Regeling vervallen per 01-07-2013

Verordening commissie naamgeving gemeente Zundert 2007

Geldend van 24-01-2008 t/m 30-06-2013

Intitulé

Verordening commissie naamgeving gemeente Zundert 2007

De raad van de gemeente Zundert;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 november 2007;

Gezien het advies van de Commissie Bestuur en Middelen;

Gelet op de artikelen 84 en artikel 149 van de Gemeentewet;

Besluit:

Vast te stellen de:

Verordening commissie naamgeving gemeente Zundert 2007

Artikel 1 De commissie

  • 1. Er is een commissie die adviseert aan het college van burgemeester en wethouders inzake het toekennen van namen aan delen van de openbare ruimte en aan gemeentelijke bouwwerken.

  • 2. In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      commissie: de commissie naamgeving gemeente Zundert

    • b.

      college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zundert

Artikel 2 Taak

  • 1. De commissie brengt gevraagd en ongevraagd schriftelijk advies uit aan het college inzake het toekennen van namen aan delen van de openbare ruimte en aan gemeentelijke bouwwerken.

  • 2. Bij het uitbrengen van deze adviezen houdt de commissie rekening met hetgeen daarover is bepaald in de Verordening naamgeving en huisnummering gemeente Zundert 2007 en daarop gebaseerde lagere regelgeving.

Artikel 3 Samenstelling en lidmaatschap

  • 1. De commissie bestaat tenminste uit:

    • a.

      een medewerker van de afdeling Maatschappij;

    • b.

      twee deskundigen met een aardrijkskundige, geschiedkundige of cultuurhistorische achtergrond;

    • c.

      een beheerder van het gemeentelijk adressenbestand.

  • 2. De leden en plaatsvervangende leden worden door het college benoemd.

  • 3. De leden van de commissie worden benoemd voor een periode van vier jaar.

  • 4. Bij periodieke aftreding blijven de leden van de commissie hun functie vervullen, totdat in hun opvolging is voorzien.

  • 5. Het lid dat de hoedanigheid op grond waarvan hij lid van de commissie is, verliest, treedt op dat moment af als commissielid.

  • 6. De leden kunnen tussentijds ontslag nemen. Zij doen daarvan schriftelijke mededeling aan de voorzitter van de commissie, die maatregelen treft om in de vacature te voorzien.

Artikel 4 Vergoeding

De leden van de commissie genieten voor hun werkzaamheden een door het college te bepalen honorarium en vergoeding van reis- en verblijfkosten.

Artikel 5 Voorzitter

  • 1. Het college benoemt de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter van de commissie.

  • 2. De voorzitter heeft in de commissie stemrecht.

Artikel 6 Secretaris

  • 1. Het college wijst de secretaris en de plaatsvervangend secretaris van de commissie aan.

  • 2. De secretaris is geen lid van de commissie.

  • 3. De secretaris dient de commissie desgevraagd van advies.

Artikel 7 Tekenen van stukken

  • 1. De stukken van de commissie worden ondertekend door de voorzitter.

  • 2. De stukken van procedurele aard worden door de secretaris ondertekend. De voorzitter kan de secretaris machtigen bepaalde stukken namens hem te ondertekenen.

Artikel 8 Deskundigen

De voorzitter is, uit eigen beweging of daartoe uitgenodigd door de commissie, bevoegd ambtenaren en andere deskundigen uit te nodigen tot het deelnemen aan vergaderingen van de commissie.

Artikel 9 Werkwijze

  • 1. De commissie komt bijeen:

    • a.

      Wanneer de voorzitter dit nodig acht; of

    • b.

      Op verzoek van het college.

  • 2. De voorzitter roept de leden schriftelijk op voor de vergadering, onder opgaaf van de punten die zullen worden behandeld. De agenda en vergaderstukken worden twee weken voor de vergadering aan de leden toegezonden. De commissie werkt zoveel mogelijk op basis van een vergaderschema.

  • 3. De commissie vergadert slechts als ten minste drie leden, waaronder de voorzitter of de plaatsvervangend voorzitter, aanwezig zijn. Wanneer het vereiste aantal leden niet aanwezig is, belegt de voorzitter binnen één week een nieuwe vergadering en stelt de leden daarvan terstond schriftelijk in kennis. In deze laatste vergadering kunnen besluiten worden genomen ongeacht het aantal aanwezige leden.

  • 4. Besluiten van de commissie worden genomen bij meerderheid van stemmen. Indien de stemmen staken, beslist de voorzitter. De secretaris heeft een adviserende stem.

  • 5. De commissie vergadert en besluit in het openbaar.

  • 6. Het advies van de commissie aan het college bevat voor zover relevant de zienswijzen van de leden van de commissie.

Artikel 10 Slotbepaling

In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist de voorzitter van de commissie.

Artikel 11 Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening commissie naamgeving”;

  • 2.

    De regeling treedt in werking op de achtste dag na publicatie.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Zundert in zijn openbare vergadering 20 december 2007.
De griffier,
A.van der Veen
De voorzitter,
mw. L.C. Poppe-de Looff

Toelichting op de Verordening commissie naamgeving Zundert 2007

Algemeen

Namen toekennen aan delen van de openbare ruimte is om verschillende redenen van belang. Zo maakt de indeling van een gemeente in straten het mogelijk dat enerzijds burgers en anderzijds dienstverlenende instanties als politie, brandweer, ambulance en posterijen zich snel kunnen oriënteren in een gemeente. Ook is de indeling van een gemeente in straten voor de gemeente zelf van belang. In vrijwel alle gemeentelijke registraties komen immers namen voor en wordt gesorteerd op de alfanumerieke volgorde van namen.

Namen voor de openbare ruimte ontstaan echter niet zomaar. Namen moeten immers worden toegekend; er moeten namen worden bedacht. Daarbij dienen deze namen aan allerlei eisen te voldoen. Zo moeten de namen bijvoorbeeld bruikbaar zijn in de spreektaal en uniek in de desbetreffende gemeente. Ook is een bepaalde systematiek bij het geven van namen onontbeerlijk. Gelet op het belang van goede naamgeving en de ingewikkeldheid daarvan verdient het aanbeveling de naamgeving op te dragen aan een gemeentelijke commissie. Daartoe wordt door middel van deze verordening een commissie straatnaamgeving in het leven geroepen.

De commissie is gehouden aan de eventuele regels die de raad en/of het college ten aanzien van de naamgeving en nummering hebben vastgesteld. De commissie dient tevens rekening te houden met de afspraken die de VNG heeft gemaakt met de rechtsvoorgangers van TNT Post (circulairenummer 91/30, kenmerk AJZ/102328, d.d. 5 april 1991). De aanleiding tot deze afspraken was het terughoudende beleid van PTT Post om wijzigingen aan te brengen in het postcodesysteem. Er is afgesproken dat gemeenten niet nodeloos wijzigingen in de naamgeving aanbrengen die tot wijzigingen in het postcodesysteem noodzaken.

De bevoegdheid tot het toekennen van namen aan de openbare ruimte berust op dit moment formeel nog steeds bij de raad omdat er sprake is van een autonome bestuursbevoegdheid. Deze bevoegdheid kan pas aan het college worden toegekend na een wijziging van de Grondwet en de artikelen 108 en 147 van de Gemeentewet. Vooruitlopend op deze wijziging kan de raad de bevoegdheid tot naamgeving en nummering aan het college delegeren. Op basis van artikel 84 kan de raad een commissie instellen die het college ten behoeve van deze taak adviseert. De commissie kan naar eigen inzicht en op basis van de eerder door de raad en/of college vastgestelde regelgeving namen bedenken voor delen van de openbare ruimte. Op dit gebied bestaan immers geen voorschriften of richtlijnen van hogere overheden.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 2 Taak

Lid 1

De commissie brengt niet alleen advies uit ten aanzien van namen aan woonplaatsen, wijken en buurten. Ook het toekennen van namen aan delen van de openbare ruimte en zonodig aan gemeentelijke bouwwerken behoort tot haar taak.

Lid 2

In de Verordening naamgeving en huisnummering gemeente Zundert 2007 en met name het daarop gebaseerde Uitvoeringsbesluit naamgeving en huisnummering gemeente Zundert 2007 zijn criteria opgenomen waaraan verzoeken en adviezen tot naamgeving dienen te worden getoetst.

Artikel 3 Samenstelling en lidmaatschap

In het kader van de dualisering kunnen sinds 7 maart 2002 in de commissie naamgeving geen raadsleden meer plaatsnemen (zie artikel 84, tweede lid, juncto artikel 83, tweede lid van de Gemeentewet). Omdat de uitvoering van de werkzaamheden inzake naamgeving en huisnummering bij de afdeling Maatschappij is gepositioneerd, achten wij het wenselijk om een medewerker van deze afdeling deel te laten uitmaken van de commissie. Verder vinden wij het in verband met de voortschrijdende informatisering noodzakelijk om de beheerder van het gemeentelijke adressenbestand op te nemen als lid van de commissie. Deze functie is ondergebracht bij de afdeling Openbare Werken.

Daarnaast bestaat de commissie uit twee deskundigen die vanuit achtergrond een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan een goede kwaliteit van naamgeving van de openbare ruimte. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan vertegenwoordigers van een heemkundekring, archiefinstelling, leraar geschiedenis, enz.

Artikel 5 Secretaris

De secretaris en de plaatsvervangend secretaris worden aangewezen door het college. Zij zijn geen lid van de commissie. Het verdient aanbeveling dat deze personen uit het ambtelijke apparaat afkomstig zijn. Zodoende kan een deskundige worden aangewezen voor de functie van secretaris en die van plaatsvervangend secretaris. Ook van de plaatsvervangend secretaris wordt immers verwacht dat hij de commissie desgevraagd van advies dient.

Artikel 8 Deskundigen

Afhankelijk van de samenstelling van de commissie kan beoordeeld worden of het noodzakelijk is dat een of meerdere deskundigen uitgenodigd worden voor deelname aan de vergadering. Veelal zal dit echter niet nodig zijn.

Artikel 9 Werkwijze

De commissie wordt in ieder geval door de voorzitter of op verzoek van het college bijeengeroepen wanneer nieuwe namen moeten worden toegekend of namen herzien. Herziening van namen kan onder andere wenselijk zijn als gevolg van een gewijzigde verkeerssituatie, waardoor de bestaande naamgeving of de vindbaarheid van panden bemoeilijkt is.