Beleidsregels voor het plaatsen van een bermmonument en/of gedenksteen in de openbare ruimte

Geldend van 31-12-2013 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels voor het plaatsen van een bermmonument en/of gedenksteen.

De gemeente Zutphen signaleert een toenemende behoefte aan het plaatsen van gedenktekens in de openbare ruimte. Hierbij valt te denken aan gedenktekens ter nagedachtenis aan verkeersslachtoffers of slachtoffers van zinloos geweld. Uit landelijke ervaringen blijkt dat het plaatsen van een gedenkteken van grote emotionele betekenis kan zijn voor de nabestaanden en een bijdrage kan leveren in de verwerking van het verlies. De gemeente wil tegemoet komen aan het plaatsen van een gedenkteken, maar heeft tegelijkertijd een verantwoordelijkheid als wegbeheerder en beheerder van de openbare ruimte. Dit is voor ons aanleiding om beleid te ontwikkelen.

Vergunning en meldingsplicht.

  • -

    Het plaatsen van gedenktekens op gemeentegrond wordt toegestaan door middel van een vergunning op basis van artikel 2.10 APV “het plaatsen van voorwerpen op een openbare plaats in strijd met de publieke functie van de weg” of art 2:11 APV “omgevingsvergunning voor het aanleggen, beschadigen en veranderen van een weg”. Om een aanvraag voor een vergunning goed te kunnen beoordelen is het van belang dat bij de aanvraag een foto en/of tekening wordt ingediend, vergezeld van een schets waarop de locatie staat aangegeven.

  • -

    Er bestaan twee typen gedenktekens: één met een tijdelijk karakter (Type A) en één met een duurzaam karakter (Type B). Voor een overzicht zie einde van de pagina.

  • -

    Voor type A geldt een meldingsplicht.

  • -

    De vergunning (type B) wordt afgegeven voor een maximale aaneengesloten periode van vijfjaar.

  • -

    Deze periode voor type B kan één maal met vijf jaar verlengd worden.

  • -

    Normaal gesproken worden leges en precario geheven voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor vergunning en precario voor het gebruik van de openbare ruimte. Gezien de gevoeligheid van het onderwerp ligt dit hier niet voor de hand.

  • -

    Aanvrager dient schriftelijk akkoord te gaan met de in de vergunning gestelde voorwaarden. De aanvrager dient dit te bevestigen via mail of per brief.

  • -

    De melding van type A, bermmonument en de vergunningverstrekking van type B opnemen in een registratiebestand bij het cluster Beheer & Onderhoud

Locatie.

  • -

    Bij het verlenen van de vergunning is onder andere de verkeersveiligheid voor de weggebruikers en bezoekers van het gedenkteken van groot belang.

  • -

    Het monument moet veilig te benaderen zijn door nabestaanden en belangstellenden (check door Beheer & onderhoud).

  • -

    Plaatsing op een viaduct, in een middenberm of op een vluchtheuvel wordt niettoegestaan, evenmin als bevestiging aan bomen, verkeerstekens, lichtmasten of kasten vannutsbedrijven. - Gedenktekens met een zeer tijdelijk karakter (bloemen, brieven, foto’s, knuffels) mogen,binnen een ruimte van 1X1m² meter zodanig worden neergelegd dat de aandacht van de weggebruikers er niet teveel door wordt afgeleid en de verkeersveiligheid gewaarborgd is. Het cluster Beheer & Onderhoud is belast met de naleving ervan.

Omvang en afmetingen.

  • -

    Een gedenkteken moet in omvang, constructie en vormgeving een ingetogen karakterdragen. Redenen hiervoor zijn de veiligheid (het gedenkteken mag niet afleiden van derijtaak) en de welstand ( behoud van kwaliteit van het straatbeeld en het feit dat deopenbare ruimte functies vervult die niet mogen worden beheerst door de dominanteaanwezigheid van een rouwmonument).

  • -

    In de bebouwde kom worden uitsluitend gedenktegels (Type B) met een maatvoering van 30x30x10 cm (lxbxh)toegestaan die niet boven het maaiveld uitsteken en passend zijn in het straatbeeld. In onverharde wegbermen buiten de bebouwde kom mag de maatvoering van een tegel of een ander gedenkteken maximaal 50x50x50 cm zijn. Bij de plaatsing van steen/tegel dient vergunning gevraagd te worden op grond van artikel 2:11 APV “(Omgevings)vergunning voor het aanleggen, beschadigen en veranderen van een weg” en/of artikel 2:10 APV “omgevingsvergunning voor het aanleggen, beschadigen en veranderen van een weg” Of artikelen 2:10 of 2:11 worden toegepast hangt af van de plaats waar het gedenkteken wordt geplaatst.

  • -

    Een monument in een onverharde berm dient minimaal één meter uit de kant van deverharding geplaatst worden.

Kosten van plaatsen en onderhoud

  • -

    Het plaatsen van een gedenkteken gebeurt op verzoek van een nabestaande. De kosten voor het maken, het plaatsen en het onderhoud van het gedenkteken komen voor rekening van de aanvrager. Beheer & onderhoud voert de regie.

  • -

    Indien blijkt dat een gedenkteken niet wordt onderhouden, wordt door de gemeentecontact opgenomen met de nabestaanden om het onderhoud of eventuele verwijdering te bespreken.

Tijdelijk verwijderen gedenkteken (Type A en Type B)

  • -

    Het kan voorkomen dat de gemeente, in verband met onvoorziene ontwikkelingen in deopenbare ruimte (bijv. reconstructies, kabel- en leidingwerkzaamheden) de in gebruik genomen ruimte nodig heeft. Indien de nabestaanden bekend zijn wordt verzocht de bloemen, kaarten (tijdelijk) te verwijderen. Indien de nabestaanden niet bekend zijn bij de gemeente zal de gemeente de bloemen, kaarten (tijdelijk) verwijderen. Na de werkzaamheden worden de bloemen, kaarten en de gedenksteen of het bermmonument terug geplaatst.

Aansprakelijkheid.

  • -

    De gemeente aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de door haar afgegevenvergunning en het daarmee gepaard gaande gebruik van gemeentegrond.

  • -

    De gemeente aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor beschadiging en/ofvernieling van het gedenkteken.

Materiaalgebruik (Type A en B)

  • -

    Het gedenkteken mag geen gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid (denk aanonderdelen die kunnen wegwaaien).

  • -

    Bij gedenktekens die voor langere tijd worden geplaatst, is het tevens van belang dat degebruikte materialen hierop zijn berekend. Dit betekent dat het bestand is tegenweersinvloeden (regen, wind, vorst, zon) en vandalismebestendig is in materiaal,vormgeving en de toepassing van de materialen. Te denken valt aan materialen zoalssteen, roestvrij staal of hardhout.

Type A

Type B

Vorm

Bloemen, kaarten e.d. (zonder

duurzame elementen)

Gedenktegel, metalen/stenen bordje

e.d. eventueel aangevuld met niet duurzame elementen zoals bloemen

Tijdslimiet

(zeer) tijdelijk karakter (maximaal 6 maanden)

Langdurig karakter (maximaal 5 jaar met mogelijkheid tot eenmalige verlenging)

Aanleiding

Incident

Incident

Locatie

Nabij plek van incident

Nabij plek van incident

Toetsing op

-Verkeersveiligheid

-Belemmering beheer en onderhoud

-Risico op beschadiging bomen en nutsvoorzieningen

-Locatie

-Verkeersveiligheid

-Belemmering beheer en onderhoud

-Risico op beschadiging bomen en nutsvoorzieningen

-Beoogde locatie

-Omvang, constructie, en vormgeving

Kosten

Voor rekening nabestaanden

Voor rekening nabestaanden

Plaatsing en

verwijdering

Door nabestaanden (i.o.m. B&O)

Door nabestaanden (i.o.m. B&O)

Beheer en

onderhoud

Door nabestaanden

Door nabestaanden

Vergunning

Nee (wel meldingsplicht)

Ja

Ondertekening

Vastgesteld d.d. 10 december 2013
Burgemeester en wethouders van Zutphen,
De burgemeester, de secretaris,