Regeling vervallen per 01-01-2015

Uitvoeringsregeling Spaarloon 2005

Geldend van 01-01-2006 t/m 31-12-2014

Intitulé

Uitvoeringsregeling Spaarloon 2005

Uitvoeringsregeling Spaarloon 2005

Artikel 1  Begripsomschrijvingen

  • a

    Deelnemer: de medewerker ingevolge artikel 1:1 lid 1 sub a van de CAR/UWO;

  • b

    Werkgever: de gemeente Zeist;

  • c

    Spaarinstelling: Centraal Beheer Achmea;

  • d

    Spaarloonregeling: de spaarloonregeling bij de spaarinstelling;

  • e

    Spaarloonrekening: een geblokkeerde spaarrekening bij de spaarinstelling;

  • f

    Reglement: reglement voor de Spaarloonregeling;

  • g

    Vaste termijn rente: een methode van renteberekening van de spaarinstelling.

Artikel 2  Deelname spaarloon

Lid 1

De deelnemer kan schriftelijk verzoeken bedragen van zijn bruto-loon bij wijze van spaarloon doen overschrijven naar zijn spaarloonrekening bij de spaarinstelling.

Lid 2

Mutaties tot wijziging van inhouding kunnen maximaal twee maal per jaar worden ingediend bij de werkgever. Alleen schriftelijke mutaties worden in behandeling genomen.

Lid 3

De deelnemer en werkgever zijn verplicht het reglement van de spaarinstelling na te leven.

Artikel 3  Rentevergoeding

Lid 1

De rente wordt berekend volgens de methode van “vaste termijn rente”.

Lid 2

De rentevergoeding wordt jaarlijks bijgeschreven op de spaarloonrekening, tenzij de deelnemer een andere keuze heeft aangegeven op zijn aanvraagformulier voor deelname aan de Spaarloonregeling.

Artikel 4  Inwerkingtreding

Lid 1

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2006 en kan worden aangehaald als de " “Uitvoeringsregeling Spaarloon 2005"

Lid 2

De “Spaarloonregeling” zoals vastgesteld op 6 juli 2004 wordt ingetrokken met ingang van de datum van inwerkingtreding van de Uitvoeringsregeling Spaarloon 2005.

Lid 3

De Uitvoeringsregeling Spaarloon 2005 is vastgesteld door het College met de Collegebesluitnummers 25778 d.d. 25 oktober 2005 respectievelijke 32829 d.d. 20 december 2005.

Lid 4

In de vergadering d.d. 16 november 2005 is er overeenstemming bereikt over deze regeling met het Georganiseerd Overleg.

Artikel 1  Begripsomschrijvingen

In dit reglement wordt verstaan onder:

  • a

    Werkgever: een Werkgever die met de Bank een overeenkomst heeft gesloten tot uitvoering van de werknemersspaarregeling ingevolge de Uitvoeringsregeling werknemersspaarregelingen en winstdelingsregelingen.

  • b

    Deelnemer: de werknemer die tot de Werkgever in een dienstverband staat of geacht wordt te staan, die deelneemt aan de Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling, waarop dit reglement van toepassing is.

  • c

    Partner: De partner in de zin van artikel 1.2., eerste lid Wet inkomstenbelasting 2001.

  • d

    Spaarloon: het bedrag dat de Deelnemer op het door hem bij de Werkgever genoten Brutoloon laat inhouden en/of het totaal dat de Deelnemer door de Werkgever als spaarloon heeft laten inhouden en is bijgeschreven op de op zijn naam geadministreerde spaarloonrekening.

  • e

    Brutoloon: het (vaste) en/of eventuele extra in geld uitgedrukte loon.

  • f

    Bank: Achmea Retail Bank NV., K.v.K. 27261999, handelend onder de naam Centraal Beheer Achmea Bancaire Diensten.

  • g

    Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening: de door de Bank op grond van dit reglement ten name van de Deelnemer geopende geblokkeerde spaarrekening, waarop het Spaarloon wordt gestort.

  • h

    Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling: een Spaarloonregeling als bedoeld in hoofdstuk III van de Uitvoeringsregeling Werknemersspaarregelingen en winstdelingsregelingen.

  • i

    Tegenrekening: Een ten name van de Deelnemer gestelde rekening bij een in Nederland gevestigde bank- of giroinstelling waarop de rente kan worden bijgeschreven alsmede het van de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening opgenomen c.q. vrijgevallen Spaarloon wordt overgemaakt.

  • j

    Aanvraagformulier: het aanvraagformulier voor deelname aan de Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling.

  • k

    Machtiging: de schriftelijke machtiging waarmee de Werkgever door de Deelnemer wordt gemachtigd een bepaald bedrag op het door de Deelnemer bij die Werkgever genoten Brutoloon in te houden en over te maken naar de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening.

  • l

    Effecten: de Centraal Beheer Achmea Beleggingsfondsen en/of andere beleggingsproducten, die als deblokkeringsmogelijkheid op het moment van deblokkeren door Centraal Beheer Achmea worden aangeboden.

  • m

    Uitvoeringsregeling: Uitvoeringsregeling Werknemersspaarregelingen en winstdelingsregelingen.

  • n

    Wet: de Wet op de loonbelasting 1964.

Artikel 2  Doel

Lid 1

De Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling heeft ten doel de spaarzin en de vorming van duurzaam bezit bij werknemers te bevorderen.

Lid 2

Teneinde het in lid 1 van dit artikel omschreven doel te bereiken, zal de Deelnemer van zijn Brutoloon in geblokkeerde vorm sparen volgens de bepalingen van deze Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling.

Artikel 3  Deelneming

Lid 1

Deelname aan de Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling staat open voor tenminste 75% van de werknemers die in een dienstverband staan of geacht worden te staan tot de Werkgever.

Lid 2

De deelname vindt plaats door middel van het volledig invullen en het ondertekenen van het Aanvraagformulier hetwelk daarna, ter doorzending aan de Bank, bij de Werkgever moet worden ingeleverd. Indien de Deelnemer op het moment van toetreden de leeftijd van 18 jaren nog niet heeft bereikt dient zijn of haar wettelijke vertegenwoordiger het Aanvraagformulier mede te ondertekenen.

Lid 3

Tegelijkertijd met het inleveren van het Aanvraagformulier dient de Deelnemer aan de Werkgever een Machtiging af te geven.

Lid 4

De deelneming eindigt:

  • a

    bij beëindiging van de dienstbetrekking, daaronder begrepen het overlijden van de Deelnemer;

  • b

    bij schriftelijke opzegging door de Deelnemer; Deze opzegging dient bij de Bank en Werkgever afzonderlijk te gebeuren;

  • c

    bij schriftelijke beëindiging door de Werkgever of de Bank als bedoeld in artikel 25.

Lid 5

Bij opzegging van de deelneming door een minderjarige is een schriftelijke verklaring van de wettelijke vertegenwoordiger vereist.

Lid 6

Het bepaalde in dit reglement is niet van toepassing op de werknemer die enig werknemer is in de vennootschap waarvan het kapitaal geheel of gedeeltelijk in aandelen is verdeeld en waarin hij, al dan niet tezamen met zijn Partner, en zijn bloed- of aanverwanten in de rechte lijn (in)direct, voor ten minste één derde gedeelte van het geplaatste aandelenkapitaal aandeelhouder is, alsmede de werknemer die tezamen met zijn Partner enig werknemer is in een vennootschap waarvan het kapitaal geheel of gedeeltelijk in aandelen is verdeeld en waarin hij, al dan niet tezamen met zijn Partner en zijn bloed- of aanverwanten in rechte lijn (in)direct voor ten minste één derde van het geplaatste aandelenkapitaal aandeelhouder is.

Artikel 4  Spaarloon

Lid 1

Het op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening te storten Spaarloon mag over ieder kalenderjaar uiteindelijk niet meer bedragen dan het krachtens de Wet vastgestelde maximumbedrag. Per 1 januari 2005 is het slechts mogelijk om, met in achtneming van het wettelijke maximumbedrag, een bedrag te storten zolang de Deelnemer sedert 1 januari van het desbetreffende lopende jaar waarin hij/zij zou willen storten tot dezelfde werkgever in dienstbetrekking staat en deze werkgever sindsdien de algemene heffingskorting bij deze deelnemer toepast.

Lid 2

De eerste betaling op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening kan niet eerder plaatsvinden dan nadat zowel het Aanvraagformulier is ingeleverd als de Machtiging is afgegeven en de Bank een Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening op naam van de Deelnemer heeft toegekend.

Lid 3

Een Deelnemer kan de hoogte van het Spaarloon slechts wijzigen op nader met de Werkgever overeen te komen voorwaarden met inachtneming van het lid 1 gestelde.

Lid 4

Een Deelnemer zal binnen het kader van de wettelijke vereisten per 1-1-2006 jaarlijks moeten kiezen tussen storting van bedragen voor een spaarloonregeling of een levensloopregeling. Het is wettelijk niet toegestaan om in enig jaar een bedrag op beide regelingen te storten. Het is wel mogelijk om in een kalenderjaar onder de geldende voorwaarden uit beide regelingen bedragen op te nemen. De verantwoordelijkheid voor de correcte toepassing van deze bepaling ligt bij de Werkgever.

Artikel 5  Tegenrekening

Lid 1

De Tegenrekening wordt door de Deelnemer vastgesteld door middel van het invullen en ondertekenen van het Aanvraagformulier.

Lid 2

Wijzigingen van de Tegenrekening van de Deelnemer dan wel zijn erfgenamen gedurende de periode dat de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening wordt aangehouden dienen schriftelijk aan de Bank kenbaar te worden gemaakt.

Lid 3

In afwijking van het bepaalde in lid 1, kan de Bank op naam van de Deelnemer een rekening openen, welke vanaf het moment van opening fungeert als Tegenrekening. Het tegoed op deze rekening is direct opvraagbaar. Op het eerste verzoek van de Deelnemer wordt het tegoed door de Bank overgemaakt op de aan de Bank opgegeven Tegenrekening.

Lid 4

Indien en zodra de Bank van de mogelijkheid op grond van het bepaalde in lid 3 gebruik heeft gemaakt, zal de Bank de Deelnemer daarvan zo spoedig mogelijk informeren.

Lid 5

Door de toetreding tot de Spaarloonregeling stemt de Deelnemer er mee in dat de Bank gerechtigd is een bankrekening te openen op naam van de Deelnemer op grond van lid 3.

Artikel 6  Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening

Lid 1

Na de inhouding van het Spaarloon dient dit onmiddellijk door de Werkgever gestort te worden op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening, behoudens in geval van artikel 11 lid 3 en artikel 11 lid 4.

Lid 2

De Werkgever is verantwoordelijk voor een juiste inhouding op het Brutoloon van de Deelnemer alsmede het overmaken van het Spaarloon naar de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening.

Lid 3

Bijschrijvingen op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening respectievelijk opnamen van deze rekening worden 1 dag na, respectievelijk 1 dag voorafgaande aan de boekdatum gevaluteerd. Bij stortingen is het tegoed rentedragend vanaf de valutadatum, bij opnames is het tegoed rentedragend tot de valutadatum.

Lid 4

De Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening mag nimmer debet staan.

Lid 5

Het tegoed op de Centraal Beheer Achmea Spaarloonrekening mag uitsluitend bestaan uit:

  • -

    het Spaarloon;

  • -

    indien overeengekomen: de op het tegoed gekweekte rente;

  • -

    de als Spaarloon aan te merken verkoopopbrengst van Effecten als bedoeld in artikel 12 lid 2 eventueel aangevuld met eigen bijdragen strekkende tot aanzuivering van de koersverliezen bij verkoop van bedoelde Effecten tot het bij de aankoop ten laste van de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening opgenomen bedrag. Koersverliezen worden verrekend met de laatst gestorte en belegde Spaarloongelden.

Lid 6

Het tegoed op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening is rentedragend. De rentebedragen worden apart geadministreerd en achteraf vergoed. Afhankelijk van de door de Deelnemer in zijn Aanvraagformulier gemaakte keuze, zal de rente telkens in de maand januari van ieder jaar door de Bank automatisch naar de Tegenrekening worden overgeboekt dan wel worden bijgeschreven op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening. Indien de Deelnemer in zijn Aanvraagformulier geen keuze als hiervoor bedoeld heeft gemaakt, zal de rente worden betaald op de wijze als door de Bank met de Werkgever overeengekomen.

Lid 7

Bij bijschrijving van de rente op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening zal de bijgeschreven rente gedurende 4 jaren, vanaf de maand van bijschrijving, op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening blijven staan. Over deze jaarlijks bijgeschreven rentebedragen zal door de Bank rente vergoed worden. De rente zal na afloop van de periode van vier jaren, in de maand januari, door de Bank automatisch naar de Tegenrekening worden overgemaakt.

Lid 8

De voor alle Deelnemers geldende rente is afhankelijk van de door de Werkgever met de Bank gesloten overeenkomst waarbij de Werkgever de keuze heeft uit een van de navolgende methoden:

  • a

    het rentepercentage wordt berekend volgens de dagelijkse methode en is variabel ("variabele rente");

  • b

    het rentepercentage wordt berekend volgens de dagelijkse methode en zal vooraf, maandelijks, door de Bank vastgesteld worden. Zij geldt ten aanzien van het in het betreffende maand ingelegde Spaarloon. Deze, door de Bank vastgestelde vaste termijn rente, staat vervolgens, ten aanzien van het in de betreffende maand ingelegde Spaarloon, gedurende de in artikel 7 lid 1 omschreven periode van vier kalenderjaren vast ("vaste termijn rente"). Op verzoek van de Werkgever zal het geldende rentepercentage door de Bank worden opgegeven aan de Werkgever.

Lid 9

Een wijziging van variabele rente naar vaste termijn rente als bedoeld in artikel 6.8 zal eenmaal per jaar plaatsvinden, conform het gestelde in de tussen Werkgever en de Bank opgestelde conversieverklaring, mits:

  • a

    de gewenste wijziging voor alle Deelnemers bij de betreffende Werkgever geldt;

  • b

    de wijziging door de Werkgever schriftelijk voor 1 november aan de Bank kenbaar wordt gemaakt.

Een wijziging van vaste termijn rente naar variabele rente is niet mogelijk.

Lid 10

Het overboeken van saldi naar de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening kan uitsluitend geschieden op de wijze als door de Bank aangegeven.

Artikel 7  Opname van gelden

Lid 1

Nadat het op te nemen Spaarloon gedurende vier kalenderjaren op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening heeft uitgestaan, gerekend vanaf de eerste januari van het jaar volgend op het jaar van bijschrijving van dat Spaarloon, mag de Deelnemer te allen tijde beschikken over dit uitstaande Spaarloon. Het Spaarloon zal na afloop van bovenbedoelde periode door de Bank automatisch naar de Tegenrekening worden overgemaakt.

Lid 2

Het bepaalde in lid 1 eerste volzin is niet van toepassing indien de Deelnemer het op zijn Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening uitstaande Spaarloon wenst aan te wenden voor een van de in artikel 9 genoemde doeleinden.

Lid 3

De Deelnemer zal bij zijn opdracht tot opname als hiervoor bedoeld ten genoege van de Bank het beoogde bestedingsdoel dienen te specificeren en te documenteren, waarbij de Bank van de echtheid, juistheid en/of volledigheid van de overgelegde stukken in kopievorm mag uitgaan.

Lid 4

In het geval dat de Bank gegronde twijfel heeft omtrent het gestelde bestedingsdoel wordt de beoogde opname behandeld overeenkomstig het bepaalde in lid 6 van dit artikel, waardoor de Bank volledig zal zijn gekweten.

Lid 5

Indien het Spaarloon binnen de termijn als bedoeld in lid 1 naar het oordeel en volgens de interne richtlijnen van de Bank wordt opgenomen voor andere bestedingen dan bedoeld in lid 2 zal de Bank het opgenomen Spaarloon naar de Werkgever overmaken. Indien de Werkgever inmiddels in staat van faillissement is komen te verkeren, is geliquideerd, naar het buitenland is verplaatst of om welke reden dan ook niet meer inhoudingsplichtig is op grond van het bepaalde in de Wet, is opname slechts mogelijk na verloop van de in lid 1 van dit artikel genoemde periode.

Lid 6

De opnames mogen nimmer plaatsvinden in strijd met de Wet en de Uitvoeringsregeling.

Lid 7

In afwijking van het bepaalde in lid 1 wordt de in de eerste zin van dat lid bedoelde termijn van vier kalenderjaren verkort tot drie kalenderjaren en acht maanden ingeval het Spaarloon in 2001 op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening is overgemaakt.

Lid 8

In afwijking van het bepaalde in lid 1 wordt de in de eerste zin van dat lid bedoelde termijn van vier kalenderjaren verkort tot twee kalenderjaren en acht maanden ingeval het Spaarloon in 2002 op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening is overgemaakt.

Lid 9

In afwijking van het bepaalde in lid 1 wordt de in de eerste zin van dat lid bedoelde termijn van vier kalenderjaren verkort tot een kalenderjaar en acht maanden ingeval het Spaarloon in 2003 op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening is  overgemaakt.

Lid 10

In afwijking van het bepaalde in lid 1 wordt de in de eerste zin van dat lid bedoelde termijn van vier kalenderjaren verkort tot acht maanden ingeval het Spaarloon in 2004 op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening is overgemaakt.

Artikel 8  Volgorde van tussentijdse opnames

Lid 1

Bij het tussentijds opnemen van Spaarloon van de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening voor een van de bestedingsdoelen als genoemd in artikel 9 zal steeds het laatst tegoedgeschreven Spaarloon geacht worden te zijn opgenomen.

Lid 2

De als Spaarloon aan te merken verkoopopbrengst van Effecten als bedoeld in artikel 12, eventueel aangevuld met eigen bijdragen strekkende tot aanzuivering van de koersverliezen bij verkoop van bedoelde Effecten tot het bij de aankoop ten laste van de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening opgenomen bedrag, wordt toegerekend aan het opgenomen Spaarloon voor de aankoop van die Effecten.

Artikel 9  Bestedingsdoeleinden

Als bestedingsdoeleinden, bedoeld in artikel 7 lid 2 worden erkend:

  • a

    Aankoop eigen woning, mits wordt voldaan aan de in artikel 10 genoemde voorwaarden.

  • b

    Premies verschuldigd ingevolge een overeenkomst van levensverzekering, dan wel ter voldoening van vrijwillig te betalen premies ingevolge een pensioenregeling, mits de desbetreffende overeenkomst voldoet aan de in artikel 11 genoemde voorwaarden.

  • c

    Aankoop van Effecten, mits wordt voldaan aan de in artikel 12 genoemde voorwaarden.

  • d

    Start eigen bedrijf, mits wordt voldaan aan de in artikel 13 genoemde voorwaarden.

  • e

    Onbetaald verlof, mits wordt voldaan aan de in artikel 14 genoemde voorwaarden.

  • f

    Verlofsparen, mits wordt voldaan aan de in artikel 15 genoemde voorwaarden.

  • g

    Studie, mits wordt voldaan aan de in artikel 16 genoemde voorwaarden.

  • h

    Kinderopvang, mits wordt voldaan aan de in artikel 17 genoemde voorwaarden.

Artikel 10  Aankoop eigen woning

Lid 1

Het is de Deelnemer toegestaan, de op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening uitstaande spaarbedragen aan te wenden ter verwerving van een eigen woning door de Deelnemer of zijn Partner, mits de opname geschiedt binnen zes maanden na het verlijden van de (notariële) transportakte, dan wel, indien het de betaling van de koop-/aannemingssom voor een nieuw te bouwen woning betreft, tot zes maanden na de definitieve oplevering van de woning.

Lid 2

Voor de toepassing van dit artikel wordt als eigen woning aangemerkt, een woning als bedoeld in artikel 3.111, eerste lid van de Wet inkomstenbelasting 2001.

Artikel 11  Premies levensverzekering/pensioenregeling

Lid 1

De in artikel 9 lid b bedoelde overeenkomst van levensverzekering moet:

  • a

    een lijfrente zijn als bedoeld in artikel 3.124, onderdeel b en artikel 3.125, eerste lid, onderdeel a, c en d van de Wet inkomstenbelasting 2001, aangegaan met een verzekeraar als bedoeld in artikel 3.126 van de Wet inkomstenbelasting 2001, en onbezwaard deel uitmaken van het vermogen van de Deelnemer of dat van zijn echtgenoot, mits de termijnen voor de lijfrente, behoudens in geval van overlijden, niet eerder kunnen ingaan dan in het vijfde jaar nadat de premies zijn voldaan, of;

  • b

    een overeenkomst van levensverzekering zijn waarbij een kapitaalsuitkering bij in leven zijn is verzekerd, eventueel met een vrijstelling van premiebetaling bij invaliditeit, ziekte of ongeval, mits de polis onbezwaard deel uitmaakt van het vermogen van de Deelnemer of dat van zijn Partner en voldoet aan de eisen van artikel 8 lid 2 van de Uitvoeringsregeling.

Lid 2

Voor de toepassing van dit artikel worden mede aangemerkt als ingevolge een overeenkomst van levensverzekering verschuldigde premies: regelmatige inleggingen waartoe de Deelnemer of zijn Partner zich ingevolge een overeenkomst tot sparen met levensverzekering heeft verplicht. Het eerste lid van dit artikel vindt overeenkomstig toepassing.

Lid 3

Rechtstreekse betalingen van premies voor levensverzekeringen als bedoeld in het eerste lid en van inleggingen voor een spaarovereenkomst als bedoeld in het tweede lid, door de Deelnemer mogen voor de toepassing van dit artikel worden gelijkgesteld met ten laste van de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening voldane premies mits de opname geschiedt binnen zes maanden na de verschuldigdheid van de premie.

Lid 4

Bedragen die worden ingehouden op het loon als vrijwillig te betalen premies ingevolge een pensioenregeling mogen voor de toepassing van dit artikel worden gelijkgesteld met bestedingen ten laste van de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening.

Lid 5

Het Spaarloon mag ook rechtstreeks worden aangewend ter voldoening van door de Deelnemer vrijwillig te betalen premies ingevolge een pensioenregeling.

Lid 6

Bij rechtstreekse betalingen door de Werkgever van vrijwillig door de Deelnemer betaalde premies voor een pensioenverzekering als bedoeld in artikel 9 (b) treedt de Werkgever op als uitvoerder van de Spaarloonregeling.

Lid 7

Bij de inhouding van de vrijwillige pensioenpremie op het brutoloon zal het met de vrijwillige pensioenpremie corresponderende totaal van Spaarloon worden gedeblokkeerd en aan het nettoloon van de Deelnemer worden toegevoegd. De Werkgever kan bij gebruikmaking van rechtstreekse betaling de eis stellen dat het Spaarloonbedrag niet meer mag bedragen dan de vrijwillige pensioenpremie.

Artikel 12  Effecten

Lid 1

Het is de Deelnemer toegestaan, het op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening uitstaande Spaarloon aan te wenden voor beleggingen in Effecten bij Centraal Beheer Achmea Bancaire Diensten, mits:

  • a

    de opname voor de aankoop ten minste een door de Bank vastgesteld minimumbedrag bedraagt;

  • b

    de Effecten onbezwaard deel uitmaken en blijven uitmaken van het vermogen van de Deelnemer.

Lid 2

Bij verkoop van deze Effecten binnen de in artikel 7 lid 1 genoemde termijn van vier kalenderjaren, dient de verkoopopbrengst van die Effecten tot het opgenomen Spaarloonbedrag voor aankoop van die Effecten onverwijld op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening te worden teruggestort. Bij verkoop van deze Effecten na de in artikel 7 lid 1 genoemde termijn van vier kalenderjaren, treedt artikel 6.5 in werking.

Lid 3

Ingeval van verkoop Effecten een surplus-saldo ontstaat (d.w.z. door positief koersresultaat bedraagt het saldo op de Spaarloonrekening meer dan het totaalbedrag aan Spaarloon conform artikel 1 sub d) dan zal dit surplus worden overgeboekt naar de Tegenrekening.

Lid 4

Ingeval van verkoop van Effecten worden vrijgevallen bedragen overgeboekt naar de Tegenrekening.

Lid 5

Ten aanzien van aankoop, bewaring en verkoop van Effecten zijn de door de Bank daartoe vastgestelde voorschriften en regelingen van toepassing.

Lid 6

De kosten die de Bank maakt welke verband houden met de belegging in Effecten komen voor rekening van de Deelnemer. Voor deze kosten kan de Bank de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening van de Deelnemer belasten.

Artikel 13  Start eigen bedrijf

Lid 1

Het is de Deelnemer toegestaan het op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening uitstaande Spaarloon op te nemen binnen zes maanden nadat de Deelnemer activiteiten is gestart uit welke de Deelnemer vermoedelijk, als ondernemer in de zin van artikel 3.4 van de Wet inkomstenbelasting 2001, winst uit onderneming als bedoeld in artikel 3.8 van de Wet inkomstenbelasting 2001 zal gaan genieten. De hiervoor genoemde periode van zes maanden wordt verlengd met de periode welke ligt tussen het moment waarop door de Deelnemer een beschikking als bedoeld in het tweede lid wordt aangevraagd en het moment waarop die beschikking wordt afgegeven door de daartoe bevoegde inspecteur der Rijksbelastingen.

Lid 2

De aanwezigheid van activiteiten als bedoeld in het eerste lid moet blijken uit een voor bezwaar vatbare beschikking die op verzoek van de Deelnemer, door de daartoe bevoegde inspecteur der Rijksbelastingen kan worden afgegeven. In die beschikking zal ook worden opgenomen de datum waarop de activiteiten zoals bedoeld in het eerste lid zijn gestart en de datum waarop de periode van zes maanden zoals bedoeld in het eerste lid eindigt.

Lid 3

Voor de toepassing van dit artikel wordt aangenomen dat de activiteiten zoals bedoeld in het eerste lid zijn gestart op het moment waarop de inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel heeft plaatsgevonden, dan wel had moeten plaatsvinden. Voor ondernemingen die niet kunnen worden ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel moet de datum waarop de activiteiten zijn gestart worden bepaald aan de hand van de feiten en omstandigheden.

Artikel 14  Onbetaald verlof

Lid 1

Het is de Deelnemer toegestaan, de op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening uitstaande spaarbedragen op te nemen ter compensatie van loon dat niet is genoten door de Deelnemer, als gevolg van de opname van onbetaald verlof of gedeeltelijk onbetaald verlof door de Deelnemer, mits de dienstbetrekking als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet ten tijde van het onbetaald verlof of gedeeltelijk onbetaald verlof ongewijzigd blijft voortbestaan.

Lid 2

Voor de toepassing van dit artikel kan ten hoogste worden aangemerkt als opgenomen ter compensatie van het loon dat niet is genoten door de Deelnemer als gevolg van de opname van onbetaald verlof of gedeeltelijk onbetaald verlof door de Deelnemer, 50% van het bedrag waarmee het door de Deelnemer genoten loon is verminderd als gevolg van de opname van onbetaald verlof of gedeeltelijk onbetaald verlof door de Deelnemer.

Lid 3

Voor de toepassing van dit artikel wordt het door de Deelnemer genoten loon in aanmerking genomen met inachtneming van het volgende:

  • a

    artikel 11, eerste lid, onderdeel j van de Wet vindt geen toepassing;

  • b

    tantièmes en toevallige bijzondere beloningen alsmede tot het loon behorende aanspraken worden niet in aanmerking genomen.

Lid 4

Een opname voor onbetaald verlof of gedeeltelijk onbetaald verlof zal vooraf beoordeeld en geaccordeerd worden door de Werkgever en voorzien van een rechtsgeldige handtekening ten blijke van dit akkoord, ter afwikkeling/uitbetaling worden gezonden aan de Bank. De Werkgever heeft alsdan de verantwoordelijkheid van de uitvoerder voor dit aspect van de Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling.

Artikel 15  Verlofsparen

Lid 1

Het is de Deelnemer toegestaan de uitstaande bedragen op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening te storten op de Centraal Beheer Achmea Verlofspaar Rekening.

Lid 2

De voor het Verlofsparen aangewende bedragen van de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening worden in mindering gebracht op het maximumbedrag dat in het kader van de Verlofspaarregeling, zoals geregeld in de Wet en de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2001, kan worden gespaard.

Lid 3

Een opname voor Verlofsparen zal vooraf beoordeeld en geaccordeerd worden door de Werkgever en voorzien van een rechtsgeldige handtekening ten blijke van dit akkoord, ter afwikkeling/uitbetaling worden gezonden aan de Bank. De Werkgever heeft alsdan de verantwoordelijkheid van de uitvoerder voor dit aspect van de Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling.

Artikel 16  Studie

Lid 1

Het is de Deelnemer toegestaan, het op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening uitstaande Spaarloon op te nemen voor:

  • a

    het volgen van een opleiding of studie door de Deelnemer, met het oog op het verwerven van inkomen uit werk en woning, met uitzondering van kosten:

    • 1

      die verband houden met een werk- of studeerruimte, daaronder begrepen de inrichting

    • 2

      van binnenlandse reizen voor zover die meer bedragen dan het bedrag per kilometer, bedoeld in artikel 15b, eerste lid, onderdeel b van de Wet.

  • b

    cursussen, congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen en dergelijke, gevolgd door de Deelnemer ter behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking.

Lid 2

Opname van het op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening uitstaande Spaarloon ten gunste van een door de Deelnemer gevolgde studie als omschreven in dit artikel steeds binnen zes maanden na aanvang van de studie dan wel de aanschaf van de benodigde studiemiddelen plaatsvinden. Het minimum op te nemen bedrag per keer bedraagt € 225,--.

Lid 3

Een opname voor studie zal vooraf beoordeeld en geaccordeerd worden door de Werkgever en voorzien van een rechtsgeldige handtekening ten blijke van dit akkoord, ter afwikkeling/uitbetaling worden gezonden aan de Bank. De Werkgever heeft alsdan de verantwoordelijkheid van de uitvoerder voor dit aspect van de Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling.

Artikel 17  Kinderopvang

Lid 1

Het is de Deelnemer twee keer per kalenderjaar toegestaan, het op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening uitstaande Spaarloon op te nemen voor de financiering van kosten van Kinderopvang. Het te deblokkeren bedrag bedraagt maximaal eenzesde van de door de Deelnemer of zijn/haar partner betaalde kosten voor kinderopvang als bedoeld in artikel 16c, vierde lid, van de Wet op de loonbelasting 1964.

Lid 2

Opname van het op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening uitstaande Spaarloon voor de financiering van de door de Deelnemer of zijn partner betaalde kosten als omschreven in dit artikel is uitsluitend mogelijk tijdens het kalenderjaar waarin deze kosten betaald zijn dan wel uiterlijk binnen 6 kalendermaanden na het verstrijken van het desbetreffende kalenderjaar. Kosten voor kinderopvang die betrekking hebben op een periode van voor 1-1-2005 komen voor opname niet in aanmerking.

Lid 3

Een verzoek tot opname voor Kinderopvang zal middels een door de Deelnemer ingevuld en ondertekend opnameformulier voor Kinderopvang ter afwikkeling/uitbetaling aan de Bank moeten worden gezonden.

Artikel 18  Gevolgen einde deelneming

Lid 1

Indien de deelneming eindigt wegens beëindiging van het dienstverband tussen de Werkgever en de Deelnemer, daaronder begrepen het overlijden van de Deelnemer, zal ter keuze van de Deelnemer dan wel de erfgenamen:

  • a

    de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening worden aangehouden. Het bepaalde in dit reglement blijft onverminderd van kracht, behoudens dat geen stortingen van Spaarloon meer kunnen plaatsvinden anders dan de terugstorting van de verkoopopbrengst als bedoeld in artikel 12 lid 2 en dat de erfgenamen geen opnames kunnen doen als bedoeld in artikel 7 lid 2;

  • b

    de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening worden opgeheven. Voor elke volle maand dat het Spaarloon korter dan een termijn van vier kalenderjaren na bijschrijving op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening heeft uitgestaan, wordt een evenredig deel van Spaarloon aangemerkt als loon verstrekt door de Werkgever. Het Spaarloon, niet zijnde loon, zal worden overgeboekt naar de Tegenrekening, terwijl het loon zal worden overgemaakt naar de Werkgever, die na inhouding van premies en heffingen het alsdan resterende bedrag zal overmaken aan de Deelnemer dan wel de erfgenamen. Indien de keuze van de deelnemer dan wel de erfgenamen niet binnen 3 maanden na het beëindigen van het dienstverband, respectievelijk het overlijden van de Deelnemer, aan de Bank schriftelijk is kenbaar gemaakt, zal de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening worden aangehouden, overeenkomstig het hierboven onder a bepaalde. Alsdan zal het Spaarloon na verloop van de blokkeringsperiode ter vrije beschikking van de erfgenamen worden gesteld. Het vorenstaande is niet van toepassing, indien de Werkgever in staat van faillissement is komen te verkeren, is geliquideerd, naar het buitenland is verplaatst of om welke reden dan ook niet meer inhoudingsplichtig is op grond van het bepaalde in de Wet. In onderling overleg tussen de Bank en de Werkgever kan van de hiervoor bedoelde termijn van 3 maanden na het beëindigen van het dienstverband, respectievelijk het overlijden van de Deelnemer worden afgeweken.

Lid 2

Als de deelneming eindigt door opzegging door de Deelnemer, als bedoeld in artikel 3 lid 4 sub b, of door de beëindiging door de Werkgever of de Bank, als bedoeld in artikel 3 lid 4 sub c, dan geldt het bepaalde onder lid 1 sub a.

Lid 3

De Werkgever zal de Bank schriftelijk in kennis stellen van de beëindiging van het dienstverband, de beëindiging van de deelname door de Deelnemer en van het overlijden van de Deelnemer.

Artikel 19  Cessie en bezwaring

Het is de Deelnemer niet toegestaan zijn op de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening uitstaande bedragen geheel of gedeeltelijk te vervreemden of te bezwaren.

Artikel 20  Administratie

Lid 1

De Bank

  • a

    voert de administratie van de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening;

  • b

    neemt bewijsstukken, betrekking hebbend op het bepaalde in artikel 7 lid 2 in ontvangst;

  • c

    voert betalingsopdrachten uit ten laste van de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening, voortvloeiende uit de toegelaten bestedingen.

Lid 2

  • a

    Verzoeken om overboekingen dienen schriftelijk te worden ingediend bij de Bank;

  • b

    De Deelnemers zijn gehouden alle stukken aan de Bank te overleggen die de Bank meent nodig te hebben voor de uitoefening van haar in het vorige lid omschreven taak.

Lid 3

Ten minste eenmaal per jaar ontvangt de Deelnemer een rekeningoverzicht van zijn Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekening, mits er mutaties op de rekening hebben plaatsgevonden.

Lid 4

De Deelnemer ontvangt achteraf in de maand februari een jaaroverzicht, waarop de benodigde fiscale informatie is vermeld.

Lid 5

Wijziging in het adres van de Deelnemer dan wel zijn erfgenamen dienen schriftelijk aan de Bank bekend te worden gemaakt.

Artikel 21  Algemene Bankvoorwaarden

Op de verhouding tussen de Bank en de Deelnemer zijn de Algemene Bankvoorwaarden van de Nederlandse Vereniging van Banken van toepassing met uitzondering van de artikelen 19 en 20. De Algemene Bankvoorwaarden zullen op verzoek kosteloos worden verstrekt.

Artikel 22  Privacy

Lid 1

Bij de aanvraag van een verzekering of financiële dienst vraagt Achmea om persoonsgegevens. Deze gegevens worden gebruikt binnen de Achmea Groep voor het accepteren van de aanvraag, het uitvoeren van een verzekeringsovereenkomst of financiële dienst, relatiebeheer en ten behoeve van fraudepreventie. Ook kunnen deze gegevens worden gebruikt om de Deelnemer te informeren over voor de Deelnemer relevante producten en diensten. Als de Deelnemer geen prijs stelt op informatie over producten of diensten, dan kan de Deelnemer dit schriftelijk melden bij Centraal Beheer Achmea, Postbus 9150, 7300 HZ Apeldoorn.

Lid 2

Door de toetreding tot de Spaarloonregeling stemt de Deelnemer ermee in dat de Bank en Centraal Beheer Achmea Beleggingsfondsen (Stichting Achmea Beleggersgiro) elkaar informatie verschaffen betreffende de Spaarloonregeling en de belegging teneinde een goed beheer van de ingelegde spaargelden te kunnen bewerkstelligen.

Lid 3

Door de toetreding tot de Spaarloonregeling stemt de Deelnemer er tevens mee in dat door de Bank aan de Werkgever vertrouwelijke gegevens over zijn Spaarloonregeling worden verstrekt, voor zover deze nodig zijn ter vergelijking met de administratie, welke de Werkgever op grond van de wettelijke bepalingen voert. De Werkgever is ten aanzien van deze gegevens ten opzichte van derden tot geheimhouding verplicht.

Lid 4

Door de toetreding tot de Spaarloonregeling stemt de Deelnemer er tevens mee in dat de ter uitvoering van deze reglementen verkregen informatie omtrent de Deelnemer door de Bank kan worden aangewend voor het openen van een bankrekening op naam van de Deelnemer op grond van artikel 5 lid 3.

Artikel 23  Verantwoordelijkheid

De Bank is gehouden de Centraal Beheer Achmea Spaarloon Regeling zorgvuldig uit te voeren. De Bank zal niet aansprakelijk zijn terzake van de door de Werkgever verschuldigde loonheffing en/of andere belastingen en premies, behoudens en voorzover er aan de kant van de Bank sprake is van kennelijk onzorgvuldig handelen bij de uitvoering van de Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling.

Artikel 24  Wijzigen Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling

Lid 1

De Werkgever kan, in zijn verhouding tot de Deelnemers, ter uitvoering van en in overeenstemming met dit reglement, nadere regels stellen die door de Werkgever als aanhangsel bij dit reglement worden gevoegd. De Werkgever is, in zijn verhouding tot de Deelnemers, tot eenzijdige wijziging van deze nadere regels bevoegd. Ten aanzien van de Bank gelden deze wijzigingen eerst indien de Bank deze wijzigingen schriftelijk heeft aanvaard.

Lid 2

De Bank is bevoegd dit reglement eenzijdig te wijzigen. De Bank zal de Werkgever zo spoedig mogelijk schriftelijk informeren omtrent de wijzigingen, waarna de Werkgever de Deelnemers zal informeren. Wijzigingen voortvloeiende uit de wet of andere regelgeving gelden met ingang van een door de Bank te bepalen tijdstip, waar terugwerkende kracht kan worden toegekend tot het moment van inwerkingtreding van de wet of andere regelgeving, een en ander binnen de wettelijk gestelde eisen.

Artikel 25  Opzegging, beëindiging

Lid 1

De Werkgever en de Bank zijn ieder bevoegd, met inachtneming van een opzegtermijn van een maand, de overeenkomst inzake de Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling schriftelijk op te zeggen per 1 januari van ieder komend jaar.

Lid 2

Indien de overeenkomst inzake de Centraal Beheer Achmea Spaarloonregeling ingevolge het vorenstaande wordt beëindigd, kan geen Spaarloon door de Werkgever meer worden overgemaakt en blijft voor het overige het tussen partijen overeengekomen onverminderd van kracht voor de afwikkeling van de ten tijde van de beëindiging bestaande Centraal Beheer Achmea Spaarloon Rekeningen.