Regeling vervallen per 01-03-2012

Beleidsregels subsidie Zonnig Zaanstad 2011

Geldend van 15-07-2011 t/m 29-02-2012

Intitulé

Beleidsregels subsidie Zonnig Zaanstad 2011

Beleidsregels subsidie Zonnig Zaanstad 2011

Het college van de gemeente Zaanstad,

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3, lid 1 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Zaanstad,

overwegende dat:

- de gemeente Zaanstad een actief klimaatbeleid voert,

- de gemeente Zaanstad duurzame energievoorzieningen aan bestaande woningen wil stimuleren,

- de gemeente Zaanstad de toegekende subsidie voor het jaar 2011 op basis van de Uitvoeringsregeling duurzame energiepakket Noord-Holland 2010 aan haar inwoners ter beschikking wil stellen,

- de gemeente Zaanstad deze regeling wil inzetten om het opwekken van zonnestroom door particulieren rendabel te maken,

besluit vast te stellen de volgende regeling:

Beleidsregels subsidie Zonnig Zaanstad 2011

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In aanvulling op de begripsomschrijvingen in de verordening wordt in deze beleidsregels verstaan onder:

a. Bestaande woning: een woning die is opgeleverd vóór 1 januari 2011.

b. Subsidieperiode: de periode waarvoor de Provincie Noord-Holland op basis van de Uitvoeringsregeling duurzame energiepakket Noord-Holland 2010 subsidie heeft toegekend.

c. Verordening: de Algemene Subsidieverordening gemeente Zaanstad.

d. Photo-Voltaïsche systemen (PV systemen): paneelsystemen, welke veelal op daken van gebouwen worden geplaatst, die (zon)licht omzetten in duurzaam opgewekte elektriciteit.

e. Watt piek (Wp): het piekvermogen van PV-systemen.

Artikel 2 Reikwijdte beleidsregels

Deze beleidsregels zijn van toepassing op subsidies ten behoeve van de aanschaf, installatie en het in werking stellen van PV-systemen.

Artikel 3 Subsidieplafond

Voor de realisatie van voorzieningen op basis van deze beleidsregels geldt een subsidieplafond van € 100.000,-.

Artikel 4 Subsidiabele activiteiten

Een subsidie kan aangevraagd worden voorde aanschaf en de eventuele installatie en het in werking stellen van nieuwe PV-systemen.

Artikel 5 Subsidiabele kosten

1. De kosten die in aanmerking komen voor een subsidie zijn de daadwerkelijk gemaakte kosten voor het aanschaffen, installeren en in werking stellen van PV-systemen met een vermogen van minimaal 600 Wp en maximaal 3500 Wp.

2. Tevens geldt dat de subsidie voor de onder lid 1 genoemde kosten niet meer bedraagt dan € 2,00 per Wp, tot het maximum van de helft van het laagste bedrag van de ingediende of overgelegde offerte(s) zoals genoemd in artikelen 6, lid 5 en 9, lid 1 sub b van deze regeling.

3. Per woning/woningeigenaar mag voor één PV-systeem op basis van deze beleidsregels een subsidie aangevraagd worden.

Artikel 6 Aanvraag subsidie

1. Een subsidie kan aangevraagd worden door een particuliere eigenaar-bewoner; tevens natuurlijk persoon, van een bestaande woning in de gemeente Zaanstad.

2. Een aanvraag voor subsidie dient tenminste één etmaal voor de aanschaf van het PV-systeem te worden ingediend.

3. Een aanvraag voor subsidie is tijdig ingediend indien deze tussen 15 juli 2011 om 09:00 uur tot en met 31 augustus 2011 door ons is ontvangen.

4. Voor het aanvragen van een subsidie moet een daartoe vastgesteld formulier gebruikt worden.

5. In aanvulling op het bepaalde in artikel 16 van de verordening wordt bij de aanvraag tevens een kopie van een aan de aanvrager gerichte offerte van de kosten van een PV-systeem, eventueel inclusief de kosten van installatie en inwerkingstelling daarvan, overlegd. Naast de kosten dient het piekvermogen van het PV-systeem hierop te zijn aangegeven.

Artikel 7 Volgorde van behandeling

1. Aanvragen voor subsidie worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.

2. Indien meerdere aanvragen op één en dezelfde dag door ons worden ontvangen en door honorering van deze aanvragen het subsidieplafond zou worden overschreden, wordt de volgorde van behandeling van de aanvragen van de desbetreffende dag door loting bepaald.

3. Wanneer een aanvrager op basis van artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt voor de verdeling van het subsidieplafond niet het tijdstip van indiening, maar is het tijdstip waarop de aanvraag volledig is beslissend.

4. Na toepassing van de loting als bedoeld in lid 2 wordt het subsidieplafond genoemd in artikel 3 geacht te zijn bereikt.

Artikel 8 Verplichtingen voorde subsidieontvanger

In aanvulling op het bepaalde in artikel 19 van de verordening, gelden de volgende verplichtingen voor de subsidieontvanger:

1. De subsidieontvanger dient, indien van toepassing, zelf zorg te dragen voor het verkrijgen van de benodigde toestemmingen en vergunningen voor de realisatie van de gesubsidieerde voorzieningen.

2. Het gesubsidieerde PV-systeem dient uiterlijk op 31 december 2011 te zijn geïnstalleerd op of aan de woning waarvan de aanvrager eigenaar is.

Artikel 9 Verantwoording subsidie

1. De subsidie-ontvanger dient uiterlijk vier weken na installatie en inwerkingstelling van de gesubsidieerde voorzieningen een verantwoording in te dienen bestaande uit:

a. Een kopie van de factuur/facturen van het PV-systeem en de kosten voor eventuele installatie en inwerkingstelling daarvan, en

b. een kopie van het betaalbewijs/de betaalbewijzen van het PV-systeem en de kosten voor eventuele installatie en inwerkingstelling daarvan, en

c. een kopie van de door de subsidieaanvrager getekende offerte van het PV-systeem en de eventuele installatie en inwerkingstelling daarvan met daarop de adresgegevens van de woning waar het systeem op of aan bevestigd is, een specificatie van het aantal panelen en het totaal geïnstalleerde piekvermogen, en

d. een foto van de gesubsidieerde PV-panelen, zoals deze op of aan de betreffende woning zijn bevestigd.

Artikel 10 Slotbepalingen

Deze beleidsregels treden inwerking op 15 juli 2011 om 09.00 uur en gelden tot en met 1 maart 2012.