Regeling vervallen per 01-01-2021

Nadere regels grafbedekkingen

Geldend van 01-07-2007 t/m 31-12-2020

Intitulé

Nadere regels grafbedekkingen

Het gemeentebestuur van gemeente Woudrichemgelet op artikel 23 van de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Woudrichem 2007 d.d. 24 april 2007;besluit:vast te stellen de volgende:NADERE REGELS voor de grafbedekkingen op de gemeentelijke begraafplaatsen in de gemeente Woudrichem.

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze nadere regels wordt verstaan onder:

  • a.

    grafbedekking: gedenkteken en/of grafbeplanting op een graf;

  • b.

    gedenkteken: nagelvast verbonden voorwerp op het graf voor het aanbrengen van opschriften en/of figuren;

  • c.

    grafbeplanting: vaste en winterharde beplanting welke door de rechthebbende, de gebruiker en/of de gemeente op een graf wordt aangebracht;

  • d.

    los voorwerp: een niet nagelvast aan het grafoppervlak verbonden voorwerp ter decoratie van het graf en/of ter nagedachtenis aan de overledene;

  • e.

    duurzame materialen: vaste, niet buigzame materialen van natuursteen, glas, hout, keramiek, kunststof en metaal, welke van nature of middels een daartoe speciale behandeling weerbestendig zijn, niet breukgevoelig en welke bestaan uit één geheel en waarvan de praktische toepasbaarheid zoals opnemen, verplaatsen en dergelijke gewaarborgd is.

Hoofdstuk 2 Grafbedekking

Artikel 2 Duurzame materialen

Voor de gedenktekens mogen alleen duurzame materialen worden gebruikt. Het college kan in uitzonderingsgevallen ontheffing verlenen voor de toepassing van andere materialen.

Artikel 3 Fundering

De staande en liggende gedenktekens, de afdekplaten en de banden dienen geplaatst te worden op een betonnen funderingsplaat.

Artikel 4 Afmetingen gedenkteken eigen en algemeen graf

  • 1. Op een eigen graf of algemeen graf kan zowel een staand als een liggend gedenkteken worden geplaatst.

  • 2. De afmetingen van een gedenkteken op een eigen en algemeen graf bedragen:- staand gedenkteken een maximale hoogte van 100 cm en maximale breedte van 90 cm;- liggend gedenkteken een maximale lengte van 180 cm en maximale breedte van 90 cm.

  • 3. De afmetingen van een gedenkteken op een dubbelgraf bedragen:- staand gedenkteken een maximaal hoogte van 100 cm en een maximale breedte van 180 cm;- liggend gedenkteken een maximale lengte van 180 cm en een maximale breedte van 180 cm;

  • 4. De afmetingen van een gedenkteken op een eigen en algemeen kindergraf bedragen:- staand gedenkteken een maximale hoogte van 100 cm en maximale breedte van 90 cm;- liggend gedenkteken een maximale lengte van 90 cm en maximale breedte van 90 cm.

  • 5. Op een algemeen dubbeldiep graf kunnen twee liggende gedenktekens worden geplaatst. De afmetingen van deze gedenktekens op een algemeen dubbeldiep graf bedragen:- liggende gedenktekens met een maximale lengte van 0.65 m en maximale breedte 0.45 m.

  • 6. Het college kan in uitzonderingsgevallen ontheffing verlenen voor de toepassing van andere afmetingen.

Artikel 5 Losse voorwerpen

  • 1. Op een eigen graf, eigen kindergraf, algemeen graf, algemeen kindergraf kunnen potplanten en bloemen in vazen alsmede beelden of andere losse voorwerpen worden geplaatst. Tevens is het toegestaan op een graf losse bloemen te leggen.

  • 2. Rechthebbenden en gebruiker dienen zelf voor het onderhoud van de potplanten te zorgen.

  • 3. Het aanbrengen van kettingen en hekwerken is niet toegestaan.

  • 4. Het is niet toegestaan op een graf één of meerdere kantafzettingen aan te brengen.

Artikel 6 Firmanaam

Het vermelden van een firmanaam of enige andere reclame op een gedenkteken of onderdeel daarvan is verboden.

Hoofdstuk 3 Grafbeplanting

Artikel 7 Melding grafbeplanting

De oppervlakte van het eigen graf, eigen kindergraf, algemeen graf of algemeen kindergraf kan door de rechthebbende of gebruiker van het graf worden beplant met gewassen. Indien de rechthebbende of gebruiker het voornemen heeft winterharde grafbeplanting aan te brengen zoals bedoeld is in artikel 24 van de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Woudrichem 2007, dient dit door de rechthebbende of gebruiker vooraf schriftelijk te worden gemeld bij het college.

Artikel 8 Afmetingen beplanting

  • 1. De gewassen mogenin volwassen stadium de afmetingen van grafbedenkingen, zoals is bedoeld in artikel 4 niet overschrijden of moeten door besnoeiing binnen deze afmetingen kunnen worden gehouden.

  • 2. Gewassen die buiten bovengenoemde ruimte geplant worden of overhangen, kunnen van gemeentewege verwijderd worden, zonder dat de gemeente tot enige vergoeding verplicht is. Dit geldt ook voor afgestorven beplanting.

Hoofdstuk 4 Slotbepaling

Artikel 9 Citeertitel

  • 1. Deze nadere regels kunnen worden aangehaald als: "Nadere regels voor de grafbedekkingen gemeentelijke begraafplaatsen Woudrichem 2007".

  • 2. Deze nadere regels treden in de plaats van alle voorafgaande voorschriften van de begraafplaatsen met betrekking tot de grafbedekkingen.

  • 3. Deze nadere regels treden in werking op 1 juli 2007.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders in haar vergadering van26 juni 2007.Het college van burgemeester en wethouders van Woudrichem,de secretaris, de burgemeester,B.E. Verkade, dr. F.A. Petter