Regeling vervallen per 31-03-2011

Regeling stimulering verbetering kwaliteit gevelreclame Gedempte Gracht Zaandam

Geldend van 23-01-2010 t/m 30-03-2011

Intitulé

Regeling stimulering verbetering kwaliteit gevelreclame Gedempte Gracht Zaandam

Met college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad,

Overwegende:

dat de gemeente het belang van de binnenstad van Zaandam onderkent voor de stedelijke economie en geruime tijd via het Progamma Inverdan actief betrokken is bij de stedelijke vernieuwing van de binnenstad;

dat de kwaliteit van de gevelreclame in de binnenstad van Zaandam onder druk staat en de gemeente actief beleid voert om de kwaliteit en ruimtelijke uitstraling van gevelreclame in de binnenstad te waarborgen en waar mogelijk te bevorderen;

dat kwaliteitsverbetering van gevelreclame onderdeel vormt van en bijdraagt tot de beoogde stedelijke vernieuwing van de

binnenstad van Zaandam;

dat kwaliteitsverbetering van gevelreclame de aantrekkeiijkheid van de binnenstad van Zaandam kan vergroten, een positieve impuls voor toename van bezoekersaantallen kan betekenen en een gunstige invloed op het koopgedrag van de consumenten met zich kan brengen en daarom ondernemers gestimuleerd worden door een financiele tegemoetkoming om de gevelreclame te verbeteren;

dat dit ook geldt voor verbetering van het door luifels ontsierde gevelbeeld en de financiele tegemoetkoming daarom eveneens geldt voor het verwijderen van luifels;

dat het beleid in eerste instantie wordt toegepast op de Gedempte Gracht in Zaandam

dat het wenselijk is om regels te stellen voor de verstrekking van geldelijke bijdragen ten behoeve van het verbeteren van de kwaliteit van de gevelreclame en van het door luifels ontsierde gevelbeeld in de binnenstad van Zaandam

gelet op:

de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening;

besluit:

vast te stellen de volgende:

Regeling stimulering verbetering kwaliteit gevelreclame Gedempte Gracht Zaandam

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • 1.

    eigenaar: de eigenaar, economisch eigenaar of erfpachter.

  • 2.

    huurder: de huurder van een pand die (eventueel na machtiging) bevoegd is een verbetering van de gevel te realiseren en gerealiseerd te houden.

  • 3.

    college: het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad.

  • 4.

    Verordening: de Algemene subsidieverordening Zaanstad, Gemeenteblad 2007 nummer 104

  • 5.

    Gedempte Gracht: winkelstraat in de kern van Zaandam,

  • 6.

    gevelreclame: tekst en/of afbeelding, in enigerlei vorm aangebracht of aan te brengen op een naar de openbare weg toegekeerde en van daaraf zichtbare gevel van een pand, met het oogmerk aandacht van voorbijgangers te vragen voor een in het betreffende pand duurzaam uitgeoefende commerciele activiteit.

  • 7.

    verbetering van gevelreclame en/of door luifels ontsierde gevels: aanpassing van bestaande gevelreclame en/of verwijdering van luifels, dan wel het aanbrengen van nieuwe gevelreclame.

Artikel 2 Reikwijdte

Deze regeling is, gelet op artikel 3 lid 1 en artikel 3 lid 3 van de Verordening, van toepassing op door het college te verstrekken geldelijke bijdragen ten behoeve van het verbeteren van de kwaliteit van de gevelreclame en van het door luifels ontsierde gevelbeeld, aan panden gelegen aan de Gedempte Gracht.

Artikel 3 Subsidiabele kosten

Subsidiabel zijn de kosten voor verbetering van gevelreclame en/of van door luifels ontsierde gevels aan de Gedempte Gracht.

Artikel 4 Bijdrage

  • 1. De totale per aanvraag te verstrekken bijdrage bedraagt 50% van de verbeteringskosten tot een maximum van € 1.500,-.Voor daarmee samenhangende omzetbelasting wordt geen bijdrage verstrekt.

  • 2. De geldelijke bijdrage wordt uitsluitend aan de eigenaar of huurder van een (bedrijfs)pand verleend.

  • 3. De geldelijke bijdrage in deze subsidieperiode kan per (bedrijfs)pand slechts een maal worden verleend.

Artikel 5 Subsidieplafond

  • 1. Voor de subsidieperiode ingevolge deze regeling geldt een subsidieplafond van € 150.000,-

  • 2. De ingevolge deze regeling beschikbare subsidie wordt verdeeld in de volgorde van binnenkomst van subsidieaanvragen.

  • 3. Indien een aanvraag onvolledig is en ingevolge artikel 6 lid 4 moet worden aangevuld, geldt voor de verdeling van de beschikbare subsidie de ontvangst van de aanvullende gegevens als moment waarop de aanvraag is ingediend.

Artikel 6 Aanvraag

  • 1. Een aanvraag voor subsidie wordt ingediend voor 1 april 2010, middels een door het college vast te stellen formulier.

  • 2. De aanvraag wordt voorafgaand aan de beoogde subsidiabele activiteit ingediend, ondertekend door de aanvrager en voorzien van de voor de beoordeling van de aanvraag relevante bijlagen, zoals een kleurenfoto op A-4 formaat van de bestaande toestand en een impressie (bijvoorbeeld een tekening) van de beoogde situatie.

  • 3. Indien voor de uitvoering van de beoogde subsidiabele activiteit verlening van een bouwvergunning noodzakelijk is, wordt de aanvraag daarvoor eveneens voor 1 april 2010 en voorafgaand of tegelijk met de subsidieaanvraag ingediend. Een kopie van de bouwaanvraag wordt gevoegd bij de subsidieaanvraag, evenals een kopie van eventueel andere benodigde vergunningen

  • 4. Het college kan van de aanvrager nadere gegevens verlangen, voor zover dat ter beoordeling van de aanvraag nodig is.

Artikel 7 Overige voorwaarden voor verlening

Subsidie wordt, naast de ingevolge deze regeling geldende voorwaarden, slechts verleend indien voldaan is aan de volgende criteria:

  • a.

    verbetering van de gevelreclame en/of het door luifels ontsierde gevelbeeld voldoet aan de eisen gesteld in het beleid Gevelreclame Inverdan d.d. 24 februari 2005 of het hiervoor in de plaats tredend beleid en draagt naar inzicht van het college bij aan de kwaliteit en ruimtelijke uitstraling van de Gedempte Gracht en aan de beoogde stedelijke vernieuwing;

  • b.

    de beoogde subsidiabele activiteiten worden door een erkend bedrijf uitgevoerd. Voor zelfwerkzaamheid van de aanvrager wordt geen bijdrage verstrekt;

  • c.

    het pand, waarvoor subsidie wordt gevraagd, betreft permanente (niet-tijdelijke) bebouwing.

Artikel 8 Beslistermijn

Op de subsidieaanvraag wordt door of namens het college beslist binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag dan wel, in voorkomende gevallen, van de verstrekte aanvullende gegevens. Deze termijn kan met ten hoogste 4 weken worden verlengd.

Artikel 9 Weigeringsgronden

Een subsidie op grand van deze regeling wordt niet verleend indien:

  • a.

    niet is voldaan aan het bepaalde in de artikelen 3,4en 7;

  • b.

    of voor zover door verstrekking van de subsidie het subsidieplafond zou worden overschreden.

Artikel 10 Vaststelling van de subsidie

  • 1. De voltooiing van de subsidiabele activiteiten dient binnen drie maanden na de beschikking tot subsidieverlening doch uiterlijk op 1 oktober 2010 door de subsidieontvanger gemeld te worden door inzending van een door het college vast te stellen aanvraagformulier tot vaststelling van de subsidie, door de subsidieontvanger ondertekend en vergezeld van daarop betrekking hebbende bijlagen, zoals rekeningen, betalingsbewijzen, een kleurenfoto op A-4 formaat van de gevel na uitvoering werkzaamheden.

  • 2. Indien voor de uitvoering van de subsidiabele activiteiten verlening van een bouwvergunning noodzakelijk is, als bedoeld in artikel 6 lid 3, dan vangt de in lid 1 genoemde driemaandentermijn aan op het moment dat de verleende bouwvergunning onherroepelijk is. In dat geval wordt bij het verzoek om subsidievaststelling ook een kopie van de bouwvergunning gevoegd.

Artikel 11 Intrekking en wijziging

In aanvulling op de regeling in de Algemene wet bestuursrecht betreffende intrekking en wijziging van subsidie, kan het college de geldelijke bijdrage intrekken often nadele van de subsidieontvanger wijzigen indien de activiteiten niet binnen drie maanden na subsidieverlening dan wel, ingeval voor uitvoering van de subsidiabele activiteiten een bouwvergunning vereist

is, niet binnen drie maanden na het onherroepelijk worden van de bouwvergunning zijn voltooid.

Artikel 12 Nadere regels

Het college is bevoegd om, ter uitvoering van deze regeling, nadere regels te stellen.

Artikel 13 Hardheidsclausule

In bijzondere gevallen en voor zover toepassing van deze regeling leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard, kan het college afwijken van het bepaalde in deze regeling.

Artikel 14 Onvoorziene gevallen

In gevallen, waarin deze regeling niet voorziet, beslist het college.

Artikel 15 Citeerartikel

Deze regeling wordt aangehaald als: 'Regeling stimulering verbetering kwaliteit gevelreclame Gedempte Gracht Zaandam'

Artikel 16 Inwerkingtreding en werkingsduur

  • 1. Deze regeling treedt in werking daags na bekendmaking.

  • 2.

    Deze regeling is van kracht tot 1 april 2011.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 12 januari 2010
Bekendgemaakt op door plaatsing van de regeling in het Gemeenteblad 2010 nr. 20.
Het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad
mr. G.H. Faber, burgemeester
drs. A.J. van den Berg, gemeentesecretaris

Toelichting

Artikelsgewijs

Artikel 1

De voor deze regeling meest relevante specifieke begrippen zijn gedefinieerd. De Algemene subsidieverordening (zie ook artikel 2) is aanvullend van toepassing, ook voor wat betreft de definitie van overige begrippen.

Bij de definitie van "gevelreclame" is onder meer van belang, dat reclameaanduidingen in de vorm van teksten en/of afbeeldingen bij voorbijgangers c.q. winkelend publiek aandacht vragen voor commerciele activiteiten, die ter plaatse – te weten in het pand waarop de reclame is aangebracht - worden uitgeoefend. Voor reclame-uitingen voor andere doeleinden wordt geen subsidie verleend.

Als "verbetering" geldt niet alleen de aanpassing van bestaande gevelreclame, maar ook de verwijdering van luifels. Tevens geldt als "verbetering" het aanbrengen van nieuwe gevelreclame op een pand, waar van een reclame-uiting nog geen sprake was.

Artikel 2

In dit artikel is het doel van de regeling vastgelegd. Het gaat om subsidies ten behoeve van het verbeteren van de kwaliteit van de gevelreclame en/of het door luifels ontsierde gevelbeeld, aan panden aan de Gedempte Gracht in de binnenstad van Zaandam.

Artikel 3

De geldelijke bijdrage kan bestaan uit een bijdrage in de kosten van de aanpassing van bestaande gevelreclame en/of verwijdering van luifels of van nieuw aan te brengen gevelreclame. Een bijdrage in de kosten van de presentatie van een pand heeft primair als doel de uitstraling en aantrekkelijkheid voor bezoekers en winkelend publiek van het betreffende winkelgebied te verbeteren. Interne verbeteringen aan een pand vallen dan ook buiten de regeling.

Artikel 4

De subsidie is een bijdrage van 50 % van de totale kosten, exclusief daarover verschuldigde omzetbelasting, met een maximum van € 1.500. Huurders van het pand die bevoegd/gemachtigd zijn de voorgestelde verbetering op de gevel te realiseren en te houden of eigenaren van (niet-tijdelijke) bebouwing (panden) komen voor een bijdrage in aanmerking. Subsidie kan verder in de subsidieperiode maximaal een keer per pand worden verleend.

Artikel 5

Er is een totaal bedrag van € 150.000,- beschikbaar. Als het beschikbare subsidiefonds uitgeput is, wordt de subsidie geweigerd (zie ook artikel 9),

Artikel 6

De subsidie wordt schriftelijk aangevraagd. De termijn daarvoor sluit 1 april 2010. Volgens de regeling stelt het college een formulier vast voor de subsidieaanvraag. De informatie is nodig om de aanvraag te kunnen beoordelen. Belangrijk is dat de aanvraag wordt ingediend voordat wordt overgegaan tot de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden waarvoor een geldelijke bijdrage wordt gevraagd en de voor de beoordeling relevante bijlagen (waaronder een kleurenfoto op A-4 formaat en indien nodig een bouwvergunning, ontheffingen en dergelijke) zijn bijgevoegd.

Het is mogelijk dat voor het wijzigen en/of aanbrengen van gevelreclame bepaalde vergunningen nodig zijn. Te denken valt aan een bouwvergunning, monumentenvergunning e.d. Met dergelijke vergunningprocedures kan de nodige tijd gemoeid zijn. Als eerst moet worden gewacht totdat bijvoorbeeld een bouwvergunning verleend is, vertraagt dit (evens de aanvraagprocedure voor de subsidie. Daarom is bij de wijziging van deze regeling in artikel 6 opgenomen dat ingeval van

bouwvergunningsplichtige gevelwijzigingen al in een vroegtijdig stadium over de verlening van de subsidie kan worden beslist. In die gevallen moet voorafgaand aan, of gelijktijdig met, de subsidieaanvraag een verzoek om bouwvergunning worden ingediend. Een kopie van de bouwaanvraag wordt gevoegd bij de subsidieaanvraag. Het college beslist dan binnen

uiterlijk acht weken (eventueel met vier weken te verlengen) omtrent de subsidieverlening. Ondertussen kan dan ook de bouwaanvraag worden behandeld.

Mocht een andere vergunning, ontheffing o.i.d. nodig zijn, dan geldt dat daarvan niet de aanvraag maar de verleende vergunning in kopie bij de subsidieaanvraag moet worden gevoegd. Andere vergunningprocedures, zoals voor een monumentenvergunning, kunnen gecompliceerder zijn dan een bouwvergunningprocedure. Daarom kan in die gevallen in de subsidieprocedure niet met het overleggen van een aanvraag voor een dergelijke andere vergunning worden volstaan.

Artikel 7

In afwijking van het bepaalde in artikel 13A van de Algemene Subsidieverordening Zaanstad is in deze regeling niet gekozen voor verstrekking van de subsidie, maar voor eerst de verlening en na uitvoering van de werkzaamheden de vaststelling van de subsidie. Hiervoor is gekozen omdat een kwaliteitscontrole op de uitgevoerde werkzaamheden gewenst is. In dit artikel staan verdere criteria voor subsidieverlening genoemd. Indien daaraan niet wordt voldaan, volgt afwijzing van de aanvraag (zie ook artikel 9). Verbetering van gevelreclame moet voldoen aan de eisen gesteld in het beleid reclame en openbare ruimte zoals blijkend uit Gevelreclame Inverdan d.d. 24 februari 2005 of het hiervoor in de plaats tredend beleid. Aan het college komt voorts beoordelingsvrijheid toe als het gaat om de vraag of een voorgenomen verbetering bijdraagt aan de kwaliteit en ruimtelijke uitstraling van de Gedempte Gracht en aan de beoogde stedelijke vernieuwing.

Artikel 8

De beslistermijn voor verlening van de subsidie bedraagt maximaal acht weken. De termijn kan met ten hoogste vier weken worden verlengd. Deze termijnen gelden ook indien voor de gevelwijziging een bouwvergunning nodig is. Daartoe moet bij de subsidieaanvraag een kopie van de bouwaanvraag worden gevoegd. Is dat ten onrechte niet het geval, dan kan de aanvrager in de gelegenheid worden gesteld dit alsnog te doen (net zoals dat voor andere, bij de aanvraag ontbrekende, gegevens geldt. Dit vormt dan een uitzondering op de regel dat de bouwaanvraag voorafgaand aan, of tegelijk met, de subsidieaanvraag wordt ingediend. Bij aanvulling van de aanvraag vangt de beslistermijn aan na ontvangst van de later verstrekte gegevens (vgl. artikel 6 lid 4).

Artikel 10

Nadat een subsidie is verleend en de activiteiten zijn afgerond, volgt vaststelling van de subsidie. De subsidieontvanger moet daartoe uiterlijk op 1 oktober 2010 een aanvraagformulier indienen, met daarbij gevoegd o.a. een kleurenfoto op A-4 formaat, de rekeningen en betalingsbewijzen. In artikel 10 is bepaald, dat de binnen drie maanden na de beschikking tot subsidieverlening de 'gereedmelding' van de gevelwijziging moet volgen.Zie ook artikel 11. Het is dus van belang dat de aanvrager na de subsidieverlening tijdig overgaat tot uitvoering van de subsidiabele activiteiten. Is voor de gevelwijziging een bouwvergunning nodig, dan dient de voltooiing van de activiteiten, binnen drie maanden na het onherroepelijk worden van de bouwvergunning, te worden gemeld. Bij de aanvraag tot subsidievaststelling moet dan tevens een kopie van de bouwvergunning worden gevoegd. Op basis van deze bescheiden en eventueel de voor het overige verstrekte informatie, stelt het college de definitieve subsidie vast. Het vastgestelde bedrag wordt daarna binnen vier weken betaald.

Artikel 11

De Algemene wet bestuursrecht bevat een regeling voor subsidies. In aanvulling daarop is aangegeven dat de activiteiten, waarvoor op grand van deze regeling een bijdrage wordt verleend, tijdig moeten zijn afgerond. Onder 'tijdig' wordt verstaan: binnen drie maanden na subsidieverlening of, als voor de gevelwijziging een bouwvergunning nodig is, binnen drie maanden na het onherroepelijk worden van de bouwvergunning. Ingeval de bouwvergunning eerder onherroepelijk wordt dan dat de subsidie wordt verleend, begint de driemaandentermijn te lopen vanaf de subsidieverlening. Is van tijdige afronding geen sprake, dan kan de subsidie worden gewijzigd of ingetrokken.

Artikel 13

Het is denkbaar dat in uitzonderlijke situaties de toepassing van de verordening tot onbillijke situaties leidt. In dergelijke gevallen kan het college afwijken van de regeling. 3. De subsidieontvanger overlegt op verzoek van het college binnen vier weken nadere bewijsstukken, bijvoorbeeld om aan te tonen dat de activiteiten conform de aanvraag en het besluit tot subsidieverlening zijn uitgevoerd. 4. De subsidieontvanger verstrekt, voor zover voor de vaststelling van de subsidie van belang, desgevraagd aan door het college aangewezen personen en instanties gegevens en geeft inzage in zijn (financiele) administratie. 5. Op basis van de door de subsidieontvanger verstrekte informatie beslist het college omtrent vaststelling van de subsidie binnen acht weken na ontvangst van het in lid 1 bedoelde formulier respectievelijk nadat de gegevens ingevolge de leden 2 en 3 zijn verkregen. Deze termijn kan met ten hoogste vier weken worden verlengd. 6. Het subsidiebedrag wordt binnen vier weken na de subsidievaststelling betaald.