Regeling vervallen per 01-04-2012

Verordening regelende samenstelling, doel, taak en werkwijze gemeentelijke welstandscommissie, begeleidingscommissie binnenstad Assen, monumentencommissie en commissie beeldende kunst

Geldend van 29-11-2007 t/m 24-03-2011

Intitulé

Verordening regelende samenstelling, doel, taak en werkwijze gemeentelijke welstandscommissie, begeleidingscommissie binnenstad Assen, monumentencommissie en commissie beeldende kunst

ARTIKEL 1. SAMENSTELLING VAN DE COMMISSIES.

  • 1. De gemeentelijke welstandscommissie is samengesteld en functioneert overeenkomstig het gestelde in H9 van de Bouwverordening voor de gemeente Assen.

  • 2. De monumentencommissie wordt bij collegebesluit benoemd door het college van burgemeester en wethouders. De commissie bestaat uit de vijf leden die zitting hebben in de gemeentelijke welstandscommissie en een door het college te benoemen onafhankelijke persoon, deskundig op het gebied van monumenten en een onafhankelijk persoon, deskundig op het gebied van de plaatselijke cultuur en historie.

  • 3. De begeleidingscommissie binnenstad bestaat uit de vijf leden die zitting hebben in de gemeentelijke welstandscommissie en een door het college van burgemeester en wethouders te benoemen onafhankelijke stedenbouwkundige, deskundig op het gebied van monumenten en een onafhankelijk persoon, deskundig op het gebied van de plaatselijke cultuur en historie.

  • 4. De commissie verwerving beeldende kunst bestaat uit vier door het college van burgemeester en wethouder te benoemen onafhankelijke personen met stemrecht; tenminste twee van de leden zijn woonachtig in Assen of directe omgeving.

  • 5. De vergaderingen van de monumentencommissie worden, indien mogelijk, bijgewoond door een vertegenwoordiger van de Rijksdienst Monumentenzorg.

  • 6. Als plaatsvervangende leden worden door burgemeester en wethouders onafhankelijke personen benoemd.

  • 7. Het voorzitterschap van de begeleidingscommissie binnenstad Assen en de monumentencommissie wordt door één van de leden bekleed, die daartoe door het college van burgemeester en wethouders wordt benoemd. Het voorzitterschap van de commissie verwerving beeldende kunst wordt door een onafhankelijk persoon met stemrecht bekleed, die daartoe door het college van burgemeester en wethouders wordt benoemd.

  • 8. Als secretaris van de begeleidingscommissie/monumentencommissie wordt één van de leden door het college van burgemeester en wethouders benoemd.

  • 9. De secretariaatswerkzaamheden van de begeleidingscommissie binnenstad Assen/monumentencommissie worden verricht door een medewerker van de dienst Stadsbalie, afdeling Publieksbalie, cluster Vergunningen en Handhaving.

  • 10. Als secretaris wordt aan de commissie verwerving beeldende kunst toegevoegd een medewerker van de dienst Stadsontwikkeling, afdeling Ontwikkeling en Strategie.

ARTIKEL 2.

  • 1. De benoeming van de leden en plaatsvervangende leden van de begeleidingscommissie binnenstad Assen/monumentencommissie geschiedt - behoudens eerder ontslag - voor de tijd van drie jaar. De benoeming van de leden en plaatsvervangende leden van de commissie verwerving beeldende kunst geschiedt - behoudens eerder ontslag - voor de tijd van vier jaar.

  • 2. Bij tussentijds ontslag, dan wel om andere reden openvallen van een plaats, wordt de opengevallen plaats ingenomen door een plaatsvervangend lid.

  • 3. Na afloop van de benoemingsperiode worden de plaatsvervangende leden - zo mogelijk - tot lid benoemd.

  • 4. Herbenoeming als lid, lid voorzitter, lid secretaris, van de begeleidingscommissie binnenstad Assen/monumentencommissie is eenmaal mogelijk voor de tijd van 3 jaar. De maximale zittingsduur is 6 jaar. De voorzitter van de commissie verwerving beeldende kunst wordt benoemd voor een periode van vier jaar en kan na afloop van de termijn eenmaal worden herbenoemd voor de tijd van vier jaar.

ARTIKEL 3. DOEL VAN DE BEGELEIDINGSCOMMISSIE BINNENSTAD ASSEN.

Het doel van de begeleidingscommissie binnenstad Assen is het waarborgen van de esthetische en cultuurhistorische waarden van de bebouwing en de openbare ruimten van de gebieden gelegen binnen het Beschermd stadsgezicht Assen en de door het college van burgemeester en wethouders aangegeven waardevolle gebieden.

ARTIKEL 4. TAAK EN WERKWIJZE VAN DE BEGELEIDINGSCOMMISSIE BINNENSTAD ASSEN.

Ter verwezenlijking van het in artikel 3 bedoelde doel heeft de begeleidingscommissie binnenstad Assen tot taak het behoud en de opbouw van de cultuurhistorische waarden van het gebied te waarborgen c.q. te verbeteren. Als toetsingskader dient de toelichting bij de aanwijzing van het Beschermd stadsgezicht Assen, de plantoelichting en de voorschriften van respectievelijke bestemmingsplannen, alsmede de welstandsnota.

ARTIKEL 5. DOEL VAN DE MONUMENTENCOMMISSIE.

Het doel van de Monumentenwet 1988 en daarmee van de monumentencommissie is het - zoveel mogelijk vanuit een historische invalshoek gezien - conserveren van monumentale waarden van als zodanig aangewezen beschermde monumenten.

ARTIKEL 6. TAAK EN WERKWIJZE VAN DE MONUMENTENCOMMISSIE.

Ter verwezenlijking van het in artikel 5 bedoelde doel zullen de volgende zaken op de vermelde wijze in de belangenweging aan de orde moeten komen:

  • a.

    het gebruik dat van het monument wordt gemaakt;

  • b.

    toetsing van het interieur van het monument voor zover opgenomen in de redegevende beschrijving;

  • c.

    toetsing vanuit historisch-conserverend perspectief, dat wil zeggen conservering van de monumentale waarden van als zodanig aangewezen beschermde monumenten;

  • d.

    toetsing van de samenhang van het uiterlijk van het bouwwerk in relatie met de omgeving wordt in beginsel niet gedaan. Het gaat hier om het monument op zich.

ARTIKEL 7. DOEL, TAAK EN WERKWIJZE VAN DE COMMISSIE VERWERVING BEELDENDE KUNST.

De commissie verwerving beeldende kunst heeft tot taak te bevorderen dat toepassing van beeldende kunst zodanig plaatsvindt dat deze zowel op zichzelf als in verband met de bestaande omgeving leidt tot een versterking van die omgeving dan wel de naaste bebouwing.

ARTIKEL 8. ALGEMEEN.

  • 1. De commissies overtuigen zich ervan of een ingediend plan aanvaardbaar moet worden geacht.

  • 2. De commissies mogen niet besluiten, indien niet tenminste de meerderheid van de zitting hebbende leden aanwezig is.

  • 3. Leden, die op enigerlei wijze financieel belang hebben bij de plannen die beoordeeld moeten worden, onthouden zich van de medewerking aan de vaststelling van het betrekkelijke advies.

  • 4. Indien de commissies ten aanzien van een ingediend plan niet tot een eensluidend advies kunnen komen, dient naast het meerderheidsadvies tevens het minderheidsstandpunt aan het college van burgemeester en wethouders schriftelijk kenbaar te worden gemaakt.

ARTIKEL 9.

  • 1. Het advies van de commissies wordt aan het college van burgemeester en wethouders uitgebracht.

  • 2. De adviezen van de commissies die afwijken van het plan of de zienswijze van de aanvrager moeten met redenen zijn omkleed.

ARTIKEL 10.

  • 1. De gemeentelijke welstandscommissie en de begeleidingscommissie binnenstad Assen vergaderen zo mogelijk en nodig één keer per week.

  • 2. De commissie verwerving beeldende kunst en de monumentencommissie vergaderen zo nodig één keer per maand.

ARTIKEL 11.

De leden van de commissies genieten voor het bijwonen van de vergadering een door het college van burgemeester en wethouders vast te stellen vacatiegeld.

ARTIKEL 12.

Deze verordening treedt in werking op 22 juli 2005.