid 4), omdat deze worden behandeld via andere procedures en overlegstructuren.

Artikel 5 Faciliteiten

Het college draagt kosteloos zorg voor alle faciliteiten om het overleg met de cliëntenraad naar behoren te laten verlopen. Hier wordt expliciet onder verstaan het beschikbaar stellen van een vergaderruimte en het kopiëren en verspreiden van noodzakelijke stukken.

Verder draagt het college bij aan deskundigheidsbevordering onder de leden van de cliëntenraad. Daarbij kan gedacht worden aan periodieke instructies aan de leden c.q. deelnemende belangengroepen en maatschappelijke organisaties.

Ter bestrijding van kosten in verband met de bevordering van die deskundigheid en ter bestrijding van kosten die worden gemaakt in de uitoefening van taken en bevoegdheden van de cliëntenraad, stelt het college aan de cliëntenraad jaarlijks een bedrag ter beschikking. In overleg met de cliëntenraad stelt het college dit bedrag vast.

De leden van de cliëntenraad ontvangen indien van toepassing een vergoeding voor reiskosten en kosten kinderopvang. Daarnaast ontvangen de leden presentiegeld per bijgewoonde overlegvergadering.

Het presentiegeld is niet van toepassing op de leden die als beroepskracht werkzaam zijn bij een professionele organisatie.

In het Uitvoeringsreglement regelt het college een aantal verdere zaken zoals genoemd in dit artikel.

Artikel 6 Jaarverslag

Jaarlijks stelt het college een jaarverslag op van de activiteiten die de cliëntenraad heeft gedaan.. Dit verslag wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Artikelen 7, 8 en 9

Deze artikelen spreken voor zich