Regeling vervallen per 01-01-2010

Handhavingsprogramma 2009 Sector Handhaving

Geldend van 30-01-2009 t/m 31-12-2009

Intitulé

Handhavingsprogramma 2009 Sector Handhaving

Voorwoord Handhavingsprogramma 2009

Voor u ligt het handhavingsprogramma voor 2009. Hierin kunt u lezen hoe gemeente Zaanstad het komende jaar haar toezichts- en handhavingstaak uitvoert. De verscheidenheid is groot: van complexe bedrijven tot hondenpoep en van sloop-, bouw- en gebruiksvergunningen tot de handhavingsamenwerking in het Noordzeekanaalgebied. Maar alle taken worden met hetzelfde doel uitgevoerd, een bijdrage leveren aan een schone en veilige leefomgeving in Zaanstad.

Hoe gaan we dat doen?

De gemeente heeft verschillende middelen die we in kunnen zetten. De meest voorkomende zijn de controles. Zo worden bedrijven en bodemsaneringslocaties regelmatig bezocht om te kijken of er volgens de wet gewerkt wordt. Een andere manier zijn projectmatige controles. Dat zijn bezoeken aan specifieke branches, zoals metaalbedrijven, supermarkten of bewoners van Zaanstad. In het laatste geval dient sprake te zijn van bouwen zonder bouwvergunning of strijdig gebruik van gronden.

Voor 2009 en 2010 staat een grootschalig onderzoek gepland naar grondstromen. Daarvoor werken alle partners in de omgeving van het Noordzeekanaalgebied met elkaar samen om te kijken of alle regels rond grondverzet, bodemsanering en schoon grond verklaringen goed worden nageleefd. Deze controles zijn uitermate effectief, omdat alle organisaties taken en krachten bundelen en op die manier overtredingen beter op kunnen sporen en de overtreder gezamenlijk aanpakken.

Handhaving en u

Wat gaat u merken van de uitvoering van dit handhavingsprogramma? Veel van het werk gebeurt achter de schermen en daar zult u niet direct iets van merken. Maar er zijn natuurlijk wel zaken die u in uw directe omgeving regelmatig tegenkomt. Hondenpoep op de stoep, afval dat niet goed aangeboden wordt of verkeerd geparkeerde auto’s. De meeste bewoners weten de gemeente te vinden om deze overtredingen te melden. U kunt het nieuwe algemene telefoonnummer van de gemeente gebruiken 14 075.

Maar u kunt nog meer doen. Als u ziet dat iemand een overtreding begaat, dan hoop ik dat u diegene daarop aanspreekt. Dat is niet altijd makkelijk, ik begrijp dat goed. Je weet natuurlijk niet welke reactie u daarop verwachten kunt. Maar in de meeste gevallen en met de juiste toon kunnen we er vast wel samen uit komen. En als u niet precies weet hoe het met bepaalde regels zit, dan kunt u altijd even met ons bellen of op de internetsite van de gemeente kijken.

In dit programma leest u wat de gemeente gaat doen. Ik hoop dat we samen de Zaanse samenleving veilig, schoon en leefbaar houden.

mr. G. H. Faber

Burgemeester gemeente Zaanstad

1. Inleiding

Voor u ligt het handhavingprogramma 2009 van de sector Handhaving. Dit is alweer het tweede integrale handhavingprogramma van de sector, waarin alle toezichts- en handhavingstaken op het gebied van milieu, ruimtelijke ordening, bouwen en openbare ruimte zijn beschreven. Met dit programma zet de sector de kwaliteitslag in 2009 door en wordt gewerkt aan een veilige en leefbare stad.

In het handhavingprogramma maken we inzichtelijk wat we in 2009 gaan doen. Daarnaast willen we in 2009 ook veel aandacht besteden aan de vraag hoe we de werkzaamheden uitvoeren. Voor 2009 is het thema “integraal” gekozen. We willen als sector Handhaving nog integraler gaan werken dan in 2008. Integraal werken betekent een vermindering van de toezichtlast bij burgers en bedrijven en een verhoging van de kwaliteit van de controles.

Omdat niet alle handhavingstaken kunnen worden uitgevoerd, stellen we dit jaar weer prioriteiten. Hierbij wordt de beschikbare handhavingcapaciteit zo efficiënt mogelijk ingezet. Het Handhavingbeleidsplan 2008-2011 “Handhaven is keuzes maken” en het Handhavingbeleidsplan openbare ruimte zijn hiervoor de basis. Het handhavingprogramma bestaat uit drie uitvoeringsprogramma’s, te weten:

  • 1.

    Milieutoezicht;

  • 2.

    Gebruikstoezicht;

  • 3.

    Straattoezicht.

Het handhavingprogramma gaat in op de reguliere taken en verantwoordelijkheden, geldende wet- en regelgeving en ontwikkelingen. Naast de reguliere taken in de vorm van controles, het behandelen van handhavingverzoeken en klachten, zijn er in het programma specifieke thema’s benoemd die een pro actieve benadering nodig hebben en op projectbasis worden aangepakt. In de afdelingsplannen 2009 worden aanvullende maatregelen op het gebied van management en bedrijfsvoering verder uitgewerkt.

Leeswijzer

In hoofdstuk 2 staat de sector Handhaving centraal. De organisatie van de sector, de nieuwe ontwikkelingen die in 2009 op ons afkomen en de wijze waarop we de handhavingacties communiceren, staan hier beschreven. Ook wordt de risicoanalyse, waarop dit handhavingprogramma is gebaseerd kort belicht. De hoofdstukken 3, 4 en 5 beschrijven vervolgens de uitvoeringsprogramma’s van milieu-, gebruiks- en straattoezicht.

2. Sector Handhaving

1. Inleiding

De sector bestaat uit twee afdelingen: Milieu- & Gebruikstoezicht en Straattoezicht. Handhaven gaat vaak gepaard met juridische consequenties en daarom zijn er naast de toezichthouders een aantal juristen bij de sector werkzaam. Het totale aantal fte’s bedraagt 38. Er worden daarnaast 5 fte’s ingehuurd via PCH.

De afdelingen leggen zich toe op programmatisch handhaven en zijn volop in ontwikkeling om de kwaliteit van handhaving te verbeteren. Dit wordt bereikt door het stellen van de juiste prioriteiten, het bijscholen van onze medewerkers en het intensief samenwerken met onze partners.

2. Integrale handhaving

In 2008 zijn de eerste stappen gezet om meer integraal te gaan werken. Een voorbeeld van integraal handhaven is het horecaproject in Zaanstad. Tijdens één controlebezoek wordt toezicht gehouden op een groot aantal wetten en regels. Er komt één gemeentelijke toezichthouder op bezoek en de ondernemer ontvangt één brief. Het toezicht op de gebruiksvergunningen wordt ook zoveel mogelijk integraal uitgeoefend door deze controles te combineren met milieu- en bouwcontroles. Dit zelfde geldt voor controles op de brandveiligheid bij kinderdagverblijven.

Integraler werken is een goede, noodzakelijke voorbereiding op de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) in 2010, waarin op de terreinen wonen, milieu en ruimte verbetering van de dienstverlening centraal staat: één loket, één procedure en één (integrale) vergunning.

Naast de aandacht voor een zo integraal mogelijk toezicht willen we het toezicht bij ondernemers zo efficiënt mogelijk laten verlopen. Zo zullen we meer aandacht besteden aan de zes punten van ‘goed toezicht’. Deze zes punten zijn: slagvaardig, selectief (keuzes makend), samenwerkend, onafhankelijk, transparant en professioneel. Dit in navolging van het B&W besluit en de Nota “Lokaal toezicht, mag het wat minder” van het MKB-Nederland en VNO-NCW. Een voorbeeld van minder toezicht is het project tandartsen dat administratief zal plaatsvinden. Ook complexe bedrijven die hun zaken goed op orde hebben, worden minder vaak gecontroleerd. De aandacht wordt dan verlegd naar bedrijven die meer toezicht nodig hebben. Ook wordt er bij het controleren en handhaven van de naleving van de regels door bedrijven samengewerkt met andere handhavende instanties. Dat gebeurt voornamelijk bij de zwaardere bedrijven ( bijvoorbeeld: de Brandweer Aandacht Bedrijven en de BRZO bedrijven (Besluit Risico Zware Ongevallen). Een voorbeeld van transparant toezicht zijn bedrijven met ammoniakinstallaties die samen met de brandweer op dezelfde manier worden gecontroleerd (met behulp van checklisten). Dit wordt door de bedrijven als zeer prettig ervaren.

3. Het proces van totstandkoming van het handhavingprogramma

Het handhavingprogramma is volgens een drietal stappen opgesteld.

Stap 1 Uitvoeren van een risicoanalyse

Binnen de gehele sector wordt gebruik gemaakt van een risicoanalyse van de reguliere werkzaamheden die voortvloeien uit de wet en regelgeving én van de uit te voeren projecten. Een risicoanalyse is een hulpmiddel om sturing te kunnen geven aan de handhavinginspanningen, gebaseerd op het effectief inzetten van beschikbare capaciteit. Bij de risicoanalyse wordt gebruik gemaakt van een risicomatrix. In de risicomatrix worden de verschillende reguliere toezicht- en handhavingstaken tegen elkaar gezet. Vervolgens worden de taken ten opzichte van elkaar gewogen door deze te koppelen aan een aantal wegingsfactoren en ‘kans’. Aan de hand van een risico-inschatting wordt tenslotte gekeken welke taken en projecten prioriteit moeten krijgen.

Stap 2 Prioriteiten bepalen

De prioriteiten worden geclassificeerd als: ‘hoog’, ‘gemiddeld’ en ‘laag’. De meeste handhavingcapaciteit wordt bij zowel het milieutoezicht, gebruikstoezicht en straattoezicht ingezet op de handhavingstaken met de prioriteit ‘hoog’.

Handhavingstaken met prioriteit ‘gemiddeld’ worden bijvoorbeeld zoveel mogelijk periodiek en branche- en wijkgericht opgepakt. Bedrijven worden gefaseerd bezocht.

Aan de taken prioriteit ‘laag’ wordt in principe weinig aandacht besteed. Afhankelijk van de beschikbare capaciteit, klachten en plaatselijke ontwikkelingen vinden op steekproefsgewijze en projectmatige basis controles plaats. Tevens kan een taak met prioriteit ‘laag’ op basis van politieke wenselijkheid toch worden uitgevoerd.

Stap 3 Vertalen van de prioriteiten in een uitvoeringsprogramma

Op basis van de prioriteiten worden de handhavingstaken uitgewerkt. Hierbij is gebruik gemaakt van productbladen. In deze productbladen wordt van iedere handhavingstaak de prioriteitscore, de doelstelling, de activiteiten, de aanpak en de samenwerkingspartners benoemd.

3. Monitoren

Ten behoeve van het monitoren van de activiteiten van het gebruikstoezicht zullen voor zowel de reguliere werkzaamheden alsook voor de uitvoering van projecten de volgende zaken worden bijgehouden:

  • ·

    Het aantal ontvangen klachten en handhavingverzoeken

  • ·

    Het aantal uitgevoerde controles;

  • ·

    Het aantal geconstateerde overtredingen;

  • ·

    Het aantal opgelegde sancties en de aard hiervan.

4. Ontwikkelingen en juridische werkzaamheden

In deze paragraaf beschrijven we de ontwikkelingen die in 2009 op ons afkomen en die gevolgen hebben voor het werk van de sector Handhaving. Het bestuderen en implementeren van de nieuwe ontwikkelingen vergt veel aandacht en inzet van de medewerkers.

Wet Algemene Bepalingen omgevingsrecht (WABO)

Het doel van de WABO is verschillende vergunningen (maar ook ontheffingen en andere toestemmingsvereisten) voor wonen, ruimte en milieu zoveel mogelijk samen te voegen. De bedoeling is dat in de toekomst één vergunning volstaat: de omgevingsvergunning. Deze kan bij één loket worden aangevraagd. Hiervoor gaat één procedure gelden waarop één besluit van één bestuursorgaan volgt. Het gaat hierbij onder andere om de bouwvergunning, sloopvergunning, milieuvergunning en monumentenvergunning, maar ook om kapvergunningen.

Gevolgen Toezicht & Handhaving

In 2009 zullen we ons voorbereiden op de invulling van deze vorm van integraal toezicht. Daarnaast zullen er afspraken worden gemaakt met de provincie over het toezicht en handhaving bij die inrichtingen, waar de provincie bevoegd gezag is voor de omgevingsvergunning.

Besluit Brandveilig Gebruik Bouwwerken (Gebruiksbesluit)

Met de invoering van het Gebruiksbesluit per 1 november 2008 worden de brandveiligheidseisen voor iedereen in elke gemeente gelijk. Meer rechtsgelijkheid dus. Daarnaast vermindert met het Gebruiksbesluit ook het aantal gebruiksvergunningplichtige bouwwerken met ca. 80%. Dit verlaagt de administratieve lastendruk.

Gevolgen Toezicht & Handhaving

De sector Handhaving is per 1 november 2008 verantwoordelijk voor regie op toezicht en handhaving van het Gebruiksbesluit. De gemeentelijke brandweer is aangewezen als toezichthouder en heeft een adviserende rol. Voor 2009 en komende jaren zullen in het kader van integraal toezicht het afdelingsplan van de brandweer en ons Handhavings-programma zo veel mogelijk op elkaar worden afgestemd.

Waterwet

Acht bestaande wetten voor het waterbeheer in Nederland worden vervangen door één Waterwet. De Waterwet regelt het beheer van oppervlaktewater en grondwater. De wet gaat functies toekennen voor het gebruik van water zoals scheepvaart, drinkwatervoorziening, landbouw, industrie en recreatie. Op basis van de functie worden eisen gesteld aan de kwaliteit en de inrichting van het water.

Gevolgen Toezicht & Handhaving

In 2009 gaan we onderzoeken welke gevolgen deze de invoering van deze wet heeft voor de werkzaamheden van onze sector.

Verder zullen we onderzoeken en aanpak is vereist met de komst van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen (binnen wettelijke termijn beslissen anders kan de burger een uitspraak van de rechter te krijgen, zonder voorafgaande bezwaarschriftprocedure) en de Vierde tranche Awb .

5. Communicatie en voorlichting

Door goede en heldere communicatie vooraf kunnen soms overtredingen worden voorkomen en kan het naleefgedrag van de burgers, bedrijven en instanties positief worden beïnvloed. Communicatie zal vooral betrekking moeten hebben op de kennis van regels, acceptatie van de regelgeving en ruchtbaarheid geven aan handhavingacties.

Communicatie en voorlichting zullen in 2009 worden uitgebreid en professioneler worden aangepakt. Ook in 2009 werken we met een communicatiekalender, waarin alle handhavingacties en brancheprojecten worden ingepland over het hele jaar, want bepaalde acties moeten beter worden uitgelegd, terwijl andere, positieve zaken best meer publiciteit mogen krijgen. Ook bepaalde doelgroepen moeten soms specifieke informatie ontvangen over belangrijke wijzingen. Communicatie over resultaten gebeurt vooral naar aanleiding van specifieke acties en projecten.

De in te zetten communicatiemiddelen zijn onder te verdelen in:

  • -

    informatie A4 voor specifieke branche bedrijven; informatie over de wet- en regelgeving;

  • -

    website van de gemeente Zaanstad; aankondiging van handhavingacties en vermelden van de resultaten

  • -

    mailing;

  • -

    Zaanstad Journaal; aankondiging van handhavingacties.

6. Kwaliteitszorg

Ook in 2009 zal aandacht worden besteed aan verdere professionalisering. Met name zal veel aandacht worden besteed aan het opstellen van procedures en protocollen en het hanteren van begrijpelijke taal in uitgaande brieven om onduidelijkheid en onbegrip te voorkomen. Om het resultaat van de verbeteringen te kunnen meten, zal een enquête worden gehouden onder de gecontroleerde bedrijven.

3. Handhavingprogramma Milieutoezicht

Toelichting

1.Taakveld.

Het taakveld van Milieutoezicht bestaat uit het toezicht op de naleving en handhaving van onder andere de volgende wetten, en voorschriften:

  • ·

    Wet Milieubeheer met bijbehorende besluiten;

  • ·

    Activiteitenbesluit en overige Besluiten(vuurwerk, landbouw, glastuinbouw);

  • ·

    Winkeltijdenwet;

  • ·

    Wet op de Kinderopvang;

  • ·

    Drank en Horecawet / APV en overige vergunningen;

  • ·

    Wet Bodembescherming met bijbehorende Besluiten

Hierbij hoort het up to date houden van de handhavingslexicon, geven van voorlichting (website, Zaanstadjournaal), maken van beleid, het toetsen van de handhaafbaarheid van nieuwe milieubeheervergunningen, professionaliseren van de handhaving, beoordelen van geluid/bodemrapporten, afvalwateranalyses, etc.

2.Formatie.

De vaste formatie voor Milieutoezicht bestaat in 2009 uit 8,5 toezichthouders met ondersteuning van 1,5 juristen voor in totaal 14.800 uur.

3.Administratieve vastlegging.

Bij milieutoezicht wordt gebruik gemaakt van klachtenprogramma ARIS 2000 en het bedrijvenprogramma MPM4All. Deze programma’s zijn gelijktijdig door alle geautoriseerde gebruikers te raadplegen en te muteren. Tevens wordt gebruik gemaakt van milieudossiers waarin alle relevante stukken (vergunningen, checklisten, keuringsrapporten etc.) worden bewaard. Dit dossier bevindt zich gedurende de controle op de afdeling en wordt na afronding overgedragen aan het archief.

Milieutoezicht : Reguliere taken

Wet Milieubeheer Inrichtingen

Toezicht / Handhaving

Controle frequentie

doelstellingen :

Prioriteit: Hoog

Hoog

Gemiddeld

controle van

35 zeer complexe inrichtingen (E.V.)

50 zeer complexe inrichtingen

80 complexe inrichtingen

1 x per jaar

1 x per 2 jaar

1 x 10 jaar

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan de voorschriften milieuvergunning / Activiteitenbesluit / Gebruiksbesluit. Integrale controle / signalering op de aspecten

1.Externe veiligheid

2.Geluid,

3.geur en overige emissie eisen.

4.Opslag gevaarlijke (afval)stoffen.

5.Bouwkundige kwaliteit

6.Strijdigheid bestemmingsplan

7.Duurzaamheid

8.Brandveiligheid (Brandweer Aandachtsbedrijven)

Samenwerking

Technische Vergunningen / Brandweer /overige afdelingen Zaanstad

Activiteitenbesluit Inrichtingen per 1 januari 2008

Door dit Besluit vervalt voor een groot aantal bedrijven de vergunningsplicht, komt de nadruk meer op toezicht te leggen en wordt de volgende indeling aangehouden:

  • -

    Type A inrichtingen (eenvoudige bedrijven)

  • -

    Type B inrichtingen (meldingsplichtige bedrijven)

  • -

    Type C inrichtingen (milieuvergunningplichtige bedrijven)

Voor type A en B inrichtingen zijn algemene regels van het Activiteitenbesluit van toepassing. Type C inrichtingen blijven milieuvergunningplichtig.

Zeer complexe inrichtingen (E.V.): Dit betreft 35 inrichtingen type C waar externe veiligheid en de overige controle aspecten met hoge prioriteit scoren. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld (chemische) fabrieken, lpg-tankstations, bedrijven met ammoniak koelinstallaties en/of grote opslagen van gevaarlijke stoffen.

Zeer complexe inrichtingen: Dit betreft in totaal 100 grotere inrichtingen van het type B en C waar de controle aspecten 2 t/m 8 met hoge prioriteit scoren.

Complexe inrichtingen: Dit betreft in totaal ongeveer 800 inrichtingen van het type B en C waar de controle aspecten 2 t/m 8 met middelhoge prioriteit scoren.

Brandweer Aandachtsbedrijven: Dit betreft een selectie van ongeveer 120 type B en C inrichtingen die vanwege brandveiligheid gezamenlijk met de brandweer integraal worden gecontroleerd.

Milieutoezicht: Reguliere taken

Vuurwerkopslagen

Prioriteit: Hoog

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

controle van 11 inrichtingen voor opslag en verkoop.

Voordat de opslag van vuurwerk in de kluizen plaatsvindt worden de inrichtingen in samenwerking met de brandweer gecontroleerd op het voldoen aan alle eisen van het Besluit. Vervolgens wordt de opslag van vuurwerk tijdens en na afloop van de verkoop gecontroleerd.

Kernbepalingen

/ activiteiten

·vuurwerkbesluit milieubeheer

·Bouwtechnische eisen

·Afstandseisen

Samenwerking

Brandweer en politie

Milieutoezicht: Reguliere taken

Klachten: Bedrijfsgerelateerde meldingen / milieucalamiteiten

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle van meldingen van burgers over inrichtingen type A, B en C , meldingen van inrichtingen over andere inrichtingen, meldingen over inrichtingen buiten de gemeentegrens (o.a. westelijk havengebied / Beverwijk) en het afhandelen van milieucalamiteiten

Frequentie

Dagelijks

Kernbepalingen activiteiten

Bij klachtenmeldingen controle op de aspecten, geluid, geur etc.

Afhandelen milieucalamiteiten

Voldoen aan Wet Milieubeheer, Activiteitenbesluit

Samenwerking

Diverse afdelingen / politie / brandweer

Milieutoezicht: Reguliere taken

Meldingen Activiteitenbesluit /Verleende Milieuvergunningen

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle van inrichtingen type A, B en C met een nieuwe melding op grond van het Activiteitenbesluit of een verleende Milieuvergunning.

Kernbepalingen activiteiten

Integrale controle wordt uitgevoerd op

·toezicht op voorschriften van het Activiteitenbesluit en de verleende milieuvergunning,

Samenwerking

Diverse afdelingen, politie, brandweer

Milieutoezicht: Reguliere taken

Bedrijventerreinen Zaanstad

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle van alle inrichtingen type A, B en C op jaarlijks wisselende bedrijventerreinen om illegale situaties op te sporen en te handhaven of te legaliseren. (voor 2009 Noorderveld)

Actueel houden van de gecontroleerde bedrijventerreinen.

Kernbepalingen activiteiten

Integrale controle wordt uitgevoerd op

·toezicht op naleving voorschriften Activiteitenbesluit en ontbreken van een milieumelding of milieuvergunning,

·strijdigheid met het gebruik in het bestemmingsplan (illegaal gebruik),

·bouwen zonder of in afwijking van de bouwvergunning

·gebruiksbesluit i.s.m. brandweer

Samenwerking

Diverse afdelingen, politie, brandweer

Milieutoezicht: Reguliere taken

Horeca / overige wetgeving

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Jaarlijkse controle van ongeveer 50 horeca-inrichtingen van de in totaal 500 inrichtingen om dit op adequaat niveau te houden.

Uitvoeren van ongeveer 10 uitgebreide geluidscontroles in het weekend bij de horeca. Bij meldingen geluidsoverlast horeca wordt apart gemeten. Indien noodzakelijk toepassen bestuursrecht bij overtredingen.

Overige aanschrijvingen(o.a. terrassen, buitentaps, vetputten etc.), mede vaststellen beleid, diverse horeca-overleggen.

Kernbepalingen / activiteiten

Controle op geluid, lozingen bedrijfsafvalwater, geuroverlast, ongedierte, afval

Tevens controle van de

-exploitatievergunning / terrasvergunning

-drank- en horecawet vergunning

-wet op de kansspelen (vergunning speelautomaten)

-APV

-Gebruiksbesluit (brandveiligheid) i.s.m. de brandweer

Samenwerking

Inspecteurs van de Warenwet / brandweer

Milieutoezicht: Reguliere taken

Kinderopvangcentra

Prioriteit: Gemiddeld

juridische afhandeling / Handhaving

doelstellingen

Controleren 50 kinderdagverblijven en gastouderopvang

Kernbepalingen / activiteiten

Voldoen aan kwaliteitseisen Wet Kinderopvang

Vergunningregiem (gebruiksvergunning, AMvB melding)

Samenwerking

Brandweer / G.G.D.

Milieutoezicht: Reguliere taken

Winkeltijdenwet

Prioriteit: Laag

juridische afhandeling / Handhaving

doelstellingen

Controleren openingstijden winkels

Kernbepalingen / activiteiten

Voldoen aan winkeltijdenwet

Samenwerking

politie

Jaarlijks worden meerdere verzoeken tot handhaving bij de gemeente ingediend vanuit het oogpunt van oneerlijke concurrentie. Ook vanwege de politieke wens tot handhaving wordt het toezicht op de winkeltijdenwet jaarlijks uitgevoerd.

Milieutoezicht: Reguliere taken

Bodem Algemeen: Wet Bodembescherming

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle op sanering van ongeveer 15 historische gevallen van ernstige bodemverontreiniging met een saneringsplan

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan Beschikking tot saneren (afgegeven door afdeling milieu), Wet bodembescherming, Besluit bodemkwaliteit, Wet milieubeheer en Activiteitenbesluit

Samenwerking

Afdeling Milieu

Bodem Algemeen: Ondergrondse tanks

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle op sanering van ongeveer 5 stuks ondergrondse buiten gebruik gestelde (brandstof) tanks

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan voorschriften § 4.1.3 van de Regeling algemene inrichtingen milieubeheer, Wet bodembescherming, Besluit bodemkwaliteit, Wet milieubeheer en Activiteitenbesluit

Samenwerking

Afdeling milieu / Technische Vergunningen

Bodem Algemeen: Besluit bodemkwaliteit

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Administratieve controle en fysieke controle op 50 toepassingen van baggerspecie, grond en bouwstoffen die in het kader van het Besluit bodemkwaliteit worden toegepast.

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan Wet bodembescherming, Besluit bodemkwaliteit, Wet milieubeheer en Activiteitenbesluit

Samenwerking

Afdeling milieu

Bodem Algemeen: Besluit Uniforme Saneringen

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle op ongeveer 30 BUS-saneringen,

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan het Besluit Uniforme Saneringen, Wet bodembescherming, Besluit bodemkwaliteit, Wet milieubeheer en Activiteitenbesluit

Samenwerking

Afdeling Milieu

Bodem Algemeen: Wet bodembescherming artikel 13

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle op sanering van ongeveer 5 nieuwe gevallen van bodemverontreiniging

Kernbepalingen activiteiten

Handhaving op grond van Artikel 13 Wet Bodembescherming

Wet bodembescherming, Besluit bodemkwaliteit, Wet milieubeheer en Activiteitenbesluit

Samenwerking

Afdeling Milieu

Bodem Algemeen: Wet bodembescherming Nazorg

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle op uitvoering van nazorg op 50 locaties

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan beschikking op het nazorgplan, Wet bodembescherming, Besluit bodemkwaliteit, Wet milieubeheer en Activiteitenbesluit

Samenwerking

Afdeling Milieu

Milieutoezicht: Projecten

Ten aanzien van het uitvoeren van projecten wordt met behulp van de projectanalyse de prioriteiten (hoog – middelhoog – laag) gesteld. Een aantal van deze projecten worden niet uitgevoerd / zijn doorgeschoven naar volgende jaren vanwege (te lage) prioriteit) en/of te kort beschikbare uren.

Dit zijn onder andere de projecten Opslagen Cacao, Woonarken Zijkanaal D, Caravanopslagen, Glastuinbouw.

Voor de projecten wordt eerst een projectplan opgesteld. Communicatie vindt plaats via de branche-/ bedrijvenvereniging of via het regionaal weekblad.

Milieutoezicht: Projecten

Project: Brandveiligheid van houtopslagbedrijven

Prioriteit: Hoog

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

controle van de grote houtopslagbedrijven (in totaal 20 stuks)

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan de voorschriften milieuvergunning / Activiteitenbesluit tav

·geluid

·geur

·gevaarlijke stoffen

·Opslag (gevaarlijke) stoffen.

·Bouwkundige kwaliteit

·Brandveiligheid

Samenwerking

Brandweer

Opmerking

Brandveiligheid wordt in het activiteitenbesluit niet geregeld. Voor buitenopslag van hout en andere brandbare maar niet milieugevaarlijke stoffen worden eisen gesteld in het Gebruiksbesluit. Momenteel wordt vanuit de afdeling Technische Vergunningen op dit punt nader beleid gemaakt. Pas na het vaststellen van dit beleid kan dit project worden opgestart

Milieutoezicht: Projecten

(Duurzaam) Project: Tandartsen met amalgaamfilters

Prioriteit: gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Correcte afvoer gevaarlijk afval.

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan voorschriften activiteitenbesluit;

Samenwerking

politie

Milieutoezicht: Projecten

Project: Metaalbedrijven

Prioriteit: gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle van 50 grotere metaalbedrijven (van in totaal 130 stuks)

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan de voorschriften Activiteitenbesluit; Controle op de aspecten

·Geluid,

·geur en overige emissie eisen.

·Opslag gevaarlijke (afval)stoffen.

·Bouwkundige kwaliteit

·Strijdigheid bestemmingsplan

·Duurzaamheid

·Brandveiligheid

Samenwerking

Technische Vergunningen / Brandweer

Milieutoezicht: Projecten

Project: schildersbedrijven met opslag gevaarlijke stoffen

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle 30 schildersbedrijven

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan voorschriften activiteitenbesluit; gericht op (tijdelijke) opslag van gevaarlijke stoffen

Samenwerking

Technische vergunningen, brandweer, politie

Milieutoezicht: Projecten

Project: transportbedrijven met opslag gevaarlijke stoffen

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle 10 transportbedrijven met opslag gevaarlijke stoffen

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan voorschriften activiteitenbesluit; gericht op (tijdelijke) opslag van gevaarlijke stoffen

Samenwerking

Politie, brandweer

Milieutoezicht: Projecten

Project: schietbanen

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle 4 schietbanen

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan voorschriften activiteitenbesluit en Wet Milieubeheervergun-ning; gericht op (tijdelijke) opslag munitie, afzuiging en geluid

Samenwerking

Politie

Milieutoezicht: Projecten

Project: melkrundveehouderijen

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle melkrundveehouderijen

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan voorschriften Besluit Landbouw en opgesteld beleid Afdeling Technische Vergunningen. Op basis hiervan kan handhaving bij een aantal knelpunten noodzakelijk zijn.

Samenwerking

Politie

Milieutoezicht: Projecten

(Duurzaam) Project: Koelinstallaties bij supermarkten

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Controle 25 supermarkten

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan activiteitenbesluit; betreft controle / aanschrijving supermarkten om voor 2010 te voldoen aan de afdekking van koel- en vriesmeubelen

Samenwerking

Technische vergunningen, brandweer

Opmerking

Naar aanleiding van een uitspraak Raad van State is het mogelijk om door het opleggen van maatwerkvoorschriften koel– en vriesmeubelen bij supermarkten te laten afdekken. Project is afhankelijk van het opleggen van maatwerkvoorschriften door Technische Vergunningen.

Milieutoezicht: Projecten Bodem

Project : afronding BSB - saneringsprojecten

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Vanuit het BSB-project dienen binnen onze afdeling voor 45 saneringslocaties beschikkingen te worden afgeven voor de sanering en vervolgens de saneringsplannen controleren

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan de Wet Bodembescherming

Samenwerking

Afdeling milieu

Opmerking

BSB-project: Begin jaren 90 hebben de rijksoverheid (VROM) en het collectieve bedrijfsleven (VNO-NCW en MKB) afspraken gemaakt over een gestructureerde aanpak van bodemverontreiniging. Deze afspraken hebben geresulteerd in de 'BSB-operatie'. Een initiatief van het bedrijfsleven om de bodemkwaliteit op bedrijfsterreinen in kaart te brengen en indien nodig, deze vrijwillig te saneren.

Milieutoezicht: Provinciale Projecten

Project: Handhavingestafette

Prioriteit: Gemiddeld

doelstellingen

Voorbereiden handhavingsestafette. Deze wordt in Noord-Holland gezamenlijk uitgevoerd door 24 overheids-instanties o.a. provincie, hoogheemraadschappen, gemeenten, rijksdiensten, politie, openbaar ministerie en natuurbeheerders. De betrokken overheden in Noord-Holland voeren op veel plaatsen onaangekondigd (grote) controleacties uit, vooral bij bedrijven, opslag en transport van gevaarlijke stoffen, in natuurgebieden en op het water.

Milieutoezicht: Projecten NZKgebied

Project : Grondstromen

Prioriteit: Gemiddeld

Toezicht / Handhaving

doelstellingen

Administratieve controle grondstromen (zowel schone als vervuilde grond; samenwerking alsmede het uitvoeren van gezamenlijke controles verder opzetten met omliggende milieudiensten

Kernbepalingen activiteiten

Voldoen aan Wet Bodembescherming

Samenwerking

Milieudiensten/ gemeenten in de omgeving

Overige Activiteiten:

Milieutoezicht: Gemeentelijk, Regionaal en Provinciaal

Overleg : Samenwerking Noordzeekanaal gebied

Doelstellingen

Versterking handhavingssamenwerking in de regio’s IJmond, Zaanstad en Amsterdam. Doelstelling is aantal gezamenlijke handhavingsprojecten op te zetten voor 2009 en 2010.

Samenwerking

Gemeenten, provincie en overige HHpartners

Overleg: Zaanse aandachtsbedrijven

doelstellingen

Per kwartaal overleg over een beperkt aantal (complexe) bedrijven die voor diverse handhavingspartners van belang zijn op zowel strafrechterlijk als bestuurlijk gebied.

Samenwerking

OM, Vrom-inspectie, HHNK, Milieupolitie, Rijkswaterstaat, provincie

Overleg : Omgevingsvergunning Wabo per 01-01-2010

doelstellingen

Afstemming bij samenvoegen vergunning-, ontheffing- en andere toestemmingstelsels op het gebied van milieu, wonen, bouwen, ruimte en natuur tot één omgevingsvergunning.

Samenwerking

Diverse afdelingen Zaanstad, provincie en overige HHpartners

Overleg: Gebruiksbesluit per 01-08-2008

doelstellingen

Afspraken maken met de brandweer over mandatering en wijze van controle en handhaving ten aanzien van het Gebruiksbesluit. Dit Besluit trekt op landelijk niveau de voorschriften voor het brandveilige gebruik van bouwwerken gelijk (uniformering).

Samenwerking

Diverse afdelingen Zaanstad, brandweer

Overleg: Indirecte lozingen

doelstellingen

Door de invoering van de Kaderrichtlijn Water, de Omgevings-vergunning en het ActiviteitenBesluit zijn wij bevoegd gezag over de indirecte lozingen.

Samenwerking

Gemeenten, provincie en HHNK

Projecten

overige afdelingen Zaans Proeflokaal; Milieu- en Mobiliteitscan Hoogtij

doelstellingen

Wonen werken, milieu en leefbaarheid in combinatie te blijven zien en te herontwikkelen en te bevorderen, duurzaamheid

Milieu & Gebruikstoezicht participeren in beide projecten

Samenwerking

Afdeling Milieu

Project : Naleving en Toezicht gemeentelijke inrichtingen

Doelstellingen

controle van eigen gemeentelijke inrichtingen (voorbeeldfunctie)

Samenwerking

Vrom-Inspectie in het kader van toezicht op Gemeenten

Overige Activiteiten:

Milieutoezicht Bodem

Inventariseren lopende projecten bodem t.b.v. BPE’s

doelstellingen

Duidelijke en in overleg geaccepteerde registratie van:

-uit te voeren saneringen (spoedeisend);

-in uitvoering zijnde en afgeronde saneringen;

-in te dienen en ingediende evaluatieverslagen;

-beschikte evaluatieverslagen;

-in te dienen en beschikte nazorgplannen

-in te dienen en ingediende nazorgrapportages

Samenwerking

Afdeling Bodem, Provincie

Opmerking

Tijdsbesteding 200 uur

4. Handhavingprogramma Gebruikstoezicht

Inleiding op het Gebruikstoezicht.

1. Taakgebied en verantwoordelijkheid.

Onder het taakgebied van het Gebruikstoezicht vallen het toezicht op de naleving en de handhaving van de voorschriften met betrekking tot het ‘bouwen’ en de ‘Ruimtelijke Ordening’. De volgende voorschriften vormen daarvoor het wettelijke kader:

  • ·

    Woningwet;

  • ·

    Wet op de ruimtelijke ordening

  • ·

    Bouwbesluit;

  • ·

    Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit);

  • ·

    Besluit bouwvergunningvrije- en lichtbouwvergunningplichtige bouwwerken;

  • ·

    Asbestverwijderingsbesluit;

  • ·

    Bestemmingsplan.

  • ·

    Bouwverordening;

De toezicht- en handhavingstaak die voortvloeit uit deze voorschriften komt in hoofdzaak neer op de volgende onderwerpen:

  • ·

    toezicht en handhaving m.b.t. het realiseren, wijzigen en slopen van bouwwerken;

  • ·

    toezicht en handhaving m.b.t. de staat van bouwwerken, open erven en terreinen;

  • ·

    toezicht en handhaving m.b.t. het veilige gebruik van bouwwerken, open erven en terreinen;

  • ·

    toezicht en handhaving m.b.t. het gebruik van percelen in relatie tot het bestemmingsplan.

De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van het toezicht en de daaropvolgende handhaving van deze onderwerpen ligt primair bij de afdeling Milieu- en gebruikstoezicht. Het toezicht wordt uitgevoerd door het team Gebruikstoezicht binnen deze afdeling. Hierop gelden echter de volgende uitzonderingen:

ØBouwtoezicht

Dit betreft het toezicht dat wordt uitgevoerd tijdens de realisatie, wijziging en sloop van bouwwerken waarvoor een bouw- en of sloopvergunning verleend. Dit toezicht wordt onder de regie van de afdeling Milieu- en gebruikstoezicht uitgevoerd door de afdeling Technische Vergunningen van de dienst Publiek.

ØToezicht Gebruiksbesluit

Dit betreft het toezicht op het brandveilige gebruik van bouwwerken binnen het kader van het Gebruiksbesluit. (gebruiksvergunning en meldingplichtige gebruikssituaties). Dit toezicht wordt onder de regie van de afdeling Milieu- en gebruikstoezicht uitgevoerd door de Brandweer.

De behandeling van handhavingprocedures wordt primair geheel binnen de afdeling Milieu- en gebruikstoezicht zelf afgehandeld.

Naast het houden van toezicht en de behandeling van inhoudelijke handhavingzaken is het team Gebruikstoezicht ook nauw betrokken bij de totstandkoming van beleid.

2. Formatie en inzet

De vaste formatie van het team Gebruikstoezicht bestaat in 2009 uit 9 fte (6,5 fte toezicht en 2,5 fte juridisch). Daarnaast beschikt de afdeling over extra budget voor tijdelijke inhuur van 1,5 fte. De beschikbare capaciteit zal als volgt worden ingezet:

Reguliere taken:

·Afhandeling werkvoorraad

- toezicht 3 fte

- juridisch 1 fte

De werkzaamheden voor de afhandeling van de werkvoorraad bestaan uit:

  • -

    behandelen van klachten;

  • -

    behandelen van verzoeken tot handhaving;

  • -

    werkzaamheden voortvloeiende uit kleinschalige calamiteiten;

  • -

    wegwerken van achterstanden m.b.t. de reeds bestaande dossiervoorraad.

    • ·

      Uitvoeren van actief toezicht op de staat van bestaande bouwwerken:

  • - toezicht 3 fte

  • - juridisch 1,5 fte

In 2009 zal worden gestart met de organisatie en uitvoering van actief toezicht op de staat en het gebruik van bestaande bouwwerken. Tot op heden werd geen structureel actief toezicht op dit gebied uitgevoerd. Door dit wel te doen worden risico’s voorkomen.

Vooral de aspecten constructieve veiligheid en brandveiligheid zijn bij dit toezicht belangrijke onderwerpen. De beschikbare capaciteit is niet voldoende om alle taken binnen dit taakgebied uit te voeren. In 2009 zal worden getracht om inzichtelijk te maken hoeveel capaciteit noodzakelijk is om te kunnen spreken van een aanvaardbaar basisniveau van toezicht en handhaving binnen dit taakgebied. De werkzaamheden die in 2009 zullen worden uitgevoerd staan beschreven in het onderdeel ‘Reguliere taken Gebruikstoezicht’ onder het taakveld ‘B. Staat van bestaande bouwwerken, erven en andere terreinen’ .

Projecten

- toezicht 1,5 fte

- juridisch 0,5 fte

Naast het uitvoeren van reguliere werkzaamheden zal het team gebruikstoezicht in 2009 betrokken zijn bij de uitvoering van een aantal specifieke en doelgerichte afdelingsoverstijgende projecten waarbij toezicht en handhaving gewenst is.

3. Aandachtspunten

·Achterstand dossierafhandeling

In de afgelopen jaren heeft het gebruikstoezicht niet kunnen beschikken over voldoende capaciteit om alle voorkomende reguliere werkzaamheden op te pakken. Hierdoor is een achterstand ontstaan van nog op te pakken handhavingdossiers. In 2009 zal de koers die in het voorgaande jaar is ingezet om deze achterstand zo snel mogelijk weg te werken worden voortgezet. Het streven daarbij is de huidige achterstand in 2009 te halveren. Het wegwerken van de achterstanden is van belang om vanuit niet programmatisch reactief toezicht over te kunnen schakelen naar programmatisch actief toezicht.

·Administratieve vastlegging.

Bij de aanpak van het toezicht en de handhaving wordt gebruik gemaakt van de softwareapplicatie ‘Handhavingmodule Ruimtelijke Ordening en Bouwen’ (HaROB). Deze software voorziet in de noodzakelijke “tools” om de afhandeling van dossiers in goede banen te leiden. Met het oog op de nieuwe werkwijze rondom de WABO zal de functionaliteit van HaROB opnieuw moeten worden bekeken. Eventueel dient een pakket van eisen te worden geformuleerd m.b.t. de benodigde functionaliteit van een registratiesysteem dat is afgestemd op de nieuwe WABO-procedures waardoor tijdige en efficiënte afstemming daarop mogelijk wordt.

Reguliere taken Gebruikstoezicht

A.Realisatie, wijziging en slopen van bouwwerken.

Doelstelling:

Bevorderen dat bij het bouwen, verbouwen en slopen van bouwwerken de wettelijke voorschriften uit de Woningwet, de bouwverordening, het Bouwbesluit, het bestemmingsplan en overige bouwvoorschriften worden nageleefd, zodat de gewenste ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteiteisen van bouwwerken gerealiseerd en in stand gehouden worden.

Activiteiten:

  • A.

    (Ver)bouwen zonder/in afwijking van de bouwvoorschriften.

    • Ø

      Hoge prioriteit:

      ·Alle regulier vergunningplichtige bouwactiviteiten met betrekking tot gebouwen.

    • ·Lichtbouwvergunningplichtige- en bouwvergunningvrije bouwactiviteiten in de volgende situaties:

      • -

        realisatie van een gecompliceerde draagconstructie in strijd met het Bouwbesluit bij een woning bijvoorbeeld ten behoeve van een geveldoorbraak i.v.m. een aan- en uitbouw of het wijzigen van de dakconstructie i.v.m. het plaatsen van een dakopbouw.

Inzet en aanpak:

=> Behoudens enkele projecten geen actieve opsporing van overtredingen.

Indien tijdens de uitvoering van genoemde activiteiten wordt geconstateerd dat sprake is van bouwen of verbouwen in afwijking van de voorschriften dan zal direct contact worden gezocht met de overtreder. Indien legalisatie van het geconstateerde tot de mogelijkheden behoort dan zal de overtreder worden verzocht alsnog zo spoedig mogelijk zorg te dragen voor formele legalisatie van het geconstateerde en in afwachting daarvan af te zien van verdergaande afwijking van de voorschriften. Indien aan dit verzoek in onvoldoende mate gehoor wordt gegeven of indien blijkt dat legalisatie niet mogelijk is en de geconstateerde overtreding blijft voortbestaan dan zal een formeel handhavingtraject worden gestart om de situatie in oorspronkelijke staat terug te brengen. Zo nodig zullen in dit traject de bouwactiviteiten formeel worden stilgelegd.

  • Ø

    Gemiddelde prioriteit:

  • ·

    Lichtbouwvergunningplichtige- bouwactiviteiten in de volgende situaties:

    -realisatie van aan- en uitbouwen die niet onder de hoge prioriteit vallen en bergingen waarvoor geldt dat zij zijn gesitueerd op het voorerf of op het zijerf indien dit zijerf is gekeerd naar de openbare weg of het openbaar groen.

Inzet en aanpak:

=> Behoudens enkele projecten geen actieve opsporing van overtredingen.

Indien tijdens de uitvoering van genoemde activiteiten wordt geconstateerd dat sprake is van bouwen of verbouwen in afwijking van de voorschriften dan zal direct contact worden gezocht met de overtreder. Indien legalisatie van het geconstateerde tot de mogelijkheden behoort dan zal de overtreder worden verzocht alsnog zo spoedig mogelijk zorg te dragen voor formele legalisatie van het geconstateerde en in afwachting daarvan af te zien van verdergaande afwijking van de voorschriften. Indien aan dit verzoek in onvoldoende mate gehoor wordt gegeven of indien blijkt dat legalisatie niet mogelijk is en de geconstateerde overtreding blijft voortbestaan dan zal een formeel handhavingtraject worden gestart om de situatie in oorspronkelijke staat terug te brengen. Zo nodig zullen in dit traject de bouwactiviteiten formeel worden stilgelegd.

  • Ø

    Lage prioriteit

  • ·

    Lichtbouwvergunningplichtige bouwactiviteiten in de volgende situaties:

    -realisatie van aan- en uitbouwen die niet onder de hoge prioriteit vallen en bergingen waarvoor geldt dat zij zijn gesitueerd op het achtererf;

  • ·

    realisatie van dakkapellen;

  • ·

    realisatie van overige bouwwerken zoals erfafscheidingen, schotelantennes, flonders etc.

Inzet en aanpak:

=> Geen actieve opsporing van overtredingen.

B.Slopen zonder/in afwijking van de vereiste vergunning.

Voor het (gedeeltelijk) slopen van bouwwerken is over het algemeen een sloopvergunning vereist. Alleen indien sprake is van sloop met een zeer geringe omvang waarbij in totaal minder dan 10 m³ sloopafval vrijkomt, vervalt deze verplichting. Uitzondering hierop vormt het verwijderen van asbest. Indien sprake is van het (mede) slopen of verwijderen van asbest uit bouwwerken dan is, behoudens enkele in de bouwverordening en het Asbestverwijderingsbesluit - met name genoemde minder risicovolle situaties - , altijd een sloopvergunning vereist ongeacht de hoeveelheid.

Prioriteitstelling: Hoog

·Alle voorkomende vergunningplichtige en meldingplichtige sloopwerkzaamheden

Inzet en aanpak:

=> Geen actieve opsporing van overtredingen.

Indien tijdens de uitvoering wordt geconstateerd dat sprake is van slopen zonder of in afwijking van de vereiste vergunning of melding dan wordt direct overgegaan tot stillegging van de sloop. Snel ingrijpen is bij slopen noodzakelijk omdat het in de meeste gevallen een ongecontroleerde en onomkeerbare activiteit betreft waardoor bijvoorbeeld onbedoeld asbest in de omgeving terecht kan komen of waarbij (een deel van) het gebouw definitief teniet gaat. Na de stillegging zal afhankelijk van de situatie bekeken worden welke vervolgstappen noodzakelijk zijn om tot een normconforme situatie te komen.

C.Tijdelijke bouwvergunning.

Artikel 45 Woningwet voorziet in de mogelijkheid om een tijdelijke bouwvergunning af te geven. Een dergelijke vergunning is bedoeld voor het oprichten van woonketen en tijdelijke niet tot bewoning bestemde gebouwen als noodlokalen, noodkantoren, bouwdirectieketen en bouwwerken op een voorlopige bestemming. In een tijdelijke bouwvergunning wordt altijd bepaald hoe lang het desbetreffende gebouw in stand mag worden gehouden. Met uitzondering van tijdelijke niet tot bewoning bestemde gebouwen is deze instandhoudingtermijn inclusief eventuele verlenging maximaal 5 jaar. Is de instandhoudingtermijn verstreken dan dient het bouwwerk weer te worden gesloopt.

Gemiddelde prioriteit

Inzet en aanpak:

=> Behoudens enkele projecten geen actieve opsporing van overtredingen.

Indien wordt geconstateerd dat het bouwwerk na het verstrijken van de instandhoudingtermijn in stand wordt gehouden zal direct worden aangeschreven op het slopen van het bouwwerk.

B. Staat van bestaande bouwwerken, erven en andere terreinen.

Doelstelling:

Bevorderen dat de technische staat van bestaande bouwwerken en de staat van erven en andere terreinen op een voldoende niveau blijven zodat deze op onbelemmerde en veilige wijze kunnen worden gebruikt.

Activiteiten:

A.Controle op de technische staat van bouwwerken in relatie tot het Bouwbesluit.

Bestaande bouwwerken dienen met betrekking tot hun technische staat te voldoen aan de voorschriften voor bestaande bouw uit het Bouwbesluit.:

·Constructieve veiligheid:

Hoge prioriteit

Zaanstad kent een groot aantal vooroorlogse bouwwerken met houten paalfunderingen. Gebleken is dat dergelijke funderingen gevoelig zijn voor aantasting waardoor het dragende vermogen sterk afneemt met ernstige verzakking van het bouwwerk tot gevolg. De eigenaar van het bouwwerk is primair verantwoordelijk voor tijdig funderingsherstel. Wanneer niet tijdig wordt ingegrepen kunnen grote risico’s ontstaan ten aanzien van de constructieve veiligheid van het bouwwerk. Gebleken is dat adequaat toezicht op de naleving van de constructieve voorschriften op dit gebied noodzakelijk is (dossier Wilhelminastraat).

Inzet en aanpak:

=> Gedeeltelijk actieve opsporing van overtredingen.

Controle op de naleving van deze voorschriften heeft tot 2009 altijd volgens het zogenaamde piepsysteem plaatsgevonden. Vanaf 2009 zal worden gestart met het uitvoeren van actief toezicht op dit gebied. Hiertoe zal een gemeentelijk meetnet van hoogtebouten worden opgezet. Aanvankelijk zal dit meetnet zich beperken tot de bouwwerken in de Havenbuurt, het gebied ‘De Dwarsstraten’ in de Rosmolenbuurt, de Wilhelminastraat en het Weiver in Krommenie en een aantal lossen bouwwerken waarvan binnen de afdeling reeds bekend is dat zij onderhevig zijn aan zakking. In de komende jaren zal worden gestreefd naar verdere uitbreiding van dit meetnet naar andere gebieden. Ten behoeve van dit meetnet zullen bij een groot aantal nader te selecteren bouwwerken meetbouten in de gevels worden aangebracht. Deze meetbouten zullen periodiek d.m.v. nameting worden gecontroleerd op overmatige zakking. Door deze monitoring wordt het mogelijk om misstanden aan de funderingsconstructie tijdig op te merken waardoor efficiënte verscherping van toezicht mogelijk wordt en bovenal tijdig kan worden aangestuurd op funderingherstel.

·Brandveiligheid:

Hoge prioriteit

Het Gebruiksbesluit stelt in relatie tot de brandveiligheid eisen m.b.t. het gebruik van bouwwerken. Deze eisen zijn niet van bouwkundige aard en hebben dan ook geen betrekking op de bouwtechnische staat van het bouwwerk. De brandweer is aangewezen als toezichthouder op de voorschriften van het Gebruiksbesluit.

Bij het uitvoeren van controles in het kader van het Gebruiksbesluit komt het echter regelmatig voor dat naast de maatregelen op grond van het Gebruiksbesluit tevens bouwtechnische maatregelen dienen te worden getroffen om het gebouw te laten voldoen aan de brandveiligheidseisen uit het Bouwbesluit. De verantwoordelijkheid voor controle en handhaving van de bouwtechnische brandveiligheid conform het Bouwbesluit ligt bij de afdeling Milieu- en Gebruikstoezicht. Het verdient sterk de voorkeur om overtredingen van het Gebruiksbesluit en het Bouwbesluit gelijktijdig aan te pakken. In 2009 zullen hiertoe met de brandweer werkafspraken worden gemaakt ter onderlinge afstemming van werkzaamheden.

B.Controle op een voldoende staat van onderhoud van bouwwerken.

Op grond van de bouwverordening dienen bouwwerken zich in een voldoende staat van onderhoud te bevinden. Achterstand van het onderhoud kan uiteindelijk leiden tot ernstige verpaupering van het bouwwerk waardoor het in een min of meer onbruikbare staat terecht kan gekomen. Uit ervaringen in het afgelopen jaar is gebleken dat het uitblijven van handhaving in dat geval kan leiden tot gevaarlijke situaties en ernstige vormen van sociale overlast in de directe omgeving van het pand.

Gemiddelde prioriteit

Inzet en aanpak:

=> Geen actieve opsporing van overtredingen.

Alleen naar aanleiding van verzoeken tot handhaving zullen ernst en omvang van de situatie nader worden onderzocht. Slechts ingeval sprake is van sterke verpaupering ten gevolge van onvoldoende onderhoud zal worden toegezien op het opheffen daarvan. In het uiterste geval zal daarbij gebruik worden gemaakt van een dwangsom- of bestuursdwangbeschikking om naleving van de voorschriften af te dwingen. In de overige situaties zal het verzoek om handhaving worden afgewezen.

C.Controle op het ontbreken van een aansluiting op de openbare riolering of aansluiting anderszins.

Op grond van de bouwverordening dient de lozing van huishoudelijk afvalwater en fecaliën plaats te vinden middels een aansluiting op de openbare riolering of via een voor het doel geschikte andere methode. Door het gemis van een aansluiting op de openbare riolering of aansluiting anderszins (septictank) kunnen de hygiëne en de veiligheid van het milieu in gevaar komen.

Gemiddelde prioriteit

Inzet en aanpak:

=> Geen actieve opsporing van overtredingen.

Alleen naar aanleiding van klachten, meldingen en/of verzoeken tot handhaving zullen ernst en omvang van de situatie nader worden onderzocht en zal worden toegezien op het opheffen van een strijdige situatie. Zonodig zal daarbij gebruik worden gemaakt van een dwangsom- of bestuursdwangbeschikking om naleving van de voorschriften af te dwingen. In de overige situaties zal het verzoek om handhaving worden afgewezen.

D.Controle op het gebruiksgereed zijn van technische installaties.

Op grond van de bouwverordening dienen in bouwwerken aanwezige technische installaties gebruiksgereed te zijn. Het betreft daarbij met name de elektrische-, gas- en waterleidinginstallatie. Vooral bij elektrische- en gasinstallaties kunnen, gezien de aard van de installatie, risico´s voor de veiligheid ontstaan indien deze niet aan de voorschriften voldoen.

Hoge prioriteit

Inzet en aanpak:

=> Geen actieve opsporing van overtredingen.

Alleen naar aanleiding van klachten, meldingen en/of verzoeken tot handhaving zal worden toegezien op het in overeenstemming brengen van de installatie met de van toepassing zijnde voorschriften. Zonodig zal daarbij gebruik worden gemaakt van een dwangsom- of bestuursdwangbeschikking om naleving van de voorschriften af te dwingen.

E.Controle op de staat van het uiterlijk van bouwwerken in relatie tot welstand.

Het uiterlijk van een bouwwerk mag niet in ernstige mate in strijd zijn met redelijke eisen van welstand. Is dit wel het geval dan kan worden aangeschreven op het in overeenstemming brengen van het uiterlijk met de criteria zoals vastgelegd in de welstandsnota.

Lage prioriteit

Inzet en aanpak:

=> Geen actieve opsporing van overtredingen.

Alleen naar aanleiding van verzoeken tot handhaving zullen ernst en omvang van de situatie nader worden onderzocht. Slechts ingeval sprake is van sterke verpaupering zal worden toegezien op het opheffen daarvan. In het uiterste geval zal daarbij gebruik worden gemaakt van een dwangsom- of bestuursdwangbeschikking om naleving van de voorschriften af te dwingen. In de overige situaties zal het verzoek om handhaving worden afgewezen.

F.Controle op de gevaarlijke of hinderlijke staat van het terrein.

Open erven en terreinen mogen zich op grond van de bouwverordening niet in gevaarlijke of hinderlijke staat bevinden. Voorbeelden hiervan zijn de aanwezigheid van zeer drassige grond zonder afzetting of het in grote hoeveelheden verstuiven van opgebracht zand.

Hoge prioriteit

Inzet en aanpak:

=> Geen actieve opsporing van overtredingen.

Alleen naar aanleiding van klachten, meldingen en/of verzoeken tot handhaving zullen ernst en omvang van de situatie nader worden onderzocht en zal worden toegezien op het opheffen van een strijdige situatie. Zonodig zal daarbij gebruik worden gemaakt van een dwangsom- of bestuursdwangbeschikking om naleving van de voorschriften af te dwingen.

G.Controle op de onvoldoende staat van onderhoud van open erven en terreinen.

Op grond van de bouwverordening dienen open erven en terreinen zich in een voldoende staat van onderhoud te bevinden. Slecht onderhouden terreinen kunnen aanleiding geven tot het dumpen van afval. Dit heeft over het algemeen een negatief effect op de directe omgeving.

Gemiddelde prioriteit

Inzet en aanpak:

=> Geen actieve opsporing van overtredingen.

Geen actieve opsporing van overtredingen. Alleen naar aanleiding van verzoeken tot handhaving zullen ernst en omvang van de situatie nader worden onderzocht. De slechte staat van onderhoud zal in dat geval altijd worden beoordeeld in relatie met het veroorzaken van gevaar en/of overlast als bedoeld onder punt F. Slechts indien mede van dergelijk gevaar en/of overlast sprake is zal de zaak verder in behandeling worden genomen. Zonodig zal daarbij gebruik worden gemaakt van een dwangsom- of bestuursdwangbeschikking om naleving van de voorschriften af te dwingen. In de overige situaties zal het verzoek om handhaving worden afgewezen.

C. Veilig gebruik van bestaande bouwwerken, open erven of terreinen.

Doelstelling:

Bevorderen dat de wettelijke voorschriften met betrekking tot het gebruik van bestaande bouwwerken, open erven of terreinen uit de Woningwet, het Bouwbesluit, het Gebruiksbesluit en de bouwverordening worden nageleefd, zodat de gebruiksveiligheid is gewaarborgd.

Activiteiten:

A.Brandveilig gebruik.

Ten aanzien van het veilige gebruik van bouwwerken spelen vooral de brandveiligheidsvoorschriften een belangrijke rol. Deze voorschriften zijn opgenomen in het Besluit brandveilig gebruik van bouwwerken, kortweg het Gebruiksbesluit, dat op 1 november 2008 in werking is getreden. Het gaat daarbij niet om het regelen van de bouwkundige brandveiligheidsvoorzieningen. Deze zijn namelijk al opgenomen in het Bouwbesluit. In het Gebruiksbesluit wordt onderscheid gemaakt tussen vergunningplichtige en meldingsplichtige gebruikssituaties. Tevens bevat het besluit een aantal algemeen geldende bepalingen m.b.t. de brandveiligheid die op elk gebruik van toepassing zijn.

Hoge prioriteit

Inzet en aanpak:

=> Actieve opsporing van overtredingen.

De brandweer is door het college formeel aangewezen als toezichthouder in het kader van het Gebruiksbesluit. Dit toezicht zal onder de regie van de afdeling Milieu- en Gebruikstoezicht worden uitgevoerd. In 2009 zal hiervoor een toezicht en toetsingsprotocol nader worden uitgewerkt. De brandweer is vanuit haar rol verantwoordelijk voor het toezicht en fungeert als adviseur met betrekking tot verdere handhaving.

B.Gebruiksverbod bij overbevolking.

Op grond van de bouwverordening dient per bewoner in een woning 12 m² gebruiksoppervlakte beschikbaar te zijn. Deze bepaling is bedoeld om excessen met betrekking tot overbevolking tegen te gaan. Dit kan een rol spelen bij kamerverhuur e.d.

Gemiddelde prioriteit

Inzet en aanpak:

=> Behoudens enkele projecten geen actieve opsporing van overtredingen.

Bij overtreding van het gebruiksverbod zal worden toegezien op het in overeenstemming brengen van het gebruik met de van toepassing zijnde voorschriften. Zonodig zal daarbij gebruik worden gemaakt van een dwangsom- of bestuursdwangbeschikking om naleving van de voorschriften af te dwingen.

C.Gebruiksverbod bij bouwvalligheid.

Deze bepaling uit de bouwverordening is bedoeld voor een situatie waarbij de continuering van het gebruik van een bouwwerk in gevaar komt in verband met bouwvalligheid van dat bouwwerk of van een naastgelegen bouwwerk. Het betreft altijd een calamiteit waarbij direct ingrijpen noodzakelijk is.

Prioriteitstelling: Hoog

Inzet en aanpak:

=> Geen actieve opsporing van overtredingen.

In voorkomend geval zal direct worden ingegrepen om de veiligheid te waarborgen bijvoorbeeld door middel van het (laten) uitvoeren van stutwerkplaatsen, het plaatsen van afzetting of het ontruimen van het bouwwerk.

D.Naleving van de bepalingen uit het bestemmingsplan

Doelstelling:

Bevorderen dat de bepalingen in het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan worden nageleefd.

Activiteiten:

A.Gebruik in strijd met de bestemming.

Het gebruik van gronden en de zich daarop bevindende bouwwerken wordt in het bestemmingsplan geregeld. Het gebruik zal in principe met het bestemmingsplan in overeenstemming moeten zijn tenzij vrijstelling is verleend om gronden in afwijking van het bestemmingsplan te gebruiken.

Prioriteit:

Indien in samenhang met het strijdige gebruik in voorkomend geval tevens sprake is van het bouwen en/of verbouwen in afwijking van de bouwvoorschriften dan worden prioritering en de wijze van aanpak gevolgd zoals beschreven bij het onderwerp Realisatie, wijziging en slopen van bouwwerken. (zie daarvoor onderdeel A van de reguliere taken Gebruikstoezicht). Voor het overige hebben overtreding ten aanzien van het gebruik in strijd met de bestemming gemiddelde prioriteit.

Inzet en aanpak:

=> Behoudens enkele projecten geen actieve opsporing van overtredingen.

B.Uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, zonder aanlegvergunning.

In het bestemmingsplan kan worden bepaald dat voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde een aanlegvergunning noodzakelijk is. Het betreft vooral activiteiten als het graven of dempen van sloten, het aanleggen of afgraven van dijken of het planten van bomen en het scheuren van grasland. Dergelijke activiteiten hebben over het algemeen een ingrijpende invloed op de ruimtelijke omgeving.

Hoge prioriteit

Inzet en aanpak:

=> Behoudens enkele projecten geen actieve opsporing van overtredingen.

Alleen naar aanleiding van klachten, meldingen en/of verzoeken tot handhaving zullen ernst en omvang van de situatie nader worden onderzocht en zal worden toegezien op het opheffen van een strijdige situatie. Zonodig zal daarbij gebruik worden gemaakt van een dwangsom- of bestuursdwangbeschikking om naleving van de voorschriften af te dwingen.

Projecten Gebruikstoezicht

Project: Handhaving illegale kamerverhuur Czarinastraat.

Projecttrekker: dienst Wijken, afdeling Milieu- en Gebruikstoezicht.

Prioriteit: hoog

Projectomschrijving:

De afgelopen jaren is gebleken dat de omvang van illegale kamerverhuur in

hoog tempo aan het toenemen is. Een belangrijke oorzaak hiervan lijkt te zijn gelegen in de noodzaak om te voorzien in onderdak voor buitenlandse tijdelijke arbeidskrachten, voornamelijk van Oost-Europese afkomst. Steeds meer bestaande woningen worden daartoe in aparte delen opgesplitst en onderverhuurd. Daarnaast worden ook steeds vaker wooneenheden gerealiseerd in niet voor bewoning bestemde gebouwen zoals bedrijfs- en kantoorgebouwen. Over het algemeen worden voor deze opsplitsing en bestemmingswijziging geen vergunningen aangevraagd, zijn de woonruimten van bedenkelijke kwaliteit en soms, vooral ten aanzien van de brandveiligheid, ronduit gevaarlijk. Bovendien worden voor deze relatief slechte woonruimten vaak forse huurprijzen gevraagd. Naast het gevaar aspect voor de bewoners zelf leidt illegale kamerverhuur ook vaak tot vele klachten van omwonenden i.v.m. extra overlast. In de afgelopen jaren is vooral ten aanzien van de Czarinastraat sprake geweest van een hoge klachtenstroom met betrekking tot kamerverhuur. Dit vormt de aanleiding tot projectmatig controle van deze straat. Het college heeft in 2008 ingestemd met de aanpak.

Uitvoerbaarheid:

De uitvoering van dit project zal plaatsvinden conform het plan van aanpak dat daartoe inmiddels is opgesteld.

Activiteiten:

Alle adressen in de Czarinastraat zullen in het GBA worden gecontroleerd op het aantal ingeschreven bewoners. Daarnaast zal een aantal adressen daadwerkelijk worden bezocht voor inspectie. Voor 2009 wordt er vanuit gegaan dat in 15 gevallen daadwerkelijke handhaving noodzakelijk is.

Projectactiviteiten

Aantal

Norm uren

Totaal uren

Controle

80

0,5

40

Vervolgaanpak van geconstateerde overtreding

15

40

600

Totaal benodigde projectcapaciteit

640

Inzet Gebruikstoezicht 2009:

640

Project: Handhaving woonwagenlocatie Zaanderhorn.

Projecttrekker: dienst Wijken, Wijkmanagement

Prioriteitstelling: hoog

Projectomschrijving:

Ten aanzien van woonwagenlocatie Zaanderhorn heeft de gemeenteraad

eind 1990 besloten deze te ontruimen. Deze ontruiming is daarop tot aan 1996, op 5 standplaatsen na, gerealiseerd. In de jaren daarna is het aantal standplaatsen illegaal weer toegenomen tot ca. 9 stuks. Daarnaast is tevens aan wildgroei aan uiteenlopende aan- en bijgebouwen ontstaan die over het algemeen zonder vergunningen zijn gerealiseerd. Controle op de naleving van bouw- en veiligheidsvoorschriften heeft de afgelopen jaren niet plaatsgevonden. De situatie aan de Zaanderhorn heeft regelmatig geleidt tot klachten van bewoners van de woningen aan de Hemkade. Om te voorkomen dat een ‘free area’ ontstaat wordt momenteel gewerkt aan een plan van aanpak voor de locatie. Hierbij zal ook een taak zijn weggelegd voor het toezicht en de handhaving van de bouw- en bestemmingsplanvoorschriften. Dit geldt zowel voor het woonwagenkamp zelf als ook voor de woningen aan de Hemkade.

Uitvoerbaarheid:

Momenteel (eind 2008) wordt gewerkt aan de totstandkoming van een plan van aanpak voor de locatie. Deelname aan dit project zal overeenkomstig dit plan plaatsvinden.

Activiteiten:

Op basis van de beschikbare informatie wordt er vanuit gegaan dat inventarisatie dient plaats te vinden van illegale bouwwerken en standplaatsen en dat daaruit een 20-tal zaken naar voren zal komen waarbij daadwerkelijke handhaving noodzakelijk is. Voor 2009 wordt rekening gehouden met het uitvoeren van de inventarisatie en het uitvoeren van de helft van het aantal verwachtte overtredingen.

Projectactiviteiten

Aantal

Norm uren

Totaal uren

Inventarisatie van illegale bebouwing

30

5

150

Handhaving van illegale bebouwing (Hemkade)

10

20

200

Handhaving van illegale bebouwing (Zaanderhorn)

10

40

400

Totaal benodigde projectcapaciteit

750

Inzet Gebruikstoezicht 2009:

450

Project: Inventarisatie bestemmingsplan Krommeniedijk

Projecttrekker: dienst Wijken, afdeling Milieu- en Gebruikstoezicht

Prioriteitstelling: middel

Projectomschrijving:

Medio 2008 is door de raad een nieuw bestemmingsplan vastgesteld voor het gebied Krommeniedijk e.o. Bij deze vaststelling is aan de raad de toezegging gedaan om bestemmingsplanovertredingen binnen het plangebied zo spoedig mogelijk te inventariseren en aan de raad voor te leggen.

Uitvoerbaarheid:

Inmiddels (eind 2008) wordt gewerkt aan de totstandkoming van een plan van aanpak voor de inventarisatie. Zodra dit plan van aanpak is goedgekeurd zal worden gestart met de uitvoering van het project. Aan de raad is toegezegd dat de uitkomsten van de inventarisatie aan het begin van het tweede kwartaal van 2009 zullen worden voorgelegd. Het project dient daarom in het eerste kwartaal van 2009 te worden uitgevoerd.

Activiteiten:

Het totale grondoppervlak binnen het bestemmingsplan bestaat uit ongeveer 140 afzonderlijke percelen. Deze zullen allemaal worden bezocht waarbij het gebruik en de aanwezige bebouwing zal worden bekeken. Vooraf zullen betrokkenen worden geïnformeerd over de uitvoering van het project. Daarna zullen de bevindingen aan het bestemmingsplan worden getoetst op legaliteit. De uitkomsten van de inventarisatie zullen aan de raad worden voorgelegd waarbij zal worden gevraagd wat er verder dient te gebeuren met de uitkomsten. Voor 2009 is geen capaciteit gereserveerd voor een eventuele vervolgaanpak. Indien deze vervolgaanpak in 2009 wel noodzakelijk blijkt dan zal dat gevolgen hebben voor de uitvoerbaarheid van een aantal andere projecten.

Projectactiviteiten

Aantal

Norm uren

Totaal uren

Inventarisatie van 140 percelen

140

6

840

Totaal benodigde projectcapaciteit

840

Inzet Gebruikstoezicht 2009:

840

Project: Handhaving reclamebeleid Inverdan.

Projecttrekker: dienst Wijken, Programmagroep Inverdan

Prioriteitstelling: laag

Projectomschrijving:

Op dit moment (eind 2008) wordt gewerkt aan de totstandkoming van een beleidskader voor gevelreclame binnen het gebied Inverdan. Dit beleidskader zal gaan fungeren als nieuw toetsingskader bij het aanbrengen van reclame-uitingen binnen dit gebied. Gebleken is dat in het recente verleden op diverse locaties binnen het gebied gevelreclame is aangebracht die niet in overeenstemming is met het huidige beleid. Het hanteren van nieuw beleid heeft geen zin als niet gelijktijdig wordt toegezien op correcte naleving daarvan.

Uitvoerbaarheid:

Uitgangspunt bij de aanpak van in afwijking gerealiseerde gevelreclame is dat de gemeente vanuit haar rol als regisseur voor de ontwikkeling van Inverdan in overleg treedt met de betrokken ondernemer om mee te denken over een oplossing voor gevelreclame in overeenstemming met het nieuwe beleid. Is geen sprake van bereidwilligheid van de ondernemer om vrijwillig mee te werken aan het in overeenstemming brengen van de reclame met het nieuwe beleid dan zal worden opgetreden d.m.v. handhaving.

Activiteiten:

Voor 2009 wordt er vanuit gegaan dat in 10 gevallen een handhavingprocedure noodzakelijk is.

Projectactiviteiten

Aantal

Norm uren

Totaal uren

Handhaving van strijdige gevelreclame

10

20

200

Totaal benodigde projectcapaciteit

200

Inzet Gebruikstoezicht 2009:

200

Project: Integrale controle bedrijventerrein Noorderveld.

Projecttrekker: Dienst Wijken, afdeling Milieu- en Gebruikstoezicht.

Prioriteitstelling: Hoog

Projectomschrijving:

In verband met de revitalisering van bedrijventerreinen is enkele jaren geleden een globale inventarisatie van illegaliteit bij bedrijven uitgevoerd op onder anderen bedrijventerrein Noorderveld. Uit deze inventarisatie is gebleken dat sprake is van een aanzienlijke hoeveelheid misstanden en overtreding met betrekking tot onder andere de bouw- en bestemmingsplanvoorschriften. In verband hiermee is bestuurlijk de wens uitgesproken om het bedrijventerrein projectmatig te controleren. Dit project zal integraal met de bedrijfscontroles vanuit het beleidsveld milieu plaatsvinden.

Uitvoerbaarheid:

De destijds gehouden inventarisatie is uitgevoerd volgens de zogenaamde ‘gevelcheck’ door scholieren binnen het IKTC-scholingsproject. Er zijn daarbij geen inpandige controles uitgevoerd. Omdat de inventarisatie geen volledig beeld geeft van de situatie en inmiddels enigszins is gedateerd, is de verwachting dat het aantal daadwerkelijke overtredingen van de bouw-en bestemmingsplanvoorschriften op dit moment groter is dan destijds is geconstateerd. Op dit moment (eind 2008) wordt gewerkt aan de totstandkoming van een plan van aanpak voor de handhaving. Uitvoering van dit project geschied onder het voorbehoud dat daarvoor in 2009 nog voldoende capaciteit beschikbaar blijft na het uitvoeren van een aantal andere projecten en de gereserveerde capaciteit niet nodig is voor een eventuele vervolgaanpak in het kader van het project ‘Inventarisatie bestemmingsplan Krommeniedijk’ In verband hiermee zal in ieder geval zal niet eerder met de uitvoering van het project worden gestart dan in het derde kwartaal van 2009.

Activiteiten:

Binnen het beleidsveld milieu zullen alle bedrijven op industrieterrein Noorderveld in 2009 worden gecontroleerd op de naleving van de milieuvoorschriften. Gelijktijdig zal daarbij integraal worden gekeken naar de naleving van de bouw- en bestemmingsplanvoorschriften. Na constatering van een afwijkende situatie zal deze worden voorgelegd aan de toezichthouders van het gebruikstoezicht voor inhoudelijke beoordeling en eventuele verdere handhaving.

Op het bedrijventerrein Noorderveld bevonden zich ten tijde van de gehouden inventarisatie 354 bedrijven. Dit aantal is sindsdien gestegen. Voor 2009 wordt (onder voorbehoud van voldoende capaciteit) rekening gehouden met de uitvoering van 75 bedrijfscontroles en het toetsen van ca. 60 situaties aan het bestemmingsplan. Voor de daadwerkelijke handhaving van aangetroffen overtredingen is voor 2009 geen capaciteit gereserveerd.

Projectactiviteiten

Aantal

Norm uren

Totaal uren

Controle van bedrijven

375

2

750

Toetsing aan de bestemmingsplanvoorschriften

120

1

120

Handhaving van geconstateerde overtreding

40

25

1000

Totaal benodigde projectcapaciteit

1870

Inzet Gebruikstoezicht 2009:*

214*

* Inzet onder voorbehoud van voldoende capaciteit.

Project: Handhaving van illegale caravanstallingen.

Projecttrekker: dienst Stad

Prioriteit: hoog

Projectomschrijving:

Met name in de buitengebieden komt het regelmatig voor dat opstallen die bijvoorbeeld zijn bedoelt voor agrarische bedrijfsvoering worden gebruikt als stalling voor kampeercaravans. Dit gebruik is in de meeste gevallen in strijd met het bestemmingsplan en in principe dan ook niet toegestaan. Daarnaast worden ook regelmatig caravans in grote getale gestald op open terreinen in strijd met de bestemming van dat terrein. Dit heeft vaak een sterk ontsierend effect op de beeldkwaliteit van de omgeving. Medio 2004 is door de toenmalige afdeling Handhaving gestart met het aanpakken van dit strijdige gebruik. Het ging daarbij destijds om ca. 7 gevallen die bij toeval aan het licht waren gekomen. Op verzoek van het bestuur is deze aanpak destijds gestaakt in afwachting van een nadere uitwerking van beleid op dit gebied. Aan de totstandkoming van dit beleid wordt momenteel gewerkt. Zodra dit beleid is vastgesteld kan worden gestart met inventarisatie en eventuele vervolgaanpak d.m.v. handhaving.

Uitvoerbaarheid:

Ten aanzien van de daadwerkelijk benodigde inzet van toezicht en handhaving bestaan op dit moment nog onduidelijkheid. Er bestaat immers nog geen concreet inzicht omtrent de omvang van illegaliteiten omdat tot op heden nog geen inventarisaties hebben plaatsgevonden. Voorts ontbreekt op dit moment het beleidskader dat noodzakelijk is bij de beoordeling van vermeende strijdige situaties. Uitvoering van dit project geschied onder het voorbehoud dat daarvoor in 2009 nog voldoende capaciteit beschikbaar blijft na het uitvoeren van een aantal andere projecten en de gereserveerde capaciteit niet nodig is voor een eventuele vervolgaanpak in het kader van het project ‘Inventarisatie bestemmingsplan Krommeniedijk’ In verband hiermee zal in ieder geval zal niet eerder met de uitvoering van het project worden gestart dan in het derde kwartaal van 2009.

Activiteiten:

Om de omvang van het probleem in kaart te brengen is een gemeentebrede inventarisatie noodzakelijk. Voor de daadwerkelijke handhaving van aangetroffen overtredingen is voor 2009 geen capaciteit gereserveerd.

Projectactiviteiten

Aantal

Norm uren

Totaal uren

Controleren van percelen op de aanwezigheid van een caravanstalling (Inventarisatie)

175

2

350

Vervolgaanpak van geconstateerde overtreding

20

30

600

Totaal benodigde projectcapaciteit

950

Inzet Gebruikstoezicht 2009 :*

350*

* Inzet onder voorbehoud van voldoende capaciteit.

5. Handhavingprogramma Straattoezicht

Toelichting

1. Taakveld

Het taakveld van Straattoezicht bestaat uit het toezicht op de naleving en handhaving van onder andere de volgende wetten en voorschriften:

  • ·

    De Algemene Plaatselijke Verordening

  • ·

    Marktverordening/ Kermisverordening

  • ·

    De Wet Milieubeheer (De Afvalstoffenverordening)

  • ·

    Wegenverkeerswet

2. Formatie

De vaste formatie voor Straattoezicht is 18,5 fte (inclusief 1 fte juridische ondersteuning) en 5 fte inhuur via PCH.

3. Monitoring

Per onderdeel is aangegeven wat er jaarlijks gemonitoord zal worden.

Toezicht en handhaving Algemene Plaatselijke Verordening

Doelstelling:

Bevorderen dat de wettelijke regels en overige voorschriften op het gebied van de Algemene Plaatselijke Verordening Zaanstad (hierna te noemen de APV) worden gehandhaafd, zodat de gewenste ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid van de wijken in stand wordt gehouden. Het doel is normconformgedrag van de burgers.

Activiteiten:

De afdeling Straattoezicht van de sector Handhaving is belast met het handhaven van de APV. In de APV zijn diverse onderwerpen opgenomen waarop toezicht wordt gehouden en bij overtreding wordt gehandhaafd. Bestuursrechtelijk handhaven betekent het opleggen van een dwangsom of het toepassen van bestuursdwang. Daarnaast wordt er ook strafrechtelijk gehandhaafd (Wet Mulder).

Er wordt door de gemeente meestal opgetreden naar aanleiding van een klacht/ melding of een verzoek tot handhaving. De toezichthouders constateren ook overtredingen tijdens hun controles.

Ten einde effectiever en efficiënter te kunnen handhaven wordt in overleg met het wijkmanagement, wijkoverleg en pro actieve burgers afspraken gemaakt over de aanpak van de problematiek/ overlast in bepaalde wijken en de inzet van handhaving daarbij. Hulpmiddelen daarbij zijn het ‘informatiegestuurd’ handhaven en de risicoanalyse zoals deze voor handhaving van de openbare ruimte is vastgesteld.

In 2009 zal de sector Handhaving weer aanwezig zijn bij enkele buurtschouwen. Gelet op de beschikbare capaciteit kan de sector niet bij alle 17 buurtschouwen (= 17 wijken) aanwezig zijn. In overleg met het Wijkmanagement zal worden bepaald bij welke buurtschouwen de aanwezigheid van de sector Handhaving gewenst is. Bij de buurtschouw zal – net als voorheen - op overtredingen van de APV, de Wegenverkeerswet en de Afvalstoffenverordening worden gelet.

In de APV staan ook bepalingen over bv. horeca-inrichtingen, seksinrichtingen en vuurwerk. Hierop houden de toezichthouders van Straattoezicht geen toezicht, maar de toezichthouders van de afdeling Milieu- en Gebruikstoezicht.

Op grond van de risicoanalyse worden voor wat betreft de toezicht en handhaving van de APV de volgende prioriteiten gesteld:

- Toezicht en handhaving van het hondenbeleid

Prioriteit: hoog

Ureninzet: 2700 uren

Onderwerpen:

-opruimplicht en de aanlijnplicht, uitrenplaatsen en gevaarlijke en hinderlijke honden.

- Evenementen

Prioriteit hoog: toezicht en handhaving bij grote (high profile) evenementen

Prioriteit middel: toezicht en handhaving bij kleine (low profile) evenementen.

Ureninzet: 900 uren bij grote evenementen en 500 uren bij kleine evenementen.

Onderwerpen:

Het gaat hier om (grote en kleine) evenementen in de openbare ruimte welke niet gerelateerd zijn aan een inrichting (bedrijf). Bijvoorbeeld de kermissen en Dam tot Damloop etc. Er wordt gehandhaafd op basis van een door dienst Publiek afgegeven evenementenvergunning (bijv. geluid en verkeersveiligheid). Er wordt hierbij samengewerkt met de brandweer.

Vanuit de brandweer wordt toezicht gehouden op de brandveiligheid/ bereikbaarheid voor hulpverleningsdiensten van evenementen.

- Illegaal gebruik openbare ruimte

Prioriteit: middel

Ureninzet: 1400 uren

Onderwerpen:

Toezicht en handhaven van:

  • -

    Het parkeren van voertuigen langer dan wettelijk is toegestaan (caravan, aanhangwagen, etc.),

  • -

    Het op de weg aanwezig hebben van voertuigwrakken (auto’s, aanhangers, boten etc.),

  • -

    Het zonder een vergunning plaatsen van objecten op de openbare weg, (zeecontainers, bouwketen, afvalcontainers, reclameborden etc.),

  • -

    Plaatsen van tijdelijke terrassen en uitstallingen,

  • -

    Het zogenoemde ‘wildplakken’,

  • -

    Fietsenoverlast bij stations.

- Flora en fauna

Prioriteit: middel

Ureninzet: 450 uren

Onderwerpen:

Toezicht en handhaven van:

  • -

    Illegale kap van bomen (zonder kapvergunning),

  • -

    Vernieling openbaar groen/ illegaal gebruik openbaar groen,

  • -

    Illegaal vangen van vogels, stropen en verstoren van dieren.

Havens en vaarwegen

In afdeling 5.3 APV staan bepalingen gericht op het openbaar water. De toezichthouders van de afdeling Straattoezicht houden geen toezicht op het openbaar water. Het toezicht op het openbaar water ligt bij de afdeling Havens & Vaarwegen. De afdeling Havens & Vaarwegen kan niet zelfstandig handhavend optreden aangezien zij hier geen bevoegdheid voor hebben. Er is afgesproken dat de afdeling Straattoezicht een handhavingprocedure opstart bij overtreding van de artikelen van afdeling 5.3 van de APV, welke voor gevaar, hinder of ernstige overlast zorgen.

Monitoring:

Aantal Wet Mulderbeschikkingen hondenpoep begroot 2009: 200

Aantal Wet Mulder beschikkingen overig APV begroot 2009: 100

Toezicht en handhaving Wet milieubeheer (afvalstoffenverordening en overige milieudelicten)

Doelstelling:

Bevorderen dat de wettelijke regels en overige voorschriften op het gebied van de Wet milieubeheer worden gehandhaafd, zodat de gewenste ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid (en netheid) van de wijken in stand wordt gehouden. Het doel is normconformgedrag van burgers en bedrijven.

Activiteiten:

Er wordt door de gemeente meestal opgetreden naar aanleiding van een klacht/ melding of een verzoek tot handhaving. Er wordt strafrechtelijk gehandhaafd (wet Mulder) dan wel de privaatrechtelijke weg bewandeld.

Randvoorwaarde voor een optimale handhaving van de afvalstoffenverordening is dat de inzamelcapaciteit voor huishoudelijk afval op orde is.

In overleg met de afdeling Milieu en het Wijkmanagement zal op basis van ‘informatiegestuurd’ handhaven en de risicoanalyse in 2009 verder worden bepaald in welke wijken/ gebieden handhaving het meest gewenst is. Dit in het kader van een meer gebiedsgerichte handhaving.

Op grond van de risicoanalyse worden voor wat betreft de toezicht en handhaving van de Afvalstoffenverordening de volgende prioriteiten gesteld:

- Dumpingen van afval

Prioriteit hoog: dumpingen bedrijfsafval en grofvuil, verkeerd aangeboden huishoudelijk afval

Prioriteit middel: dumpingen van gevaarlijk afval

Ureninzet:

Prioriteit hoog: 2700 uren

Prioriteit middel: 950 uren

Onderwerpen:

Er wordt intensief toezicht gehouden en gehandhaafd op met name:

  • -

    Dumpingen grof vuil (vaak zonder dader; herkomst is vaak lastig te traceren)

  • -

    Dumpingen van afval (met dader op heterdaad)

  • -

    Verkeerd aangeboden huishoudelijk afval (de € 127 brieven).

Overtredingen worden geconstateerd door het zgn. “zakken schudden”. Op basis van adreslabels e.d. worden overtreders aangeschreven. Dagelijks rijdt een toezichthouder rond om te controleren of afval onjuist is aangeboden. De toezichthouder controleert voornamelijk in de wijken waar veelvuldig afval onjuist wordt aangeboden.

-Dumpingen chemisch/ gevaarlijk afval: bijvoorbeeld ammoniak- XTC, asbest. Vaak lastig te traceren. Moet gaan om een overtreding op heterdaad.

Monitoring:

Aantal € 127 brieven begroot in 2009: 250

Toezicht en handhaving op parkeren in Zaanstad en specifiek de oude wijken

Doelstelling:

Bevorderen dat de wettelijke regels en overige voorschriften op het gebied van de APV en Wegenverkeerswet, wordt gehandhaafd, zodat de leefbaarheid in de oude wijken in stand wordt gehouden.

Activiteiten:

Het team ‘Parkeren’ van de afdeling Straattoezicht houdt zich dagelijks bezig met het handhaven van het parkeerbeleid in Zaanstad.

Dat betekent:

  • -

    het opleggen van naheffingsaanslagen (= parkeerbelasting) als er niet of te weinig betaald is voor het parkeren of

  • -

    het uitschrijven van een parkeerbon bij fout parkeren (strafrechtelijk/ Wet Mulder).

  • -

    Of het uitschrijven van een parkeerbon bij overtreding van het belanghebbende-parkeren. (strafrechtelijk)

Gebiedsgericht handhaven: Parkeerdruk in oude wijken

Geconstateerd is dat er regelmatig klachten binnenkomen bij het Wijkmanagement en sector Handhaving vanwege overlast als gevolg van fout parkeren in oude Wijken, zoals in oud Zaandijk, Rooswijk en oud Koog-Zaandijk. Handhaven sec biedt daar niet de oplossing. Daarom zal de afdeling Straattoezicht in 2009 in overleg met de politie, het wijkmanagement, de afdeling Stedenbouw en Verkeer, de afdeling Realisatie en Beheer de parkeerproblematiek in de oude wijken de problematiek in kaart brengen en zoeken naar oplossingen.

Op grond van de risicoanalyse worden voor wat betreft de toezicht en handhaving van de Wegenverkeerswet de volgende prioriteiten gesteld:

- Fout, hinderlijk, gevaarlijk parkeren/ parkeren zonder vergunning

Prioriteit: hoog

Ureninzet: 7850 uren

Onderwerpen:

Toezicht en handhaven van:

  • -

    Fout, hinderlijk en gevaarlijk parkeren

  • -

    Parkeren zonder vergunning

- Niet betaald parkeren

Prioriteit: hoog

Ureninzet: inhuur via PCH, minimaal 7469 en maximaal 8714 uren.

Onderwerpen:

Toezicht en handhaven van:

-Niet of te weinig betaald voor het parkeren.

Monitoring:

Aantal naheffingsaanslagen begroot 2009: 9000

Aantal wet Mulder beschikkingen begroot 2009: 5500

Toezicht en handhaving in Inverdan

Doelstelling:

Bevorderen dat de wettelijke regels en overige voorschriften op het gebied van de APV, Wegenverkerswet en de Afvalstoffenverordening worden gehandhaafd, zodat de gewenste ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid (en netheid) binnen Inverdan gedurende het bouwproces in stand wordt gehouden. Daarnaast heeft de toezichthouder een oog en oorfunctie binnen Inverdan. Dat wil zeggen, dagelijks zichtbaar aanwezig zijn in het gebied en op een effectieve wijze toezicht houden in de publieke ruimte.

Er vindt momenteel extra toezicht en handhaving plaats in Inverdan-oost bovenop het reguliere toezicht/ handhaving. Deze extra inzet van 2 fte, zijnde maximaal 2700 productieve uren per jaar, wordt gedekt uit € 160.000 GSB. Het restant wordt gedekt uit de beheersbegroting.

Voor 2009 wordt een derde medewerker ingezet in Inverdan- west.

Activiteiten:

Ten einde optimaal toezicht te kunnen houden en eventueel te handhaven, is begin 2008 in overleg met het Wijkmanagement en de programmagroep Inverdan de concrete speerpunten bepaald waarop deze extra inzet moet worden gepleegd. Deze afspraken zijn schriftelijk vastgelegd en daarover wordt periodiek door de sector Handhaving gerapporteerd. Voor 2009 blijven deze afspraken in stand.

Prioriteit: hoog

Ureninzet: 2700

Onderwerpen:

Toezicht en handhaving APV (met name fietsparkeren bij het station), de Wegenverkeerswet (parkeren), afval etc.

Belangrijke voorwaarde voor een optimale handhaving van het ‘fietsparkeren’ is dat de stallingsvoorzieningen voor de fietsen voldoende zijn.

Toezicht en handhaving op de markten en kermissen in Zaanstad

Doelstelling:

Toezicht op naleving van de Marktverordening en Kermisverordening waarbij wordt zorggedragen voor een goed en veilig verloop van de markten en kermissen in Zaanstad.

Activiteiten

Het toezicht en handhaving bij markten en kermissen vindt plaats op basis van de Marktverordening en Kermisverordening. Dit betekent dat er bijvoorbeeld toezicht wordt gehouden op het innemen van verkoopruimte of standplaats in overeenstemming met de vergunningvoorschriften ten aanzien van reclameborden, het opruimen van afval en het aantal meters standplaats. Daarnaast wordt gecontroleerd op de verkeersveiligheid. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de brandweer. Vanuit de brandweer wordt toezicht gehouden op de brandveiligheid/ bereikbaarheid voor hulpverleningsdiensten op de marken en kermissen.

Op grond van de risicoanalyse worden voor wat betreft de toezicht en handhaving van de Markt,- en Kermisverordening de volgende prioriteiten gesteld:

- Verkeersveiligheid bij markten en kermissen

Prioriteit: hoog

Ureninzet: 200 uren

Onderwerpen:

Zorgdragen voor verkeersveiligheid op en rondom de markten en kermissen in Zaanstad.

- Marktverordening

Prioriteit middel

Ureninzet: 2450 uren

Onderwerpen:

Tijdens de marktdagen wordt er structureel toezicht gehouden. Daarbij wordt gelet op het op een ordentelijke wijze innemen van de standplaats en het niet overschrijden van het aantal meters standplaats. Ook houdt de marktmeester in de gaten of de vergunninghouder wel de artikelen verkoopt waar hij een vergunning voor heeft en of de vergunninghouder zijn kraam niet te vroeg afbreekt, maar tot het einde van de markt zijn standplaats inneemt.

Voor de ‘administratieve’ kant van het toezicht houdt de marktmeester bij welke vergunninghouder afwezig is, hoe vaak hij afwezig is en de reden voor afwezigheid.

- Kermisverordening:

Prioriteit: middel

Ureninzet: 858 uren (incl. gunning van de kermissen)

Onderwerpen:

Tijdens de opbouw van de kermissen wordt structureel toezicht gehouden. Er wordt gelet op het juist innemen van de standplaats. De kermisexploitant dient zijn inrichting te plaatsen op de door de daartoe bevoegde ambtenaar aangewezen plaats. Ook wordt er op gelet of de kermisexploitant wel zijn standplaats inneemt met de gegunde inrichting. Er wordt na sluiting van de kermis gecontroleerd of de standplaatsen schoon worden achtergelaten. Tijdens de kermis wordt in de gaten gehouden of het maximaal toegestane geluidsniveau niet wordt overschreden en of de overige regels uit de verordening goed worden nageleefd.

Bijlagen

Bijlage 1. Projectenanalyse Milieu- en Gebruikstoezicht

Naast het reguliere werk heeft de afdeling Milieu- en Gebruikstoezicht ook te maken met projecten. Jaarlijks krijgt de afdeling vele verzoeken en opdrachten binnen om deel te nemen aan projecten of om zelf projecten op te pakken. Het is voor de afdeling onmogelijk om aan alle projecten deel te nemen of deze uit te voeren. Om deze reden moet de afdeling keuzes maken. Om tot een objectieve keuze te komen, gebruikt de afdeling een eigen projectenanalyse. Een analyse waarbij met wegingsfactoren met daarbij behorende score wordt gewerkt.

Op basis van de analyse kan een project in een cluster worden opgenomen. De clusters vormen de basis voor het aangeven van de volgorde van de projecten. Dit betekent dat ieder cluster staat voor een bepaalde prioriteit.

Er zijn drie verschillende clusters gemaakt. Bij elke cluster hoort een score en een prioriteit:

  • 1.

    score tot en met 5; lage prioriteit;

  • 2.

    score 6 tot en met 10, gemiddelde prioriteit;

  • 3.

    score >10, hoge prioriteit.

De prioriteit bepaalt de opname van een project in het uitvoeringsprogramma. In het uitvoeringsprogramma worden eerst de projecten opgenomen met een hoge prioriteit. Wanneer er voldoende capaciteit over is worden de projecten met de prioriteit ”gemiddeld” opgenomen. Daarna volgen de projecten met de prioriteit ”laag”.

Op de volgende pagina’s is de projectenanalyse weergegeven.

Projectenanalyse Milieutoezicht 2009

Branche-/themaprojecten

Weging

Punten score

Prioriteit

Toelichting

Milieutoezicht projecten

Controle brandveiligheid van houtopslagen

1, 2,3,5

13

Hoog

Gezamenlijke controleren van alle houtopslagen met de brandweer. Kernpunten: brandveiligheid, opslag gevaarlijke stoffen.

Cacao opslagen

1,2

9

Gemiddeld

Controleren van de cacao opslagen in het Noordzeekanaalgebied samen met de brandweer

Schietbanen

1,5

6

Gemiddeld

Gezamenlijke controleren van alle schietbanen met de politie. Kernpunten: opslag munitie, afzuiging geluid.

Melkrundveehouderijen

2,3

7

Gemiddeld

N.a.v. besluit Landbouw en opgesteld beleid Afdeling Technische Vergunningen. Op basis hiervan kan handhaving noodzakelijk zijn

Schildersbedrijven met opslag gevaarlijke stoffen

1,5

6

Gemiddeld

Controleren van schildersbedrijven in Zaanstad met opslag gevaarlijke stoffen.

Transportbedrijven met opslag gevaarlijke stoffen

1,5

6

Gemiddeld

Controleren van transportbedrijven in Zaanstad met opslag gevaarlijke stoffen.

Tandartspraktijken met amalgaamfilters

3, 4,5

6

Gemiddeld

Controleren van de tandartspraktijken die nog werken met amalgaamfilters

Metaalbedrijven

3, 4,5

6

Gemiddeld

Controleren van metaalbedrijven n.a.v. Activiteitenbesluit

Koelinstallaties supermarkten

2,4

6

Gemiddeld

Controleren afdekmaatregelen in de koelinstallaties supermarkten in Zaanstad. Dit geschiedt n.a.v. de uitspraak van de rechter.

BSB project bodemsaneringen

2, 3,5

8

Gemiddeld

N.a.v. opgave van 45 saneringslocaties door afdeling Milieu, geeft de afdeling beschikkingen af voor de saneringen en controleert de afdeling de saneringsplannen

Glastuinbouw

4,5

3

Laag

Controleren bedrijven die vallen onder het besluit glastuinbouw

Woonschepen zijkanaal D

1

5

Laag

Na vaststelling beleid tav woonschepen controleren LPG tanks

Caravanopslagen

3

3

Laag

Na vaststelling beleid controle op caravanopslagen

Provinciale projecten

Weging

Punten score

Prioriteit

Vuurwerk

1,2

9

Gemiddeld

Via draaiboeken, goede afspraken en voorlichting komen tot een uniforme handhaving opslagen en verkooppunten vuurwerk

Er wordt standaard gewerkt volgens de vastgestelde afspraken van de provincie.

Handhavingestafette

2,3

7

Gemiddeld

Uitvoeren van gezamenlijke handhavingsanctie met overige handhavingspartners.

Noordzeekanaal projecten

Grondstromen

2,3

7

Gemiddeld

Opzetten uniforme werkwijze en uitvoeren controles tav grondstromen

Projectenanalyse Gebruikstoezicht 2009

Gebruikstoezicht (Bouw en ruimtelijke projecten)

Weging

Punten score

Prioriteit

Toelichting

Woonwagenlocatie Zaanderhorn

1, 2,3

12

Hoog

Controleren illegale bebouwing Zaanderhorn en Hemkade

Kamerverhuurbedrijven

1, 2,3

12

Hoog

Handhaving kamerverhuurbedrijven in Zaanstad

bedrijfsterrein Noorderveld

1, 2,3

12

Hoog

Controleren op naleving bouwvoorschriften op het bedrijventerrein Noorderveld

Caravanstalling buitengebied

1, 2,3

12

Hoog

Controleren van alle caravanstallingen in het buitengebied van Zaanstad

Inventarisatie bestemmingsplan Krommeniedijk

2,3

7

Gemiddeld

Inventariseren gebruik bouwwerken in relatie tot het bestemmingsplan

Inverdan gevelreclame

2, 3

5

Laag

Controleren illegale gevelreclame binnen Inverdan

Dakkapellenbeleid

2,5

5

Laag

Controleren van illegale dakkapellen n.a.v. nieuw beleid in het kader van de actualisatie welstandnota

Bestemmingsplan

2,3

5

Laag

Deelname aan bestemmingsplannen (inventariseren/adviseren)

Monumenten i.h.t.k.v project parels Rijgen

2, 3

5

Laag

Controle restauratie monumenten

Woonschepen

2

4

Laag

Inventarisatie oeverbebouwing en controleren/handhaven van de woonschepen in zijkanaal D.

Bijlage 2 projecten Gebruikstoezicht met Lage prioriteit

Project: Handhaving woonschepen Zijkanaal D.

Projecttrekker: dienst Stad, programmagroep Kanaalzone

Prioriteit: laag

Projectomschrijving:

In Zijkanaal D liggen ca. 40 woonschepen waarvan slechts de helft een ligplaats inneemt die de bestemming woonschepen heeft. Een aantal daarvan zijn afgemeerd in een zone aan de oostelijke oever die vanwege de ontwikkeling van bedrijventerrein Hoogtij en vanuit de ontwikkeling van een gemaal door het Hoogheemraadschap vrijgehouden dient te worden. De Provincie Noord-Holland, NV Afvalzorg, gemeente Zaanstad en de gemeente Amsterdam hebben binnen het kader van het programma Kanaalzone onderling een intentieovereenkomst gesloten om mee te werken aan de uitbreidingsplannen van NV Afvalzorg. In dit kader is de aanpak van een aantal woonschepen in Zijkanaal D noodzakelijk.

Uitvoerbaarheid:

Voor de woonschepen in Zijkanaal D is inmiddels een inventarisatie uitgevoerd. Hierbij is echter niet gekeken naar de status van aanwezige oeverbebouwing. Hierdoor is nog niet concreet aan te geven wat de daadwerkelijke inzet van de handhaving zal zijn.

Activiteiten:

Bij de aanpak van illegaal afgemeerde schepen speelt ook de oeverbebouwing een rol. Hiertoe dient dan ook een aanvullende inventarisatie te worden uitgevoerd. Daarnaast wordt er vanuit gegaan dat 10 illegaal afgemeerde woonschepen dienen te worden aangepakt.

Projctiviteiten

Aantal

Norm uren

Totaal uren

Inventarisatie van illegale oeverbebouwing Zijkanaal D

40

5

200

Handhaving van woonschepen Zijkanaal D

15

40

600

Totaal benodigde projectcapaciteit

800

Inzet Gebruikstoezicht 2009:

0

Project: Advies t.a.v. handhaafbaarheid bestemmingsplanvoorschriften.

Projecttrekker: dienst Wijken

Prioriteitstelling: laag

Projectomschrijving:

Bij de formulering van bestemmingsplanvoorschriften in het kader van de voorbereiding van een nieuw bestemmingsplan is het van belang dat de voorschriften zodanig worden geformuleerd dat deze in de praktijksituatie goed handhaafbaar zijn. Bij het opstellen van bestemmingsplannen is het daarom zaak rekening te houden met de ervaringen uit de dagelijkse handhavingpraktijk. Daarnaast kan bij de ontwikkeling van het bestemmingsplan vroegtijdige informatie-uitwisseling tussen handhavers en planologen zinvol zijn waardoor misstanden binnen het plangebied eerder op de juiste plaats onder de aandacht zullen komen.

Uitvoerbaarheid:

In het jaarprogramma voor de handhaving voor 2008 is m.b.t. dit project voorgesteld om bij wijze van proef één plangebied te selecteren waarbij de ontwikkeling van een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding komt. Wegens capaciteitsgebrek binnen het Gebruikstoezicht kon dit project in 2008 niet worden uitgevoerd. Om deze rede dient de uitvoering van het project in het kader van het jaarprogramma 2009 opnieuw afgewogen.

Activiteiten:

De activiteiten binnen dit project bestaan uit het meelezen bij de formulering van de planvoorschriften waarna wordt geadviseerd over de handhaafbaarheid daarvan.

Projectactiviteiten

Aantal

Norm uren

Totaal uren

Meelezen en het adviseren over de handhaafbaarheid van de voorschriften

1 (plan)

80

80

Totaal benodigde projectcapaciteit

80

Inzet Gebruikstoezicht 2009:

0

Project: Handhaving restauratie van monumenten.

Projecttrekker: dienst Stad, afd. Cultuur, monumenten en toerisme

Prioriteitstelling: laag

Projectomschrijving:

De beleidsnotitie “Parels Rijgen” uit 2005 omvat het voornemen om meer actief in te zetten op het waarmaken van de cultuurhistorische ambities met het doel om meer erkenning te krijgen als belangrijk centrum van de ‘industriële archeologie” in Nederland. De formele rol van de gemeente ten aanzien van monumente bestaat o.a. uit het verstrekken van subsidie voor de restauratie en het verlenen van bouw- en monumentenvergunningen. Gebleken is dat een voorgenomen restauratie niet altijd in overeenstemming met de verleende vergunningen wordt uitgevoerd. Ook komt het voor dat monumenten worden gewijzigd zonder de daarvoor vereiste vergunning. Ter voorkoming van onomkeerbare aantasting van de monumentale waarde is de inzet van handhaving hierbij noodzakelijk.

Uitvoerbaarheid:

Inzet van handhaving t.a.v. monumenten is mogelijk indien wordt gebouwd in afwijking van de bouwvergunning. In een aantal bekende gevallen waarin gemeentelijke subsidie is verstrekt t.b.v. restauratie dient met betrekking tot de mogelijke inzet van handhaving te worden beoordeeld of restauratie heeft plaatsgevonden al dan niet in overeenstemming met de bouw- en/of Monumentenvergunning.

Activiteiten:

Een 10-tal reeds bekende gevallen dient te worden onderzocht op handhaafbaarheid.

Projectactiviteiten

Aantal

Norm uren

Totaal uren

Handhaving van restauratiewerkzaamheden zonder of in afwijking van de vereiste vergunning

10

30

300

Totaal benodigde projectcapaciteit

300

Inzet Gebruikstoezicht totaal:

0

Project: Handhaving dakkapellenbeleid.

Projecttrekker: dienst Wijken

Prioriteitstelling: laag

Projectomschrijving:

In het kader van de actualisering van de welstandsnota wordt gewerkt aan de vorming van nieuw beleid voor bouwvergunningplichtige dakkapellen. Het streven daarbij is enerzijds te komen tot een loketvergunning voor dakkapellen en anderzijds het verbeteren van de beeldkwaliteit door bevordering van de eenduidigheid ten aanzien van de stroomlijning en vormgeving van dakkapellen op gelijksoortige woningen binnen een woonblok of woonbuurt. Het hanteren van nieuw beleid heeft geen zin als niet gelijktijdig wordt toegezien op correcte naleving daarvan.

Uitvoerbaarheid:

Tot op heden is nog geen nieuw beleid vastgesteld. Hierdoor bestaat voor het toezicht en de handhaving nog veel onduidelijkheid over de daadwerkelijk benodigde inzet. Er worden op jaarbasis echter grote aantallen nieuwe dakkapellen met vergunning geplaatst. In het verleden is de handhaving van deze dakkapellen zeer beperkt gebleven i.v.m. de lage prioriteitstelling van het onderwerp in relatie tot de beschikbare capaciteit. Bovendien is tot op heden spraken van zeer ruimhartig beleid ten aanzien van het uiterlijk. Gevolg hiervan is dat in de praktijk naar verwachting sprake zal zijn van een aanzienlijk aantal illegale maar ook legale dakkapellen die niet aan het nieuwe strengere beleid zullen voldoen. Om de doelstellingen van het nieuwe beleid te realiseren zullen grote aantallen bestaande dakkapellen dienen te worden gecontroleerd op legaliteit en correcte uitvoering. Vermoedelijk zal daarbij het percentage dakkapellen dat niet aan de voorschriften voldoet hoog zijn. Voor dit toezicht en handhaving is relatief veel capaciteit noodzakelijk.

Activiteiten:

Ter indicatie is in onderstaande tabel uitgegaan van de controle van 250 stuks dakkapellen en een vervolgaanpak van 50 stuks. Het daadwerkelijke aantal te handhaven dakkapellen zal in de praktijk naar verwachting aanzienlijk hoger liggen.

Projectactiviteiten

Aantal

Norm uren

Totaal uren

Controle

250

2

500

Vervolgaanpak

50

15

750

Totaal benodigde projectcapaciteit

1250

Inzet Gebruikstoezicht 2009:

0