Regeling vervallen per 01-01-2021

Regeling Jongerenraad

Geldend van 18-12-2000 t/m 31-12-2020

Intitulé

Regeling Jongerenraad

De raad van de gemeente Woudrichem;gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. ,nr. ;gelet op artikel 82, eerste lid, van de gemeentewet;b e s l u i t :I een commissie in te stellen onder de naam: jongerenraad.II de taak, samenstelling en werkwijze van de commissie als volgt te regelen.

Artikel 1 ALGEMENE BEPALING

In deze regeling wordt verstaan onder "Jongerenraad", de commissie als bedoeld in besluit I van deze regeling.

Artikel 2 TAAK

De taak van de jongerenraad omvat het adviseren van Burgemeester en Wethouders, uit eigen beweging of op verzoek van dit college, over aangelegenheden betreffende de belangen van de jongeren van 12 t/m 18 jaar in de gemeente Woudrichem.

Artikel 3 SAMENSTELLING

  • 1. De jongerenraad bestaat uit ten hoogste 15 leden, inclusief de voorzitter.

  • 2. De benoeming van de leden van de jongerenraad vindt als volgt plaats:

    • a.

      de leden worden benoemd door middel van voordracht door het college van burgemeester en wethouders en bestaan uit de in de gemeente woonachtige jongeren in de leeftijdscategorie 12 t/m 18 jaar;

    • b.

      de gekozen leden dienen een afspiegeling te zijn van de in de gemeente aanwezige verschillende groepen en stromingen onder de jongeren;

    • c.

      elke kern van de gemeente Woudrichem dient integraal vertegenwoordigd te zijn in de jongerenraad;

    • d.

      burgemeester en wethouders stellen met inachtneming van deze regeling een benoemingsreglement vast, na advies van de commissie Middelen, Welzijn en Sociale Zaken.

Artikel 4 ZITTINGSDUUR

  • 1. Alle leden van de jongerenraad treden af op de dag waarop de leden van de raad aftreden. Aftredende leden kunnen terstond worden herbenoemd.

  • 2. Het lidmaatschap eindigt bij het verlies van de hoedanigheid van benoeming. De jongerenraad kan adviseren een lid te ontslaan, indien dat lid handelt in strijd met deze regeling, dan wel zelf een lid ontslaan, indien de jongerenraad van mening is, dat het lid geen goede bijdrage meer kan leveren aan het functioneren van de jongerenraad.

  • 3. De leden kunnen te allen tijde ontslag nemen. Zij dienen dit schriftelijk in bij de voorzitter van de jongerenraad, die daarvan terstond kennis geeft aan de leden en aan de tot benoeming bevoegde organen.

  • 4. In vacatures, anders door periodieke aftreding, wordt binnen 8 weken voorzien.

  • 5. Aftredende of ontslagnemende leden blijven hun functie waarnemen totdat in hun opvolging is voorzien.

Artikel 5 VOORZITTER/ SECRETARIS/ PENNINGMEESTER

  • 1. De voorzitter en secretaris van de jongerenraad worden door en uit de jongerenraad benoemd.

  • 2. De voorzitter draagt zorg voor de handhaving van de orde tijdens de vergaderingen en is bevoegd, wanneer die orde op enigerlei wijze wordt verstoord, hen die hij daarvoor verant­woordelijk acht, te doen verwijderen.

  • 3. De voorzitter en de secretaris tekenen alle stukken die van de jongerenraad uitgaan.

  • 4. Bij verhindering van de voorzitter wordt deze vervangen door een door de jongerenraad uit hun midden aangewezen lid.

Artikel 6 SECRETARIAAT

De secretariaat- en andere uitvoerende werkzaamheden worden door de gemeente geregeld.

Artikel 7 WERKWIJZE/ VERGADERINGEN

  • 1. De jongerenraad vergadert zo dikwijls de voorzitter of ten minste drie leden het nodig oordelen. Indien de vergadering wordt gevraagd door het vereiste aantal leden, wordt zij binnen 2 weken gehouden.

  • 2. De voorzitter, bepaalt dag, tijdstip en plaats van de vergadering. Hij zorgt dat elk lid tenminste één week tevoren schriftelijk wordt opgeroepen zo mogelijk met vermel­ding van de te behandelen onderwerpen.

  • 3. Van de oproepingen tot het houden van vergaderingen van de jongerenraad wordt een exemplaar ter kennisgeving aan burgemeester en wethouders toegezonden.

  • 4. In spoed eisende gevallen kan de voorzitter afwijken van de tijdstippen, zoals bedoeld in de bovenstaande leden 1 en 2.

  • 5. Indien de vergadering in het openbaar wordt gehouden, zorgt de voorzitter dat, tegelijk met de oproeping, dag, tijdstip en plaats van de vergadering ten openbare kennis wordt gebracht.

  • 6. De agenda en de daarbij behorende voorstellen, met uitzondering van de artikel 25 tweede lid Gemeentewet bedoelde stukken worden tegelijkertijd met de oproeping ten minste één week voor het tijdstip van de vergadering voor een ieder op het gemeentehuis ter inzage gelegd.

  • 7. Van de oproeping tot het houden van vergaderingen van de commissie wordt een exemplaar ter kennisgeving aan de raadsleden, niet-raadsleden die deel uitmaken van de jongerenraad en burgemeester en wethouders toegezonden.

Artikel 8.

  • 1. De jongerenraad kan geen besluiten nemen, indien minder dan de helft van zijn leden aanwezig is. Wanneer dit geval zich voordoet, zal de voorzitter gerechtigd zijn binnen een week, de dag van de vergadering niet meegerekend, een nieuwe vergadering te beleggen. De in deze vergade­ring te nemen besluiten zullen ongeacht het aantal aanwezige leden geldig zijn.

  • 2. In de vergaderingen heeft ieder lid van de jongerenraad één stem. De besluiten worden met volstrekte meerderheid van stemmen genomen. Het gevoelen van een eventuele minderheid wordt, indien deze dit wenst, in een voorstel, advies of rapport vermeld.

  • 3. Bij staken van de stemmen wordt geen voorstel of advies uitgebracht, maar worden de verschillende meningen medegedeeld.

  • 4. Voor de leden van de jongerenraad geldt een geheimhoudingsplicht volgens de bepalingen in artikel 93 van de Gemeentewet.

  • 5. De jongerenraad kan omtrent de inhoud van de stukken welke aan de jongerenraad worden voorgelegd, geheimhouding opleggen. De geheimhouding wordt zowel door de leden die bij de behandeling aanwezig waren, als door de leden, die op andere wijze van het behandelde en van de stukken kennis nemen, in acht genomen totdat de jongerenraad deze opheft.

  • 6. De voorzitter kan omtrent de stukken als bedoeld in lid 5 voorlopige geheimhouding opleggen. Hij geeft hiervan terstond kennis aan de jongerenraad.

  • 7. Van de opgelegde geheimhouding en de opheffing ervan maakt de secretaris op de stukken melding.

Artikel 9.

  • 1. De jongerenraad is bevoegd ook buiten de in het eerste lid genoemde personen deskundigen te raadplegen en tot bijwoning van hun vergaderingen uit te nodigen. Zijn hieraan kosten verbonden dan wordt voorafgaande machtiging van burge­meester en wethouders vereist.

  • 2. Het ambtelijk apparaat dient de jongerenraad, via ambtelijke ondersteuning, van gevraagde informatie te voorzien. Indien dit onvoldoende gebeurt, kan de jongerenraad zich wenden tot het college van burgemeester en wethouders van Woudrichem.

Artikel 10 FINANCIELE BIJDRAGE GEMEENTE

  • 1. De gemeenteraad stelt jaarlijks op verzoek van de jongerenraad een bedrag beschikbaar ten behoeve van de uitvoering van zijn taakstelling als genoemd in artikel 2 van deze regeling.

  • 2. Het verzoek als bedoeld in het eerste lid moet vóór 1 maart van het jaar, voorafgaand aan het jaar van uitvoering bij burgemeester en wethouders van Woudri­chem zijn ingediend. Op basis van dit verzoek verleent de gemeenteraad tot 100 % subsidie van de door hem goedgekeurde kosten.

Artikel 11 JAARVERSLAG/ WERKPLAN

De jongerenraad doet vóór 1 maart verslag van de door hem uitgevoerde taakstelling over het afgelopen kalenderjaar, en stelt tevens een werkplan op. Deze stukken worden ter kennis gebracht van het college van burgemeester en wethouders van Woudrichem.

Artikel 12 COMMUNICATIE

  • 1. Zo vaak als door partijen nodig wordt geacht, vindt overleg plaats over zaken die voor een goed functioneren van de jongerenraad van belang zijn. Daartoe zal minimaal tweemaal per jaar een overleg plaats vinden tussen de jongerenraad en de portefeuillehouder uit het college van burgemeester en wethouders.

  • 2. De gemeente draagt zorg voor een goede, volledige en tijdige informatieverschaffing ten behoeve van het naar behoren functioneren van de jongerenraad.

  • 3. De jongerenraad is bevoegd via de contactpersoon of een door hem aan te wijzen medewerker inlichtingen in te winnen bij de diensten van de gemeente.

Artikel 13 EVALUATIE

Deze verordening dient jaarlijks geëvalueerd te worden op de werking van zijn artikelen. Indien uit de evaluatie blijkt dat de verordening aangepast dient te worden kan de gemeenteraad de verordening aanpassen om het functioneren en de samenstelling van de jongerenraad te verbeteren danwel te veranderen.

Artikel 14 OVERIGE BEPALINGEN

Omtrent alle gevallen, waarin bij deze regeling niet is voor­zien wordt beslist door de jongerenraad, burgemeester en wethouders van Woudrichem gehoord.

Artikel 15.

De regeling treedt in werking op 1 januari 2001 en kan worden aangehaald als:"Regeling jongerenraad gemeente Woudrichem-2001".

Ondertekening

Aldus besloten door de raad­ der gemeente Woudri­chem in zijn openbare vergade­ring van 18 december 2000.De raad voornoemd,, voorzitter, secretaris